Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

he Pedro u mnie taka sama sytułacja w Piatnicy pryzma sie skonczyła i dobre parametry tez, mam tegoroczny pierwszy i drugi pokos w pryzmie ale nie otwieram bo duzo balotów zostało z poprzednich lat...ale kusi bo i mleka mniej

Opublikowano

W polmleku to co faktura to wgl co innego sie dzieje... W każdych mleczarniach jest tak jak w polmleku ze sloiczkowcy maja raj ? Nawet w mlekovicie ?

Opublikowano

pedro2 napisał:

Mlekpolowcy jak wam ostatnio parametry się trzymają? U mnie obsuwa tł.4,0 bi 3,0. 

Aczkolwiek nie wiem czy to nie przez końcówkę pryzmy qq i sianokiszonka pierwszy pokos zeszłoroczny się skończył... ale tak jakoś z dnia na dzień spadek

u mnie w normie parametry 3,4bialko 4,5tl tylko somatyką z 160 skoczyla na ponad 400 w ciągu 2 odbiorów i wróciło do 160 przez kolejne 2 odbiory bez żadnej interwencji antybiotyków

Opublikowano
Dnia 11.07.2018 o 20:13, MleczArek napisał:

Nie ma nikogo kto odstawia mleko do Koła ?

Za 2-3 dni będzie faktura to podam cenę 

Osm koło 

Tłuszcz 3.55, białko 3.3, +2 grosze do oceny,  24tyś, 1.35 brutto 

Opublikowano
Dnia 15.07.2018 o 20:59, Thomas2135 napisał:

To kierowcy ku....łapówkarze. Mleczarnia mogłaby zrobić z tym porządek. W moim oddziałe karuzele do pobierania niby mają, ale pobierają ręcznie. Mi też to nie odpowiada, bo człowiek tyra a drugi skur da w łapę i ma to samo.

Mało tego w Lubawie instruktorzy takie rzeczy załatwiają wiem od takiego co daje ze słoiczka

Opublikowano

Jacy instruktorzy? Kto to jest i co robi? W Baranowie nikogo takiego nie ma. Co najwyżej co 1,5 r pajac kontroluje papiery.

Opublikowano

Kolejny spadek cen o 1,7% na GDT. Przy poprawie warunków pogodowych i na Antypodach i w Europie zaowocuje prawdopodobnie już niedługo konkretnym zjazdem cen mleka.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, devar napisał:

Kolejny spadek cen o 1,7% na GDT. Przy poprawie warunków pogodowych i na Antypodach i w Europie zaowocuje prawdopodobnie już niedługo konkretnym zjazdem cen mleka.

Kto ci za te propagandę płaci.

A tak swoją drogą to notowania GDT i Agro biznes to jeszcze prawdy nie powiedzieli.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Tak samo u nas.  Nie ma żadnego instruktora jest kierownik skupu tylko.  A słoiczki to nie wiem czy ktoś z was to piszących robi to specjalnie by komuś ublizyc czy wywindowac swój podmiot skupijacy jako naj? Macie jakieś dowody. Co i raz słyszę jak klasy nie przechodzą a przyjdzie tu takich kilku co słyszeli od kogoś gdzieś ze takie coś było. Ale gdzie u Was? Tu są takie kryteria 100 bakteri 400 somatyki biorą 4 razy w miesiącu na klasę  i wyliczaja średnią. A pruby są brane za każdym razem. A tłuszcz i białko wyliczaja na podstawie dwóch prób jednej do 15 dnia mc i kolejna to w dniach 16-30 tyle w temacie.

Opublikowano

Dowodów chcesz? Ze 3 lata temu było paru ch.. co pytali mnie jak mi klasy przechodzą bo wzięliby dodatkową próbkę. We wsi też jeden pijak się chwalił, że płacił 50 zł za próbę.

Opublikowano

Do mnie też jeden kiedyś przyjechał ze słoiczkiem i chciał mleka z mojego zbiornika, a że wiem gdzie odstawia to nigdy nie kupuję produktów tej mleczarni choćby mi za darmo dawali to nie zjem tego.^_^

Opublikowano

Gorsze rzeczy zjadamy niż mleko z somatyką i obornikiem. Tym się nie otrujesz i raka też nie wywołuje ;)

Przyjechał ze sloikiem po mleko? Nie możliwe żeby w całym stadzie nie miał kilku krów od których mógłby udoic i się ludziom nie chwalić kombinowaniem .

Opublikowano
11 godzin temu, Krowiarka napisał:

Do mnie też jeden kiedyś przyjechał ze słoiczkiem i chciał mleka z mojego zbiornika, a że wiem gdzie odstawia to nigdy nie kupuję produktów tej mleczarni choćby mi za darmo dawali to nie zjem tego.^_^

wolisz mieso wiepszowe z fermy co dają pasze cacy czy od pasjonata co choduje 5 swinek ? wolisz jajko od babci co kurka robaczka zje czy z fermy co daja pasze cacy ? wolisz kurczaka z fermy czy z wolnego wybiegu co sie byleczego nadziobie ? WOLISZ MLEKO OD KROWY CO PASTWISKA NIEWIDZI  CZY ......  nie notak mleko z fermy jest lepsze  .:D Krowek tez nie pastwiskuje  ja  jak by cos 

Opublikowano

Jarecki , Ty to widzę "byki " wolisz , bo walisz jeden po drugim . Kamieniami w szkołę rzucałeś  ?^_^

Opublikowano
1 godzinę temu, starybudnik napisał:

Krowiarka chyba coś koloryzujesz.

Nic nie koloryzuję gościu miał milionową somatykę w zbiorniku zbadaną na aparacie i nie był pod oceną. 

Jakby wszystkie mleczarnie w Polsce pobierały mleko na próby karuzelą i nie byłoby kombinowania to nie mielibyśmy nadprodukcji i ledwie na nasz rynek by starczyło lub nie.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, jarecki napisał:

wolisz mieso wiepszowe z fermy co dają pasze cacy czy od pasjonata co choduje 5 swinek ? wolisz jajko od babci co kurka robaczka zje czy z fermy co daja pasze cacy ? wolisz kurczaka z fermy czy z wolnego wybiegu co sie byleczego nadziobie ? WOLISZ MLEKO OD KROWY CO PASTWISKA NIEWIDZI  CZY ......  nie notak mleko z fermy jest lepsze  .:D Krowek tez nie pastwiskuje  ja  jak by cos 

Tak tylko nastawienie społeczeństwa jest takie że kupią zawsze to co jest tańsze a nie to co jest lepsze jakościowo u małego producenta lokalnego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v