Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, szymon09875 napisał:

Jak jeżdżę tym ciapkiem po Polsce to powiem wam tylko tyle ze w 90% jak jedzie duży i mu zjade to i podziekuje i na radiu coś powie a w osobowce moze co 4 sie znajdzie ze  choć awaryjkami mrugnie, że o zjechaniu jak widzi ze nie mam miejsca nie wspomnę. Jeszcze wytrabi.

Bo tak jest. Czasami potrafisz i 20 min stać jak ciul bo żadna osobowka nie wpuści, nadejdzie tir z jednej i z drugiej strony i wpuszczą. Niechęć do kierowców osobówek jest ogromna, ale to tam kiedy przy okazji się rozwinie ten temat 

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

J wyprostuję twój wywód - taka baba w fabii jedzie poda zabudowanym 70 km/h a jak wjedzie w zabudowany dalej jedzie tyle samo, bo kontrolowanie prędkościomierza przerasta jej możliwości poznawcze. Znajoma tak trzy dni pod rząd w terenie zabudowanym złapała mandat , w tej samej miejscowości, w tym samym miejscu i za takie samo przekroczenie prędkości o 22km/h. Za każdym razem zatrzymywała ją ta sama ekipa rano, w drodze do pracy. Za trzecim razem pogrozili jej, że jak ją jeszcze raz złapią w tym samym miejscu, to zatrzymają jej prawo jazdy i skierują pismo do starosty o skierowanie na badania, bo chyba nie umie czytać znaków, znaczy albo ma coś z psychiką , albo ze wzrokiem :D

Poskutkowało, teraz jeździ 60km/h i w zabudowanym, i poza, za to nie zatrzymują i nie wlepiają mandatów.

Napisze jeszcze raz, jadę, mam 90 na liczniku, a baba mnie wyprzedza, więc raczej nie ma 70

Chyba że mi licznik przekłamuje

Opublikowano
20 minut temu, danielursus3p napisał:

Bo tak jest. Czasami potrafisz i 20 min stać jak ciul bo żadna osobowka nie wpuści, nadejdzie tir z jednej i z drugiej strony i wpuszczą. Niechęć do kierowców osobówek jest ogromna, ale to tam kiedy przy okazji się rozwinie ten temat 

W ciężarówkach też jeżdżą idioci. Tak samo jak i w innych pojazdach. 

Wystarczy posłuchać jak się wyzywają na CB.  Jadą po 3 pokolenia w stecz. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Uziu92 napisał:

ciekawe kto to kupi w Polsce , tych starych htz i kirowcow jeszcze trochę pracuje

Z nowego Kirovetsa też się śmiali z początku. A ostatnio słyszałem od znajomego że do przetargu poszedł case i Kirovets dla pewnej firmy na 6 szt takich samych i wygrała agromilka. 4 case kosztowało tyle co 6 Kirovets. Agro Rami sobie w brodę pluję jak diabli.

Opublikowano
6 godzin temu, daron64 napisał:

Jak mojej cee'd (1.4 chyba 107konia) jest czasem w naprawie, to bierze 60tke, a ja wracam do 40tki. To ostatnio powiedziała, że kijowo się przesiadac z powrotem do Kii. Że tylko troszkę Volvo dla niej za duże. Ale swoim szybciej jeździ. Po spalaniu widzę, że tu raczej delikatnie go traktuje. Największy plus mocniejszego silnika, to to że nie musisz sobie wyprzedzania rozplanowywac naprzód ileś kilometrów. Jest kawałek prostej, kierunek i po robocie. Zresztą na trasie to najczęściej widzę jak jakimiś pazdzierzami bez silnika się na siłę pchają, ledwo się mieszczą z wyprzedzaniem. 

No ja przez (zaraz) 19 lat, to dwa lata temu jedyny mandat dostałem.  Z córką wracałem od dentysty, wyprzedzałem jakieś auto i mnie cora zagadała. Patrzę - zatrzymuje mnie policja, patrzę na licznik -k**wa. Może by się udało żeby się na pouczeniu skończyło, ale panowie mieli niestety kontrol z komendy. W zabudowanym największym hamulcem jest jednak zabranie prawka. A ile takich zabudowanych, że znak stoi a budynki zaczynają się dopiero dalej. No i policja raczej nigdy nie stoi dalej, tylko wlasnie na tym kawałku bez zabudowan.

Ale będzie kiepsko jak powprowadzaja te przepisy o bezwzględnym pierwszeństwie pieszych i o zabieraniu prawka gdziekolwiek po przekroczeniu o 50. Teraz madki z wózkami nawet nie patrzą czy coś jedzie, tylko wózek przed siebie i na przejście. Albo wszystkie pogaduszki przy pasach i domyślaj się, czy  jasniepani chce iść, czy tylko na ploty stanęła. A prędkość, to jak ma się dobre auto, to na autostradzie czy ekspresówce to nie trzeba być piratem, żeby o te 51 przekroczyć.

Miałem carisme w gdi, to minimum jakie udało mi się wykrecic to 5.4. Przy normalniej (spokojnej) jeździe - spokojnie poniżej 7 się miescilem -1.8 benzyna 125konia.

Od nas zawsze odbiera jeden handlarz. I zawsze jest to samo - idziemy do obory, on mówi cenę, matka marudzi, że mało, pomarudzi, ponarzeka, chłopak trochę dorzuci, ladujemy i wtedy na kawę.

Od sąsiada mieli taką Carisme 1.8 w 2005r jak to chodziło , jak ta tamte lata , w 2018 sprzedali za grosze , buda już gniła ale silnik Perfect 

Opublikowano
2 godziny temu, danielursus3p napisał:

Nikogo nie bronię bo i nie mam po co tego robić. Raczej każdy normalny staje tak żeby jak najmniej drogi zastawiac. Raczej nie chodzi o respekt, a o to że mniejszemu łatwiej zjechać ew później się bujnąć. Sam wiesz nawet jak traktorem jeździsz że nim mniejszy traktor tym łatwiej wykonać manewr. Pozdrawiam!

Miałem więcej nie pisać, ale na takie coś nóż w kieszeni się otwiera. Co kierowcę osobówki obchodzi, że Tobie trudniej się bujnąć. Masz swój pas, to się go trzymaj i nie wpychaj się na przeciwny. Proste. A to, że osobówki nie chcą wpuszczać tirów jest spowodowane zachowaniem samych tirowców:" jestem duży-jestem królem". I tyle. Tylko respekt przed innym dużym, a nie żadne bujnięcie, sprawia, że zjeżdżacie na bok.

Zeby nie było, tak jak wcześniej pisałem debile i czarne owce są wszedzie.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, jacek1296 napisał:

Miałem więcej nie pisać, ale na takie coś nóż w kieszeni się otwiera. Co kierowcę osobówki obchodzi, że Tobie trudniej się bujnąć. Masz swój pas, to się go trzymaj i nie wpychaj się na przeciwny. Proste. A to, że osobówki nie chcą wpuszczać tirów jest spowodowane zachowaniem samych tirowców:" jestem duży-jestem królem". I tyle. Tylko respekt przed innym dużym, a nie żadne bujnięcie, sprawia, że zjeżdżacie na bok.

Zeby nie było, tak jak wcześniej pisałem debile i czarne owce są wszedzie.

Nóż to mi się otworzył teraz :P

Nikt się nie wpycha na przeciwny, albo trafisz na takich kierofcuf. Żaden respekt, A prosta zasada mniejszy ma większe możliwości żeby ustapić, po co rolnicy chcą żeby im zjeżdżać bo pan jedzie? No ludzi tak to odbieram... ale ok, nie temat na te dyskusje.

Opublikowano (edytowane)

No to moja najmocniejszy silnik 125, przelatane 322 tys.km, dwumasa i turbina oryginał, wypalanie DPF średnio co 450 km i w 6 się mieści, po dziadkowemu jeszcze nie jeżdżę, bo raczej ja wyprzedzam a nie jestem wyprzedzany. Ale niestety dotyczy to jazdy przy odcinkach powyżej 25 km. Przy krótkich odcinkach jak najbardziej 7 jest realna.

19 godzin temu, Ursus932 napisał:

Moja nie jest najmocniejszy, ta po środku, możesz wierzyć albo nie, moje paliwo i pieniądze 🤷‍♂️ więc chyba wiem ile pali

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
1 godzinę temu, mf362 napisał:

Od sąsiada mieli taką Carisme 1.8 w 2005r jak to chodziło , jak ta tamte lata , w 2018 sprzedali za grosze , buda już gniła ale silnik Perfect 

Byli zwykle 1.8 i na bezpośrednim wytrysku. Ja miałem właśnie gdi

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, danielursus3p napisał:

Nóż to mi się otworzył teraz :P

Nikt się nie wpycha na przeciwny, albo trafisz na takich kierofcuf. Żaden respekt, A prosta zasada mniejszy ma większe możliwości żeby ustapić, po co rolnicy chcą żeby im zjeżdżać bo pan jedzie? No ludzi tak to odbieram... ale ok, nie temat na te dyskusje.

Daniel, bez urazy, MASZ SWÓJ PAS, TO PO NIM JEDŹ I NIE ZMUSZAJ DO ZJEŻDŻANIA JADĄCYCH Z PRZECIWKA. KONIEC I KROPKA. I żadne Twoje "większe czy mniejsze możliwości żeby ustąpić" nie mają tutaj zastosowania. Pokaż mi konkretny paragraf w prawie o ruchu drogowym, który nakłada obowiązek ustępowania miejsca "większemu" przez pozostałych kierowców. To jest tylko i wyłącznie wymysł "większych", bo uważają się za królów szos. Czekaj, jak to leciało: jak coś wal po osobówkach. Szerokości.

p.s. Prawo jazdy na ciężarówki powinno być stopniowane podobnie jak w motocyklach. Wiem, że nie jest to rozwiązanie idealne, ale na pewno lepiej niż jest obecnie.

Ponadto uważam, że kary wykroczenia drogowe są za niskie. I nie chodzi o przekroczenie prędkości, tylko wszystkie pozostałe. Za np. omijanie wysepek, jazda po chodnikach powinno być zabierane prawo jazdy. Za inne przewinienia obecne stawki razy 10. Każdy film z kamery powinien być niepodważalnym dowodem wykroczenia i w tym przypadku mandat jak z fotoradaru.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
9 minut temu, jacek1296 napisał:

Daniel, bez urazy, MASZ SWÓJ PAS, TO PO NIM JEDŹ I NIE ZMUSZAJ DO ZJEŻDŻANIA JADĄCYCH Z PRZECIWKA. KONIEC I KROPKA. I żadne Twoje "większe czy mniejsze możliwości żeby ustąpić" nie mają tutaj zastosowania. Pokaż mi konkretny paragraf w prawie o ruchu drogowym, który nakłada obowiązek ustępowania miejsca "większemu" przez pozostałych kierowców. To jest tylko i wyłącznie wymysł "większych", bo uważają się za królów szos. Czekaj, jak to leciało: jak coś wal po osobówkach. Szerokości.

wszędzie są różni ludzie. za kierownicą również. wystarczy czasami zwykła uprzejmość. Ty kolego chyba niezbyt lubisz te TIRy?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v