Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, masa24 napisał:

To normalna sytuacja 

Mi bardziej chodzi o to żeby jakoś obejść problem zbyt wysokiego SO. Uprawa głównie to tytoń który nawet przy niewielkim areale daje dużo SO, a nie mogę sobie pozwolić posadzić go w danym roku mniej. I chodzi mi o to czy jest jakiś sposób na to?

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Miran napisał:

Mi bardziej chodzi o to żeby jakoś obejść problem zbyt wysokiego SO. Uprawa głównie to tytoń który nawet przy niewielkim areale daje dużo SO, a nie mogę sobie pozwolić posadzić go w danym roku mniej. I chodzi mi o to czy jest jakiś sposób na to?

Wydzierżaw znajomemu. Jak dobrxe rozegrasz to i ty wezmiesz. 60 tys i on

Edytowane przez masa24
  • Haha 1
Opublikowano

Co nie tak mówię ? Żona z odrębnym numerem i rozdzielnością może zostać uznana za całość gospodarstwa jeżeli się przyczepia i znajda wspólny mianownik , wtedy przekracza so

rozpisanie np na dzieci stwarza nam czysta sytuacje 

Opublikowano
Dnia 25.07.2020 o 11:47, Miran napisał:

Czyli że żona musi mieć osobny numer gospodarstwa czy jak ? Bo nie rozumiem tego o co tam chodzi.

Żeby brali pod uwagę tylko grunty żony (czy to własne, czy dzierżawione), a Twoich nie, musicie udowodnić, że prowadzicie odrębne gospodarstwa, czyli macie osobne zaplecze maszynowe, budynkowe, osobne polisy, każde za siebie płaci KRUS jako rolnik (o ile jesteście na KRUS-ie), dobrze też, jakby pojawiły się jakieś faktury sprzedażowe osobno i na Ciebie, i na żonę. 

Opublikowano

W takim razie jak wytlumaczycie taką sytuację w której (patrzyłem na stronie beneficjenciwpr) mąż pobiera dopłaty a na jego żonę widnieje kwota 48tys zł. 

Opublikowano
4 minuty temu, Miran napisał:

W takim razie jak wytlumaczycie taką sytuację w której (patrzyłem na stronie beneficjenciwpr) mąż pobiera dopłaty a na jego żonę widnieje kwota 48tys zł. 

A co za problem? Jeśli prowadzą razem gospodarstwo i pisali biznesplan na wszystkie grunty, to nie ma problemu. Ty chcesz zrobić coś innego, czyli sztucznie podzielić gospodarstwo 

Opublikowano
46 minut temu, Miran napisał:

Zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 2 oraz ust. 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 października 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej na operacje typu "Restrukturyzacja małych gospodarstw" w ramach poddziałania "Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (Dz. U.  poz. 1813 z późn. zm.) pomoc przyznaje się rolnikowi albo małżonkowi rolnika, który prowadzi działalność rolniczą w celach zarobkowych, jeżeli prowadząc tę działalność podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie nieprzerwanie przez co najmniej 2 miesiące poprzedzające miesiąc złożenia wniosku o przyznanie pomocy i w okresie 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku o przyznanie pomocy nie prowadzi działalności potwierdzonej wpisem do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej oraz działalność ta nie jest prowadzona w celach naukowo-badawczych.

Zgodnie z tym artykułem jedno z małżonków składa wniosek o RMG.

Opublikowano

@Miran

Pamiętaj że pracownik ARiMR musi odpowiedzieć na takie pytanie:

Czy gospodarstwo zostało sztucznie podzielone po dniu 18 X 2011 r. (dotyczy rolników ubiegających się o JPO poniżej 150 000 euro, płatność redystrybucyjną, płatność w systemie dla małych gospodarstw).

-jeśli uzna, że tak, nie masz kasy z RMG.

A nie lepiej wejść w Modernizacje Gospodarstw rolnych, przecież nie musisz mieć BP na maxymalna kwotę. Fakt że inaczej wygląda ten program, myslę że dal ciebie najlepsze rozwiązanie.

Opublikowano
sobczakkatarzyna napisał:

2 minuty temu, marek28366 napisał:

Czy z naboru 2020r. miał ktoś już jakieś wezwania do ARiMR w celu wyjaśnienia, poprawki itp.

Tak 

To u nas w świętokrzyskim cisza, a nie wierzę żeby było wszystko ok z wnioskiem. Dzięki za szybką odpowiedz😀

Opublikowano
5 minut temu, marek28366 napisał:

To u nas w świętokrzyskim cisza, a nie wierzę żeby było wszystko ok z wnioskiem. Dzięki za szybką odpowiedz😀

No u mnie (bo się w tym roku wzięłam za pisanie zawodowo :D ) była dopiero jedna poprawka, u reszty osób cisza. Małopolska 

Opublikowano

Witam, jeżeli mam 4 ha gruntów na własność i 2 dzierżawy na papierze mogę się starać o dofinansowanie? Mam ogólnie 10 ha dzierżaw ale to są słowne. Chciałbym iść w trzodę chlewną w cyklu zamkniętym. Jakie dokumenty by były potrzebne żeby zakupić wyposażenie chlewni? Klatki porodowe czy mieszalnik ze śrutownikiem. Bo chciałbym też zakupić 1.5 ha ziemi i na pewno z tym by nie było problemu. Może ktoś podobnie planował i korzystał z tego dofinansowania i by coś podpowiedział. Pozdrawiam.

Opublikowano
8 godzin temu, lebek5 napisał:

Kiedy składałeś wniosek? Z jakiego jesteś województwa ? 

27 maj skladalem a za miesiąc była poprawka i na razie cisza łódzkie powiat Wieluń 

• Like 1
Opublikowano

Jakiś czas temu na Forum pytano czy do choinek bożonarodzeniowych przysługują dopłaty bezpośrednie. W/g tego co czytam w instrukcji Rachmistrza choinki zaliczamy do sadów i innych upraw trwałych. Ustawa z dnia 5 lutego 2015 rok - o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego (Dz.U z 2015 r. poz. 1551.

Choinki nie zaliczamy do lasów i gruntów leśnych a do plantacji drzew i krzewów (łącznie z sadami) a więc czy należą się dopłaty?

Opublikowano
TadzikC360 napisał:

Witam, jeżeli mam 4 ha gruntów na własność i 2 dzierżawy na papierze mogę się starać o dofinansowanie? Mam ogólnie 10 ha dzierżaw ale to są słowne. Chciałbym iść w trzodę chlewną w cyklu zamkniętym. Jakie dokumenty by były potrzebne żeby zakupić wyposażenie chlewni? Klatki porodowe czy mieszalnik ze śrutownikiem. Bo chciałbym też zakupić 1.5 ha ziemi i na pewno z tym by nie było problemu. Może ktoś podobnie planował i korzystał z tego dofinansowania i by coś podpowiedział. Pozdrawiam.

Może być problem jeśli na całość ty składasz wnioski na dopłaty. Do wyjściowej SO są wliczane WSZYSTKIE grunty zgłaszane do dopłat w roku składania wniosku o pomoc z RMG.

Opublikowano
Kaszlak79 napisał:

Może być problem jeśli na całość ty składasz wnioski na dopłaty. Do wyjściowej SO są wliczane WSZYSTKIE grunty zgłaszane do dopłat w roku składania wniosku o pomoc z RMG. Składam tylko do tych 6 hektarów (4 swoich i 2 na papierze) resztę składają właściciele.

Opublikowano
Dnia 27.07.2020 o 12:24, marek28366 napisał:

Czy z naboru 2020r. miał ktoś już jakieś wezwania do ARiMR w celu wyjaśnienia, poprawki itp.

Woj. podlaskie cisza. Wniosek składany pod koniec maja.

Opublikowano
masa24 napisał:

A nie czasem dzierżawy dl oraz z kowr i wlasnosc ? Tak jest w rozporzadzeniu

Nie. Do SO wyjściowej i docelowej liczy się każdy rodzaj dzierżaw. Kolega @marluk swojego czasu to udowodnił odpowiednim zapisem w rozporządzeniu.

TadzikC360 napisał:

Kaszlak79 napisał:

Może być problem jeśli na całość ty składasz wnioski na dopłaty. Do wyjściowej SO są wliczane WSZYSTKIE grunty zgłaszane do dopłat w roku składania wniosku o pomoc z RMG. Składam tylko do tych 6 hektarów (4 swoich i 2 na papierze) resztę składają właściciele.

No to masz oficjalnie swoich 6 ha więc powinno być ok. co do wyjściowej SO.

freetaxi napisał:

Już przychodzą pierwsze wezwania. Szczególnie dla tych, którzy składali wnioski o przyznanie pomocy na samym początku naboru.

U mnie cisza. Muszę uderzyć do mojego doradcy.