Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Lepiej się skręcaj od poniedziałku zmiana, teraz wschód ma moczyć przez najbliższy tydzień wg moich prognoz☺️

A po prawdzie to i jutro możliwe niewielkie opady

Edytowane przez pedro2
Gość marekfarmer
Opublikowano

Sucho sucho sucho  wniosek o wymarznięcia  złożony  za 2 miesiące  pewnie  trzeba będzie  składać  suszowy   :( 

Opublikowano
8 godzin temu, danielhaker napisał:

Trawy skoszone. Oddam każdy deszcz, który będzie się zbliżał w najbliższym tygodniu xD

To bedzie padać, trawa skoszona oddaje wilgoć i będzie parowanie z którego będzie się tworzyć chmura nad łąką, a jak i sąsiad wykosił to będzie lało 3 dni.

Pogoda jak w lipcu słońce i gorąco już skóra ciemna:P od leżenia na hamaku

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, danielhaker napisał:

Trawy skoszone. Oddam każdy deszcz, który będzie się zbliżał w najbliższym tygodniu xD

Też skosiłem lepsze, ale dla mnie moze lać po kukurydza to bieda bo słaba ziemia..

Opublikowano

Jakby  u mnie robione to zdjęcie. Na kawałku 8ha pszenicy takich placów uzbiera się  około 1,5ha. W dołkach jest zdecydowanie lepiej i tam  gęste i czarne zboże, ale od dołu już podsycha a liście poskręcane z suszy.

Pszenżyto  trzyma się lepiej.

Chyba nikt nie pamięta tylu słonecznych dni w naszym rejonie, nawet w miesiącach letnich, a co dopiero wiosną. 

Dziś kolejny dzień grilowania. Zapowiedzi na deszcz na przyszły tydzień bardzo małe.

Opublikowano (edytowane)

Tylko jak podzieli, jak w jednej gminie  kilku ususzy, a kilku zaleje wodą. Tak jak i w zeszłym roku. 10km ode mnie ludzie dostawali regularnie opady aa jak całą wiosnę i lato na chmury tylko patrzyłem. 

Na szczęście krzewy i drzewa mają zapas wody z głebszych warstw po mokrzejszej jesieni

Edytowane przez Agrest
Gość marekfarmer
Opublikowano

W jednej wiosce  na pada w drugiej  nie  wszystko zależy  gdzie w danej gminie  są stacje  pomiarowe. Przy   obecnej pogodzie jaką  obserwujemy  od  kilku lat  stacje  pogodowe powinny być  w każdej  wiosce 

Ciekawe czy  prognoza na przyszły tydzień  się sprawdzi  ochłodzenie i  deszcz

Opublikowano

Wiesz prognozy na miniony tydzień mówiły o deszczy praktycznie codziennie u mnie a nie padało wcale. Więc już wole nie patrzeć na te prognozy.

Tak jak wczoraj na radarach zero opadów a prognozowana pogoda deszcz i deszcz normalnie śmiech.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

To ile z ha tej farmy na rok kasy wpadnie?

a ten już łasy na darmowe piniądze z ch*jni europejskiej :D 

jutro niech sie wstrzyma z opadami to popryskam reszte jarych i bajlando

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano

U mnie też tak pszenżyto wygląda jak na obrazku albo i gorzej . Dziś zbelowałem trawe na gruncie ornym to trawy połowę mniej ale i wcześniej w tym roku nosiłem o jakieś 10 dni niż w tamtym roku

Opublikowano

1-13 maja 2017 - 33l/m^2

1-13 maja 2018 - 2l/m^2

Na VI klasie wszystko już siadło, pszenżyto to nawet żółte zaczyna się robić xD Od tego roku na tych ziemiach tylko żyto hybrydowe, oprysk na chwasty, 100N na wiosnę, srednie T1 i do żniw. W tym roku zasiałem pszenżyto i się przejechałem. Na III-IV klasie póki co nic zbożom nie dolega, chociaż tyle pocieszenia ;) PCT, Wielkopolska.

Opublikowano

Ja już 2 lata temu zrezygnowałem z pszenżyta. Mam ziemie od 4 do 6 z przewaga 5. Z zimowych tylko żyto hybrydowe. W tym roku mam Serafino i na 6 klasie już też się zwija :/ Jestem z kujawsko Pomorskiego i w piątek wieczorem popadalo ale dziś juz zboża dalej się przypalaja. Miejmy nadzieję że od wtorku pogoda się zmieni to by jeszcze nie było najgorzej. 

Opublikowano

Ja od 2 lat zaczalem siac zyto i zauwazylem lepszy plon jak z pszenicy i pszenzyta.

Opublikowano
25 stopni i praktycznie bezchmurnie. W piątek wieczorem podczas burzy dolało ładnie ,ile spadło nie wiem bo zapomniałem wystawić deszczomierz ,ale wczoraj na niektórych polach jeszcze w butach ciężko było wejść.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v