Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ciekawe jak będzie w moim przypadku bo w tym roku złożyłem pierwszy raz wniosek o dopłaty bezpośrednie i wszystkie faktury na nawozy od stycznia są na mnie, ciekawe czy to przejdzie. Z opisu wynika, że i kizeryt też się kwalifikuje jak coś.

Opublikowano
18 minut temu, mysza103 napisał:

Jeśli pójdziesz tam gdzie te nawozy kupiłeś i ci zrobią korektę na żonę to tak , a inaczej niestety nie . Kuzyn właśnie się o takie coś pytał w agencji , bo tak mu pasowało i wziął FV na swego ojca , i ojciec na swoje pola weżmie , a na kuzyna tak jak mówiłem , jeśli przejdzie korekta to ok , jeśli nie to nie 

To niestety , nie będzie dopłat , sam kupiłem 5 ton siarczanu magnezu jesienią , bez fv i lipa , ale teraz coś się kupi z 6 ton czegoś tam i finito 

Nie można wołać teraz jakiejś faktury jak cię znają ?

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Nie można wołać teraz jakiejś faktury jak cię znają ?

Ale na jakiej podstawie ci ją wypiszą , jak nawóz brałeś w pazdzierniku , i oni z tego nawozu już są rozliczoni z US i innymi instytucjami . Nie mogą zrobić tak że nawozu sprzedadzą 1000 ton a w księgowości będzie stało że sprzedali 1500 ton . Chyba że teraz ktoś kupował nawóz  nie brał FV i ci by chcieli na ten nawóz wypisać FV , a raczej sprzedać tą FV , bo innej możliwości nie widzę . Składy co mają jakiś nawóz sprzedany na bieżąco bez faktur , to pobiorą sami na siebie , bądz sprzedadzą 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
53 minuty temu, hardkor113 napisał:

A co w sytuacji jeśli doplaty bezpośrednie są składane na żonę. A faktura za nawóz wystawiona jest na współmałżonka. Przejdzie to?

Tylko rozwód może Cię uratować  !

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

A jak ktoś kupił w październiku i nie ma faktury , bo po co mu była i kupił za 20 tys . nawozu 

Ile nawozu lub inaczej za jaką kwotę trzeba kupić na hektar ?

Kupujesz nawóz za 20 tysięcy i nie bierzesz żadnego potwierdzenia zakupu? Szacunek, szacuneczek. Gdybyś wziął paragon, to teraz byś poszedł do sprzedającego, on by wystawił fakturę imienną do paragonu i po sprawie. A tak Ty nie wziąłeś paragonu, sprzedający uszczęśliwił jakiegoś znajomego vatowca, vatowiec odliczył co trzeba, teraz weźmie Twoją dopłatę i się śmieje. A Ty becz.

• Like 2
Opublikowano

Czy sklad wystawi duplikat faktury za anwoz ktory bralem w styczniu? Gdzies pdozialem fakture na tone siartczanu. Roznicy bym dostal 200 zl i nie wiem czcy warto sobie dupe zawracac?

Opublikowano
8 godzin temu, HF86 napisał:

ludzi zaslepili tymi dopłatami, 500tkami 13nastki i ru..... aż was kukle będą swędzieć. I naród się cieszy jak głupi i jak te pelikany "dej,dej, dej"

I co w tym złego. Chcą poruchać, to niech płacą. Lepsze to, niż dla sportu się nadstawiać. Chyba🤣

• Haha 1
Opublikowano

Jk1976 zwrot różnicy ceny do roku poprzedniego i nie więcej jak 500 zł do ha i oczywiście faktura ma być zapłacona 

sam wczoraj kupiłem trochę zapasu saletry na przyszły rok a czas pokaże czy dobrze zrobiłem 

Opublikowano

W d*pie mam izbe dyscyplinarną i większość lewackiego eurobajzlu. Czas powoli zbierać się z tego kołchozu albo go zmienić. Gdzie się podziali forumowi mądralińscy co twierdzili, że Wielka Brytania bez Unii zbankrutuje a funt będzie waluto śmieciową? Dajcie teraz głos. Jak będe miał chwile to zrobie zrzuty ekranu forumowych eurosprzedawczyków co wypisywali, że anglicy będą jeździć do UE do pracy robić za murzynów. Może były na początku jakieś zawirowania ale teraz radzą sobie świetnie, PKB rośnie, rośnie też rola Wielkiej Brytanii na arenie światowej a funt trzyma się bardzo dobrze, lepiej jak euro. Mam rodzine w królestwie i twierdzą że zyje im się lepiej niż jak byli w UE i nikt nawet nie myśli o powrocie.

Opublikowano
51 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Faktycznie brać nawóz za 20 tyś i nie brać dowodu zakupu to nie wiem nawet jak to nazwać. Jeżeli 20 tyś netto to 1600 vatu czyli sprzedawca zarobił na lewo jeszcze 800pln. Czysta kasa.

Różne są sytuację ja np gdybym nie musiał robić przedpłaty za nawozy to też żadnej faktury bym nie chciał na część nawozów dodatkowo jeśli jest 0 vatu teraz to Tymbardziej na co komu faktura tylko do tej dopłaty... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Jk1976 napisał:

Kupiłem saletrę po 1670 to będę miał te 500 tak samo jak ten co kupił po 4 k? 

Oczywiście  że  tak  - tylko  ty  będziesz  miał  500 zł  do  tony   a  ten  co  zapłacił  4 k  będzie  miał  też  500zł  tylko  że  do  hektara  ornych  czyli  w sumie  1500zł do  tony

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mysza103 napisał:

Ty to żeś się chyba z drzewa urwał , albo jesteś jakiś inny , skoro nie możesz tego zrozumieć . DOSTANIE TYLKO TEN , KTO DOŁĄCZY DO WNIOSKU FV ZA OKRES OD DNIA 01-09-21 do dnia 15-05-22 . Masz FV za ten okres? dostaniesz zapomoge , nie masz faktur - nie dostaniesz . Czy to jest takie ciężkie do zrozumienia ? Nie róbcie z siebie jakiś nierozwiniętych , którzy nie potrafią przeczytać , zdania ze zrozumieniem 

To jest brak słów ile można tłumaczyć wyjaśniać i dalej w kółko to samo, chcą brać pinset na ładną gębę i co zrobić.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano

Osobiście uważam że żadnej dopłaty nie powinno być. Najpierw zgolili rolników na cenach, spółki państwowe  z rekordowymi zyskami, teraz rzuca dopłatę i część rolników będzie się cieszyć jak głupi. Przecież ten cały pis dobrze to przekalkulował, że dużo osób nie dostanie tej dopłaty bo nie będą mieli dowodu zakupu, a machina propagandowa będzie dalej się kręcić. Ale to pretensje mogą mieć tylko do siebie. Będąc dawniej na ryczałcie takie zakupy jak nawóz za kilkadziesiąt tysiecy i inne większe zakupy zawsze brałem fakturę i płaciłem przelewem. Szczerze to nie rozumiem na większą kwotę nie brać dowodu zakupu. Akurat to że faktura jako załącznik do wniosku to jest bardzo dobre. Tak samo powinno być z dopłatami bezpośrednimi, jako załącznik część faktur sprzedazowych, ale to opinia do innego tematu. 

• Like 3
Opublikowano
4 minuty temu, biznesmen95 napisał:

Wszyscy o doplatach do nawozow.

A kto z was szykuje sie na suszowe 2021?

Od 16 maja wnioski, wystarczu 5% strat i znowu 500.

Chyba suszowe 2022…?

Pierwsze słyszę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v