Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szkoda nerwów, co roku jest susza tylko że w tym w najgorszym momencie przyszła a po inne lata kwiecień zawsze był dość mokry, a susza to czerwiec/lipiec/sierpień, az strach pomyśleć co w takim razie będzie później

Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

Nie wiem, czy tylko mnie to denerwuje, czy innych też, jak w tv wychodzi pan lub pani, obojętnie czy ta tv od dobrej zmiany, czy z tych niedobrych. I mówi, że znowu czeka nas piękny słoneczny weekend. Susza od miesiąca, czyli od stopnienia śniegu, jare posiane, poschodziło tak, że tylko sobie w łeb strzelić. A oni mówią, że znów czeka mnie piękny, słoneczny weekend. Czy ta dość znaczna ilość ludzi żyjących z ziemi jest gorszego sortu? ;) Może zapowiadać pogodę bez nadmiernego zadowolenia z tego, że nie pada, lecz niech stwierdza stan faktyczny.

Nie oglądam prognoz ale jak mam tę watpliwą okazję to denerwuje. Posłuchaj jeszcze radia rmf cały boży dzień pier... tylko byle do łykendu, i oby nie padało, piękny słoneczny dzień, itp pierdoły. Ojciec mówił, że kiedyś w prognozie często wspominali o rolnikach, sadownikach a teraz prawie nic. Czasem w publicznej jak już susza  daje się we znaki przypominają im się rolnicy i lasy.

Opublikowano

Kiedyś nawet przez myśl mi nie przeszło że mógłbym nie oglądać telewizji. Teraz wiem że da się bez niej żyć, niestety bez netu już nie:D

Pogoda dziś ma być dla pracownika korporacyjnego , a nie jakiegoś wiecznie narzekającego nawiedzonego rolnika. Najlepiej jakby słowo rolnik znikło ze słownika. w końcu i tak wszystko w lidlu i biedronce można dostać.

Co do stepowienia to już kilkanaście lat temu była mowa właśnie o tym że Polska ma wyjątkowe warunki do stania się stepem w wyniku zmian klimatycznych.

A ostatnio z kolei ogłosili jakiś raport, że to Polska i Ukraina najwiecej skorzystają na zmianach klimatycznych i nasza produkcja znacznie wzrośnie. Ja to widzę, że powoli będę zwijał żagiel a nie zwiększał produkcję.

Opublikowano

Agrest napisał:

Kiedyś nawet przez myśl mi nie przeszło że mógłbym nie oglądać telewizji. Teraz wiem że da się bez niej żyć, niestety bez netu już nie:D

Pogoda dziś ma być dla pracownika korporacyjnego , a nie jakiegoś wiecznie narzekającego nawiedzonego rolnika. Najlepiej jakby słowo rolnik znikło ze słownika. w końcu i tak wszystko w lidlu i biedronce można dostać.

Co do stepowienia to już kilkanaście lat temu była mowa właśnie o tym że Polska ma wyjątkowe warunki do stania się stepem w wyniku zmian klimatycznych.

A ostatnio z kolei ogłosili jakiś raport, że to Polska i Ukraina najwiecej skorzystają na zmianach klimatycznych i nasza produkcja znacznie wzrośnie. Ja to widzę, że powoli będę zwijał żagiel a nie zwiększał produkcję.

myślę podobnie co do Ukrainy tam mają najlepsze ziemie w Europie i nawet podczas suszy to i tak będą mieli mniejsze koszty a korporacje i tak od nich przywiozą swoje zboże bo one to tam produkują

Opublikowano (edytowane)

Środkowa Lubelszczyzna. Na najsłabszych kawałkach (V i VI klasa) oziminy już schną i raczej nie daję im nadziei. Na lepszych już widać niedobory wody, a do tego w prognozach deszczu nie widać co najmniej przez tydzień, a w mniej optymistycznych przez miesiąc. Cienko widzę zbiory.

Edytowane przez sylip
Opublikowano

@iron Nie wiem jak to zrobiłeś ale zacytowałeś mnie w 3 różnych tematach wklejając ten sam post z tematu Pogoda:D

Opublikowano
7 godzin temu, iron napisał:

@Agrest ale twój komentarz taki był 😜

W jednej chwili zacytowałeś mnie w temacie pogoda gryka i o jakimś fordzie 5000:D 

Zimna noc i od rana silny wiatr i ostre słońce 

Gość marekfarmer
Opublikowano

Sucho  sucho i jeszcze  raz sucho  a deszczu  w prognozie  nie widać   :( 

Opublikowano

Co do prognoz długoterminowych

to na kilka dni jako tako sie sprawdzają a dalej to wróżenie z fusów. Ktoś pisał ze na caly maj opadów nie widać a jak za kilka dni zacznie lać deszcz to bym sie nie zdziwił

Opublikowano
1 minutę temu, krzysieek napisał:

Co do prognoz długoterminowych

to na kilka dni jako tako sie sprawdzają a dalej to wróżenie z fusów. Ktoś pisał ze na caly maj opadów nie widać a jak za kilka dni zacznie lać deszcz to bym sie nie zdziwił

oby popadało. coś czyje że w tym roku słabsze gospodarstwa, albo te co za dużo kredytów maja to popłyną

Opublikowano
46 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Spokojnie pany, rząd pomoże, wypłaci zasiłki po 6 tyś, a tym co ubezpieczyli po 12 ,nie będzie tak źle:91_thumbsup:

Zesra. Pomoże A później sciagnie z nas

Opublikowano
9 godzin temu, XTRO napisał:

Miało coś popadać wieczorem i ch*ja popadalo... 

sąsiad wczoraj leciał z saletrą po oziminach bo miało padać i nic nawet kropli.

Michał wychodzi że w przyszłym tygodniu również nie będzie padać - o wysokich plonach raczej będzie można zapomnieć.

Opublikowano (edytowane)

u nas po niedzielnej burzy w poniedziałek wszyscy z rozsiewaczami pojechali, jeszcze jak ktoś rano to na mokrą ziemie rzucił, bo od tamtej pory kropla deszczu nie spadła, a co do prognoz to wszedzie mówią aby suchy weekend był, tydzien też, słońce, porgnozy dla wieklkomiastowiczów, bo im jak sucho to dobrze, samochód się nie brudzi, błoto się nie nosi, nie mokną, a i tak wszystko kupią w sklepach i susza ich nie dotyczy , a najlepszy jest podatek opadowy, opadów nie ma a płacic za nic trzeba, to juz mistrzostwo świata jest. Kolejna kwestia sprawdzalnosci prognozy, ktoś pisze ze na kilka dni się sprawdza, polemizowałbym, ventuski widział od poniedziałku burze, w pizdu opadu itp, a nie spadło nic, za to w innych regionach gdzie nie widział to napadało, na 24H słabo się jakoś w tym roku im te prognozy sprawdzają, wczoraj na wieczór nadawali burze, jak z pola wracałem to wiedziałem juz ze zdanej nie bedzie wiał zimny wiatr i się ochłodziło, nie trzeba być synoptykiem, tylko obserwować co się dzieje.

zdjęcie dokładnie sprzed roku, wody zawsze jest tyle samo tylko w różnych miejscach to spada, ubiegłoroczny kwiecień - ciezko było o 2 dni z kolei bez deszczu, plonu na dołkach nie było, w tym roku na odwrót, na dołkach kipi, na górkach schnie, równowaga musi być

Edytowane przez Uziu92
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v