Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, wcześniej Agrochem aktualizował cenniki chyba co 3 tygodnie. Teraz prawie wychodzi ten czas i narazie bez zmian. Posiada ktoś jakiś informacje odnośnie jakiś zmian ceny?

Opublikowano (edytowane)

Trzeba będzie chyba kupowac na początku grudnia bo to chu... Wie co będzie albo spadnie albo i nie A jak VAT wejdzie znowu to będzie znowu drożej 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano

Jak wróci VAT , od 1 stycznia 2023 - z tego powodu nawozy podrożeją , zapewne dadzą jakoś zapomogę w zakupie . Rolnik poniósł straty , a Bruksela przegłosowała kasę na tańsze nawozy .

• Haha 1
Opublikowano

Mylisz sie wróci normalność, jak komuś nie pasuje to staje sie vatowcem

Opublikowano

Bruksela chce dofinansować produkcję nawozu ale produkcję bieżącą. Nasi "rządzący" chcieli by aby dofinansowaniem objąć zakłady azotowe które sprzedadzą nawóz ze stratą (czyli tak jak GA ma magazyn pełny i w cenie z sierpnia nikt nawozu nie chce). Źródło informacji: agrobiznesie TVP1 :) mówili o tym 2 do 3 dni wstecz.

Opublikowano (edytowane)

Saletra           3690 

Mocznik        4400

Polifoska 6   4400

Po nowym roku wraca Vat dlatego teraz nie obniżają żeby nie było takiego skoku cen. Moim zdaniem cena zostanie na podobnym poziomie z widokami na spadki ( mimo że vat będzie doliczony) 

Ale to tylko moje zdanie :)

Edytowane przez maroko
  • Like 1
Opublikowano

Pewnie mali na ryczałcie węgla i jedzenia z socjalu nie kupią tylko pobiegną po nawóz w tej cenie. Teraz nawóz w tej cenie wykluczył pewną grupę amatorów pasjonatów zostaną tylko Ci z kapitałem 

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, wojak1986 napisał:

Teraz nawóz w tej cenie wykluczył pewną grupę amatorów pasjonatów zostaną tylko Ci z kapitałem 

Nie zauważyłem tego trendu u siebie, kto walczył to walczy, chyba, że ze względu na wiek odpada. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Nie zauważyłem tego trendu u siebie, kto walczył to walczy, chyba, że ze względu na wiek odpada. 

Słuchaj być pasjonatem na   hektarze dwóch to jedno a inwestować na 10-20 ha to też inne pieniądze 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

20ha u nas to już duży, piszesz o pasjonatach - amatorach to w moich stronach tacy od paru arów do 5-6ha. 

Koszty rosną mocno z każdym ha. U każdego inna skala

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Mógłby wrócić VAT. Ryczałciaki by się rzucili, potem byłby zastój to i ceny by spadły. Chyba trzeba poczekać

Właśnie może tak być. Popyt na nawóz jednak do końca roku prawdopodobnie wzrosnie, jednym z powodów będzie powrót vat na nawozy. Wtedy ceny w tym roku już nie spadną. 

Opublikowano

Też tak myślę ale jest kilka nie wiadomych. Cena gazu może się zmienić jeśli temperatury mocno spadną albo coś się wydarzy na świecie. Tak jak ta wojna wydawała się mało realna tak jest jeszcze kilka potencjalnych konfliktów

Opublikowano

toc już jarek odwołał cpk. nima i nie będzie. 

przynajmniej burzyć nie trzeba jak Ostrołęki 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v