Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ta nr producenta rolnego mam, dopłaty i programy biore  z arimr i problemów nie robią ale wg nich to za malo bo jeszcze meldunek musi byc. A mam znajomych z sytuacja odwrotna co pomeldowani od urodzenia u dziadków a nie byli tam i z 20-30lat- i tacy ziemie kupią lekko w tej gminie, choc juz zapomnial jak wioska wyglada bo za miedza siedzi.

Opublikowano
10 minut temu, jogus napisał:

Z tym że idzie załatwić w miarę szybko jak zechce się urzędnikowi.

z tym sie zgodze. po zlozeniu wniosku 4miesiace cisza a potem zadzwonil urzednik co sie zaja ta sprawa i od strzała wszystko w 1-2tyg poprzychodzilo poczta.

Przed chwilą, Łukaszek napisał:

ale już miałem jedna działkę w spadku

tu jest klucz

Opublikowano
Celownik07 napisał:

hmm... i nie masz w tej gminie co kupowales żadnej ziemi? notariusz nie wymagal od ciebie zgody kowr? kurde moze znowu moi  rejenci wychodza przed szereg. bo niepowiem mam z tym problem.

to była pierwsza gleba w tej gminie

Opublikowano

nic notariuszowi "extra" nie donosiłes poza standardowymi papierami? jakies oswiadczenie cokolwiek? musialbym miec jakis punkt zaczepienia żeby temat ugryźć a za miesiac wybieram sie do notariusza to bym podpytal.

Opublikowano

"W świetle przepisów ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego rolnik indywidualny może nabyć grunty rolne niezależnie od miejsca ich położenia. Należy jednak zaznaczyć, że zgodnie z art. 3 ust. 4 w związku z art. 3 ust. 7 ww. ustawy, jeżeli kupowana przez rolnika indywidualnego nieruchomość rolna nie powiększa jego gospodarstwa rodzinnego oraz nie jest położona w gminie, w której ma on miejsce zamieszkania, lub w gminie graniczącej z tą gminą, Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa przysługuje prawo pierwokupu danej nieruchomości rolnej.

W takiej sytuacji sporządzana jest warunkowa umowa sprzedaży, którą notariusz przesyła do KOWR. Niezłożenie w terminie miesiąca oświadczenia przez KOWR o skorzystaniu z pierwokupu oznacza możliwość zawarcia docelowej umowy przenoszącej własność."

Opublikowano

i tu jest haczyk  w definicji rolnik indywidualny. ja nim nie jestem bo nie mam zameldowania w gminie w ktorej mam ziemie. i podejrzewam ze kolega wojtal24 ma meldunek i ziemie w tej samej gminie wiec mogl z tej furtki skorzystac i kupic w innej gminie. ja zeby tak postapic musialbym kupic ziemie (chyba z 0,5 lub 1ha minimum- niepamietam) u siebie w gminie zameldowania a ceny tu sa kosmiczne bo to miasto wojewodzkie.

Opublikowano
3 godziny temu, wojtal24 napisał:

w tamtym roku kupowałem w sąsiedniej gminie i nic takiego nie miało miejsca

W gminie w której jesteś zameldowany, i w każdej z nią sąsiadującej jesteś zwolniony. Jeśli spełniasz kryteria rolnika indywidualnego. Młody rolnik np. już nie spełnia tego kryterium, i musi mieć zgodę KOWR. Zaraz po wprowadzeniu instytucji KOWR kupowałem jako młody rolnik, to się trochę bujałem z dokumentami.  Tylko tyle, że drogą która nie wymaga tego ogłoszenia przez 30 dni, i miałem umowę bez terminu z daną zaliczką. Mogłem czekać. Dodatkowo wydali dokument z błędem, i musieli go wydać na nowo, a tam jeszcze jakieś uwierzytelnienie. 

2 godziny temu, Celownik07 napisał:

nic notariuszowi "extra" nie donosiłes poza standardowymi papierami? jakies oswiadczenie cokolwiek? musialbym miec jakis punkt zaczepienia żeby temat ugryźć a za miesiac wybieram sie do notariusza to bym podpytal.

Kupował w sąsiedniej gminie. Jeśli gmina w której kupujesz sąsiaduje z gminą w której jesteś zameldowany(chyba 5 lat) to możesz kupić.  

Opublikowano
9 minut temu, king12 napisał:

O czym wy k**wa piszecie ?pszenica po 700 ,azot po 1700 ,npk po 2500 ,sor 200% w górę  a wy kupujecie pole po 100k ?

Tylko NPK napisałeś prawde, jak nic nie idzie kupić , a ktoś ma kase to okazja

Opublikowano
king12 napisał:

O czym wy k**wa piszecie ?pszenica po 700 ,azot po 1700 ,npk po 2500 ,sor 200% w górę  a wy kupujecie pole po 100k ?

mam znajomych co uprawiają ogórki truskawki i dla nich dać po 100tys to żaden problem bo w dwa lata się zwraca

dla mnie osobiście też jest to głupota i max 42÷44tys płacić wydaje duzo

Opublikowano
2 minuty temu, matek1810 napisał:

Cena zboża z przed 10 lat to cena ziemi powinna wrócić do tej 10lat temu nie wspomnie z koszty są dużo wyższe niż 10 lat temu 

No ale ile mniej ziemi masz do kupna, u mnie prawie nir ma gdzie kupić kupują tylko dzierżawcy dzierżawione grunty, dzierżawy nie złapiesz, niektórzy po 3p0 lat jedne pola dzierzawią

Opublikowano (edytowane)

U nas to samo każdy czy ma 5 czy 50 czy więcej chce pole uprawiać, do tego kto ma większą rodzinie to pozbiera po niej a reszta raczej szans na rozwój w kierunku ilości ha nie ma, jedynie zmieniać profil gosp, u nas już to coraz mocniej widać, ziemniaki, warzywa i coś ziół a będzie tego coraz więcej więc grunty będą mega drogie. Do tej dochodzi ten zielony nieład gdzie obawiam się że w końcu dopłaty do ugotowania za paręnaście lat mogą być dość wysokie i nawet 6 klasy nikt nie sprzeda. A stawki dzierżaw to też kolejna utopia, jeden na przeciw drugiemu tylko aby mu podbić ile da radę.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Tigon napisał:

U nas to samo każdy czy ma 5 czy 50 czy więcej chce pole uprawiać, do tego kto ma większą rodzinie to pozbiera po niej a reszta raczej szans na rozwój w kierunku ilości ha nie ma, jedynie zmieniać profil gosp, u nas już to coraz mocniej widać, ziemniaki, warzywa i coś ziół a będzie tego coraz więcej więc grunty będą mega drogie.

Jest jeden sposób licytacje komornicze, u mnie są dwie, ale zazwyczaj jak są to pola kawałki porozrzucane po całej wsi 

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano

Rolnik to bestia która nie potrafi liczyć nawet zarządca holdingu z UA 25 tys h śmiał się z nas że oni zarobili więcej zbierając 5 ton niż my 7 

Powoli wszystko się rozjaśnia jak nasze spółki kolejowe były zarządzane , miały się rozwijać ale w infrastrukturę a nie również w lokomotywy. Tory terminale zrobione ale nie będzie czym wozić bo nie wolno było kupować nowych lokomotyw 

• Like 1