Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Grzechooo napisał:

To źle zrozumiałem po prostu.

Może to trochę złe napisałem ale chodziło mi o to ze jedna sekcja będzie pływająca właśnie ta która będzie na siłowniku glownym

Opublikowano
Dnia 1.03.2023 o 19:50, cabwie napisał:

Dzisiaj właśnie założyłem miałem mały poślizg powiem Ci ze szerszych to już chyba na gwiazdy nie włożysz 

4DFC2299-B69B-498B-9AFE-859448931781.jpeg

Balon jest już duzy

Twoim zadaniem ta felga do tej opony jeszcze pasuje? 

Opublikowano
cabwie napisał:

Może to trochę złe napisałem ale chodziło mi o to ze jedna sekcja będzie pływająca właśnie ta która będzie na siłowniku glownym

Ja na Twoim miejscu bym jeszcze chociaż jedną pływającą bo na zwykłej nie kiprujesz przyczepy. To znaczy wykiprujesz a nie opuścisz na odpalonym ciągniku. Czyli 1plywajaca na podnośnik + 1 pływająca do hydrauliki zewnętrznej i jedna zwykła.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, michal1993 napisał:

Twoim zadaniem ta felga do tej opony jeszcze pasuje? 

Jeśli chodzi o aspekt wizualny to nie jest żle myślałem ze przód będzie patrzył w górę ale nie jest dość równo wiec całkiem całkiem poza tym wiesz ciągnik wyglada jakby nabrał masy 😊 technicznie moim zdaniem jest o wiele lepiej tak jak pisałem dokładnie okaże się w polu ale na pustym ciągniku na tych błotach wiosennych zjeżdżając z góry przy włączonym napędzie skręcasz i traktor skręca nie pcha się do przodu tylko skręca wiec jest całkiem dobrze tylko oczywiście silnik tak sobie tylko pyka a poza tym trzeba Ci wiedzieć ze u mnie z góry to jest naprawdę z góry ja jestem z okolic Nowego Sącza u mnie nie ma równi to tyle a No i myślę ze o większej oponie na tej feldze to już nie ma co myśleć to jest raczej takie max

12 godzin temu, Grzechooo napisał:

Ja na Twoim miejscu bym jeszcze chociaż jedną pływającą bo na zwykłej nie kiprujesz przyczepy. To znaczy wykiprujesz a nie opuścisz na odpalonym ciągniku. Czyli 1plywajaca na podnośnik + 1 pływająca do hydrauliki zewnętrznej i jedna zwykła.

Powiem Ci tak w moich warunkach to na przyczepę z kiprem to raczej nie ma szans ale gdyby nawet kiedyś tam to zawsze można rozbudować teraz chodzi o to żeby podstawa była sprawna i pod ręką bo puki co to te ciagle naciąganie pod ta kierownicę to mnie rozwala już nie mówię o zapinaniu sprzętu latasz jak ten osioł 

Edytowane przez cabwie
Opublikowano
46 minut temu, cabwie napisał:

Jeśli chodzi o aspekt wizualny to nie jest żle myślałem ze przód będzie patrzył w górę ale nie jest dość równo wiec całkiem całkiem poza tym wiesz ciągnik wyglada jakby nabrał masy 😊 technicznie moim zdaniem jest o wiele lepiej tak jak pisałem dokładnie okaże się w polu ale na pustym ciągniku na tych błotach wiosennych zjeżdżając z góry przy włączonym napędzie skręcasz i traktor skręca nie pcha się do przodu tylko skręca wiec jest całkiem dobrze tylko oczywiście silnik tak sobie tylko pyka a poza tym trzeba Ci wiedzieć ze u mnie z góry to jest naprawdę z góry ja jestem z okolic Nowego Sącza u mnie nie ma równi to tyle a No i myślę ze o większej oponie na tej feldze to już nie ma co myśleć to jest raczej takie max

Dokładnie o taki rozmiar mi chodzi, 320/85r20. Wysyłkowo swoje kupowałeś czy gdzieś na miejscu?

Opublikowano
52 minuty temu, michal1993 napisał:

Dokładnie o taki rozmiar mi chodzi, 320/85r20. Wysyłkowo swoje kupowałeś czy gdzieś na miejscu?

Wysyłkowo to była jakaś firma spod Warszawy opmax coś takiego 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, michal1993 napisał:

Ditopony chyba nie mają, z tego co pamiętam tam też gadałem. Alleopony tam mają. Wg moich obliczeń i Pana ze sklepu ja na przód mogę założyć alliance bkt lub kleber

Kleber jest zaj…….. drogi na stronie ditoopony widnieją jako dostępne A dlaczego niby petlasa bys nie mógł założyć ja chyba wolałbym petlasa od bkt

Edytowane przez cabwie
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, michal1993 napisał:

Wg mnie to co mówisz to jest wymiar teoretyczny tego rozmiaru, niestety każdy producent będzie miał trochę inne wymiary

Oczywiście ze tak ale te trochę to jest pare milimetrów w jedną czy drugą a dla przykładu kleber podaje ze jego opona ma wysokość 1047 te wysokości podane przez producentów bardzo nieznacznie odbiegają od faktycznego wymiaru i tak naprawdę to Ty nie uznasz tej różnicy To jest tak jak z benzyną 95/98 różnicę jaką zauważasz to tylko twój portfel bo nawet na hamowni różnice wychodzą mizerne a co dopiero żebyś był w stanie poczucie ja sam A poza tym to nie są teoretyczne wysokości opon tylko jest to faktyczna wysokość surowej opony która się zmieni po założeniu na felgę i jej napompowaniu i jeśli ktoś Ci mówi w sklepie ze faktyczna wysokość tej czy tamtej opony jest taka i taka to zwyczajnie kłamie bo nie wie jaka jest Twoja felga a informacja ze jest to felga gwiazda z mtz to żadna informacja jak dobrze przeszukasz forum to gdzieś ktoś pisał ze te felgi tez miały różne szerokości Co do opony to oczywiście kupisz co chcesz Aliance jest oczywiście w moim przekonaniu jakość cena bardzo dobrym wyborem tak naprawdę to jest to opona Yokohama ale osobiście gdybym miał wybierać między petlasem a bkt to zdecydowanie Petlas jest to opona certyfikowana w przeciwieństwie do bkt co do której na próżno szukać certyfikatu ale to wszystko to tylko moje spostrzeżenia i moje zdanie a wybór i kasa Twoja najważniejsze żeby dobrze się jeździło 

Edytowane przez cabwie
Opublikowano

Po założeniu podpory napędu brakuje miejsca na założenie wału pomiędzy przystawka przedniego napędu a podporą.

Wał nowy, ukraiński, L630.

Przystawka nowy wałek z tarczkami, przekładami, łożyska itp. Czyżby zbyt dużo podkladek? Jaki powinien być moment do kręcenia nakrętki? W jednej książce 60Nm, gdzie indziej czytałem 150Nm?

IMG_20230307_181932_compress66.jpg

Opublikowano

Ten kołnierz do którego przykręca się wał powinien się przesuwać przód tył. A nakrętkę skręć do oporu bo za chwilę będziesz pisał że w czasie używania przedniego napędu słychać dziwne trzaski i chwilami napęd nie ciągnie.

Opublikowano
3 godziny temu, wsbil napisał:

Po założeniu podpory napędu brakuje miejsca na założenie wału pomiędzy przystawka przedniego napędu a podporą.

Wał nowy, ukraiński, L630.

Przystawka nowy wałek z tarczkami, przekładami, łożyska itp. Czyżby zbyt dużo podkladek? Jaki powinien być moment do kręcenia nakrętki? W jednej książce 60Nm, gdzie indziej czytałem 150Nm?

IMG_20230307_181932_compress66.jpg

Miałem ten sam problem , wały tanie dwa komplety nie wchodzą , cudowanie rozbierane  , brak miejsca- skończyło się na stoczeniu flansz w podporze i przystawce. Nie dawno sprawa się rozwiązała po kupieniu oryginalnych wałów są krótsze o 1cm.

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

Ja stosowałem, kup sobie na widełki a nie na kulki, do podnośnika joy jest upierdliwy.

Tez myślę o widełkach tylko zastanawia mnie jak się ma sterowanie sekcją plywajacą mógłbyś wrzucić fotkę w którym miejscu go zamontowałeś Rozdzielacz dałeś pod siedzenie czy na zbiornik ?