Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W szkole dawno temu uczyli że Polska jest w strefie klimatu umiarkowanego -trochę kontynentalnego ( " ruskiego") suchy i mroźny i morskiego wilgotny i łagodny.

Od kilku lat biorą nad nami suche wyże które się ustawiają nad nami lub Skandynawia i nie dopuszczają chmur deszczowych frontu znad Atlantyku. Poludnie Europy- Lazurowe wybrzeże luty ,marzec ulewy , Bałkany w zimie zaspy po pas.  Ostatnie tygodnie Chorwacja, Węgry ulewy non stop.  U nas zimy po -20 bez płatka sniegu, teraz suszę ponad miesięcznie.

Jest naprawdę z roku na rok coraz gorzej i tak jak 'iron' napisał Polska stepowieje.

Opublikowano (edytowane)

To nie jest pierwszy rok taki, nie czarujmy się odkąd zaczelem trochę gospodarzyć na 7lat 2 były z wystarczającymi opadami 5 lat susza Sąsiedzi pozakładali deszczownie pokopali studnie głębinowe do truskawek i sobie już teraz nie wyobrażają uprawy bez podlewania jak robili jeszcze naście lat temu.

Edytowane przez jarecki82
Opublikowano

Bez podlewania warzywa nie będzie, podobnie z truskawkami czy malinami.

Panowie i Panie mam prośbę, Pani którą widać w moim awatarze przeprowadza badanie na temat wykorzystywania środków unijnych, stąd krótka anonimowa ankieta dotycząca tych płatności, która zajmuje 2 minutki, mam wielką prośbę kto może to kliknie i w wolnej chwili wypełni :)

Podaję link: https://profitest.pl/s/16722/bwXrRo3u

Z góry dziękuję :)

Opublikowano
11 godzin temu, pedro2 napisał:

Jak na razie jedyna pewna zagramaniczna prognoza nie powiem gdzie 😊 sprawdzi się to będę kosił od was to co na tace dajecie x2 i przepowiadał

Zakosisz mi kilkanaście zeta i tak powiesz że będę miał wspaniałą pogodę na grilla, wiatr ogień podsyci, deszcz nie przygasi, i żel na komary nie potrzebny bo te  dawno z braku wilgoci wyzdychały.:S

Opublikowano (edytowane)

Tak zapytam was z ciekawości, pamiętacie lata w których maj/koniec kwietnia był tak samo suchy? W niektórych regionach od "roztopów" chociaż mało sniegu było praktycznie nie było wiekszych opadów...

Edytowane przez Runder
Opublikowano

Własnie o to chodzi ze w wiekszosci regionów zachodnich to nie miało co sie roztopić, a ostatnie opady słabe bo słabe ale jakieś to w Wielkanoc

Gość marekfarmer
Opublikowano
51 minut temu, Runder napisał:

Tak zapytam was z ciekawości, pamiętacie lata w których maj/koniec kwietnia był tak samo suchy? W niektórych regionach od "roztopów" chociaż mało sniegu było praktycznie nie było wiekszych opadów...

Lepiej trzeba było zapytać   czy ktoś   pamięta  mokry  koniec kwietnia  początek  Maja  .

Jak  na razie w ozimych  jako tako  ale w jarych  susza  :(

Opublikowano
15 minut temu, marekfarmer napisał:

Lepiej trzeba było zapytać   czy ktoś   pamięta  mokry  koniec kwietnia  początek  Maja  .

Jak  na razie w ozimych  jako tako  ale w jarych  susza  :(

rok temu na początku maja spadło 20l a w kietniu 65 w tym w kwietniu 25 a w maju nic

Opublikowano

A u mnie pogoda dobra, w końcu można wszędzie wjechać w dołki by dokończyć siewy, wilgoci na piasku narazie dość, łąki torfowe obsychają, pogoda sie naprawiła w naszym regionie bo do końca kwietnia dolewało konkretnie:D

Opublikowano (edytowane)

u nas w lubuskim na razie ok , ale za jakieś 4-5 dni przydałby się deszcz, ostatni opad 3 maja 7 l/m2 kawałek dalej pewnie dobre 20 l/m2lub zdecydowanie wiecej bo na polu piaszczystym woda stała, a gdzie zasiano kuku, z górek woda tak darła że niezłe rowy wydrążyła

Edytowane przez pabloooo
Opublikowano

10 dni bez konkretnego deszczu i żyto na V-VI klasie zwija się, póki co tylko w najgorszych miejscach. Jęczmień ozimy to samo na V klasie wysiada. Reszta zbóż na razie ok.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v