Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, Leszy napisał:

Dla mnie to nieludzka godzina 😜 Szczególnie zimą. Ja o 6.30 dopiero wychodzę z domu. 

Ja mleczarke mam okolo 6 wiec trzeba wstawac wczesniej.. Moglbym poznej ale to zanim zbiornik sie umyje i w ogole to pozno juz. No i wtedy wieczorem doic pozniej i przychodzic 19-20 do domu to tez slabo

Opublikowano
ThePerkins napisał:

Często zdarzają się Wam byczki po seksach ?. Na wiosnę zacieliłem 3, no i pierwszy teraz wyszedł byk ... 

Mój inseminator jak pacierz powtarza, że "słyszał" o przypadku gdzie lekarz komuś seksowanym zacielał i na 10szt było 9 byczków 🤣🤣🤣🤣🤣 Bez komentarza 😅

Opublikowano
3 godziny temu, michal1993 napisał:

Mam taki problem z krowami. W wynikach mleka wychodziły mi za wysokie drobnoustroje. Wiadomo, od higieny.. .Bla, bla, bla... Wymienione wszystko co mogłem, dojone z wręcz chirurgiczną czystością i tak na prawdę guzik to daje. Zacząłem badać wyrywkowo i się okazało, że kilka sztuk ma ponad 400.000 drobnoustrojów w próbce. Wymiona bez żadnych oznak stanów zapalnych. Można coś z tym zrobić?

Kiedyś też tak miałem. Podjechałem do znajomej z mleczarni żeby może tam coś zobaczyła czy coś, a ona powiedziała że "czasami tak musi być" 🙃, po pewnym czasie nie zmieniając niczego wyniki wróciły o normy. Proponuję kupować płyny i wszystko inne w mleczarni na imienną fakturę, bo u nich to wszystko zawsze najlepsze 😂

Mi w gospodarstwie pomaga ojciec, wszystko przepisał mi, sobie nic nie zostawił. Pomaga ile może, bo to już wiek i spryty nie te, ale zawsze te cielaki obejdzie i trawy pokosi. Za pracę nie chce nic, mówi że jemu kasa do niczego nie potrzebna, aby tylko jedzenie dać i to co do życia potrzebne, nawet swoją emeryturę przeznacza na paszę , folię czy co tam potrzeba. Mieszka w domu obok aby nam nie przeszkadzać i mieć spokój. Siostrę spłacałem, roczny dochód poszedł, ale mam święty spokój, nikt nie powie że nie dałem. A to że ona te pieniądze zmarnowała, to jej problem, drugi raz nie dostanie.  

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dodi napisał:

Nie wyobrażam sobie kogoś spłacać. Wiadomo KAŻDY PRZYPADEK JEST INNY, każdy przypomina sobie o spłacie jak gospodarstwo przejęte przez jedno z rodzeństwa zaczyna wyglądać i widać, że przynosi kasę. Maszyny, ziemia, dom, czy wakacje, na wszystko trzeba było zapierdzielać od (przed)świtu do nocy. Nikomu nie broniłem przejmować tego co było, a nie było za wiele plus krecha. Każde po skończeniu szkoły, jak wolało być najdalej z gospodarstwa i od pracy z nim związanej. Tak jak wspomniałem, każdy przypadek jest inny, mówię jak ja uważam. Jednak jeśli ktoś będzie chciał spłatę ode mnie, niech rok ma to wszystko na głowie, albo przynajmniej codzienny dój rano i wieczorem + wstawanie do porodów, zapalenia, zabiegi i wyciąganie krów i zobaczy czym ta kasa pachnie. 

Ja przejąłem ponad 30ha+las. Ale budynki i graty wszystko zaniedbane łącznie z domem, pierwsze co to od razu budowa obory.  przy przepisywaniu gospodarki mówiłem siostrze żeby 5ha lasu brała, nie chciała. Umyślili się budować i od 2 lat u siebie mało co inwestuję, wszystko tam idzie. I nie szkoduję. Kasa to nie wszystko. 

Rodzice oboje mają emerytury dla siebie, a jeszcze z tego co nieraz parę groszy też jej podrzucą.

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
46 minut temu, danielhaker napisał:

Mój inseminator jak pacierz powtarza, że "słyszał" o przypadku gdzie lekarz komuś seksowanym zacielał i na 10szt było 9 byczków 🤣🤣🤣🤣🤣 Bez komentarza 😅

Wiem, że to nie 100% no ale jak mam płacić ponad 200zł za porcję a 110-120 i tak ma być to samo no to cóz... Raczej nasienie pomylone nie było bo wyszedł identyczny jak jego ojciec.

Opublikowano
Dodi napisał:

12 godzin temu, pedro2 napisał: Z tym, że Wam nie sprzedali to wredne, ale z tym że na pozostałe siostry kasę podzielili to akurat dobrze. Nikt by nie chciał być puszczony z gołą d*pą, każdemu się należy. Ja też siostrę teraz spłacam co sił, dom budują.  Kolega przejął gosp, ojciec zostawił sobie 7ha lasu, na jesieni wszystko sprzedał i podzielił na trzy córki. Teraz musiał kupić mieszkanie bo wojna w domu, że tu gospodarka w rozwoju, a nic nie dał... Trzeba spojrzeć zawsze z drugiej strony Nie wyobrażam sobie kogoś spłacać. Wiadomo KAŻDY PRZYPADEK JEST INNY, każdy przypomina sobie o spłacie jak gospodarstwo przejęte przez jedno z rodzeństwa zaczyna wyglądać i widać, że przynosi kasę. Maszyny, ziemia, dom, czy wakacje, na wszystko trzeba było zapierdzielać od (przed)świtu do nocy. Nikomu nie broniłem przejmować tego co było, a nie było za wiele plus krecha. Każde po skończeniu szkoły, jak wolało być najdalej z gospodarstwa i od pracy z nim związanej. Tak jak wspomniałem, każdy przypadek jest inny, mówię jak ja uważam. Jednak jeśli ktoś będzie chciał spłatę ode mnie, niech rok ma to wszystko na głowie, albo przynajmniej codzienny dój rano i wieczorem + wstawanie do porodów, zapalenia, zabiegi i wyciąganie krów i zobaczy czym ta kasa pachnie.

czysta prawda, nie wiem jak przez to przejdę 🙃

Opublikowano (edytowane)

57 minut temu, danielhaker napisał:

U mnie na 6 jalowek jeden byk sie trafił tylko ze jalowki z osięcin to pewności niema z jakiej amunicji tam było strzelane bo kwit to jedno a rzeczywistość może być drugie 😜

Edytowane przez michalcium
Opublikowano

Ja raz miałem po seksie byka. Ogolnie niektórzy idą tym tokiem myślenia że jak dostępny jest seks i zwykle to biorą zwykle bo i tak jest większa szansa na jalowke bo na bank maja pod seks byki jakoś wyselekcjonowane.

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

Często zdarzają się Wam byczki po seksach ?. Na wiosnę zacieliłem 3, no i pierwszy teraz wyszedł byk ... 

Pierwsza nieudana jałówka, drugi byczek 

Kuzyn mówił że na 8 sexów 6 to Byczki 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, ChiquitaB napisał:

Ja raz miałem po seksie byka. Ogolnie niektórzy idą tym tokiem myślenia że jak dostępny jest seks i zwykle to biorą zwykle bo i tak jest większa szansa na jalowke bo na bank maja pod seks byki jakoś wyselekcjonowane.

Ja ze dwa lata kryje tylko sexowanym, albo mięsnym. Zwykłym wgl nie inseminuje. I można powiedzieć,  że pewnie 1/10 to byczek . A trochę tego przewalam , bo ponad 300 XX.

Miałem I z rzędu 30 czy wiecej jaloszek. Więc raczej domysły . Chyba że jakaś firma kantuje. 

Za sexowane place 130-190 głównie 180. To z racji tego że większość z Genetyki Holenderskiej.

Edytowane przez Primula94
Opublikowano
4 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Bo kiedyś było tak, że starsze pokolenie rządziło młodszym, mimo że młodsze było już mocno dorosłe.

Tylko, że ludzie żyli krócej, a potem wprowadzono emerytury i ludzie musieli oddać ziemię, aby ją dostać. To był najlepszy bodziec aby coś pchnąć do przodu na polskiej wsi. 

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

Kupowałem jałoszki z gospodarstwa co kryją  seksowanymi, to na facet mówił, że gdzieś na 10 wycieleni ma jednego byczka. Ja w tym okresie miałem na 10 wcieleń jedną jałoszkę. Kryte MO.  

3 minuty temu, Zenonim napisał:

Nie wiem czy komuś to pomoże, ale większe prawdopodobieństwo jaloweczki jest jak się rozmraża nasienie w temperaturze wyższej tj 37 stopni. 

Sexowanie home made ;) 

Opublikowano
9 minut temu, Primula94 napisał:

Ja ze dwa lata kryje tylko sexowanym, albo mięsnym. Zwykłym wgl nie inseminuje. I można powiedzieć,  że pewnie 1/10 to byczek . A trochę tego przewalam , bo ponad 300 XX.

Miałem I z rzędu 30 czy wiecej jaloszek. Więc raczej domysły . Chyba że jakaś firma kantuje. 

Za sexowane place 130-190 głównie 180. To z racji tego że większość z Genetyki Holenderskiej.

Też poszedłem ta sama droga, tylko seksowane a reszta mięsnymi. 

Jakie nasienia bierzesz z HG bo też u nich się zaopatruje. 

Opublikowano
emattti napisał:

21 godzin temu, Leszy napisał:

Dla mnie to nieludzka godzina 😜 Szczególnie zimą. Ja o 6.30 dopiero wychodzę z domu. 

Ja mleczarke mam okolo 6 wiec trzeba wstawac wczesniej.. Moglbym poznej ale to zanim zbiornik sie umyje i w ogole to pozno juz. No i wtedy wieczorem doic pozniej i przychodzic 19-20 do domu to tez slabo

do domu przychodzę 19-20 i jest git 😁👍

ThePerkins napisał:

46 minut temu, danielhaker napisał:

Wiem, że to nie 100% no ale jak mam płacić ponad 200zł za porcję a 110-120 i tak ma być to samo no to cóz... Raczej nasienie pomylone nie było bo wyszedł identyczny jak jego ojciec.

zrób kurs i sam unasienniaj... kupisz za 100sexa

może być nasienie nie sexowane tego samego byka

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, martin0000 napisał:

Głównie jadę na Nipponie, już troche cieliczek mam po nim. I jalowki nim inseminuje. Nie dawno brałem Ridga, po nim też spoko lapaly. Chciałem trochę mieć po Woodym, ale po nim słabo łapią, ostatnio jedna po nim mi się urodziła. I teraz mam trochę porcji Reformera.

Wchodzq Pierwsze jalowki po Hotline.

Edytowane przez Primula94
Opublikowano
3 godziny temu, ThePerkins napisał:

U mnie brałem 15 sztuk seksa na jałówki czy krowy już nie pamiętam i pierwsza sztuka byka jałoszka i ostatnio z tych 15 sztuk nasienia ,reszta to 13 byczków 😂 więc różnie to bywa 

Opublikowano
3 godziny temu, RadekGawryluk napisał:

U mnie brałem 15 sztuk seksa na jałówki czy krowy już nie pamiętam i pierwsza sztuka byka jałoszka i ostatnio z tych 15 sztuk nasienia ,reszta to 13 byczków 😂 więc różnie to bywa 

Ostatnio 12 porodów wszystko konwencja 11 jaloszek 🙄 szkoda sprzedać a miejsca brak...

• Like 1
Opublikowano

Od kilku lat kryje sexem wszystkie jałówki i część wieloródek. Ani razu się byk nie trafił, aż do tego roku. Akurat dwie sztuki z ośmiu wysokocielnych które sprzedałem. Się nasłuchałeeeem przez telefon potem….

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Bercik92 napisał:

To prawda że po "sexie" zdarzają się częściej powtórki? 🤔

Ponoć tak ,przez to ,, oddzielanie'' nasienia ,nasienie słabsze.        Po ,, innym'' ,spontaniczniej i nawet i chętnie😐😉

Edytowane przez kizak
  • Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, Bercik92 napisał:

To prawda że po "sexie" zdarzają się częściej powtórki? 🤔

Osobiście u większości sztuk na pierwszy strzał daje sexowane skuteczność około 40%

20 godzin temu, RadekGawryluk napisał:

Po czterech latach stosowania mogę powiedzieć, że ilość byczków mocno uzależniona jest od byka. U większości 1/10 u byka obiective 1/3

21 godzin temu, Zenonim napisał:

Nie wiem czy komuś to pomoże, ale większe prawdopodobieństwo jaloweczki jest jak się rozmraża nasienie w temperaturze wyższej tj 37 stopni. 

Ale w ten sposób uśmiercasz część plemników 

Opublikowano
Primula94 napisał:

41 minut temu, martin0000 napisał:

Głównie jadę na Nipponie, już troche cieliczek mam po nim. I jalowki nim inseminuje. Nie dawno brałem Ridga, po nim też spoko lapaly. Chciałem trochę mieć po Woodym, ale po nim słabo łapią, ostatnio jedna po nim mi się urodziła. I teraz mam trochę porcji Reformera.

Wchodzq Pierwsze jalowki po Hotline.

Po ile ci nippon wychodzi? Bo w ich cenniku bodajże sexowane 250 zł porcja, a podobno w HG maks. 10% rabatu od cennika dają.