Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skąd wiesz?

I jaka średnia cena w województwie? 

Godzinę temu, KarolTD90 napisał(a):

Rozmaicie ostatnio słyszałem o 18 ha po 250 za hektar a tak to różnie 120 130 160 zależy ilu jest chętnych

Opublikowano
23 godziny temu, masa24 napisał(a):

a co to za okazja te 80 tys hektar? 

U mnie jak by się taka ziemia za takie pieniądze pojawiła to by to by była wielka okazja jak wszyscy sobie cenią ponad 200tys/ha i to jeszcze V-VI klasa. A czym bliżej Gdańska to cena coraz wyższa. W odwrotnym kierunku 40-50 km dalej odemnie już są ogłoszenia po 60-80 tyś. U mnie Był wystawiony kawałek 6 ha po 120tys/ha to ogłoszenie wciągu dwóch tygodni znikło.

Opublikowano
11 godzin temu, masa24 napisał(a):

to ile zbierasz ton pszenicy przy jakim koszcie na hektar. ?

bo jestem ciekaw waszej wspaniałej wydajności i zysku skoro np 10 ha po 80 000 tys hektar to wspaniały interes

Jak ty tyle niewiesz to o czym gadać z tobą. 

Wyobraź sobie że ludzie mają pieniądze bo oprócz gołej ziemi ma jeszcze hodowle i ziemia mu jest potrzebna do tejże działalności ,nie wszyscy tylko siedzą i czekają na dopłaty.

Opublikowano
masa24 napisał:

to ile zbierasz ton pszenicy przy jakim koszcie na hektar. ? bo jestem ciekaw waszej wspaniałej wydajności i zysku skoro np 10 ha po 80 000 tys hektar to wspaniały interes

wiesz bo to hodowla 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, KarolTD90 napisał(a):

A z kąd wiesz po ile u Ciebie w okolicy ktoś sprzedał lub kupił??

Z publicznie dostępnych danych... Ale to tylko część transakcji. I nikt tutaj z pewnością nie płaci za typowo rolne grunty ponad 100k za ha. Nawet 50k to rzadkość.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale pola jest coraz mniej do kupna więc ci z roślinną nie będę w stanie konkurować z tymi co mają produkcję chyba że na okolicy w ogóle takowej nie ma.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
6 godzin temu, kuna9977 napisał(a):

U mnie jak by się taka ziemia za takie pieniądze pojawiła to by to by była wielka okazja jak wszyscy sobie cenią ponad 200tys/ha i to jeszcze V-VI klasa. 

4 godziny temu, Tigon napisał(a):

z 1 ha kukurydzy wyżywi 3 krowy które dadzą po 10 tys mleka i biznes się kręci.

Za jeden ha (150-200 tys )  to te 3 krowy mogą na kupnym jechać z 50 lat 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał(a):

A 30 % z samych dopłat. 

Tacy sie nie liczą , doplaty zginą i znikną z rynku , ale to są gospodarstwa na kiepskiej ziemi , gdzie las powinien rosnąć

Godzinę temu, Tigon napisał(a):

Ale pola jest coraz mniej do kupna więc ci z roślinną nie będę w stanie konkurować z tymi co mają produkcję chyba że na okolicy w ogóle takowej nie ma.

Ogólnie z rok na rok coraz mniej hodowli , całe wioski co niema krowy , opasów też coraz mniej , świnie zostały na tuczu kontraktowym

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, wilkołak napisał(a):

Tacy sie nie liczą , doplaty zginą i znikną z rynku , ale to są gospodarstwa na kiepskiej ziemi , gdzie las powinien rosnąć

Ogólnie z rok na rok coraz mniej hodowli , całe wioski co niema krowy , opasów też coraz mniej , świnie zostały na tuczu kontraktowym

skup mleka w kraju coraz większy. zwiększamy produktywność. a roślinniarze z 50hektarow chcieliby ziemie za pół darmo jak tam godzinowo nawet pół etatu nie wyrobią 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
6 godzin temu, robert1226 napisał(a):

O się następny kanapowiec odezwał co siedzi i czeka na pisda.

Typowy internetowy cwaniak, a w życiu du.. wołowa. Sam wyciągnąłeś łapę po te pieniądze to teraz nie sugeruj coś komuś innemu...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

skup mleka w kraju coraz większy. zwiększamy produktywność. a roślinniarze z 50hektarow chcieliby ziemie za pół darmo jak tam godzinowo nawet pół etatu nie wyrobią 

Nie kozacz producentów mleka ubywa, duzi zwiekszaja produkcje , ale i te duże obory wielu młodych zlikwiduje , jak rodzice im nie pomogą, to jest za ciężki kawłek chleba

Ty byś chciał żeby wszyscy zapieprzali od świtu do nocy przez cały rok, w jakim świecie żyjesz

Edytowane przez wilkołak
  • Like 1
Opublikowano
50 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Kolejny do kolekcji internetowych kozaków. Roślinniarze ? Co to ma być? 

Opublikowano
Godzinę temu, karol19920 napisał(a):

Typowy internetowy cwaniak, a w życiu du.. wołowa. Sam wyciągnąłeś łapę po te pieniądze to teraz nie sugeruj coś komuś innemu...

Jak się należą to biorę,  ale nie jest to moje główne źródło dochodu , i ziemię kupuje by mieć gdzie siać i zbierać nie dla dopłat. 

Opublikowano
8 godzin temu, Tigon napisał(a):

z 1 ha kukurydzy wyżywi 3 krowy które dadzą po 10 tys mleka i biznes się kręci.

I myślisz że ta krowa samą QQ żyje i nie ma żadnych innych kosztów???

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, KarolTD90 napisał(a):

I myślisz że ta krowa samą QQ żyje i nie ma żadnych innych kosztów???

Staram się zrozumieć tok myślenie tych ludzi co po tyle kupują.

Opublikowano
6 godzin temu, piotrp88 napisał(a):

Z publicznie dostępnych danych... Ale to tylko część transakcji. I nikt tutaj z pewnością nie płaci za typowo rolne grunty ponad 100k za ha. Nawet 50k to rzadkość.

Chyba u Ciebie. Średnia to wiesz jeden zarabia 100 tys drugi 45 tys trzeci 5 tys a średnia wychodzi 50 tyś 

1 minutę temu, Tigon napisał(a):

Staram się zrozumieć tok myślenie tych ludzi co po tyle kupują.

Chyba że tak