Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W temacie mtz chciałbym zapytać użytkowników tych ciągników o regulator ciśnienia powietrza przy którym jest taki zaworek do przy kręcenia węża do pompowania kół. W mtz jest mniejszy ten zaworek i standardowy przewód do pompowania nie pasuje i pytanie jak macie to zrobione. Dziękuję za wszystkie informacje. 

Opublikowano

Mam tura w swoim MTZcie - dwa lata temu podłączyłem go "na chwilę" dp drugiej sekcji rozdzielacza oryginalnego, wyjścia na złączeniu między silnikiem a sprzęgłem. Nyple rozwierciłem tak żeby miały jak największy przepływ. Po załączeniu tura nie słychać obciążenia na pompie, praktycznie nie występuje wyskakiwanie dźwigni oryginalnego rozdzielacza przy obciążeniu. Ale teraz już wiem, że ten ciągnik chwilę z tym turem popracuje to bym chciał podłączyć to bardzie profesjonalnie. Rozdzielacz tura to galtech q45 o przepływie 60 litrów. Czy wydajność rozdzielacza jest wystarczająca do zasilenia go bezpośrednio z pompy i potem dalej przez tuleję ciśnieniową do oryginalnego rozdzielacza?

Opublikowano

Jak jesteśmy przy ładowaczach to się podepnę. Jakiś czas temu wspominałem że słabo mi dźwiga i pisaliście żeby zmierzyć ciśnienie. I tak ogólnie mam trzy rozdzielacze typu Bułgar, 1 od pompy jest od hydrauliki i tu jest 160bar, 2 jest od podnośnika i tu nie mierzyłem bo musiałbym się rozpinać z siłownikiem, i trzeci jest od tura I na nim też jest 160 bar. Ciśnienie chyba optymalne wszystkie 80l.

Opublikowano

Cićnienie będzie takie, jakie ma najniżej ustawiony zawór przelewowy, nie ma po co mierzyć na trzech.

Słabo dźwiga, bo słaby wydatek (wtedy ogólnie będzie działał powoli) albo za małe siłowniki.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Grzechooo napisał:

Ktoś tu pisał że trzeba zmierzyć ciśnienie na każdym rozdzielaczu. Tłoczysko w siłownikach ma 55mm średnicy. To znaczy że jednak pompa?

Według mnie to racja. Każdy rozdzielacz ma swój zawór przelewowy który reguluje jakie pompa ma dawać ciśnienie. Chociaż jeśli jeden z nich ma bardzo nisko przelew ustawiony to też może mieć wpływ. @Grzechooo może wpiąć manometr zaraz za pompą sprawdzić ile na jałowym biegu daje ciśnienia.

Ja u siebie przy turze nie mierzyłem ciśnienia ale podnośnik oraz dodatkowe sekcje mają coś ponad 180 bar. 

Edytowane przez pawel86lhr
Opublikowano

ale jak zaraz za pompą? tak się nie da bo gdzie się podzieje olej z pompy? Jak podłączymy w sekcje rozdzielacza to przy obciążeniu idzie na przelew a jak damy od razu do pompy bez przelewu to coś rozsadzi... tam mi się wydaje...

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Grzechooo napisał:

ale jak zaraz za pompą? tak się nie da bo gdzie się podzieje olej z pompy? Jak podłączymy w sekcje rozdzielacza to przy obciążeniu idzie na przelew a jak damy od razu do pompy bez przelewu to coś rozsadzi... tam mi się wydaje...

Chodziło mi o jakiś trójnik jedno wyjście na rozdzielacze a drugie takie kontrolne wyjście pod manometr. Tak sprawdzisz ciśnienie w całym układzie. W mtz to  można dość łatwo wykonać. Można kupić przyłącze z dwoma wyjściami do pompy.

Edytowane przez pawel86lhr
Opublikowano

Nie wiem czy dobrze myślę, ale jeżeli dam trójnik przed pierwszym rozdzielaczem to czy ciśnienie nie będzie uciekać powrotem rozdzielacza? bo ciśnienie będzie dopiero jak zamykamy którąś sekcję to wtedy jakie powinno być ciśnienie? ogólnie już wcześniej myślałem nad wymianą pompy, tylko zeby nie bylo ze zamienił stryjek siekierkę za kijek. Zrobiłem modernizację hydrauliki a skrzynia dalej zapocona i wycieki tak jakby z pompy.

Taki zestaw z pełnym siewnikiem dźwigam, aczkolwiek jak jest rozłożony to podniosę alnie nie na max, jak złożę na hydropaku to podniosę do końca.

20240427_121215.jpg

Opublikowano
6 minut temu, Grzechooo napisał:

Nie wiem czy dobrze myślę, ale jeżeli dam trójnik przed pierwszym rozdzielaczem to czy ciśnienie nie będzie uciekać powrotem rozdzielacza? bo ciśnienie będzie dopiero jak zamykamy którąś sekcję to wtedy jakie powinno być ciśnienie? ogólnie już wcześniej myślałem nad wymianą pompy, tylko zeby nie bylo ze zamienił stryjek siekierkę za kijek. Zrobiłem modernizację hydrauliki a skrzynia dalej zapocona i wycieki tak jakby z pompy.

Taki zestaw z pełnym siewnikiem dźwigam, aczkolwiek jak jest rozłożony to podniosę alnie nie na max, jak złożę na hydropaku to podniosę do końca.

20240427_121215.jpg

Ciśnienie będzie cały czas w układzie nawet podczas pracy jałowej tzn. bez używania hydrauliki. Dołożenie trójnika nie będzie miało żadnego negatywnego wpływu.

Ile ten Twój zestaw waży ?

Ja jutro biorę się za modyfikacje swego TS-a wymiana mostu na krzyżak.

Opublikowano

Nie mam pojęcia ile może ważyć wirówka to świeży nabytek ale jak ściągałem go z przyczepki to raczej waży mniej niż 700kg bo turem go podniosłem, siewnik nie wiem ile może ważyć 200-300kg? ale zasypuje w niego ok 200kg. zestaw jest 2,5m. Mtz'ta raczej teraz nie będę się czepiał bo mam inny ciągnik do roboty (uszczelniacz na silowniku w plecaku) a muszę go zrobić przed pracami w polu. Ale ostatnio w mtz mam dziwny odgłos w okolicach skrzyni może przystawki napędu podczas cofania do tyłu z włączonym napędem, ale nie mam z kim zdiagnozować bo żona boi się nim jeździć(mówi że za mało miejsca mam na podwórku)😉

Opublikowano
17 godzin temu, Grzechooo napisał:

Ktoś tu pisał że trzeba zmierzyć ciśnienie na każdym rozdzielaczu. Tłoczysko w siłownikach ma 55mm średnicy. To znaczy że jednak pompa?

Wystarczy zmierzyć na ostatnim w szeregu w kolejności od pompy i wiadomo, czy wszystko OK

Opublikowano
7 godzin temu, Grzechooo napisał:

No to ostatni jest rozdzielacz z turem i na nim mam 160, krecenie śrubką od zaworu nic nie zmienia.

Może na innym masz takie ciśnienie i zrzuca do tych 160 bar. 

Tak przy okazji mój TS już po przeszczepie. Jutro węże wężyki wałki itd. I będzie jeździć  :D 😀 

20240520_141445.jpg