Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Rynek zbóż - skrót prognozy USDA z 09.12.2021

Według grudniowych prognoz USDA bieżący sezon przyniesie poprawę światowego bilansu kukurydzy, ale nastąpi dalszy spadek światowych zapasów pszenicy. Warto jednak zaznaczyć, że grudniowa prognoza przyniosła korzystniejszy niż miesiąc wcześniej obraz globalnego rynku zbóż, w tym pszenicy.

W stosunku do listopadowych danych, wzrosła o ponad 4,3 mln ton światowa produkcja zbóż w tym sezonie, do rekordowych 2790,0 mln ton. W podobnym zakresie podniesiona została również konsumpcja, ale korekta w górę o ponad 2 mln ton zapasów ziarna na koniec sezonu 2020/21 przełożyła się na taki właśnie wzrost oczekiwanych zapasów zbóż (m/m) na koniec obecnego sezonu.

Po ostatniej korekcie, zapasy końcowe zbóż w tym sezonie prognozowane są na 795,6 mln ton (nadal -0,4% r/r), w porównaniu do 798,8 mln ton sezon wcześniej i aż 814,5 mln ton w sezonie 2019/20.

Kukurydza:

USDA pozostawił krajową produkcję i pozostałe pozycje bilansu na niezmienionym od listopada poziomie. Tegoroczne zbiory kukurydzy w USA powinny zamknąć się dobrym wynikiem 382,6 mln ton (+7% r/r), a zapasy wzrosną o 21% (r/r).

Wyższa produkcja (+4,1 mln ton - m/m) na poziomie rekordowych 1208,7 mln ton została w większości zniwelowana przez wzrost (+3,8 mln ton - m/m) zużycia do też rekordowych 1195,9 mln ton. Większe w tym sezonie zbiory dotyczyły Ukrainy (+2 do 40 mln ton) i UE (+2,5 do 70,35 mln ton). Oczekiwane zapasy na koniec sezonu podniesione zostały o 1,1 mln ton do 305,5 mln ton (+4,4% r/r).

Wzrost zapasów (m/m) na koniec tego sezonu wynika z wyższych zapasów początkowych, po tym jak podniesiona została produkcja kukurydzy w UE (tez globalnie) o 2,5 mln w sezonie 2020/21. Jest to konsekwencja aktualizacji przez GUS (o analogiczną wielkość) zbiorów kukurydzy w Polsce w 2020 roku.

Pszenica:

Światowy bilans pszenicy poprawił się w grudniowej prognozie USDA. Korekta w górę globalnej produkcji pszenicy wyniosła 2,6 mln ton do rekordowych 777,9 mln ton. Dodatkowo o 1,7 mln ton podniesiono też zapasy początkowe, podczas gdy wzrost spożycia do 789,4 mln ton, sięgnął tylko połowę przyrostu podaży (m/m). Stąd o 2,4 mln ton, do 278,2 mln ton podniesiono oczekiwane na koniec tego sezonu zapasy pszenicy. Jeśli prognoza się sprawdzi, to będą one o 4,0% (-11,5 mln ton) niższe niż na zakończenie minionego sezonu. Spadek zapasów (r/r) dotyczyć ma największych eksporterów pszenicy.

Andrzej Bąk - eWGT

Źródło: USDA

USDA obniżył światową produkcję soi w tym sezonie

Eksperci USDA w grudniowym raporcie obniżyli prognozę światowej produkcji soi w sezonie 2021/22 o 2,2 mln ton - do 381,78 mln ton, co jednak i tak jest znacznie wyższe niż w sezonie 2020/21.

Za niższe zbiory nasion odpowiadają Chiny i w mniejszym stopniu Paragwaj. Globalna konsumpcja soi powinna wynieść 377,0 mln ton. Jeśli prognoza się sprawdzi (zależeć to będzie od pogody i zbiorów w Ameryce Południowej), to obecny sezon pozwoli na wzrost światowych zapasów nasion soi do 102,0 mln ton (-1,8 mln ton od listopada), czyli o 2,2% - licząc rok do roku.

Analitycy USDA pozostawili amerykańs produkcję soi w tym sezonie na poziomie 120,4 mln ton (+15% r/r). Nie zmieniono też pozostałych pozycji bilansu krajowego, a zapasy nasion powinny wzrosnąć o 33% (r/r) do 9,3 mln ton.

• 0
Opublikowano
55 minut temu, Jk1976 napisał:

Ja bym sprzedał ale mam konsumpcję więc poczekam do wiosny będzie cieplej 

To ciepło jest potrzebne do wywozu zboża ,raczej do zalegnięcia się robali

• 0
Opublikowano
26 minut temu, miwigos napisał:

To ciepło jest potrzebne do wywozu zboża ,raczej do zalegnięcia się robali

Wprost nie chciał napisać że czeka na więcej niż 1400 złotych za tonę

• 0
Opublikowano
50 minut temu, konio1011 napisał:

Dmuchacie teraz pszenicę w mróz? Rzepak przesypywalem do bina to ma teraz 2stopnie. Pszenica miała 17 i zbiłem na razie na 10 i zastanawiam się czy jest sens jeszcze dmuchać?

Jak wiesz że pszenica którą sypałeś miała ponad 14% i zamierzasz trzymać dłużej niż do marca to jest jakiś sens. W przeciwnym razie szkoda prądu. 

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, kibix napisał:

Jak wiesz że pszenica którą sypałeś miała ponad 14% i zamierzasz trzymać dłużej niż do marca to jest jakiś sens. W przeciwnym razie szkoda prądu. 

Pisał o temperaturze nie o wilgotności

• 0
Opublikowano

No ale to chyba jest powiązane. Mokre ma tendencję do zwiększania temperatury

• 0
Opublikowano (edytowane)

Pszenica w żniwa sypana do silosu ma ponad 30 stopni i jest sucha, jak by wsypał w żniwa 17wilgotność to by dziś pachniała i były robaczki, chyba że dumuchał nią kikaset godzin a to kosztuje sporo

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

A kto kosi tak wilgotna pszenicę? Chyba że na suszarnie. 

14% zsypane do silosu w żniwa wymaga przedmuchu żeby poleżało tak do lutego? Pytam bo u mnie tylko na pryzmie składuje. 

• 0
Opublikowano

Jak zmierzysz że ma średnio 14 to jest duża szansa że gdzieś jest mokrzejsza. Pasuje tu powiedzenie "lepiej dmuchać na zimne" bo przedmichujac zbijasz temperaturę i jak masz gdzieś miejsce że mogła trafić mokrzejsza partia ziarno to wilgotność się rozejdzie. 

Jak robiłem sam pasze i wiedziałem że będę zboże trzymał do czerwca w silosie to jak przyszedł mróz co najmniej  -10 to dmuchałem po parę godzin każdy silos. 

• 0
Opublikowano

Temat wielokrotnie wałkowany. Dla jednego silos, a dla drugiego magazyn będzie lepszy. Kwestia miejsca na działce. Silos mniej potrzebuje, a hala znacznie więcej. Każdy sam sobie wybierze korzystniejszy wariant. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Aroo22 napisał:

A kto kosi tak wilgotna pszenicę? Chyba że na suszarnie. 

14% zsypane do silosu w żniwa wymaga przedmuchu żeby poleżało tak do lutego? Pytam bo u mnie tylko na pryzmie składuje. 

Jeśli nie ma robactwa, to nie trzeba przedmuchiwać. Grunt, to sonda wielopunktowa do pomiaru temperatury i uchylony właz na dachu, jeśli nie ma kominków wentylacyjnych. 
Zasypana setka ziarnem o temperaturze 32-34 stopnie, pod koniec listopada do drugiego metra 11 stopni, trzeci 14, czwarty 17 piąty 14, szósty 12. Od żniw włazy uchylone i nie dmuchane. Robak widać skutecznie wyeliminowany, skoro górne piętra poniżej 15stu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v