Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
arosaw100 napisał:

Do widziałem  się że w następnej  gminie  jest też przetarg z kowru na dzierżawę  140 h I już się zgłosiło 40 osób . Czyli jednak jest na wsi dobrze 

,,140 h,, to u was w godzinach ziemię liczą 🤔

• Like 1
Opublikowano

Niedawno też byłem na przetargu kowr to ziemią 5 i 6 klasa połowa,  a druga połowa łąki i kurnikarz wziął za 4,5 tys /ha , a interesuje go tylko orne za łąki płaci a nie korzysta inny je obrabia .

Opublikowano
1 godzinę temu, arosaw100 napisał:

Mogę powiedzieć  że jeszcze na wsi jest dobrze ale nie powiem , bo skoro jeszcze na przetargu z kowru, ziemia nie  daleko mnie   poszła w dzierżawę  za 5700 zł  taka była walka 

Na twoim miejscu poszedłbym do tego gościa i zaproponował swoje hektary za tą kasę. Tylko niech płaci z góry za rok. Szkoda ze u mnie nie ma takich gości co tyle dają 

• Like 1
Opublikowano

Kto ich wszystkich uczył matematyki? Mają duże budynki. Mnóstwo ludzi jedzie na gotowych mieszankach. A ci nie dość że chca dopłacić do interesu to jeszcze się narobić i wyeksploatować swoj sprzet

Opublikowano
2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Na twoim miejscu poszedłbym do tego gościa i zaproponował swoje hektary za tą kasę. Tylko niech płaci z góry za rok. Szkoda ze u mnie nie ma takich gości co tyle dają 

Też o tym myślę  tym bardziej  że  poważnie  choruje 

Opublikowano
15 minut temu, kampl napisał:

Kto ich wszystkich uczył matematyki? Mają duże budynki. Mnóstwo ludzi jedzie na gotowych mieszankach. A ci nie dość że chca dopłacić do interesu to jeszcze się narobić i wyeksploatować swoj sprzet

Ten co o nim pisze nie ma własnego sprzętu wszystko wynajem firma usługowa mu robi.

Opublikowano
1 godzinę temu, Supersebusiek napisał:

Z dzierżawą z kowru to jest tak , że wygrywasz przetarg potem dobry radca prawny , pismo o zmniejszenie czynszu lub całkowite umorzenie go i po temacie .

No nie wiem czy tak jest bo gościu który przetarg wygrał proponował po 20 tys by odstąpić od przetargu, gdyby tak było jak piszesz to po co by mam kasę proponował jak i tak ma za to nie płacić. 

Opublikowano
20 godzin temu, kampl napisał:

Nie podoba mi się opcja sprzedaży. Bardzo dobra krowa, i młoda. Może jakimś cudem jest cielna. Jutro sprawdzę i będę się zastanawiał co dalej. 

I jak badales ta krowę bo słyszałem o przypadkach że niby ruja, śluz skaczą po niej a cielną.

Opublikowano
arosaw100 napisał:

2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Też o tym myślę  tym bardziej  że  poważnie  choruje 

A co Ci dolega jeśli można wiedzieć ? Ty chyba nie stary chłop jesteś 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, Soltys85 napisał:

I jak badales ta krowę bo słyszałem o przypadkach że niby ruja, śluz skaczą po niej a cielną.

Oczywiście że niecielna ... Miałem podejrzenia że porzuciła jak chodził mi po stadzie paciorkowiec. wcale nie wygladal na cielna, nie wiem. Z rutyny chyba zasuszylem. Wydoilem, 3l było, czy ruszy? nie wierzę.

Ale te przypadki co piszesz to bardziej w połowie ciąży. Nie na koniec. A tak się zsynchronizowany że stanowisko obok też miała ruję w tym samym czasie. 

Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

No nie wiem czy tak jest bo gościu który przetarg wygrał proponował po 20 tys by odstąpić od przetargu, gdyby tak było jak piszesz to po co by mam kasę proponował jak i tak ma za to nie płacić. 

To jak wyjaśnić , że ktoś dał 5700 za ha i uprawia tam pszenice i rzepak , trzeba być idiotą , do tego na dzień dobry trzeba dopłacić do ha 4 tysiące aby na zero wyjść albo z minimalnym zyskiem ,a tak poza to po cholerę on wam tą kasę proponował mógł zrezygnować i tyle .

Opublikowano
50 minut temu, robert1226 napisał:

Też go nie rozumiem, ale jak to on powiedział że i tak wygra .

On te ziemię ma już kilka lat i w tamtym roku z prawie 10 ha miał ok 30 ton kukurydzy. 

Znajomy miał podobnie tylko jakoś przy piwue się wygadał, że kolega ze studiów jest dyrektorem kowru w województwie i mu czynsz co roku umarza. Ale nie wydaje mi się żeby to czesto się zdarzało.