Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

52 minuty temu, Damianek20 napisał:

Rolnik to bestia która nie potrafi liczyć nawet zarządca holdingu z UA 25 tys h śmiał się z nas że oni zarobili więcej zbierając 5 ton niż my 7 

Powoli wszystko się rozjaśnia jak nasze spółki kolejowe były zarządzane , miały się rozwijać ale w infrastrukturę a nie również w lokomotywy. Tory terminale zrobione ale nie będzie czym wozić bo nie wolno było kupować nowych lokomotyw 

Czytałem to.

Gorzkie słowa, ale w większej części prawdziwe.

Nie ma co dosłownie porównywać bo oni mają dużo niższe koszta, nie obwarowani przepisami jak my. Ale ogólnie chłop dobrze mówi. 

U nas na podwórku 5 dżondirów po 150 godzin w roku nabiją, najebią na zboża smakołyków, zarobią 5zł i szczęśliwe. Przerost formy nad treścią 

U nich kalkulator mają. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Jakoś te "bambry" żyją, nie bankrutują, nie zmieniają nazw, nie sprzedają i nie kupują ziemi w innym powiecie, na życie starczy, na dom starczy, dzieciom na mieszkania starczy, i to wszystko bez znajomości obsługi kalkulatora. Może jak nie wiedzą, że się im nie opłaca to coś zostaje 😜    

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Rolnik to bestia która nie potrafi liczyć nawet zarządca holdingu z UA 25 tys h śmiał się z nas że oni zarobili więcej zbierając 5 ton niż my 7 

Powoli wszystko się rozjaśnia jak nasze spółki kolejowe były zarządzane , miały się rozwijać ale w infrastrukturę a nie również w lokomotywy. Tory terminale zrobione ale nie będzie czym wozić bo nie wolno było kupować nowych lokomotyw 

Dlatego wchodzę w ekologię. Bardziej w eko opłaca się zebrać 1t pszenicy niż 6 w konwencji 

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze lepszy biznes, kto ma więcej pola może wejść w soje przy 20%arealyu to samej dopłaty wychodzi 2,3 kola licząc te trzysta jako do samej soi, nasiona z własnej reprodukcji, azotu 200kg saletry starczy aż nadto, i potem pszeniczna posiana po niej tak samo przy niskim nawożeniu ładnie plonuje, soja w technologi orki a potem pszenica bezorka, sam myślę czy nie lepiej zamiast rzepaku posiać soję.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Czytałem to.

Gorzkie słowa, ale w większej części prawdziwe.

Nie ma co dosłownie porównywać bo oni mają dużo niższe koszta, nie obwarowani przepisami jak my. Ale ogólnie chłop dobrze mówi. 

U nas na podwórku 5 dżondirów po 150 godzin w roku nabiją, najebią na zboża smakołyków, zarobią 5zł i szczęśliwe. Przerost formy nad treścią 

U nich kalkulator mają. 

Proste ale sami rolnicy chcieli tych obwarowań za parę groszy dopłat. Ja nie chcę dopłat i tego wszystkiego żeby ktoś mi mówił coam robić i czym pryskać. Zresztą my nie kupimy ciągnika czy reszty bez VAT a oni tak do tego paliwo tańsze ziemia.za grosze i duże powierzchnie bo ukrainiec to gałgan robił u siebie nie będzie tylko u kogoś i tak to jest. 

Fakt u nas ludzi poszli zbyt szybko do przodu może dlatego że byli raz naiwni wierząc w puste obietnice sprzedajnych ubeków i komuchów .... 

Dwa chęć posiadania i komfortu pracy co trzeba im po części wybaczyć , 

Trzy z pychy żeby sąsiadowi netwa ruszyć ale to inny temat. 

Powracając do cen trudno z kimś konkurować jak za to co ja dałem za hektar on kupił 10 u siebie do tego polska składa się dla nich na nawozy i paliwo Europa na dopłaty a wszystko co dobre i tanie w uprawie NAM Zabrano IM ZOSTAWIONO 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

na jakiej stronie sprawdzasz/śledzisz ?

Licytacje.komornik.pl

Opublikowano
58 minut temu, Pajej napisał:

Dlatego wchodzę w ekologię. Bardziej w eko opłaca się zebrać 1t pszenicy niż 6 w konwencji 

Pamiętaj po ekologi nie będzie już nic tylko zaprzestanie produkcji , może jeszcze nie teraz ale w konsekwencji do tego będą dążyć .

Pierwsze kazali kupować  dużo h żeby być konkurencyjnym i DUŻO produkować , teraz mówią żebyśmy produkowali Drogo  zdrowo i mniej a na końcu tylko Drogo bo nie będzie odbiorcy stać kupić naszych produktów ekologicznych jak na rynku będzie tanie z UA 

Opublikowano
22 godziny temu, MonteChristo napisał:

Jest jeden sposób licytacje komornicze, u mnie są dwie, ale zazwyczaj jak są to pola kawałki porozrzucane po całej wsi 

Sposób na co ? U nas licytacja stanęła na 170000pln/ha. Krowiarzy brak.

Opublikowano
1 minutę temu, jacek1296 napisał:

Sposób na co ? U nas licytacja stanęła na 170000pln/ha. Krowiarzy brak.

U mnie nie ma krowiarzy, większość ludzi się boi takich licytacji

Opublikowano
2 minuty temu, jacek1296 napisał:

Ale na co sposobem mają być te licytacje?

Na zakup ziemi

Opublikowano
6 godzin temu, Tigon napisał:

Jeszcze lepszy biznes, kto ma więcej pola może wejść w soje przy 20%arealyu to samej dopłaty wychodzi 2,3 kola licząc te trzysta jako do samej soi, nasiona z własnej reprodukcji, azotu 200kg saletry starczy aż nadto, i potem pszeniczna posiana po niej tak samo przy niskim nawożeniu ładnie plonuje, soja w technologi orki a potem pszenica bezorka, sam myślę czy nie lepiej zamiast rzepaku posiać soję.

Nie wszedzie soja wychodzi, niestety u mnie nie wypali

Opublikowano
6 godzin temu, Damianek20 napisał:

Pamiętaj po ekologi nie będzie już nic tylko zaprzestanie produkcji , może jeszcze nie teraz ale w konsekwencji do tego będą dążyć .

Pierwsze kazali kupować  dużo h żeby być konkurencyjnym i DUŻO produkować , teraz mówią żebyśmy produkowali Drogo  zdrowo i mniej a na końcu tylko Drogo bo nie będzie odbiorcy stać kupić naszych produktów ekologicznych jak na rynku będzie tanie z UA 

Żeby się nie okazało odwrotnie. Ty zdegradujesz ziemię opryskami i intensywną uprawą a ta ekologiczna będzie skromnie ale wiernie plonować 

Opublikowano
7 godzin temu, Leszy napisał:

Jakoś te "bambry" żyją, nie bankrutują, nie zmieniają nazw, nie sprzedają i nie kupują ziemi w innym powiecie, na życie starczy, na dom starczy, dzieciom na mieszkania starczy, i to wszystko bez znajomości obsługi kalkulatora. Może jak nie wiedzą, że się im nie opłaca to coś zostaje 😜    

Zostawać zostaje bo z czego niby dokłada jeśli tylko gospodarkę ciągnie. Ale jeczą w mediach, że któryś rok z kolei albo pod kreską albo na zero. To skąd to wszystko, pan Stanisław z Warszawy dał...? 😉

Dla mnie jest abstrakcją tak jak kiedyś bardowski na YT pokazywał takie sumienne wyliczenia dochodu pszenicy ok 10t z hektara i mu wyszło z dopłatami 1100zl.

Sam powiedział, że gdyby nie współprace, reklamy itd to nie starczyło by mu na spłatę kredytów nie mowa o życiu. 

Agronomi,doradcy, systemy zarządzania, nawigacje inne pierdolety... 

Po co to wszystko. A nie brakuje takich, którzy jeszcze etat yebią żeby ładować w gosp. 🙆

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 23.06.2024 o 14:18, matek89121 napisał:

Niech przynosi 120tys i zabiera.

To chyba cena zaporowa? Wstawione ogłoszenie na fejsa zapytań dużo i każdy jak tylko cenę zobaczy to więcej już nie pyta.

Opublikowano
11 godzin temu, Pajej napisał:

Żeby się nie okazało odwrotnie. Ty zdegradujesz ziemię opryskami i intensywną uprawą a ta ekologiczna będzie skromnie ale wiernie plonować 

Możesz wierzyć w to ja uważam trochę inaczej 

Opublikowano
31 minut temu, alfa napisał:

Chłop darmo się męczy ten bardowski oddał by w dzierżawę i doplaty by wziął i więcej by miał jak z obrabiania ziemi 

i co by nagrywał? tacy ludzie sa chorzy na atencje.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

ty z niego szydzisz, on się śmieje z takich jak ty i zarabia setki tysięcy rocznie na współpracach 

Skoro kasa ważniejsza niż honor i przyzwoitość to niech zarabia. Panie przy drogach też zarabiają konkretną kasę . I mogą się śmiać z innych że one w godzinę zarobią tyle co ktoś inny przez cały dzień. Ale co kto lubi 

• Like 2