Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kastracja świń


176 odpowiedzi na ten temat

#41 Share luk2782

luk2782

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 664 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Borszyn k. Góry
  • Zainteresowania:Kazda porażka jest nawozem sukcesu!

Napisany 17 styczeń 2009 - 23:53

Kastracja świń Ja kastruje w pierwszej dobie życia. Do kastracji ożywam kleszczyków tylko ze nie tych samych co do obcinania ząbków prosie trzymam jedna ręka głowa w dół nacina skórę, odkładam kleszczyki i wyrywam jądro z cała reszta a ranę zapryskuje CTC(antybiotyk w sprayu taki niebieski) dodatkowo dostają 0,5ml amoksycykliny(Longamox lub Vetrimoxin) w celu ochrony przed streptokokami. W tej metodzie dobre jest to ze prosiaka wykastruje się samemu bez dodatkowej osoby czy choćby uchwytu do trzymania. Minusem jest rana która powstaje, mianowicie jak prosie ma już gruba skórę to robi strupek który utrzymuje się przez kilka dni. Nie zamienię już kleszczyków na skalpel choć kiedyś ciąłem prosiaki 4 tyg później 14 dniowe dalej 5 dniowe a teraz jak tylko wyschna:)
Nie ma piękniejszego dzwięku niz ryk 7,1 litrowego Deutza - muzyka dla moich uszu:)
szacunek dla NH ale respekt uznanie i oddanie dla DEUTZ-FAHR-a:)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kastracja świń Dzisiaj, 11:46
  •  

#42 Share grzesss

grzesss

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 8 postów

Napisany 15 luty 2009 - 16:46

Kastracja świń Znieczulacie czymś prosięta ?? I czy maciora nic wam nie robi jak prosięta kwiczą ??

#43 Share masseyferguson6140

masseyferguson6140

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1432 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie(okolice Łukowa)

Napisany 15 luty 2009 - 16:48

Kastracja świń Ja prosiaków nie znieczulam tylko zawsze przed kastracją wyjmuje z kojca wszystkie prosiaki żeby nie ryzykować życiem maciora by rozszarpała człowieka :).
Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Kastracja świń Dzisiaj, 11:46
  •  

#44 Share luk2782

luk2782

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 664 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Borszyn k. Góry
  • Zainteresowania:Kazda porażka jest nawozem sukcesu!

Napisany 01 marzec 2009 - 16:20

Kastracja świń

Znieczulacie czymś prosięta ?? I czy maciora nic wam nie robi jak prosięta kwiczą ??

Nie znieczulam. To drogi zabieg i jak narazie nie mam dostępu do tej techniki. Poza tym do 24 godzin to bardziej stresuje je samo złapanie i trzymanie niż zabieg kastracji. Maciora nic nie robi bo jest zamknięta w jarzmie a jego nie przeskoczy ;)
Nie ma piękniejszego dzwięku niz ryk 7,1 litrowego Deutza - muzyka dla moich uszu:)
szacunek dla NH ale respekt uznanie i oddanie dla DEUTZ-FAHR-a:)

#45 Share maxi777

maxi777

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 104 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska pow.wielicki

Napisany 18 listopad 2009 - 20:36

Kastracja świń Witam. My kastrujemy prosiaki po odstawieniu od maciory i nie ma z tym żadnego problemu przepuklin praktycznie zero u nas ten zabieg wykonuje weterynarz dezynfekuje denaturatem a po wycięciu jąder zasypuje antybiotykiem w proszku.

#46 Share RolnikSprzedawca

RolnikSprzedawca

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 467 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:świat

Napisany 19 listopad 2009 - 00:32

Kastracja świń I jaka zabawa przy tym ;/ Spróbuj kolego wcześniej raczej nie będziesz już chciał takich wielkich męczyć...
Kiedy pojawiają się dzieci zaczynamy inaczej patrzeć na ten padołek łez...
Eliza, nasze małe płaczące szczęście.

#47 Share yarecki12

yarecki12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 974 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 19 listopad 2009 - 01:09

Kastracja świń Może głupie pytanie, nie znam się na świniach. Po co się je kastruje?
Pytam poważnie jaki jest tego cel.

#48 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 19 listopad 2009 - 08:22

Kastracja świń Widzę ze nie masz doczynienia z świnkami (poza wyrobami na stole ;)).
Kastruje się bo by mięso nie nadawało się dojedzenia. Po prostu by śmierdziało.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


#49 Share maxi777

maxi777

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 104 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska pow.wielicki

Napisany 19 listopad 2009 - 12:08

Kastracja świń

I jaka zabawa przy tym ;/ Spróbuj kolego wcześniej raczej nie będziesz już chciał takich wielkich męczyć...

Zabawa bardzo spokojna.Powiem szczerze że nawet nie wiedziałem ze można tak wcześniej kastrować muszę pogadać z weterynarzem co on na to. U mnie weterynarz mówi "w imię Ojca i Syna jaj nima".

#50 Share yarecki12

yarecki12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 974 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 19 listopad 2009 - 12:31

Kastracja świń

Widzę ze nie masz doczynienia z świnkami (poza wyrobami na stole ;)).
Kastruje się bo by mięso nie nadawało się dojedzenia. Po prostu by śmierdziało.

Nie mam do czynienia ze świniami ani krowami, bykami, nawet z kurami. Jedynie co to mam styczność z kotami i psem ;)
A kiedyś dawniej dawniej np 100 lat temu też kastrowali świnie? Skąd ludzie wiedzą że niekastrowanie powoduje smród mięsa?
Mamy dzika. Dzik jest dziki i dzik jest zły, nikt ich chyba nie kastruje a ich mięso jest bardzo dobre i nie śmierdzi? A dzik to zwierzę bardzo podobne do świni przecież. Jak to jest z dzikami i ogólnie dziczyzną?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kastracja świń Dzisiaj, 11:46
  •  

#51 Share rafff24

rafff24

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 843 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Przeciszów
  • Zainteresowania:rolnictwo, motoryzacja

Napisany 19 listopad 2009 - 16:49

Kastracja świń Dobre pytanie, wielu w tym kraju się to w głowie nie mieści ale ogólnie można przyjąć, że im dalej na wschód tym bardziej się kastruje,
Na zachodzie to w dużej części gosp. Nie jest potrzebne, bo świnie się ubija zanim dojrzeją płciowo,
znajomi pracowali na rzeźni w Irlandii i byli w szoku jak przyszły nie kastrowane, że to mięso wogóle jest możliwe do zjedzenia i ludzie to jedzą, bo u nas to nawet jak młode, to niejeden rzeźnik będzie wmawiał, że nawet pies się nie tknie

Co ciekawe ubiliśmy kiedyś wnętra i nie śmierdziało zarówno na gorączą jak i na zimno, miał koło 100kg, rzeźnik, ten z uczciwszych, uspokoił tatę, że wszystkie wyroby wyjdą i było OK

Mając zajęcia z chowu świń na jeszcze wtedy AR Kraków (teraz UR) od jednego prof. usłyszałem o ciekawym eksperymencie,
mianowicie wg genialnego polskiego prawa rolnik chcący udowodnić "nieśmierdzialność" knurzego mięsa, takiemu knurkowi trzeba by wyciąć chirurgicznie kawałek szynki, ugotować i zdegustować i jak weterynarzowi nie zaśmierdzi to jest OK (no chyba, że prawo się zmieniło)

Więc rozesłali po kilka próbek ponumerowanych od loszek, kastratów i knurów prosząc o ekspertyzę, okazało się, że często identyfikowali jako "śmierdzące" mięska loszek, wykładowca nie potrafił wytłumaczyć jak to się ma do rzeczywistości,

Co ciekawe mięso knurków otłuszcza się znacznie mniej niż loszek czy wieprzków, i w Skandynawii np szynki itd. od knurków są nawet droższe i uchodzą za rarytas

Mięso dorosłych knurów faktycznie "jedzie" i co najwyżej może być zjadane na zimno, bo tak tego nie czuć, i wymaga innego traktowania po ubiciu zwierzaka, chodzi głównie o jego schłodzenie w chłodni

#52 Share Sadek

Sadek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3920 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Ciechanów

Napisany 19 listopad 2009 - 17:52

Kastracja świń A takie pytanie: Co mianowicie dzieje się ze sprzedawanymi (wyeksploatowanymi) knurami przez hodowców??

"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878


#53 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 19 listopad 2009 - 18:11

Kastracja świń Sadek czasem nie wiedzieć co się je, bo jak się dowiesz to stracisz smak. ;)

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


#54 Share rafff24

rafff24

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 843 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Przeciszów
  • Zainteresowania:rolnictwo, motoryzacja

Napisany 19 listopad 2009 - 18:59

Kastracja świń Albo kastruje i hoduje się jeszcze, tak, żeby ten zapach zmniejszyć
lub ubija jakie są i to już głowa rzeźnika jak to do kiełbasy dodać, część idzie na pokarm dla psów, ale właściwie mówiąc to rozmawiając z pracownikami danego zakładu to no cóż, są promocje ;)

#55 Share yarecki12

yarecki12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 974 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 20 listopad 2009 - 00:08

Kastracja świń Potem na wyprzedaży w hipermarketach znajdziesz, albo do puszek i sprzedać za 20 lat. Był kiedyś taki demotywator nawet w necie - 1 kg szynki robiono kiedyś z 1,5 kg mięsa, teraz wystarczy tylko 0.5 kg :D
A czym się różni wieprz od tucznika? Bo knur to wiem - zapładniacz.
Czytam tu ten temat, i widzę metody są jakie są, ale słyszałem że teraz się jaj nie wycina tylko jakiś zastrzyk się daje prawda to czy źle słyszałem? Są farmakologiczne metody kastracji?

#56 Share Sadek

Sadek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3920 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Ciechanów

Napisany 20 listopad 2009 - 17:53

Kastracja świń Zgadza się są farmakologiczne metody kastracji (jest to nowość, szczepi się 2 razy jak się nie mylę ale trzeba o tym fakcie powiadomić kupującego).

Sadek czasem nie wiedzieć co się je, bo jak się dowiesz to stracisz smak. :D


Całe szczęście że będąc rolnikiem jest niezależność bynajmniej częściowa od sklepu (wędliny, sery (biały, żółty, podpuszczkowy), masło, wszystkie przetwory własne czasami nawet chleb własny.

Wszystko nie z powodu ekonomicznego tylko i wyłącznie jakościowego (smak).

"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878


#57 Share markus1

markus1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 101 postów

Napisany 20 listopad 2009 - 18:06

Kastracja świń

Nie mam do czynienia ze świniami ani krowami, bykami, nawet z kurami. Jedynie co to mam styczność z kotami i psem :D
A kiedyś dawniej dawniej np 100 lat temu też kastrowali świnie? Skąd ludzie wiedzą że niekastrowanie powoduje smród mięsa?
Mamy dzika. Dzik jest dziki i dzik jest zły, nikt ich chyba nie kastruje a ich mięso jest bardzo dobre i nie śmierdzi? A dzik to zwierzę bardzo podobne do świni przecież. Jak to jest z dzikami i ogólnie dziczyzną?

Odyniec do 35-40 kg to jest wyrośnięty warchlak i taki się nadaje na patelkę, ale 40-60 kg mógł już kryć lochy i to już tylko w kiełbachy. Powyżej 60 kg to jest wyczuwalne we wszystkim, pewnie idzie jako dodatek do kąserw.

#58 Share RolnikSprzedawca

RolnikSprzedawca

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 467 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:świat

Napisany 24 listopad 2009 - 10:23

Kastracja świń Koledzy wymrażanie pomaga... i na dziczyznę i na kryjące samce i to nie tylko świni. Ale... minus 32 stopnie Celsjusza i minimum 2 miesiące i nic już nie śmierdzi.
Kiedy pojawiają się dzieci zaczynamy inaczej patrzeć na ten padołek łez...
Eliza, nasze małe płaczące szczęście.

#59 Share pleban1330

pleban1330

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 195 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice słupcy i konina
  • Zainteresowania:samochody,ciągniki i maszyny rolnicze,music,wojsko,

Napisany 20 grudzień 2009 - 22:44

Kastracja świń My kastrujemy podczas odsadzania.Kiedyś kastrowalismy co miał 150 kg

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kastracja świń Dzisiaj, 11:46
  •  

#60 Share kalipso156

kalipso156

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 216 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie Powiat rycki

Napisany 08 styczeń 2010 - 16:05

Kastracja świń Ja wykonuję zabieg od 3-5dnia zależnie od czasu ale nie ukrywam że na początku było trudno pocięte palce i teksty jak to ku... zrobić oj ciężko było... życzę dużo wytrwałości wszystkim tym którzy chcą się nauczyć

Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Pogarsza się sytuacja hodowców w strefie ASF zobacz »