Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Eksport mleka z Polski w górę

galeria
Odsadki mięsne
Opublikowano

Mleko zbadane. Wg mleczarni tł 4,11 a z badania 4,31. Białko podobne. Podejrzewam, że różnica byłaby większa jakbym zbadał ze 2 tyg wcześniej. Doszły krowy do zbiornika więc trochę rozcieńczyło. Pytałem sąsiada co jest pod oceną to zawsze tłuszcz i białko niższe w mleczarni o 0,1-0,2%.

Opublikowano
2 godziny temu, Karola985 napisał:

Witam 

zawsze miałam tuczniki .Nie wiem jak się zachować jestem dopiero 2 lata w grupie a 0,7 lat w mlekowicie jak to rozegrać .Powiem tak okradają nas wszędzie w tucznikach na miesnosci  a w mleku na klasach nigdy  nie będzie sprawiedliwie ,czy warto się odezwać??????????

Witam 

Nikt nie sprzeda ci dobrej krowy lub jałówki robią badania geneotypu i sprzedawaja te co nie nadaja się do stada rodzimego  ,nidgy nie wiadomo czy ona będzie doić  czy nie .

Nigdy nic nie wiadomo nawet przy swoich różnie wychodzi, najlepsza krowa w stadzie 100%hf pokryta saloon-em bodajże... wyszła jaloweczka jak spod linijki, ideał i co? Jałówka Przez 2 miechy doszła do szczytu 20l na dobę i 3msc po wycieleniu zeszła na 5l. 

Tak jak Radek mówi kasa do ręki aby do bramy i się nie znamy 😋 nie no żartuje zależy mi na dobrym towarze bo kto będzie barachło kupował... Ale co mogę zrobić, przecież nie wejdę w cielaka...

Dzisiaj ocieliła się piękna jałówka, matka hfxsm w 4 laktacji w szczycie aktualnie doi 45l, dwóch chętnych jutro przyjeżdża 6,5 tys netto zobacze czy im kapcie spadną

Opublikowano
52 minuty temu, pedro2 napisał:

Nigdy nic nie wiadomo nawet przy swoich różnie wychodzi, najlepsza krowa w stadzie 100%hf pokryta saloon-em bodajże... wyszła jaloweczka jak spod linijki, ideał i co? Jałówka Przez 2 miechy doszła do szczytu 20l na dobę i 3msc po wycieleniu zeszła na 5l. 

Tak jak Radek mówi kasa do ręki aby do bramy i się nie znamy 😋 nie no żartuje zależy mi na dobrym towarze bo kto będzie barachło kupował... Ale co mogę zrobić, przecież nie wejdę w cielaka...

Dzisiaj ocieliła się piękna jałówka, matka hfxsm w 4 laktacji w szczycie aktualnie doi 45l, dwóch chętnych jutro przyjeżdża 6,5 tys netto zobacze czy im kapcie spadną

Ok. ale właśnie badają  dlatego nie wiadomo bo nie wiadomo ile jet genetypa byka  czy swojej krowy .No ich niech kapcie spadą ,ale dlaczego sprzedajesz taki materiał??????????????? 

Opublikowano
Dnia 18.03.2019 o 00:02, komodo napisał:

A czemu wyniki zawsze jest pełna liczba tłuszcz i białko to niemożliwe?  ALE widzę szybko wysyłają wyniki duży plus w presidencie biorą często ale wyniki najczęściej przychodzą hurtem po dłuższym czasie 

Masz moze kolego cennik z presidenta i czy przyjmują tam nowych

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, strsw33 napisał:

Czy to prawda że  mlekovita  jednak przjemuje osm  ozorków Łodzkie?

Wczoraj było zebranie w mojej okolicy sąsiadka była i to prawda o mlekowicie i o rykach ale większość na zebraniu była przeciw choć wypłaty za styczeń jeszcze nie mają boją sie chyba że się dobre próby skończą 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
8 godzin temu, urwisek napisał:

Masz moze kolego cennik z presidenta i czy przyjmują tam nowych

Nie wiem czy przyjmują a cennik widziałem tylko jak przechodziłem teraz smsy tylko o korekcie ewentualnie ale od września nic się nie zmieniło. Podstawa 1.34 netto za 3.2bialko i 3.8tl i do tego 

1gr 10-20tys 

2gr  20-30tys 

3gr 30-40tys

4gr powyżej 40tys l i za białko powyżej bazowych parametrów 0.20 i tłuszcz 0.09 a jeśli mniejsze to odejmujesz a i za ocenę jeśli nie masz -3gr i to cały cennik żeby mieć w miarę cene trzeba mieć dobre białko 

Opublikowano
12 godzin temu, strsw33 napisał:

Jak  zatrudniają  150 ludzi  w takiej  małej mleczarni   przy tym skupie  to max   90   to plynosc  finasowa bedzie

W jogo dostawców ok700 pracowników ponad300

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Marcin133 napisał:

Jogo kiedyś była niezła mleczarnia a teraz kiepsko...pewnie zakończą kadencję w kilka lat...

Oby mi tylko udziały oddali

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Rykom znowu maszyny oszaleją jak po przejęciu Lubartowa.

Opublikowano

Witajcie. Mam zamiar odejść ze spomleku z powodu zbieżności moich wyników... czy osm Sierpc i osm Piątnica zbierają mleko z warmińsko mazurskiego i poszukują nowych dostawców?

Opublikowano
59 minut temu, komodo napisał:

A gdzie Sierpc bo nikt chyba ceny za luty nie wstawial albo przegapiłem gdzieś 

Też z chęcią się bym dowiedział, ile teraz bez tych wszystkich premii rocznych, świątecznych wyszło za luty, najlepiej przy średniej ilości ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, komodo napisał:

A gdzie Sierpc bo nikt chyba ceny za luty nie wstawial albo przegapiłem gdzieś 

Miałem wcześniej wstawić ale jakoś tak : litry 8800 tłuszcz 4.23 białko 3.62 cena 1. 53 brutto ryczałt. 

Opublikowano
10 godzin temu, xpaxpa napisał:

Witajcie. Mam zamiar odejść ze spomleku z powodu zbieżności moich wyników... czy osm Sierpc i osm Piątnica zbierają mleko z warmińsko mazurskiego i poszukują nowych dostawców?

O Piątnicy zapomnij, nikogo nie przyjmują nawet zza płotu 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v