Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Mnie też nie omija zakup nowych szybkozłączy,  ciekawych ociekaczy nie znalazłem ale sam na szybko zrobiłem, tylko ta estetyka... 😄

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano (edytowane)

Heh, można kupić zestawy fastera tylko nie dość że drogie to jak są rozdzielacze jeden na drugim to nie założysz.

Myślałem wydrukować na wymiar tylko nie wiem czy PETG wytrzyma tą temp.

Edytowane przez Dastan
Opublikowano

Jak jesteście przy szybkozłaczach to mi w lato zaczęło się lać z jednego bo skruchciał ten plastik uszczelniający da się to wymienić czy trzeba całe szybkozłacze wymienić, na razie korzystam z drugiego ale i w drugim ten plastik też nie jest idealny

Opublikowano

Oczywiście, waryński ma takie zestawy U-12 możesz spróbować, choć cos problem z dostępnościa tego wymiaru bo sam chciałem kupić. 

A jeszcze z innej beczki wymieniał ktoś może poduszki kabiny? Pytam bo w ziemie wymieniłem komplet bo juz waliło w metal, na polu czy wybojach wszystko ok ładnie nawet buja lekko, ale w transporcie po asfalcie strasznie wali od kół teraz , że kabina chce sie rozpaść. Miał kto taki problem ? Chyba zaloze te stare wytluczone bo jechac ciężko. 

Opublikowano

Czy Ty aby nie masz MX150? W tych zestawach rozstaw miedzy szybkozłączami to 55mm, a to sporo więcej niż jak w ciągniku przynajmniej w MX135 na rozdzielaczach jeden na drugim.

Opublikowano
14 godzin temu, Dastan napisał:

Oczywiście, waryński ma takie zestawy U-12 możesz spróbować, choć cos problem z dostępnościa tego wymiaru bo sam chciałem kupić. 

A jeszcze z innej beczki wymieniał ktoś może poduszki kabiny? Pytam bo w ziemie wymieniłem komplet bo juz waliło w metal, na polu czy wybojach wszystko ok ładnie nawet buja lekko, ale w transporcie po asfalcie strasznie wali od kół teraz , że kabina chce sie rozpaść. Miał kto taki problem ? Chyba zaloze te stare wytluczone bo jechac ciężko. 

Tak, ja wymieniałem i też mi wali trzęsie kabiną jak w ruskim czołgu.

Opublikowano

Mówisz o hydraulicznej amortyzacji kabiny? No to jeszcze lepiej hehe. Chodzi mi o to, że nie wystarczy wstawić sprężynę  bo trzeba zrobić uchwyty i mechanizm aby nie bujało na boki i przód tył.

Opublikowano

Ale to masz pneumatyczne? W oryginale tak miałeś, bo zdaje się w MTX były hydrauliczne? Pewnie gdzieś musi być jeszcze zawór ciśnieniowy?  Można by to uprościć do sprężyny i amortyzatora, ale i tak największym wyzwaniem były by te uchwyty no chyba, żeby ktoś je zwymiarował i dać do wycięcia. A swoją drogą w innych ciągnikach też tylko z tyłu są takie amortyzacje? To taki połowiczy efekt się wydaje skoro z przodu zwykłe poduszki.

Opublikowano

Tak, to są poduszki z Volvo FH. Oryginalnie są siłowniki. I ta amortyzacja oryginalna bardzo dobrze działa jak jest sprawny hydroakumulator. Nie mam zaworu, poduszki są połączone ze sobą i pompuje do nich ciśnienie. Ale nie jest do dobre rozwiązanie, teraz kupie od Case’a Pumy sprężyny, bo mają taką samą długość, 43cm. Zobaczymy co z tego będzie. Bo od Mana TGA sprężyny sprawdzałem, ale są zbyt twarde i dość sztywno jest.

Opublikowano

Rowan czy ty zajmujesz się naprawa sterowników? Bo kiedyś pisałes że byś spróbowal zrobić a ja nadal walczę z tym mccormick ehr, sterownik był drugi raz u elektryka i wymienił jeszcze tranzystory za darmo i mówi że u niego jest wszystko ok a po podpięciu pod ciągnik to wogole nie ma żadnego wyjścia czyli do sterownika dochodzi prąd i kontrolka dioda mruga ale nie podaje dalej ani na przełącznik ani ta dioda od przycisku szybkiego podłączenia nie ma prądu nawet i każdy ręce rozkłada jedyne co udało się ustalić to że przewody w sworzniu uciągu były luźno i chyba on zrobił pierwsze zwarcie a teraz jest wymieniony już i dalej błąd h i 9

Kalibracji też nie daje rady zrobić