Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, wlamaj1 napisał:

Żeby lemiesz naklepać to musi on być do tego przystosowany, mieć odpowiednią budowę, po prostu musi mieć zapas materiału "na grubości" który można sklepać i nadać mu odpowiedni kształt. Nie wiem czy teraz takie lemiesze są do kupienia i przede wszystkim ciężko o kowala...

można od tyłu trochę materiału ,,przeciągnąć'' do przodu ,można naspawać ,czy nałożyć i ,,naśfejsować'' do lemiesza, lecz tegoi raczej nikt nie robi .  Ojciec takie patenty robił za komuny jak lemieszy nie było  ,a ja nie mam zamiaru odpalać paleniska dla kilku zlotych ,bo to i nie ma z kim  . A jak popatrze na palenisko i kowadło to od razu ręce bolą ,bo to trzeba było młotem wyciągać . Jak przyszło lemiesz do ug.   wyklepac to trzeba było na 3 razy ,grzac ,a łempale do 5 . I tak jeden grzał się ,a drugi klepany i zmiana . Po 6 lemieszach od drgań palce na młocie trza bylo drugą ręką odprostowywać ,a niech to wszawy hu... ,żle to wspominam .Palenisko stałe ,i w tym roku włączyłem czy chodzi ,o dziwo wszystko działa lux ,i tyle ,niech stoi  a ja nowe kupuję . Dziś traktory tak nie odczuwają ,a kiedyś ojciec przed orką wykręcał i klepal ,tocz to można z 30 procent paliwa zaoszczędzić .   O i jeszcze sprawa  hartowania ,czy na suche ,czy mokre ziemie ,torf ,czy kamienie . Klepanie to nie tylko wycienienie .

Opublikowano
18 godzin temu, soltys48 napisał:

Wg mnie nie warto 

A możesz trochę odnieść się szerzej ? Może mi przywieść na pole a na powrót zabrać parę ton zboża na pokrycie, płaci 100 zł więcej za zboże niż najbliższy skup. Czytałem że te wapna poprodukcyjne mogą posiadać również inne minerały 

• AgroTeam
Opublikowano

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/pflanzenschutzspritze-hardi-hfa/2199841438-276-5752?utm_source=sharesheet&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_android

piękna sztuka

Opublikowano

Pany, powoli będę się rozglądał za kosiarką dyskową do swojego Case. Podpowiedzcie, co dobrego do 15000 można wyrwac? 85 koni powinien pociągnąć 3metrową tylko mam dużo nierównych łąk, a to jakieś bruzdy, a to skarpy, grzbiety, góry, doliny, kocie łby. Czy w takich warunkach trzymetrowa dyskówka sobie poradzi i się nie rozerwie? Musi to być też firma, która robi solidne maszyny i do której są dobrej jakości części zamienne nawet o wyższej cenie ale żeby to wytrzymywało trudne warunki i nie trzeba będzie wymieniać co chwilę tego samego. Nie może to być delikatna kosiareczka na pola golfowe tylko czołg do chaszczy i szuwarów.

Opublikowano
8 godzin temu, KlimekPL napisał:

Pany, powoli będę się rozglądał za kosiarką dyskową do swojego Case. Podpowiedzcie, co dobrego do 15000 można wyrwac? 85 koni powinien pociągnąć 3metrową tylko mam dużo nierównych łąk, a to jakieś bruzdy, a to skarpy, grzbiety, góry, doliny, kocie łby. Czy w takich warunkach trzymetrowa dyskówka sobie poradzi i się nie rozerwie? Musi to być też firma, która robi solidne maszyny i do której są dobrej jakości części zamienne nawet o wyższej cenie ale żeby to wytrzymywało trudne warunki i nie trzeba będzie wymieniać co chwilę tego samego. Nie może to być delikatna kosiareczka na pola golfowe tylko czołg do chaszczy i szuwarów.

Największe znaczenie w takich warunkach ma operator, jaka by nie była kosiarka jak nauczysz się tym posługiwać to i lekka konstrukcja na zawieszeniu bocznym będzie się sprawdzała, dyskówka jest cały czas odciążona sprężyną i lekko trzyma siłownik i tak jakby lekko unosłia się nad tymi bruzdami dolinkami i kocimi łbami, nie tak jak rotacyjna co swoim ciężarem sunie po łące i wybierze każdą bruzdę czy inną przeszkodę, także o te nierówności bym się nie martwił, z centralnym zawieszeniem to też ta kosiarka jest dużo ciężejsza i przy 3 m to jak lekki ciągnik to będzie miał co dźwignąć przy składaniu i bardziej będzie wybierała te nierówności.

Opublikowano
To może poszukaj 2,8 na centralnym zawieszeniu. One lepiej wybierają nierówności. Mam vicona 2,8 na centralnym zawieszeniu z 3 nożykami na dysk. Złego słowa nie powiem, w porównaniu do wcześniejszej Samasz na bocznym zawieszeniu jest o wiele przyjemniej.
  • AgroTeam
Opublikowano
jahooo napisał:

@griga Ten twój siewnik da radę zwęzić na 2,5m ? Chodzi mi głownie o to, czy aparat wysiewający daje taką możliwość

Zależy jak byś chciał to ugryźć. Najtańsza opcja to przeliczyć ilość obrotów przy próbie kręcone z 3 na 2,5m. Opcja bardziej ambitna to wymiana zębatki w kole napędowym na opcję 2,5m Musiał bym poszukać ile ma mieć zębów. I wtedy wszytsko jest zgodnie z książką

Opublikowano
Przed chwilą, griga napisał:

Zależy jak byś chciał to ugryźć. Najtańsza opcja to przeliczyć ilość obrotów przy próbie kręcone z 3 na 2,5m. Opcja bardziej ambitna to wymiana zębatki w kole napędowym na opcję 2,5m Musiał bym poszukać ile ma mieć zębów. I wtedy wszytsko jest zgodnie z książką

ewentualnie próba kręcona prawdę ci powie, upierdliwe ale skuteczne

pasowałby mi taki nabudować na agregacie aktywnym, one mają opcje napędu wysiewu z koła ostrogowego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v