Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, michal_19 napisał:

To raczej chodzi o artykuł w którym opisano że krowy na pastwiskach wypluwały kexxtony jeszcze z zawartością ,wtedy zwierzęta koty, psy lizały to i zdychały. Szczególnie ten proceder miał miejsce w UK.

Dziś był lekarz i rozmowa zeszła na kextone to mówi że jakaś firma amerykańska chcę wejść na rynek że swoimy i jest nagonka na kexton,  a że właśnie skończyła die im licencja to teraz by musieli ileś milionów za nowa zapłacić,  a ta druga firma ma większe lobby .

Opublikowano
45 minut temu, radekz200 napisał:

a ja dopiero pryskam od chwasta ale kukurydzy jeszcze nic nie odczuła suszy… 

IMG_5489.jpeg

Tak od rana lecisz? Ja poczekam do wieczora.

Który liść masz?

Opublikowano
Supersebusiek napisał:

Po co wam te kextony , dać soi  z kukurydzą 30:70 , 2 kg na dzień do tego 2 kg wysłodki suchej , i nie ma ketozy a i mleko będzie 

Dobrze mówisz. Ale jak jeszcze wrzucisz kexxtona to i tak więcej mleka

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005Masakra co?

3F108F53-.jpg

CCEAD42F-.jpg

E4942E61-.jpg

Najprawdopodobniej odbije. Z jednej strony piękny widok, że tyle wody spadło a z drugiej zniszczona uprawa. Ale jak ubezpieczona to nie ma za bardzo się czym przejmować. Mnie cały czas omijało aż do tamtego weekendu. Spadło trochę wody i znowu szykuje się miesiąc bez deszczu bo znowu wszystko mija o włos. Wczoraj wszystko pozalewne a u mnie kilka kropel 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

Od razu pomyślałem, że kujawsko pomorskie dlatego wszedłem w profil. @Desperado ciebie ominęło?

Miło mi że się martwisz o mnie.   :) U mnie popadało ale było spokojnie, okolice Świecia, Chełmna dostały gradem niesamowicie, pszenice wymłócone w pień widziałem.

https://tvn24.pl/tvnmeteo/polska/biale-ulice-dziesiatki-interwencji-gwaltowna-aura-w-boze-cialo-st7940966

Opublikowano
1 godzinę temu, Supersebusiek napisał:

Po co wam te kextony , dać soi  z kukurydzą 30:70 , 2 kg na dzień do tego 2 kg wysłodki suchej , i nie ma ketozy a i mleko będzie 

A po to żeby zniwelować braki energii w pierwszych dniach po porodzie i zmniejszyć ryzyko przemieszczenia trawieńca. 

Opublikowano
31 minut temu, PRIMO napisał:

A po to żeby zniwelować braki energii w pierwszych dniach po porodzie i zmniejszyć ryzyko przemieszczenia trawieńca. 

Ja nie widzę w tym żadnych korzyści , jak żywienie leży to z czego ta krowa ma pociągnąć z tej tabletki małej , wiadomo , że z siebie pociągnie , a wątroba poleci .

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Najprawdopodobniej odbije. Z jednej strony piękny widok, że tyle wody spadło a z drugiej zniszczona uprawa. Ale jak ubezpieczona to nie ma za bardzo się czym przejmować. Mnie cały czas omijało aż do tamtego weekendu. Spadło trochę wody i znowu szykuje się miesiąc bez deszczu bo znowu wszystko mija o włos. Wczoraj wszystko pozalewne a u mnie kilka kropel 

joooooo ,powiedzą że 5 procent strat i pocałuj pstrą kozę w łysą pi... . Scięta uprawa przed zbiorem do ziemi ,to może i tak ale nie takie ooo 

Opublikowano

A u mnie zdarza się taki problem, krowy wykazują bardzo wyraźnie ruje po wycieleniu i są insemonowane i pyk pojawia się cysta.... Już trzeci przypadek

ruje są takie mocne że skacze nawet przez barierki w oborze mimo związania, a na pastwisko muszę jej robić oddzielnie kwatere

Opublikowano

Ja nie widzę w tym żadnych korzyści , jak żywienie leży to z czego ta krowa ma pociągnąć z tej tabletki małej , wiadomo , że z siebie pociągnie , a wątroba poleci .

Właśnie dlatego stosuje się kextone żeby wątroba nie poleciała. 

Wydasz dwie stówy na kexa a nie 2koła na leczenie i w dodatku mleko w kanał.

Nawet najlepsze żywienie nie daje pewności że krowa nie dostanie ketozy. 

Opublikowano

Ale nie ma co się oszukiwać kekstony dają dużo wygody a jak się zdarzają jakieś powikłania po porodzie to wracają z nawiązką wystarczy że np. złapie temperatury dzień już słabiej zje i wszystko leci po kolei ketoza, trawieniec i nawet najlepsza premia wtedy nie pomoże lub się przykwasi też zrobisz wlewki ale dzień dwa pobieranie jest dużo słabsze. Wiadomo że wtedy też kekstony cudów nie zdziała ale jest dużo łatwiej dla gospodarza i dla zwierząt. W stanach ten antybiotyk można w paszy stosować tak jak u nas np kredę. A z tym że jest on niebezpieczny dla psów to prawda wet opowiadał że u jednego klienta wypadł i pies zaczął się nim bawić i chyba rozgryzł i niestety nie przeżył 

Opublikowano
PRIMO napisał:

Właśnie dlatego stosuje się kextone żeby wątroba nie poleciała. 

Wydasz dwie stówy na kexa a nie 2koła na leczenie i w dodatku mleko w kanał.

Nawet najlepsze żywienie nie daje pewności że krowa nie dostanie ketozy. 

czyżby 🤔 https://youtu.be/xM0w-WVwor8?si=HgHwpsViNmXlLoDP

Opublikowano

a ja to jestem zdania że nie ma reguły. niektóre krowy cielą mi się przed terminem nawet nie zdążę ich przygotować bo niby termin za 2 tygodnie a ona już się cieli a ledwo weszła na tmr z paszy zasuszeniowej. ocieli się to zaczynam dawać treściwe ale wiadomo po garstce na początek i stopniowo zwiększam, krowa zdrowa. a są sztuki że cieli się w terminie jest 3 tygodnie przygotowywana a i tak wychodzi ketoza co prawda lekka bo krowa nie ma objawów prawie ale w wynikach z federacji stoi K. Stosuje kukurydzę z soja ok. 1.5kg do tego pelnoporcjowka 7.2mj i podstawa z wozu więc różnie to bywa z tą ketoza

Opublikowano
semos napisał:

A u mnie zdarza się taki problem, krowy wykazują bardzo wyraźnie ruje po wycieleniu i są insemonowane i pyk pojawia się cysta.... Już trzeci przypadek

ruje są takie mocne że skacze nawet przez barierki w oborze mimo związania, a na pastwisko muszę jej robić oddzielnie kwatere

myślicie że bolus energia w takim przypadku by pomógł i się sprawdził?