Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, XTRO napisał:

i faktycznie widać różnicę w porównaniu do 3 ? u nas 2 klasy na wsi jest może z 1ha i z 1ha 1 klasy 

Mam trochę ojcowizny(właściwie to ojciec dalej ma)II klasy i tam widać że to jest dobra ziemia

Opublikowano
Dnia 5.11.2019 o 15:52, Agrest napisał:

Kupione 2,91ha za 135 tys.

Kl. II 0,14ha, IIIb 0,03ha, reszta Iii a

Rzutem na taśmę udało się skorzystać ze zwolnienia pcc w ramach de minimis 

ja tam z p.c.c. jeszcze bym sie nie cieszył za bardzo, chyba ze u was US inaczej interpretuje przepisy, bo teoretycznie liczy sie dzień zakupu a w praktyce u nas (małopolska) liczy sie dzień wydania przez US zaświadczenia i jeżeli w tym czasie nie ma kwoty, życzą sobie zapłacenie tego podatku wraz z odsetkami (bo zaswiadczenia wydają zazwyczaj 4-6miesiące po zakupie ziemi)

Opublikowano

Przed zakupem byłem się pytać. Poinformowano mnie żeby od razu po akcie przyjść. 

Poszedłem i złożyłem papiery.  Pani poinformowała mnie że udało mi się.

Więc traktuję sprawę jako zamkniętą, ale nie wykluczone że może być jak piszesz.

W urzędzie gminy kazali przyjść przed końcem roku z podaniem o ulgę w podatku. W ten sposób decyzja będzie w styczniu i ulga z nowej puli.

Opublikowano

czyli z US macie lepiej a u nas  odwrotnie bo gmina lepiej działa, mają mi przyznać ulgę  jeszcze przed wyczerpaniem sie kasy a ty stracisz dwa miesące podatku rolnego:)

Opublikowano

Zgadza się.2 miesiące. Ale warto walczyć o resztę

Gmina działa szybko, tylko w geodezji jest problem. Gmina czeka 3-4 tygodnie na papiery z geodezji

Na tą chwilę zostało 0,33%  limitu de minimis. Do końca tygodnia i finito.

Opublikowano (edytowane)

Mi zaświadczenie deminimis skarbówka przysłała 19 dni po zakupie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

To widać po plonach. Ja mam głównie III klasę i pszenica sypnie 7-7.5 t. U wujasa na I klasie 9 ton to nie rzadkość.

cantstop napisał:

no widze że sprzedają sie grube hektary a ja mam tylko oferte na 20 arów  3a za 6 tys

Grube hektary to kupują "obszarniki" w moich stronach. Na kawałki poniżej 5 ha nie patrzą, chyba że w miedzy. Od zaufanej osoby dowiedziałem się że jeden w mojej wiosce tylko w 2018 roku kupił coś koło 40 ha... Obecnie ma coś 450 ha.

XTRO napisał:

Raczej nie. W podatku to widać różnicę. Ogólnie mam zastrzeżenia do klasyfikacji bo na III zapuszczę pług i żółty piach wyoruję.

Jak nie robi różnicy to daj mi, chętnie przyjmę 😋.

Agrest napisał:

Raczej nie. W podatku to widać różnicę. Ogólnie mam zastrzeżenia do klasyfikacji bo na III zapuszczę pług i żółty piach wyoruję.

Może za głęboko??

soltys48 napisał:

31 minut temu, XTRO napisał:

i faktycznie widać różnicę w porównaniu do 3 ? u nas 2 klasy na wsi jest może z 1ha i z 1ha 1 klasy 

Mam trochę ojcowizny(właściwie to ojciec dalej ma)II klasy i tam widać że to jest dobra ziemia

To widać po plonach. Ja mam głównie III klasę i pszenica sypnie 7-7.5 t. U wujasa na I klasie 9 ton to nie rzadkość.

cantstop napisał:

no widze że sprzedają sie grube hektary a ja mam tylko oferte na 20 arów :D 3a za 6 tys

Grube hektary to kupują "obszarniki" w moich stronach. Na kawałki poniżej 5 ha nie patrzą, chyba że w miedzy. Od zaufanej osoby dowiedziałem się że jeden w mojej wiosce tylko w 2018 roku kupił coś koło 40 ha... Obecnie ma coś 450 ha.

Opublikowano
9 minut temu, Kaszlak79 napisał:

II klasę widziałem, i nawet zbierałem z niej słomę, a potem orałem facetowi taki kawałek. Gleba strasznie ciężka. On orał C-360 w dwóch skibach, bo podobno w trzech nie chciała iść(ale może przesadzał). Czy taka klasa I to rzeczywiście jest taka idealna jak podaje literatura? Że żyzna, i łatwa w uprawie niezależnie od pogody? 

Opublikowano

Ja mam miejscami II klasę, większość III. U nas to gliniaste lessy, gleby bardzo ciężkie i traktor taki jak C 360 ma faktycznie co robić, orka na 3 skiby nie możliwa, no chyba że ktoś chce na 15 cm 😋. I klasa jest idealna, słynny na całą Polskę KR Kietrz ma sporo I klasy i tam średnia pszenicy ponad 9t/ha. A mówimy tu o średniej...

Opublikowano

W kietrzu tegoroczna średnia lekko się zaniżyła ze względu na suszę ale na przestrzeni ostatnich 5 lat średnia pszenicy przekraczała 11 ton/ha. Tam nie mają mozaiki dużo a i ziemia "najgorsza" to IVa gdzie większość II i IIIa mają i spory obszar I

Opublikowano
2 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

Jak nie robi różnicy to daj mi, chętnie przyjmę 😋.

Może za głęboko??

Można poszaleć jak są takie kawałki. U nas miec 100 ha jest ciezko bo kawalki małe. Co innego wziąć pole np 30 ha a co innego 2. Areał moment rosnie wtedy 

Opublikowano

No i spore wioski skoro u kaszlaka 40 ha niezauważalnie zmieniło właściciela. U nas to w danej wiosce gdzie się mieszka to się wie gdzie czyje pole.

Opublikowano

Nie Panowie, to nie tak. Ludzie mają po 100 ha i więcej ale jak ja to zawsze mówię "w dwóch powiatach, czterech gminach i ośmiu wioskach" 🤣😂😅. I nie rzadko są to pola 3-4 ha, czasem nawet poniżej tego, mówię tu o rolnikach tak do 100 ha. Owszem koncentracja gruntów u mnie może jest i większa niż gdzie indziej, ale dużo działek jest do 10 ha - wciąż widać efekty reformy rolnej z 1944. Pewnie, są i takie po 100-200 ha w jedynym kawałku, ale to mają potentaci tacy jak TOP Farms Głubczyce czy wspomniany wcześniej KR Kietrz. Wspomnę że w mojej wiosce największa działka ma 36 ha i należy do lokalnej RSP. Wioski nie są ani mniejsze ani większe niż gdziekolwiek indziej (jeśli chodzi o ilość domów), są za to w bardzo zwartej zabudowie.

Opublikowano

3 ha to jest już bardzo duża działka. U mnie geodezyjne to od 0,2 do 1 ha przeważnie. Wąskie standardowo na 12m. Z biegiem lat ziemia zmienia właściciela ludzie pojednoczyli działki i mają po te 2- 4 ha w kawałku.

Na zakupionych 2,91ha mam 5 działek.

W innym miejscu 2,85 ciułane przez lata jest 11 działek. Zaczynali rodzice od 0,45ha.

Teraz patrząc na to co piszesz jaka u Was w opolskim jest mocna ziemia i jakie plony się uzyskuje,  warto się zastanowić czy te 60tys za ha nie jest to taniej jak 45 u mnie.

Opublikowano

Jeśli nie jesteś rolnikiem minimum 5 lat zgoda musi być.

Dostaniesz ją jeśli spełniasz wymagania co do:

- szkoły rolniczej

- miejsca zamieszkania tam gdzie masz pole

- i pewnie coś jeszcze o czym zapomniałem.

Jeśli to wszystko spełniasz to zgoda jest mniej więcej od następnego dnia do 2 miesięcy.

O zgodę występujesz w tym woj. w którym chcesz nabyć pole. Na moim przykładzie jestem z Maz. kupowałem pole w Lubelskim i do lubelskiego oddziału KOWR występowałem, zgodę dostałem na drugi dzień.

Opublikowano
1 minutę temu, farmerss34 napisał:

jak to obecnie jest przy zakupie ziemi od rolnika ? zgoda  kowr-u  musi być,  i  ile to trwa?

W poniedziałek poszedłem zapytać o termin u notariusza. We wtorek o 11 był już odpis - zależało obu stronom na czasie, a przez lata daję sporo zarobić Pani notariusz i trochę inaczej do sprawy podchodzi, o czym nie omieszka mi za każdym razem wspomnieć. No i podaję U niej 100% wartości a nie 30% jak niektórzy czynią.

Opublikowano

Nie całe opolskie ma gleby I do III klasy. Północ opolskiego to przewaga V i VI klasy gdzie za pługiem biało lub żółto. Tam ceny za ha to w granicach 30 tys. a Głubczyce/Racibórz/Prudnik (gleba jak Kietrz czy Top Farms) tam i ponad 100 tyś daja za ha ( rekord podobno 150 ale nie mam co do tego pewności). Co do zakupu ziemi o powierzchni ponad 1 ha w nie swojej gminie i nie w gminie sasiadujacej i braku 5 letniego okresu zameldowania to jest w ogóle możliwość? Kowr się zgodzi? Będę tam miał ponad 1 ha tyle, że następne pola będę chciał kupic do roku czasu... przejdzie to?

Opublikowano

W Opolskim to chyba jedynie Płaskowyż Głubczycki ma dobre ziemie. Ale to wystarczy by na tym niewielkim obszarze były aż 3 gospodarstwa o znaczeniu strategicznym dla państwa, tj. TOP Farms Głubczyce, KR Kietrz i OHZ Głogówek . 20-30 km ode mnie już jest piach...

Agrest napisał:

3 ha to jest już bardzo duża działka. U mnie geodezyjne to od 0,2 do 1 ha przeważnie. Wąskie standardowo na 12m. Z biegiem lat ziemia zmienia właściciela ludzie pojednoczyli działki i mają po te 2- 4 ha w kawałku.

Na zakupionych 2,91ha mam 5 działek.

W innym miejscu 2,85 ciułane przez lata jest 11 działek. Zaczynali rodzice od 0,45ha.

Teraz patrząc na to co piszesz jaka u Was w opolskim jest mocna ziemia i jakie plony się uzyskuje,  warto się zastanowić czy te 60tys za ha nie jest to taniej jak 45 u mnie.

Możliwe. Tym bardziej że mogę kupić 1.9 ha w jednym kawałku w miedzy za 90 tys., z tym że 40 a ciężko będzie wykorzystać rolniczo. W sumie to nawet tego nie oglądałem dokładnie...

Opublikowano
22 godziny temu, spwrp napisał:

ja tam z p.c.c. jeszcze bym sie nie cieszył za bardzo, chyba ze u was US inaczej interpretuje przepisy, bo teoretycznie liczy sie dzień zakupu a w praktyce u nas (małopolska) liczy sie dzień wydania przez US zaświadczenia

We wtorek kupno i złożenie wniosku o ulgę, dziś decyzja z US o przyznaniu pomocy de minimis.

Spisali się👍

3 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

z tym że 40 a ciężko będzie wykorzystać rolniczo.

Co nie tak? Bagno, skała, las, budynki?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v