Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Optimus napisał:

Jeśli kupiłem ziemię w gminie obok swojej gminy to składam o umorzenie podatku w gminie w której jest  nieruchomośc czy i w swojej jako powiększenie gospodarstwa 

W gminie nieruchomości.

Opublikowano
1 minutę temu, cantstop napisał:

miałem nie tak dawno niemiłą sytuacje gdzie był do kupienia hektar za ok 50 tys ale baba chciała zaliczke 10 tyl i wtedy zaswieciła mi sie lampka w głowie.Powiedziałe jej ze ok dostanie zaliczke ale spiszemy umowe przedwstepna z notariuszem :) oczywiście po tym telefonie kontakt sie urwał xD trzeba uważać

Ja się naciąłem, mimo podpisanej umowy z zaliczką u notariusza chłop nie oddaje kasy, sprawa w sądzie, oszustów nie brakuje

Opublikowano

Dlatego teraz jak za gotówke to mówie wprost ze jak chcesz to szukam terminu i notariuszai kupuje od razu.Jak chce sprzedac to sie zgodzi a jak cos kręci to niech sp***dala.Z reguly skrawki ponizej  0,5 ha to jest jakas gotowka.

Opublikowano
6 minut temu, MonteChristo napisał:

Ja się naciąłem, mimo podpisanej umowy z zaliczką u notariusza chłop nie oddaje kasy, sprawa w sądzie, oszustów nie brakuje

Odda a jak nie to komornik 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Odda a jak nie to komornik 

komornik, a jak nie to pole przemujemy, chłop handluje śor i nawozami więc bez spiny

Opublikowano
1 godzinę temu, _aisak_ napisał:

Podpowiem, że liczą się też hektary przeliczeniowe. Warto sprawdzić, może z przeliczeniowych wyjdzie więcej niż z hektarów fizycznych.

Czyli to prawda, też słyszałem o wyroku sądu i tym, że przeliczeniowe mogą być liczone.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, MonteChristo napisał:

komornik, a jak nie to pole przemujemy, chłop handluje śor i nawozami więc bez spiny

Zaraz się okaże, że on niczym nie handluje...

Z resztą im bardziej nadziany typ, tym trudniej z niego wycisnąć jakąś kasę. Pewnie nie dostał kasy za faktury, miał pilne wydatki itd...

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, soltys48 napisał:

od kiedy nie ma zwolnienia? Masz na to jakąś podstawę prawną czy tylko słowa urzędasa?

Zwolnienie przysługuje zawsze na pewnych warunkach, tylko jak zmniejszysz powierzchnię gospodarstwa w ciągu 5 lat to nie spełniasz jednego z nich "powiększenie gospodarstwa" i podatek do zapłaty. Tylko w niektórych US tylko dotyczy ziemi zakupionej w innej całej i nie ważne której się pozbywasz.

Edytowane przez Norman
Opublikowano (edytowane)

@soltys48 Nie wiem czy widzimisię ale za 500 zł nie chciało mi się kłócić i do naczelnika kierować, 3 tygodnie temu miałem taki zakup i powiedział że interpretacja się zmieniła jakiś czas temu i nie przysługuje. Wiosną 2022 też kupowałem i zwolnienie przysługiwało ten sam US. Teraz kary za niezapłacenie PCC 3 konkretnie wzrosły ponoć od 10% do 20 krotność minimalnego wynagrodzenia brutto.

Edytowane przez Norman
Opublikowano

@JD1052 @soltys48 Czyli pracowniczka mnie w błąd wprowadziła (500 zł wyparowało), całkiem możliwe, że brak wiedzy ale i moja wina bo uwierzyłem na słowo urzędnika . Prawda taka że mało osób o tym zwolnieniu wie a w US nie powiedzą.

Opublikowano

Czy zwolnienie w z pdoatku prtzy zakupie ziemi bedzie w spisie pomocy na stronie srpp? 

Kupwoalem ziemie 3 lata temu dostalem zwolnienei z pdoatku od notariusza. I nic juz mi nie przyszlo z US i nawet nie ma o tym wzmianki na srpp zeby dostalem taka pomoc deminimis

Opublikowano

Powinno być.

Nie wiem jak to działa, czy to z automatu czy pracownik w system wklepuje.

Faktem że po zakupie jednej ziemi w systemie bardzo szybko się pojawiło. Natomiast drugi zakup po kilku miesiącach nie widniał. Potem nie sprawdzałem i nie wiem czy się pojawił

Opublikowano

Tak, jest w srpp. Teraz czytam, że na zwolnienie z PCC mogą liczyć gospodarstwa, które dzięki zakupowi osiągnęły 11ha lub miały co najmniej 11 i powiększyły powierzchnię. Czyli rezygnacja z dzierżawy nie powinna być problemem, skoro gospodarstwo będzie miało i tak 11 ha przeliczeniowych.

Opublikowano
9 minut temu, AdamKutno napisał:

Tak, jest w srpp. Teraz czytam, że na zwolnienie z PCC mogą liczyć gospodarstwa, które dzięki zakupowi osiągnęły 11ha lub miały co najmniej 11 i powiększyły powierzchnię. Czyli rezygnacja z dzierżawy nie powinna być problemem, skoro gospodarstwo będzie miało i tak 11 ha przeliczeniowych.

Ale tam nie ma nic napisane o przeliczeniowych, tylko ze ma byc minimum 11 ha, wiec fizyczne spokojnie wystarcza

Opublikowano

Idż do skarbówki i sprawdż , ja tak miałem nie przychodziło nic pół roku, jak zgłosiłem to dali od ręki

Opublikowano
17 godzin temu, czareczek85 napisał:

Ile lat potrzeba by te 100tyś się zwróciło? Czy jest wogóle sens płacenia takich pieniędzy?

Zwróci ci się jak postanowisz sprzedać i jeszcze zarobisz bo ziemia nie tanieje ani nie paruje... Nie sprzedając masz powiększony majątek trwały, więc co ma ci się zwracać jak to cały czas masz 🤔... Wszystko co zarobisz dzięki tej ziemi to tylko +++.... Ja nie rozumiem takich pytań kiedy to się zwróci... Pytanie jest tylko jedne czy jesteś w stanie tyle zapłacić /zamrozić grosza i tyle. 

• Like 3
Opublikowano
21 minut temu, sw_kamil napisał:

Tylko zapominacie o jednej rzeczy - ziemia nie musi drożeć w nieskończoność. Może się okazać że za rok lub dwa nie będzie chętnego aby zapłacić po 50 tyś za hektar

Dobra ziemia zawsze będzie miała cene