Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, pawel86lhr napisał(a):

Muszę popatrzeć w garażu być może mam te mocowania dolne pod siłownik.

Czekam na jakieś info.

10 minut temu, Skoczek1994 napisał(a):

Otwory w dolnych mocowaniach u mnie również nie pokrywały się idealnie z tymi w ciągniku, i trzeba było delikatnie rozwiercać. Zestaw z agricoli 

Wiadomo, standard że trzeba poprawiać.

21 minut temu, Grzechooo napisał(a):

U mnie trzeba było przeszlifować otwory bo nie pasowało trochę.

Mógłbyś sprawdzic u siebie jaki jest rozstaw siłownika złożonego? Od osi do osi oczka mniej więcej.

39 minut temu, pawel86lhr napisał(a):

Ja kupiłem gotowy zestaw, to było dwa lata temu. Oczywiście siłownik c-50 w moim przypadku miał za duży skok.

Wykorzystałem takie jak pod linkiem siłowniki idealnie z głównym się zgrywają.

https://sklepdlarolnika.pl/pl/p/Cylinder-silownik-hydrauliczny-dwustronnego-dzialania-dlugosc-370mm-skok-160mm-CJ2F-4022160-U25/26054

Moim zdaniem trzeba było powalczyć z ustawieniem ramion. Tak by maksymalnie wysunięte siłowniki byly w tym samym momencie co wciśnięty bolec na siłowniku centralnym.

1 godzinę temu, MF675ursus napisał(a):

A to nie jest siłownik od wspomagania kierownicy?

Tak. Jest to siłownik dwustronnego działania. Nie ma żadnego znaczenia. Siłownik to siłownik.

Opublikowano

Tam jest taki odpowietrznik, nie pamiętam jak to się nazywa, ale jeden zgubiłem i tak jezdze bez. 

20250115_150419.jpg

Ja zakładałem to w 2018r na normalnych siłownikach i do tej pory wszystko działa. Niektórzy piszą że są za długie ale u mnie wysuną się tyle ile mogą i nic się nie urywa. W sumie to nie patrzyłem czy one mają 20cm na max wysunięte bez ramion, zamontowane wysuwają się coś koło 17cm i dalej nie idzie bo w sumie nie ma gdzie bo raz że główny siłownik nie pójdzie dalej a dwa że ramiona nie pozwolą bo zapierają np o przewody z hydrauliki te oryginalne.

• Like 1
Opublikowano

Rozglądam się za ciągnikiem i nie powiem, bo Belarus 1025 też byłby dobry. Tylko WOM by musiał mieć w wersji na tarczę. Pytanie- jak poznać z którą wersją mam do czynienia? Czy WOM na taśmy też miał załączanie guzikiem?

Opublikowano
Grzechooo napisał:

Tam jest taki odpowietrznik, nie pamiętam jak to się nazywa, ale jeden zgubiłem i tak jezdze bez.   Ja zakładałem to w 2018r na normalnych siłownikach i do tej pory wszystko działa. Niektórzy piszą że są za długie ale u mnie wysuną się tyle ile mogą i nic się nie urywa.

ten filterek lepiej załóż bo przy opuszczaniu zaciąga Ci kurz do środka i szybciej się zużyje. A co do dłuższych siłowniköw to główny problem jest taki że podnośnik nie opada do końca i tracisz na zakresie podnoszenia.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, mani51 napisał(a):

ten filterek lepiej załóż bo przy opuszczaniu zaciąga Ci kurz do środka i szybciej się zużyje. A co do dłuższych siłowniköw to główny problem jest taki że podnośnik nie opada do końca i tracisz na zakresie podnoszenia.

W zestawach z allegro sprzedają o skoku 200mm, złożony siłownik mierzony od osi oczka do osi oczka 400mm, rozłożony 600mm. Uważasz ze taki skok jest za duży i lepiej stosować z skokiem 160mm?

Opublikowano
W dniu 15.01.2025 o 14:26, Grzechooo napisał(a):

Pi razy drzwi to 42cm. 

20250115_142116.jpg

Ja pier.... coś ty go do zdjęcia wypucował, czy po jakimś remoncie.

Jak zrobie zdjęcia to pokaże jak u mnie wyglądają. Zresztą kiedyś chyba już wstawiałem.

Opublikowano
wsbil napisał:

W zestawach z allegro sprzedają o skoku 200mm, złożony siłownik mierzony od osi oczka do osi oczka 400mm, rozłożony 600mm. Uważasz ze taki skok jest za duży i lepiej stosować z skokiem 160mm?

już mnie raz tu ciśnienie skoczyło przez te siłownik 😁 Był tu kiedyś na forum Seweryn go nie ma bo nie ma miał już siły tłumaczyć po sto razy tego samego gdzie na końcu ktoś i tak napisał "ale ja mam tak i jest dobrze" Siłowniki o skoku 200 są za długie. Problemem nie jest za duży skok tylko długość po złożeniu. Przez to podnośnik nie opada do końca więc tracisz pewien zakres skoku ramion podnośnika. W skrajnych przypadkach gdy zapniesz coś ciężkiego to na samym dole może się tak zdarzyć że cały ciężar przejmią same siłowniki dodatkowe a jak byś jeszcze się zapomniał i użył docisku to coś może strzelić.

Opublikowano
8 godzin temu, 4pakplus napisał(a):

Ja pier.... coś ty go do zdjęcia wypucował, czy po jakimś remoncie.

Jak zrobie zdjęcia to pokaże jak u mnie wyglądają. Zresztą kiedyś chyba już wstawiałem.

Dziwne pytanie, poszedłem do garażu i zrobiłem fotkę. Odkąd mam silowniki wspomagające to z tyłu syfu nie ma, ale skrzynia jest zapocona i uj wie skad bo rozdzielacze nowe chyba pompa się jończy. Po robocie u mnie maszyny umyte ale niestety nie zrobiłem porządku w kabinie i nad tym bardzo ubolewam, zawsze na zimę mam umyte szyby i odkurzone w środku ale nie dałem rady w tym roku.

Opublikowano
W dniu 15.01.2025 o 21:45, michal1993 napisał(a):

Rozglądam się za ciągnikiem i nie powiem, bo Belarus 1025 też byłby dobry. Tylko WOM by musiał mieć w wersji na tarczę. Pytanie- jak poznać z którą wersją mam do czynienia? Czy WOM na taśmy też miał załączanie guzikiem?

Ktoś coś na ten temat wie?

Opublikowano

A dlaczego belarus? Przywiązanie do marki?

4 godziny temu, mani51 napisał(a):

już mnie raz tu ciśnienie skoczyło przez te siłownik 😁 Był tu kiedyś na forum Seweryn go nie ma bo nie ma miał już siły tłumaczyć po sto razy tego samego gdzie na końcu ktoś i tak napisał "ale ja mam tak i jest dobrze" Siłowniki o skoku 200 są za długie. Problemem nie jest za duży skok tylko długość po złożeniu. Przez to podnośnik nie opada do końca więc tracisz pewien zakres skoku ramion podnośnika. W skrajnych przypadkach gdy zapniesz coś ciężkiego to na samym dole może się tak zdarzyć że cały ciężar przejmią same siłowniki dodatkowe a jak byś jeszcze się zapomniał i użył docisku to coś może strzelić.

Kurna, a ja zawsze myslalem że to o odwrotną stronę chodziło że przy podnoszeniu za daleko mogą wypchać. 🤦 o głupi ja... aż z ciekawości zrzucę kiedyś siłowniki dla porównania.

Opublikowano

Takie tam made in stodoła.

Góra się zgrywa, tzn. siłownik główny C100 maksymalnie schowany, siłowniki wspomagające maksymalnie wysunięte.

Dół się nie zgrywa, tzn. siłownik główny C100 nie do końca wysunięty, siłowniki wspomagające maksymalnie złożone - ramiona opierają się w zasadzie na siłownikach wspomagających maksymalnie złożonych.

Regulator siłowy (czy jak go tam zwał) pod siedzeniem, bo ... nie ma docisku (tzn. ma ale jakiś taki minimalny).

Przy zwykłym rozdzielaczu tzn. podnoszenie/opuszczanie (docisk) - to przy opuszczaniu (docisk) pewnie z pół ciągnika bym wyrwał.

IMG_20250118_152333832_MFNR.jpg

Opublikowano
W dniu 17.01.2025 o 13:31, Grzechooo napisał(a):

A dlaczego belarus? Przywiązanie do marki?

Kurna, a ja zawsze myslalem że to o odwrotną stronę chodziło że przy podnoszeniu za daleko mogą wypchać. 🤦 o głupi ja... aż z ciekawości zrzucę kiedyś siłowniki dla porównania.

Trochę też, mam mtz 82 i t25. A po drugie to jednak jestem w stanie sam naprawić. Osobne oleje skrzynia i hydraulika,ceny części - no parę zalet to ma. Wybór jest między belarus 1025 a MF 3080/6160...

Opublikowano
1 godzinę temu, 4pakplus napisał(a):

Takie tam made in stodoła.

Góra się zgrywa, tzn. siłownik główny C100 maksymalnie schowany, siłowniki wspomagające maksymalnie wysunięte.

Dół się nie zgrywa, tzn. siłownik główny C100 nie do końca wysunięty, siłowniki wspomagające maksymalnie złożone - ramiona opierają się w zasadzie na siłownikach wspomagających maksymalnie złożonych.

Regulator siłowy (czy jak go tam zwał) pod siedzeniem, bo ... nie ma docisku (tzn. ma ale jakiś taki minimalny).

Przy zwykłym rozdzielaczu tzn. podnoszenie/opuszczanie (docisk) - to przy opuszczaniu (docisk) pewnie z pół ciągnika bym wyrwał.

IMG_20250118_152333832_MFNR.jpg

Teorytycznie zawór przeciążeniowy powinien nie puścić więcej niż 180bar. Czasami docisk się przydaje, jak jest sucho i trzeba dociążyć na start.

Siłownik z skokiem 160mm faktycznie jest 4cm niższy. ale też ma mniejszy cylinder i tłoczysko. Ale to nie ma za bardzo znaczenia gdyż są dwa siłowniki.

Długość siłownika złożonego 370 mm,
Całkowita długość siłownika po rozłożeniu 530 mm,
Średnica tłoczyska 22mm
Skok tłoka 160 mm

Opublikowano

Mtz ma osobny zbiornik do hydrauliki zawsze można zalać taki jaki jest w tym drugim ciągniku, ja tak mam. Pomimo że bardzo lubię mtz i jestem z niego zadowolony to już bym nie szedł w tą markę.

Godzinę temu, michal1993 napisał(a):

Trochę też, mam mtz 82 i t25. A po drugie to jednak jestem w stanie sam naprawić. Osobne oleje skrzynia i hydraulika,ceny części - no parę zalet to ma. Wybór jest między belarus 1025 a MF 3080/6160...

Opublikowano

To jest ceniona seria z częściami raczej nie ma problemu . Wiadomo seria 3000 to remont skrzyni można robić bez rozpolawiania . Takie udogodnienie . 

Opublikowano

30 letnie ciagniki to wiadomo, że każdy będzie wymagał remontu... I dlatego przewidując budżet 50-70tyś zł mam w zasięgu mf serii 61 lub 30 - ciągnik który lata świetności będzie miał za sobą, lub dość świeżego belarusa

Opublikowano

Dolne mocowania kupiłem z sworzniem 28mm od forumowego kolegi. Nie dziwie sie za Wam przy montażu nic nie pasowało. Po wyprasowaniu sworzni obydwa krzywe... Przesunięta zupełnie oś jak mimośród. Jeden dotoczyłem nowy sworzeń, drugi akurat udało się wytoczyć pod wymiar. Od strony siłownika 24.90, od strony mostu 26.90 weszło. Siłowniki o skoku 160mm , teoretyczny udźwig jednego 2t przy 180 bar. Narazie poglądowe zdjęcia, bo czekam na tuleja wału podnośnika.

IMG_20250124_125006_compress86.jpg

IMG_20250123_144452_compress16.jpg