Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, KARGO napisał:

Jak coś to będzie ale na odwrót bo grupy są bardziej roszczeniowe

Tez tak uważam,w żadnej mleczarni nie chcą współpracować z grupami. Podejrzewam że będą musieli ją rozwiązać żeby odstawiać tam mleko

Opublikowano
Dnia 21.05.2018 o 23:10, pedro2 napisał:

Kruś poczytaj sobie lokalne fora i artykuły z Łowicza co ludzie tam piszą jakoby po odwołaniu Dąbrowskiego mlekowita miała ich przejąć, dostawcy i pracownicy setki komentarzy jakie mają opinie o waszej spółdzielni. nie jestem mlekpolem zafascynowany nie robię z mleczarni wybawcy, po raz kolejny powtórzę nauczony doświadczeniem z sudowia my na takich akcjach jesteśmy stratni,  trzeba spłacać nowe długi i inwestować w nowy nabytek grubą kasę od samego początku, a skoro idą na dno można się domyślać że linie produkcyjne cała infrastruktura nie będzie w dobrej kondycji. A mamy swoje długi. 

Ale skoro robicie ze mnie fanatyka Mówicie o najwiekszym przerobie mlekowity, teraz pytanie ile przerabiają mleka od swoich dostawców? Lider sprzedaży, jaki % tej sprzedaży faktycznie produkuje zaklad?

Co do bólu że zawsze mamy lepszą cenę, co się dzieje z waszą proszkownia która miała wam sypać złoto do kieszeni? Niby jako pierwsi mieliście podbić rynek i dyktować ceny, a mlekpol już zawsze będzie w powijakach.  Najpierw brak surowca, potem coś się popsuło i że zbytem problemy? Nie ma złota. Teraz kr'uś pytanie do ciebie gdzie twoja super cena skoro tak bolejesz, że zawsze mniej, a w mlekpolu nawet grubo ponad 2zl było. Pamiętasz jak jechałeś mnie jak była gadka o świetnej decyzji prezesa o zawalaniu rynku serami z niemcowni? Teraz powiedz ile są warte twoje puste docinki, że nie mam pojęcia o czym mówię. Rynek zawalacie, a cena jest? 🖕  Taki ch*j jak Batorego komin masz cenę, jak na lidera pod każdym względem przyznaj cena do doopy i na tym się jak zwykle wasze całe brylowanie na pozycji lidera kończy

Bredzisz człowieku! powiedz kto na forum liczył na lepszą cenę po uruchomieniu proszkownia albo kto szczyci się tym że mlekovita jest jakimś tam liderem?  Nie wkladaj mi w usta słów których nie powiedziałem. Nie boleję nad tym że masz jakieś chujowe 5 więcej. cena mleka tez nie jest tragiczna. Gdybyś czytał że zrozumieniem wiedziałbyś że nie popieram wszystkich działań jakie podejmuje mlekovita ale wiem że niektóre są niezbędne. Są i takie których być nie powinno. Wybacz mi ale wyłączam się juz z tej rozmowy 

Opublikowano

Rozwój każdej mleczarni tak naprawdę to lata 90 

Opublikowano
9 godzin temu, Dominiik napisał:

Cena bez zmian, ale.jest nadzieja na lipiec ze pojdzie do góry bo duze parte sera ida na biedronke.

ser idzie a ryki też tylko głównie jadą na serze i obniżka o 10 gr, to o co chodzi?

Opublikowano

SM Ryki 1,39 bi. 3,26 tł. 4,91 6200 l 

Opublikowano
Dnia 25.05.2018 o 17:49, fireseba napisał:

Pozdrwaiam Pana Grzrgorza i szybkiej emerytury życzę.

Nie rozumiem. Wytłumacz o co Ci chodzi. 

Poniżej przyczyna obniżek lub stabilizacji cen surowca. 

"Krajowe ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku, w odniesieniu do poprzedniego notowania, wzrosły o 1,4 proc. W rezultacie producenci za ten rodzaj proszku mlecznego uzyskiwali 5,51 zł /kg. OMP było o 2,6 proc. tańsze niż miesiąc wcześniej i o 25,2 proc. tańsze niż przed rokiem.

Za pełne mleko w proszku średnio w kraju płacono 10,56 zł/kg, o 2,8 proc. więcej niż przed tygodniem oraz o 2,2 proc. więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena PMP była o 8,2 proc. niższa niż rok wcześniej."

źródło http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/wzrosly-ceny-wiekszosci-produktow-mleczarskich,158920.html

Opublikowano

subiektywny napisał:

9 godzin temu, Dominiik napisał:

Cena bez zmian, ale.jest nadzieja na lipiec ze pojdzie do góry bo duze parte sera ida na biedronke.

ser idzie a ryki też tylko głównie jadą na serze i obniżka o 10 gr, to o co chodzi?

inwestycje i inwestycje !!

Opublikowano

Słyszeliście że w wysokim w mlekovicie proszkownia  stanęła przez wadliwy piec z GEA w którym po obróbce termicznej mleka w proszku były opiłki metalu. Teraz kują beton żeby go wyjąć bo zaleli go bo miał niby pracować tam dożywotnio.  Ciekawe kto zapłaci za przestuj? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v