Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Mario81 napisał:

tutaj co niektórzy to by zawału dostali gdyby ktos inny sprzedał drozej niz oni i odwrotnie, ot taka mentalnosc.

koniec listopada 1000 ton po 1490 netto,na CBOT wczoraj 6,dzisiaj 4% plus,jakiś ból w klatce piersiowej od rana....

• Haha 3
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał:

Pszenica wyżej niż w listopadzie na giełdzie CBOT oj @Agrest szykuj flaszkę amundsenda

A komu i za co? Hęęę?

Pisałem gdzieś że nie wzrośnie?

Według Was wczoraj już 300euro miało być, a tu dziś po 3 sesjach wzrostów nadal dużo brakuje.

Niech rośnie, ale wczoraj pisałem by nie popadać w hurraoptymizm. 

Dziś też mogę Ci powiedzieć ile wczoraj deszczu spadło. 

3 dzień wzrostów i dziś już jechanie po skupach że złodzieje, że okradają, a tydzień temu głowy spuszczone i pyr pyr pyr na skup, bo będzie tanieć...

• 0
Opublikowano

Wykończą tą Ankę :D

Temu ja kupuje tylko zboża paszowe i nie bawię się w konsumpcję, pytam czy suche i robaka nie ma. Bo na telefon nic nie zbadam. Średnio 1-2 auta są problemowe na /

1000t od rolników, zazwyczaj idzie się dogadać, gorzej jest jak zboże odbieram od skupów które zbierają zboża od mniejszych tutaj potrafią się cuda dziać.

Mówiłem, że cena odbije na giełdzie w drugim kwartale a tu jednak szybciej wyszło, Jednak lokalnie podejrzewam że to nie odbędzie się tak łatwo

• Haha 3
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

Imię bardzo ładne, a zadziora 🙄😅

Przynajmniej nie robisz sobie i komuś problemów, i o to w tym chodzi. 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

Temu ja kupuje tylko zboża paszowe i nie bawię się w konsumpcję, pytam czy suche i robaka nie ma. Bo na telefon nic nie zbadam. Średnio 1-2 auta są problemowe na /

1000t od rolników, zazwyczaj idzie się dogadać, gorzej jest jak zboże odbieram od skupów które zbierają zboża od mniejszych tutaj potrafią się cuda dziać.

Mówiłem, że cena odbije na giełdzie w drugim kwartale a tu jednak szybciej wyszło, Jednak lokalnie podejrzewam że to nie odbędzie się tak łatwo

Tata raz był w skupie w żniwa po gorczyce na poplon i przyjechała jakaś baba z pszenicą prosto z kombajnu z wołkami dosypała starego ziarna 

• 0
Opublikowano (edytowane)

A jeszcze wczoraj, dzisiaj popołudniu  prawie połowa twierdziła że będzie lecieć bo sasiad zbożem załadowany🤣.  MAtif jakiś leniwy jak cały styczeń, luty za Cbotem podążał to teraz jakby się zagubił.  

Cbot 19 20godz 884 to  28  dolców ponad szczyt. MATIF szczyt na 311.5 euro, do końca tygodnia raczej do przebicia...

Nie chce źle prognozować ale PUTIN będzie próbował zagarnąć, zdestabilizować wybrzeże najpierw droga na Krym a później dalej 🤔

Tak jak ktoś pisał wpływanie statków  na MORZE czarne już nie opłacalne bo to są zabawki nawet 10 razy droższe niż towar.

Edytowane przez mtz55
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

chłopu jeszcze nikt nie dogodził, i nie dogodzi, i 500 euro będzie mało, będzie marudzenie

Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka jednemu będzie mało drugi będzie zadowolony

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

Chciałoby się zjeść ciastko i mieć ciastko. To że pani kupuje towar w ciemno, by później również sprzedać ten sam towar w ciemno i obciążyć za to rolnika, to jest uczciwe? To pani pośredniczy w transakcji, i to w pani gestii jest by się wszystko zgadzało, na słowo mogę powiedzieć że mam 100 milionów euro na koncie, uwierzy mi Pani? To jest podłość. Ja zarobię, a chłop za to zapłaci... 

Najlepsze podsumowanie polskiego handlu zbożem.

1 godzinę temu, lassie napisał:

takiej gęstości to ja jeszcze na oczy nie widziałem ,chyba koledze pomyliło się z wyrównaniem w 81-82 mógłbym jeszcze uwierzyć ps. jaka to odmiana ?

Nic nie pomylił, w ubiegłym sezonie miałem gęstość 85-86, w tym tylko 78-79.

Edytowane przez jacek1296
  • 0
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, jacek1296 napisał:

Ja robiłem w tym roku 3 próbki , to  gęstość  74,5  - 77,1 - 83,4 . Ta ostatnia próba to pszenica jara

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano
48 minut temu, jacek1296 napisał:

A ja opadanie niepam. Ze 3 ,4 lata temu 360

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, danielursus3p napisał:

Chciałoby się zjeść ciastko i mieć ciastko. To że pani kupuje towar w ciemno, by później również sprzedać ten sam towar w ciemno i obciążyć za to rolnika, to jest uczciwe? To pani pośredniczy w transakcji, i to w pani gestii jest by się wszystko zgadzało, na słowo mogę powiedzieć że mam 100 milionów euro na koncie, uwierzy mi Pani? To jest podłość. Ja zarobię, a chłop za to zapłaci... 

Pośredniczy również w rozmowach port-rolnik

po półtorej doby od załadunku, koło 21wszej dzwoni telefon z informacją, że pszenica niestety parametrów nie ma, ale za półtorej stówy mniej od tony  to ją wezmą, a Ty dzięki temu nie zostaniesz obciążony kosztami postoju i powrotu zestawu z ładunkiem🤣🤗

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, zbitom793 napisał:

Yyy.... A moje żytko to niby co to było jak nie konsumpcja ? 😉

Konsumpcja jak najbardziej, bo ładne parametry miało, prócz jednego problemowego auta z zapachem ropy 🤣 Ale chyba do tej pory wporządku?

Najgorzej jak się robak trafia..

• 0
Opublikowano

wysyła pośrednik  ale w umowie z rolnikiem ma zapisane  jakie parametry ma spełniać zboże i za brak paramentów cena leci w dół a jak robak to może wrócić do rolnika na jego koszt

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, lassie napisał:

takiej gęstości to ja jeszcze na oczy nie widziałem ,chyba koledze pomyliło się z wyrównaniem w 81-82 mógłbym jeszcze uwierzyć ps. jaka to odmiana ?

Tu parametry z odmiany comandor, i gęstość 83, a największą gęstość miałem w odmianie wilejka 83,8 białko było 16,7 opadanie około 400 i poszła najtaniej bo na początku żniw cena było 830 zł /t. Miałem też odmiana euforia to gęstość ponad 81, białko ponad 14. 

W poprzednim sezonie euforia i wilejka gęstość 78-82, białko 12,5-14,5.

IMG_20210802_183107_copy_1600x1447.jpg

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

Konsumpcja jak najbardziej, bo ładne parametry miało, prócz jednego problemowego auta z zapachem ropy 🤣 Ale chyba do tej pory wporządku?

Najgorzej jak się robak trafia..

No zapach ropy to już nie było z mojej winy. Wychodzi, że jednak trzeba zawsze naczepę sprawdzać, ale nie przyszło by mi do głowy żeby w nocy plandekę od naczepy wąchać. 

Ale ogólnie wporzadku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v