Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Marl napisał:

Kurde, Wam się nie opłaci siać nawozu i gospodarzyć... A na przetargach KOWR czynsz sięga 3 tony pszenicy i jest OK :)

Poczekaj jeszcze trochę jak utrzyma się ta cena nawozów to zesraja się jak dadzą tone nie mowiac trzy

5 minut temu, galan99 napisał:

Rzepak na drugi rok po 1900 zł będzie .

No jest go dużo . Buraka teża być dużo przynajmniej w Werbkowicach bo już mają ponad 100 proc wyrobionego planu w kontraktacji na przyszły tak twierdzi inspektor.

• 0
Opublikowano
20 minut temu, Marl napisał:

Kurde, Wam się nie opłaci siać nawozu i gospodarzyć... A na przetargach KOWR czynsz sięga 3 tony pszenicy i jest OK :)

Jakie 3t? U mnie 5t dał.

2 godziny temu, marcincbr napisał:

Gdzie taka cena?

Opolskie, Polskie Młyny 

• 0
Opublikowano
11 minut temu, Dastan napisał:

Jakie 3t? U mnie 5t dał.

Opolskie, Polskie Młyny 

Czyli mowimy o konsumpcji. 

Wazne zeby jak ktos pisze cene to zaznaczyl czy mowi o konsumpcji czy paszowie. 

cedrob Rypin 1480

Cedrob Raciaz 1450. 
ceny netto za paszowa oczywiacie

• 0
Opublikowano
38 minut temu, galan99 napisał:

Rzepak na drugi rok po 1900 zł będzie .

ciekawe kto go będzie uprawiał przy takich cenach azotu i brakiem dobrej ochrony ja na razie zasiałem powschodził ładnie ale jak się sytuacja nie zmieni to na wiosne będzie przyorany i pszenica jara

• 0
Opublikowano
57 minut temu, Dastan napisał:

Jakie 3t? U mnie 5t dał.

Tylko że te 5 ton to w licytacji tyle pewnie nabił , ale jak przyjdzie co do czego to albo płacą tacy parę groszy , albo i nic , bo już się słyszało o takich wałkach że licytują po 5-6czy 7 ton , a pózniej się to umorzy , bo klęska jakaś była , susza czy coś jeszcze innego i tak się to pewnie kręci 

44 minuty temu, grys napisał:

ciekawe kto go będzie uprawiał przy takich cenach azotu i brakiem dobrej ochrony ja na razie zasiałem powschodził ładnie ale jak się sytuacja nie zmieni to na wiosne będzie przyorany i pszenica jara

Jak by nie było to nasiane jest w opór , więc tak czy siak trzeba będzie jakoś po kosztach przelecieć ten rok , dopiero w następnym roku mogą się ludzie odbić od uprawy

• 0
Opublikowano

moim zdaniem , takie moje przemyślenia gdyby ,może się mylę ...spółki państwowe gazowe i te co produkują nawozy co tak chwalą się  zyskami w miliardach ,jechały by na minimalnych marżach w czasach kryzysu ostatniego roku  (żeby nie jechać na stracie) to moim zdaniem taka saletra nie przekroczyłaby  kwotę 2 tys. /t

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Wtedy spółki państwowe były by oskarżone o niegospodarność... Po drugie jakby saletra była po 2 tys to zaraz handlarze wysłali by ją na export... Nie ma dobrego rozwiązania na te problemy. Znaczy jest jedno wyjscie: gaz po 25€/MWh, brak opłat za CO2, prąd i paliwo po starej cenie. Wtedy saletra 1400zl/t. Ale to NIEMOZLIWE

• Like 2
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, grys napisał:

No to to głupota. 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

Przecież ta śmieszna premia to raptem 5 tirów saletry. Nawet mniej. Ze 4. Też bym dał mu premie. Za wypracowanie takich zysków te premie im się poprostu należą 

• Haha 3
  • 0
Opublikowano

i obawiam się, że mówią prawdę. Popatrzcie sobie na wykresy matifa wieloletnie na pszenice i na rzepak. Był złoty strzał, a teraz wszystko wraca do normy - rzepak po 400EUR pszenica 200-250, Latami tak było i znów tak będzie. Kogo obchodzą inflacja i nawoz, surowca jest sporo, Korporacjom za te cenę się opłaci a popierdółki jak my mało kogo obchodzą. Były kiedys sklepy osiedlowe, teraz są markety, sklepiki padły. Wyginiemy jak dinozaury - cena postępu.

• Like 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
26 minut temu, rybkins napisał:

i obawiam się, że mówią prawdę. Popatrzcie sobie na wykresy matifa wieloletnie na pszenice i na rzepak. Był złoty strzał, a teraz wszystko wraca do normy - rzepak po 400EUR pszenica 200-250, Latami tak było i znów tak będzie. Kogo obchodzą inflacja i nawoz, surowca jest sporo, Korporacjom za te cenę się opłaci a popierdółki jak my mało kogo obchodzą. Były kiedys sklepy osiedlowe, teraz są markety, sklepiki padły. Wyginiemy jak dinozaury - cena postępu.

Sprzedaj swoje płody póki czas .Oddaj pole w dzierżawę póki dobrze płacą i bedziesz miał problem z głowy 🙂🙂

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie w temacie ale zagląda dużo osób... sąsiad dwie działki obok będzie miał stawiany wiatrak. Firma co stawia była u mnie z propozycją umowy na 29lat i 11 miesięcy na to że kawałkiem śmigło będzie nad działka. Padła propozycja 5000zł . Według mnie mało bo podobno ponad 70 płacą za całość. Jak myślicie warto w to wchodzić i ile można zaśpiewać?

Edytowane przez kamil2509
  • 0
Opublikowano

Dopóki zboże i rzepak jedzie z UA w ogromnych ilościach to o wzrostach cen nie ma mowy. Spodziewajcie się raczej spadków a w przyszłości braku opłacalności uprawy. Do nich nawozy jadą nieprzerwanie od początku tej "dziwnej wojny" i założę się że nie po cenach proponowanych polskim rolnikom lecz o wiele niższych. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Bedziemy w niemieckich sklepach kupować ukrainską mąke , żeby jeść i pracować na KREDYTY W EUROpejskich bankach.   NIC NOWEGO polacy przyzwyczaili sie do dobrobytu, jak 10 lat poczuli troche "luksusu", a kto rządzi Polską... media, ze strony jednej lub drugiej

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v