Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Yoda napisał:

Ja uważam że od tego są izby i związki. Zacząć od nich. Dlaczego nie ma postulatu rozwiązania ich skoro i tak nic nie robią?

Związki nic nie robią jak napisałeś więc czy są czy ich nie ma to problem pozostaje. Nie mówimy o tym co powinno być tylko co jest - więc jak rozwiązać problemy grup społecznych jeśli narzędzia jakimi są związki nie działają?

Opublikowano
12 minut temu, zetorki12 napisał:

To ma usprawiedliwiać nieporadność PiS u ? Nie dali rady z suszowym , z ASF , z jabłkami ... Czy nie może byc część rolników niezadowolona i to manifestować ?

Ja jestem niezadowolony, po 1 suszowego nie dostałem, gdzie w mediach codzienna gadka że kazdy dostanie, dla nikogo nie zabraknie, już nie chodzi o to że nie dostałem, ale po co to pitolić codziennie o tym  i zapewniać ? po 2 paliwo bez powodu zdrożało i 1 zł co najmniej, cena baryłki teraz jest smieszna, niecałe 60 dol. a paliwo nadal ponad 5 zł, baryłka była po 150 i tez było po 5 zł, ja się pytam gdzie idzie ta różnica w cenie ? no gdzie ? po 3 nawóz podrożał też bez powodu o 30% czyli po kila stówek na tonie, spoko powiecie że zboze podrozało, tylko czemu ja sprzedałem zboze po 140 zł za tonę wiecej jak rok temu, a za nawóz na tonie muszę zzapłącić 300 czy 400 zł więcej ?  Swiniaki po 3,80 czy tam niej, a byle jaka padlina w sklepie 20 zł za kilo , gdzie jak kotu rzuce to go telepie ze wstrętu i ma chęć mnie zabić za to, jabłka, maliny ? cena ponizej jakiegokolwiek progu opłacalnosci, a w sklepie 3 x tyle, albo 10 razy tyle w przypadku malin.  Zadowolony moze być tylko ten co bierze 500+, nikt inny, bo w kazdej branzy rolnictwa jest wyzysk chłopa, mamy jedne z największych zakładów nawozowych w europie a saletra z anglii gdzie jest produkowana za funty, za funty płaci się ludziom, za funty działa cała fabryka, transport do Polski + jeszcze zysk importera i w raz jest taniej jak wyprodukowane w puławach co jest od nich wszędzie blisko, bo prawie centrum kraju i jakiś prezesik się wypowiada ze taniej nie będzie,  a nowy rok idzie i jeb sobie i całemu zarządkowi premi doj**ie kilka MLN zł z waszych i mojej kieszeni. Niech strajkują, powinno być to co we francji, Ci co tam strajkują nie mają pojęcia jak jest u nas, jak zyje Polak zarabiający 2 tys a wydający 3 czy 4 na rodzinę.

• Like 11
  • Haha 1
Opublikowano

O właśnie . Takiego przekazu zabrakło w tym proteście . Krótko , zwięźle i na temat .

Opublikowano
7 minut temu, zetorki12 napisał:

O właśnie . Takiego przekazu zabrakło w tym proteście . Krótko , zwięźle i na temat .

ja to mogę wszystko powiedzieć, ale komu ? miastowym ? jak oni nasłuchają się tej indoktrynacji i propagandzie z TV ze rolnik ma 1000 zł do ha suszowego, dopłaty, akcyzy na paliwo i co ? policzy sobie ma 20 ha powiedzmy, dostanie po 1000 zł za ha to 20 tys zł, a ja na etecie muszę rok na to napierdzielać, a on za nic dostanie i leży nic nie robi, ministrowi ? jak dla niego ogromny sukces polskiego rolnictwa to 500+ , to i ja sukces dziś mam bo klocka do kibla pusciłem a mogłem obok, no nie wiarygodne, premierowi ? jak on dla mnie jest jakby z innego świata, nic nie zrobił dobrego i nie zrobi, bo nie ogarnia i jest jak marionetka, sterowany korporacyjnymi interesami , komu to powiedzieć ?  żeby to dotarło tam gdzie trzeba ? wam nie powiem bo wy wiecie jak jest.  Może jak by na sejm i całą tę ulicę, domy ministrów, posłow wylewał codziennie 4 pierdyliony litrów gnojówki z tych śmierdzących zagraniczncych świń to by może dotarło, bo w końcu nie dali rady by pływać w szambie swoim i świńskim.

• Like 5
Opublikowano

Wiemy ? Ja wiem i cały czas o tym , ale jak czytać o czym inni , to już myślałem że w błędzie jestem . No jednak nie .

Opublikowano (edytowane)

tutaj też nie ma co wszystkiego brać na poważnie, bo zadowoleni to są Ci co ich rodzice utrzymują i się wszystkim zajmują, a ich największy problem to klasówka z polskiego, albo kończący się zeszyt od matematyki, on strajkować nie musi, kolejni to tacy co mają zanajomości gdzies wysoko, nachapali się dotacji po znajomości, ziemi, dostali pozwolenia na budowy, wspieli się wysoko po grzbietach innych i kozaczą że im dobrze, i ich nic nie dotyczy, bo on ma układy, i nawet jak jest ujowo to on się trzyma na wierzchu jak balon, a jeszcze inni to fanatycy aktualnie rządzącej pratii, gdzie kogoś z rodziny mają w tej partii i ona jest najlepsza, kraj mlekiem i miodem dzięki nim płynie, i jak to jest zle jak jego ciotka czy wujek jest w partii i to najlepsza partia, tacy plują jadem na tych co mają odmienne zdanie, na starkujących bo po co jak jest dobrobyt, to taka gebelsowska propaganda, berlin się pali szkop szkopa wali ale "dojczland libe ales"

Edytowane przez Uziu92
  • Like 2
Opublikowano
Tej władzy też kiedyś izby rolne przeszkadzały. Snuły plany o jakiejś innej organizacji reprezentujące rolników - własnej. Teraz juz tak nie mówią - czemu? Teraz mówi się o radzie rolnej, do której izby miałyby kontrybuować. Tylko po co? Przepraszam trochę poniosło mnie na refleksje.
Opublikowano

Jak nie bedziesz glosowal to, niestety ale dalej PIS zostanie przy wladzy. A jesli wygraja to z rolnictwa w Polsce nie bedzie sie dalo juz utrzymac, nie mowiac o godnym zyciu.

Opublikowano (edytowane)

Przede wszystkim zanim zacznie się strajkować przeciw zatrutemu żarciu, to wypadałoby najpierw przestać desykować uprawy glifosatem i karmić świnie paszami GMO. Wtedy możnaby powiedzieć, że nasze zdrowe, a ich syf. Ardanowskiego nie cierpię, ale ma rację, że ilością nie wygramy, trzeba postawić na jakość... Zamiast wojować z zachodem to tam trzeba pchać nasze jedzenie dla klienta premium, bo Polacy wolą duńską tanią szynkę i Iphone'a niż porządną szynkę bez tony ulepszaczy i Huaweia. Rząd powinien w tym pomóc znosząc durny zakaz pryskania strączkowych na EFA nawet od chwastów. Takie przepisy sprawiają, że jeszcze długo się od GMO nie uwolnimy...

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Uziu... proszę Cię. Bystry chłopak jesteś. 

Korwin. Można go lubić albo i nie lubić. To jest nie istotne. 

80 tyś głosów zabrakło żeby wszedł do parlamentu.

Jeżeli Korwin by wszedł PIS traci monopol na władzę. 

• Like 1
Opublikowano

to na PO mam głosować a potem ciapaczy po podwórku z siekierą ganiać ? Chwilę przed wyborami oni u nas na wschcodzie PL w miastach siedlce, łuków miedzyrzec i pewnie innych juz szykowali dla nich lokum, mieli  budować domki, remontowali wszelakie stare świetlice i salki przy szkołach, mieli ich u nas lokować, teraz wrócą i kasa z 500 pójdzie na relokacje nachodźców, bo jak widzisz europa zachodnia już sobie z nimi od dawna nie radzi, zostawią sobie tych lepiej wykształconych, a resztę sru do nas.

• Like 3
Opublikowano
23 minuty temu, pawelol111 napisał:

To że miasto nie rozumie i jest zawistne to do pojęcia ale że między nami rolnikami nie ma jedności - to dopiero cyrk...

To. że miasto nas nie rozumie to nie do końca się zgodzę. Jakiś czas temu byłem na "imprezie rodzinnej" gdzie tylko Ja byłem ze wsi a reszta same typowe mieszczuchy i bardzo pozytywnie wypowiadali się o rolnikach. ich pracy i protestach. Ale to, że między nami rolnikami nie ma jedności to jest faktycznie straszne. Nie do końca mi się podoba to co Michał dzisiaj zrobił i jaką formę to miało, ale popieram organizację którą tworzy.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kazik80 napisał:

Przede wszystkim zanim zacznie się strajkować przeciw zatrutemu żarciu, to wypadałoby najpierw przestać desykować uprawy glifosatem i karmić świnie paszami GMO. Wtedy możnaby powiedzieć, że nasze zdrowe, a ich syf. Ardanowskiego nie cierpię, ale ma rację, że ilością nie wygramy, trzeba postawić na jakość... Zamiast wojować z zachodem to tam trzeba pchać nasze jedzenie dla klienta premium, bo Polacy wolą duńską tanią szynkę i Iphone'a niż porządną szynkę bez tony ulepszaczy i Huaweia. Rząd powinien w tym pomóc znosząc durny zakaz pryskania strączkowych na EFA nawet od chwastów. Takie przepisy sprawiają, że jeszcze długo się od GMO nie uwolnimy...

Taaaa , najpierw się utopić , a później prosić żeby nie strzelać do nas . Do d*py takie rady .

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, lukasx21 napisał:

To. że miasto nas nie rozumie to nie do końca się zgodzę. Jakiś czas temu byłem na "imprezie rodzinnej" gdzie tylko Ja byłem ze wsi a reszta same typowe mieszczuchy i bardzo pozytywnie wypowiadali się o rolnikach. ich pracy i protestach. Ale to, że między nami rolnikami nie ma jedności to jest faktycznie straszne. Nie do końca mi się podoba to co Michał dzisiaj zrobił i jaką formę to miało, ale popieram organizację którą tworzy.

Mój kolega z Łukowa widzi tylko zyski - maszyny, drogą ziemię itp. Wujo wpadł w sierpniu w odwiedziny i pierwsze co : dostaniecie rekompensaty suszowe, miliony złotych itp. Dla niego 1000 zł do ha pomocy równa się 1000zł zysku za nic nie robienie a że kosztów jest za ponad 2tys to nie widzi,,,

Edytowane przez pawelol111
  • Like 1
  • Thanks 1