Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, mani51 napisał:

Co do tyłu to sprawdź sobie czy przypadkiem piasta sama się nie przesuwa. U mnie przesunęła się o 5cm. Powinno być po równo z obu stron. Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy przodem a tyłem to np do orki zaleca się żeby przód był szerzej o 5 cm od tyłu mierząc wewnątrz. W MTZ z siłownikiem przy osi rozstaw kół zmienia się skokowo bo trzeba jednocześnie przekładać sworzeń siłownika i tak dobrać rozstaw żeby skręt w prawo i lewo był jednakowy. Czasem są pługi które nie mają regulacji szerokości pierwszej skiby i wtedy jedyne wyjście to zmiana rozstawu kół w ciągniku. Znajomy tak miał.

Chyba prościej jest go przeciągnąć na cięgnach na potrzebną stronę niż koła przestawiać 

Opublikowano
cabwie napisał:

9 godzin temu, mani51 napisał:

Co do tyłu to sprawdź sobie czy przypadkiem piasta sama się nie przesuwa. U mnie przesunęła się o 5cm. Powinno być po równo z obu stron. Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy przodem a tyłem to np do orki zaleca się żeby przód był szerzej o 5 cm od tyłu mierząc wewnątrz. W MTZ z siłownikiem przy osi rozstaw kół zmienia się skokowo bo trzeba jednocześnie przekładać sworzeń siłownika i tak dobrać rozstaw żeby skręt w prawo i lewo był jednakowy. Czasem są pługi które nie mają regulacji szerokości pierwszej skiby i wtedy jedyne wyjście to zmiana rozstawu kół w ciągniku. Znajomy tak miał.

Chyba prościej jest go przeciągnąć na cięgnach na potrzebną stronę niż koła przestawiać 

Chciałbym widzieć jak orzesz pługiem który jest przeciągnięty na odciągach pod jedną stronę. Ciekawe czy ciągnik kieruje pługiem czy pług ciągnikiem.

Opublikowano
20 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

Ustawiłem na ramionach tak żeby pasowały i złożyłem bez skracania siłowników, ramiona mieszczą się na styk przy zbiornikach. Siłownik ma jeden  wąż i odpowietrznik. Chodzi to od blisko roku i nic się nie dzieje, brałem z agricoli bo wielu chwaliło ten sklep ale robiłem u nich zakupy ze trzy razy i mam mieszane odczucia. Tanio wcale nie jest jakość taka jak wszędzie, a obsługa na telefonie mało ogarnięta w kwestiach technicznych. 

Tak wyglądają siłowniki wspomagające made in stodoła. Góra się zgrywa, dół się nie zgrywa - tzn. nie opuszcze do końca, ale to nie przeszkadza. Regulator pod siedzeniem - bo jak by zwykły rozdzielacz był to przy opuszczaniu wymuszonym zapewne bym coś wyrwał - bo dół się nie zgrywa. Chodzi już z 8 lat.

IMG_20230328_083432462_HDR.jpg

IMG_20230328_083503052_MFNR.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, mani51 napisał:

Chciałbym widzieć jak orzesz pługiem który jest przeciągnięty na odciągach pod jedną stronę. Ciekawe czy ciągnik kieruje pługiem czy pług ciągnikiem.

Zapraszam 😊 tylko nie wiem czy nie uciekniesz nim dojedziesz na pole 😱

3 godziny temu, jahooo napisał:

a jaki to problem przestawić koła, ja równam do wewnętrznej, bo tak prościej się orze, przednie koło  leci skrajem przy caliźnie

Może i w Rusku aż takiego problemu nie ma aczkolwiek większy niż ustawianie na cięgnach ale już widzę jak np jeździsz z rozstawani kół w fendzie czy wielu innych ciągnikach 

Opublikowano
36 minut temu, cabwie napisał:

Zapraszam 😊 tylko nie wiem czy nie uciekniesz nim dojedziesz na pole 😱

Może i w Rusku aż takiego problemu nie ma aczkolwiek większy niż ustawianie na cięgnach ale już widzę jak np jeździsz z rozstawani kół w fendzie czy wielu innych ciągnikach 

w kazdym ciągniku da się ustawić rozstaw kół przednich do tylnych, tylko nie w każdym bezstopniowo jak w MTZ

Opublikowano
35 minut temu, jahooo napisał:

w kazdym ciągniku da się ustawić rozstaw kół przednich do tylnych, tylko nie w każdym bezstopniowo jak w MTZ

To ja wiem ze w każdym tylko chodzi o to ile z tym zachodu 

Opublikowano
11 minut temu, cabwie napisał:

To ja wiem ze w każdym tylko chodzi o to ile z tym zachodu 

to się robi w zasadzie tylko raz w miarę potrzeb, zwłaszcza pod pług, bo tam rozstaw często jest nieodzowny do poprawnej orki

Opublikowano

Teraz to ludzie wygodni się zrobili 😉

Znajomy Jumzem- rolniczą koparką pracował na usługi, a jak przychodził sezon to w pojedynkę zdejmował osprzęt, zwężał koła i obrabiał swoje gospodarstwo. Po sezonie osprzęt wracał. Tak przez kilka lat, aż kupił 2  ciągnik.

Opublikowano
9 godzin temu, 4pakplus napisał:

Tak wyglądają siłowniki wspomagające made in stodoła. Góra się zgrywa, dół się nie zgrywa - tzn. nie opuszcze do końca, ale to nie przeszkadza. Regulator pod siedzeniem - bo jak by zwykły rozdzielacz był to przy opuszczaniu wymuszonym zapewne bym coś wyrwał - bo dół się nie zgrywa. Chodzi już z 8 lat.

IMG_20230328_083432462_HDR.jpg

IMG_20230328_083503052_MFNR.jpg

Siłowniki mocowane w ten sposób podobno nie wiele dają z tego co tu ktoś pisał, jedynie odciążają ramiona i mocowanie głównego silownika bo ciężar się na nich opiera. Ja regulatora pozbyłem się dawno temu i chociaż skończyły się problemy z hydrauliką, no może nie w stu procentach bo jest jeszcze oryginalny ruski rozdzielacz ale i tak jest lepiej. 

Opublikowano

"Siłowniki mocowane w ten sposób podobno nie wiele dają z tego co tu ktoś pisał, jedynie odciążają ramiona i mocowanie głównego silownika bo ciężar się na nich opiera" - hmm, a to ciekawe. Można prosić o jakieś źródła z działu fizyki\kinematyki?

Opublikowano (edytowane)

Nie robiłem pomiarów na ciągniku ale @mani51 mówił myślę że o czymś innym. Chodziło o to że w pewnym punkcie następuje coś takiego że dolne mocowanie siłownika, oś obrotu ramion i mocowanie dodatkowego siłownika są w jednej linii - i wtedy dokładnie wszystkie prawa fizyki powiedzą że w tym ustawieniu dodatkowy siłownik nie dodaje udźwigu, a co więcej - jeżeli będzie chciał się dalej wysunąć to może narobić bałaganu. W mocowaniu użytkownika @4pakplus myślę że ten problem nie występuje.

Edytowane przez michal1993
Opublikowano
Skoczek1994 napisał:

Siłowniki mocowane w ten sposób podobno nie wiele dają z tego co tu ktoś pisał, jedynie odciążają ramiona i mocowanie głównego silownika bo ciężar się na nich opiera. Ja regulatora pozbyłem się dawno temu i chociaż skończyły się problemy z hydrauliką, no może nie w stu procentach bo jest jeszcze oryginalny ruski rozdzielacz ale i tak jest lepiej.

mógłbyś podzielić się fotką mocowania odciągów?

Oj to miało być do @4pakplus

Opublikowano
4pakplus napisał:

Fotka mocowania odciągów, tylko zasztrzegam nie mojej produkcji. Ale działa.

IMG_20230329_135534348_MFNR.jpg

Dzięki dobry człowieku, nie wygina to się?

jahooo napisał:

Ja mam orginalne ruskie mocowania, a odciągi z zetora jak tu na fotce wyżej

No to fajne tylko najtańsze 220zł.

Opublikowano

Ja miałem siłownik założony na dolne oryginalne mocowanie a góra była zapięta na sworzniu wieszaka i u samej góry nic nie pomagał bo siłownik już mijał się z osią obrotu ramion. Przerobiłem inaczej bo urwało mi górny sworzeń.

Opublikowano

Pany co myślicie o takim rozdzielaczu pod kierownicę https://sklep.mizar.com.pl/rozdzielacz-hydrauliczny-80l-3-sekcyjny-1-sekcja-plywajaca-1-sekcja-z-zatrzaskiem-badestnost-p-25650.html czy lepiej 3 pływające?