Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten rok wyjątkowo wskazuje na brak zimy. O ile mogą przyjść jeszcze mrozy po 15 stopni i oziminy polecą , o tyle owies który zostanie posiany raczej nic sobie z tego nie zrobi i wiosną ruszy z kopyta.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Ten rok wyjątkowo wskazuje na brak zimy. O ile mogą przyjść jeszcze mrozy po 15 stopni i oziminy polecą , o tyle owies który zostanie posiany raczej nic sobie z tego nie zrobi i wiosną ruszy z kopyta.

Toż nikt ci nie broni siać. Czepiaj siewnik i w pole. Ja do 01.03 odpoczywam. 

Opublikowano

Toż ja Ci nie bronię czekać. Wypoczywaj i ładuj akumulatory.

Opublikowano

Siać czy nie siać oto jest pytanie :D

Sąsiad ma lubin dwuroczny i ma nadzieję że zaorze wiosną , bedzie plon 😛 Bo przeciez taki zima to nie zima - czekał na kombajny az wysypaly sie strączki 

Opublikowano
16 minut temu, karolr2 napisał:

Toż nikt ci nie broni siać. Czepiaj siewnik i w pole. Ja do 01.03 odpoczywam. 

No odpoczywaj odpoczywaj bo tak robił tato i dziadek to niema co tradycji łamać.

Opublikowano (edytowane)

jak nie będzie zimy będę 2 tyś w plecy bo w życie sianym bezorkowo jest sporo samosiewów owsa który nie zamierza zmarznąć 

Edytowane przez XTRO
  • Haha 1
Opublikowano

Nie chodzi o żadne tradycje po prostu trzeba czekać i tyle.W pogodzie nie wiedzą co będzie jutro a tu co nie którzy mają już plany co zrobią za miesiąc czy dwa. Jare mam zawsze zasiane jako jeden z pierwszych a zimowe jako jeden z ostatnich. I tak będzie w tym roku. Raz że na jedna działkę pójdzie jeszcze obornik a po za tym daje zawsze mocznik przedsiewnie a to chyba wolno od marca. Zresztą ten temat co roku o tej porze poruszany i to samo pisane i przez te same osoby więc szkoda klawiatury bajo

Opublikowano

Amatorka, jęczmień trzeba czekać do maja bo u mnie spadł na kwitnący rzepak 🙉 KLIMAT się zmienia facet jakbyś nie wiedział, zachód sypie mocznik w grudniu co dla Ciebie pewnie szokiem.

@XTRO ja mam gorzej bo pszenica jara w życie hehe

Opublikowano
5 godzin temu, XTRO napisał:

jak nie będzie zimy będę 2 tyś w plecy bo w życie sianym bezorkowo jest sporo samosiewów owsa który nie zamierza zmarznąć 

Polecisz połową dawki pumy czy axiala i go załatwi, a jeszcze taniej wyjdzie fenoxxinem ;) 

• Like 1
Opublikowano

No i się nie dowiem ile sypnal mi owies w tamtym roku - za małe przyczepy podstawili i wszystko się nie zmieściło :/

Będę musiał przeworkowac chyba i poważyć 🤣

z 4hektarow wyszło trochę ponad 14ton do skupu + to co zostało w domu, czyli jedna d47 na pasze zostawiłem i to co teraz z ładowania - też gdzieś przyczepka by była napewno. Gęstość 50.8, wilgotność 11 z groszami. Cena u nas przy tych parametrach 550netto.

IMG_20190529_114610-1024x768.jpg

Opublikowano

mi w zeszłym roku wyszły 4 przyczepy D 47 z 2ha ale ile dokładnie to nie dowiem się bo byki wszystko zjedzą. Ale jak co roku dalej 250kg poli 6 i po 100kg na ha pod agregat potem siew ok 250kg owsa i 2 razy dolistnie mocznik czyli 25kg na ha i tyle, nie za dużo nie za mało ale zawsze stoi do końca i ziarno źle nie wygląda

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

No i się nie dowiem ile sypnal mi owies w tamtym roku - za małe przyczepy podstawili i wszystko się nie zmieściło :/

Będę musiał przeworkowac chyba i poważyć 🤣

z 4hektarow wyszło trochę ponad 14ton do skupu + to co zostało w domu, czyli jedna d47 na pasze zostawiłem i to co teraz z ładowania - też gdzieś przyczepka by była napewno. Gęstość 50.8, wilgotność 11 z groszami. Cena u nas przy tych parametrach 550netto.

IMG_20190529_114610-1024x768.jpg

a pytałem o łowies?? dałbym wincy

Opublikowano (edytowane)

Niestety jeszcze nie ma do mnie wjazdu na samochód, tylko ciągnik z przyczepami wchodzi w grę. Dlatego jestem uzależniony od jednego odbiorcy. Ale teraz po remoncie obory będzie miejsce na normalny wjazd, także mam nadzieję, że za rok może już staną silosy.

A poza tym nie miałem ilości na cały skład. Tak to nawet agrolok dawał chyba koło 600 netto, bo gdzieś na kurniki pchali zboże

1 godzinę temu, dzikiWschód napisał:

mi w zeszłym roku wyszły 4 przyczepy D 47 z 2ha ale ile dokładnie to nie dowiem się bo byki wszystko zjedzą. Ale jak co roku dalej 250kg poli 6 i po 100kg na ha pod agregat potem siew ok 250kg owsa i 2 razy dolistnie mocznik czyli 25kg na ha i tyle, nie za dużo nie za mało ale zawsze stoi do końca i ziarno źle nie wygląda

Jakiś czas temu byłem u znajomego - strasznie przeżywał ile to mu owies nie sypał - pytałem czy ważył, a on że nie ale kombajnista mówił, że pszenicy wchodzi w zbiornik tyle i tyle zboża, to szybko przeliczyli że owsa trochę mniej i po dokonaniu skomplikowanych obliczeń wyszło im, że sypał dużo 😃

Ja już w sumie nie pamiętam ile dawalem, musiałbym poszukać co zapisalem, ale na jesieni obornik i gnojówka (bez szaleństw, bo tylko paręnaście sztuk bydła jest), pod korzeń chyba sam mocznik, koło 150kg/ha (chyba też 150 npk bez kitu muszę poszukać gdzie to zapisałem), potem po deszczu (jakiś czas po zdjęciu wyżej) coś 100z hakiem saletry, skracane na dwa razy CCC (bo za mało kupiłem), do obu zabiegów dawany mocznik + siarczan magnezu+ odżywki co zostały z pszenżyta.

Generalnie po siewie było tak sobie, bo susza straszna, ale w maju dowalili deszczu i poszedł jak wściekły. Potem znowu susza.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

@up

Nie mogę znaleźć, gdzie co zapisalem, ale całe szczęście internetu pamiętają.

Dnia 13.07.2019 o 06:17, daron64 napisał:

U nas 3klasa większość, to na kawałku na którym wygląda obecnie najlepiej to tak:

Jeśli chodzi o agrotechnike, na jesieni na cześć poszedł obornik, na cześć gnojówka(na kawalek, z którego są zdjęcia zbrakło, więc na jesieni nic nie dostał), przedsiewnie 130kg mocznika, później herbicyd, skracanie 1,5l CCC,  saletra 110-120 kg, oprysk 0.5l CCC + siarczan + mocznik + odżywki, które zostały mi z pszenżyta. 

Po siewie nie padało nic, aż do maja.

30kwietnia

Screenshot_20190713_060501.jpg

W maju spore opady, wszystkie zboża poszły ostro

IMG_20190521_194833~2-1024x768.jpg

21maja

IMG_20190624_141605~3-1024x768.jpg

Zdjęcie z tego samego dnia z kawałka, który widać tam "wyżej"(w kwietniu wyglądał tak samo jak ten)

IMG_20190529_114445~2-1024x768.jpg

Czerwiec suchy

24czerwca

Lipiec jak narazie chłodny i deszczowy. Świeżych fot nie mam, na zdjęciu będzie słabiej wyglądał, bo niestety masa głuchego owsa wyszła.

Ktoś mi powie, czemu wstawianie zdjęć jest tak skurwiale? Pisałem i wstawiałem zdjęcia chronologicznie, a jak zapisałem post to go rozjechało :/. Tak czy siak pierwsze zdjęcie z końca kwietnia, drugie koniec maja, trzecie koniec czerwca, czwarte to inne miejsce tej samej działki na koniec maja.

Opublikowano
Dnia 31.01.2020 o 07:33, soltys48 napisał:

Darek Twój post jakiś taki.....Ale wiadomo o co biega

Tak mi go wkleilo. Normalnie zacytowałem siebie i pisałem pod zacytowanym postem, a co forum odwaliło przy dodawaniu postu, to widać. Miałem poprawić na kompie, ale oczywiście zapomniałem.

Opublikowano
Dnia 1.02.2020 o 08:18, daron64 napisał:

Tak mi go wkleilo. Normalnie zacytowałem siebie i pisałem pod zacytowanym postem, a co forum odwaliło przy dodawaniu postu, to widać. Miałem poprawić na kompie, ale oczywiście zapomniałem.

troche poprawilem, ale tylko 4 foty byly zaladowane do postu - jak mozesz to pododawaj je tam gdzie powinny byc. Po dodaniu i zaladowaniu zdjecia musisz na nie najechac a konkretniej na taki plusik ktory dodaje fote do postu

ma ktos owies do siewu w woj. lubuskim?