Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Lukarso napisał:

Dokładnie, nie dajcie się wyleszczyć, że tak giełdowo powiem ;)

Przesyłam też prostą analizę techniczną wykresu pszenicy. Dla tych co nie wiedzą co i jak to powiem tylko, że jeśli jesteśmy nad SMA50 (pomarańczowa linia) to jest bardzo dobra sytuacja. Ewentualna korekta (chociaż ciężko to jeszcze nazywać korektą) z jaką mamy miejsce powinna być silnie wspierana właśnie tą linią, czyli poziomem około 700 Usc/korzec. Podsumowując - trzymać, nie sprzedawać :P

PS.: To nie jest porada inwestycyjna xd

pszenica.png

Jeśli  matif  poleci  w okolice  220 euro i  utrzyma się  na tym  poziomie  przez  tydzień  czy  dwa   to  będzie  można  mówić  o  spadkach  a tak  to  mamy  grę  giełdową   w okolicach 250 euro   i  póki co  jest  to  stabilny  poziom  a  przecież  to  jest  świeżo  po  żniwach  i w tym  okresie  raczej  jest jakieś  tam  nasycenie  rynku  na  bieżące potrzeby -  teraz  trzeba  chwilę  poczekać  aż  kupujący  zaczną  myśleć  co  dalej  ,  żniwa  chyba  w  całej Europie  poniżej  oczekiwań wypadły  a  na pewno  bez  rekordów

• 0
Opublikowano

@jahooo,wygląda to nielogicznie ale w zeszłym tyg ceny zbliżyły się do 200 € w  niektórych rejonach i z góry rozeszły się plotki o cłach ,ponoć dużo podmiotów ruszyło do sprzedaży[cło  przyczyni się do zbicia ceny na ich rynku przykładem tego była wiosna tego roku]

• 0
Opublikowano
38 minut temu, yaroslaw napisał:

Jeśli  matif  poleci  w okolice  220 euro i  utrzyma się  na tym  poziomie  przez  tydzień  czy  dwa   to  będzie  można  mówić  o  spadkach  a tak  to  mamy  grę  giełdową   w okolicach 250 euro   i  póki co  jest  to  stabilny  poziom  a  przecież  to  jest  świeżo  po  żniwach  i w tym  okresie  raczej  jest jakieś  tam  nasycenie  rynku  na  bieżące potrzeby -  teraz  trzeba  chwilę  poczekać  aż  kupujący  zaczną  myśleć  co  dalej  ,  żniwa  chyba  w  całej Europie  poniżej  oczekiwań wypadły  a  na pewno  bez  rekordów

Żniwa jeszcze się nie skończyły. Zostało dosłownie kilka procent gruntów, ale jednak do dziś nie zebrane. U mnie jeszcze 4ha pszenicy w polu i jeszcze kilka kawałków w okolicy Zostało. 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Jacolino napisał:

Żniwa jeszcze się nie skończyły. Zostało dosłownie kilka procent gruntów, ale jednak do dziś nie zebrane. U mnie jeszcze 4ha pszenicy w polu i jeszcze kilka kawałków w okolicy Zostało. 

Oj  streszczaj  się  bo  przez  ciebie  proboszcz dożynek nie może zrobić 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Weście jeszcze pod uwagę    że w tym roku  kukurydzy w Polsce jest zasiane rekordowo 1,8 mil  hektarów  gdzie w większości  regionów  Polski dobrze rokuje [ pszenica  2,4 mil  h]

Edytowane przez Zbyszek3939
  • 0
Opublikowano

dziś dzwoniłem do lokalnego skupu to proponują 1000zl/t brutto i zaczynam się zastanawiać bo w marcu poszła pszenica po 920brutto i takiej ceny nie dostałem jak gospodarze prawie 10 lat a tu magiczny tysiak pękł....

• 0
Opublikowano

Jako to jest z tymi kontraktami na portach, na matifie jest np 21.09 albo 21.12.2021 czy to są jakieś graniczne daty kontraktów? Jeśli nie sprzedam pszenica do21.09 to np cena po tym terminie może spaść i odbić się dopiero bliżej 21.12 ?

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, jahooo napisał:

to jak mają nadwyżkę , wprowadzą cła ??? raczej przy niedoborach ogranicza się eksport

Dziwne. Też uważam że przy niedoborach sie wprowadza cło

Ale to Rosja i wszystko możliwe 

• 0
Opublikowano

właśnie czytam artykuł w top agrar i w skrócie USDA w nowym raporcie przewidują że globalne zapasy pszenica na koniec sezonu zostaną obniżone o 12,6mln t i spadek w stosunku rocznym wyniesie ok 10mln t i po tym raporcie giełda wystrzeliła w górę. Przy okazji dziś kupiłem zwykły chleb krojony po 3.8zl! nie dawno był po 3.2zl

• 0
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Lukarso napisał:

Dokładnie, nie dajcie się wyleszczyć, że tak giełdowo powiem ;)

Przesyłam też prostą analizę techniczną wykresu pszenicy. Dla tych co nie wiedzą co i jak to powiem tylko, że jeśli jesteśmy nad SMA50 (pomarańczowa linia) to jest bardzo dobra sytuacja. Ewentualna korekta (chociaż ciężko to jeszcze nazywać korektą) z jaką mamy miejsce powinna być silnie wspierana właśnie tą linią, czyli poziomem około 700 Usc/korzec. Podsumowując - trzymać, nie sprzedawać :P

PS.: To nie jest porada inwestycyjna xd

pszenica.png

A ja widzę RGR z zasięgiem na 664

spacer.png

Edytowane przez ORZMO
  • 0
Opublikowano

pewien uczony z Białegostoku twierdzi że ziemia jest płaska jak deska 😀😀 bo jak by była okrągła to by kawa  się przewróciła się 😀😀

podobnie jest z raportami światowymi i maklerami z AF

wiadome jest że ziemia się kręci się i jedni sieją a drudzy przygotowują sie do zbiorów i na podstawie tych co zebrali i pogody u tych co im rośnie opracowują raporty 

tam gdzie chodzi o duże pieniądze nie trudno też o to żeby to pisać co by się chciało a nie to co jest

po naszych żniwach  jedynie drożeje wtedy kiedy u tych co sieją marne warunki ,  tym u których  rośnie albo marnie rośnie albo uschło

jak jest na obecną chwile nie wiem  , ale nic nie wskazuje na to żeby ci co mają pochowane w szopach zostali milionerami  na wiosne 😀😀

cena moim zdaniem bardzo dobra jak nie zaczniecie sprzedawać , a handlarze wypychać za granice to możecie mieć niezłą sraczkę wszyscy niebawem  hahaha 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
13 godzin temu, PAN88 napisał:

Dziwne. Też uważam że przy niedoborach sie wprowadza cło

Ale to Rosja i wszystko możliwe 

Niby ich założenia dotyczące rozwoju rolnictwa lata 2020-2025, mają spowodować ograniczenie sprzedaży zbóż na rzecz przetworzenia  i   ich wyeksportowania[ jest na pewno znaczacy wzrost pogłowia wszelakich zwierząt], cłami duszą cenę aby hodowla była opłacalna ,dlatego wszystkie zachodnio-europejskie koncerny hodowlane tam siedzą i zwiększają produkcję a rząd rosyjski tego pilnuje aby to się im opłacało, całkiem odwrotnie jak u nas

• Like 1
  • 0
Opublikowano

potężny eksportem zapowiedzią ceł dusi cenę ?????????  gdzie hahaha próbuje tylko u siebie

ostatnio po zapowiedzi ładnie podskoczyło na świecie , teraz pewnie chce szybko sprzedać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v