Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takiej mokrej  jesieni  nie  było od  lat  umnie to  samo  leje  i leje  przestać  nie chce    na piachu  ok ale  3 klasa  masakra  woda  stoi  nie idzie nic  robić

Opublikowano

Przestało padać nareszcie.Ciekawe na jak długo..

Deszczu nigdy tyle u nas nie było, rowy pełne i z pól zaczyna woda na drogi wylewać.

Czekać aż obeschnie i orka zimowa jeśli się wjedzie.

Opublikowano

południe śląskiego padło 1000 mm  wody od 1 stycznia trzeba się będzie przerzucić na uprawę ryżu   pszenica nie dosiana kukurydza nie ruszona  poj....any  rok  

Opublikowano
Dnia 26.10.2017 o 22:01, willi napisał:

Mylisz się.. Po sąsiedzku mam gospodarzy 130- 150 ha ziemii, którzy "nie schodzą" pod ziemię tylko poza sezonem "polowym", ale robią na pełnym etacie, w systemie 3 zmianowym. Jeden z nich aktualnie jeszcze usługowo qq na ziarno kosi po okolicy ;) 

Albo bardzo marni z nich gospodarze albo pracoholicy ze przy takiej ilości ha muszą sobie dorabiać. Ale jak kto woli jak mu mało to można nawet na 3 zmiany zapier.....

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, robercikj100 napisał:

Albo bardzo marni z nich gospodarze albo pracoholicy ze przy takiej ilości ha muszą sobie dorabiać. Ale jak kto woli jak mu mało to można nawet na 3 zmiany zapier.....

W Niemczech to norma, że rolnik dorabia sobie na etacie. A jakoś w Niemczech marnych gospodarzy nie ma.

Opublikowano

Nie rozumiem  - po jakiego grzyba mam tyrać dodatkowo na etacie jeśli wystarcza mi to co mam?

Wiatr osłabł, deszczu za dobę 10mm

Opublikowano
1 godzinę temu, dyziek_1 napisał:

W Niemczech to norma, że rolnik dorabia sobie na etacie. A jakoś w Niemczech marnych gospodarzy nie ma.

chyba ze ma mało ha to może i dorabia. nie wiem gdzie byłeś w niemczech ale tam gdzie ja byłem to jak już rolnicy dorabiają to w taki sposób ze mają jakiś sklep albo restauracje a na pewnie nie zapierdalają na 3 zmiany w robocie. ale oczywiście jak mówie to jest każdego wybór nikt nikomu nie broni tyrać od rana do wieczora.

Opublikowano

Patrzę nie jestem ostatni, 110mm dziś wybiło zaczynamy kopać pyre na 2 ciągniki. Jeszcze nikt nie skończył we wsi niektórzy już omijają najgorsze miejsca bo i 2 ciągniki nie idą. Ozime w 50% posiałem resztę daruję gdzie posiane to w dołkach robi się goło, każda bruzda nawet na 6kl żółte zboże. Nad rzeką biedatrawy 1 pokos zebrali a qq na kiszonke pływa 

Opublikowano

Pada, mokry rok . Lepsze to mimo wszystko niż susza z przed dwóch lat. Jak studnie wyschły w 2015 do dziś suche.

Opublikowano

leje k**wa leje od piątku,rzeki juz wylewają,na pole to nie da się wejść a co dopiero wjechać,qq na ziarno bedzie zimować . Takiego gnoju na jesieni to nie pamietam

Opublikowano
9 godzin temu, robercikj100 napisał:

chyba ze ma mało ha to może i dorabia. nie wiem gdzie byłeś w niemczech ale tam gdzie ja byłem to jak już rolnicy dorabiają to w taki sposób ze mają jakiś sklep albo restauracje a na pewnie nie zapierdalają na 3 zmiany w robocie. ale oczywiście jak mówie to jest każdego wybór nikt nikomu nie broni tyrać od rana do wieczora.

3 zmiany to fakt, może przesada. Ale jak to się mówi żadna praca nie hańbi, ilość ha się nie liczy, bo i tak w Niemczech sektor usług i pracownicy ze wschodu odwalają większą część roboty :)

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Patrzę nie jestem ostatni, 110mm dziś wybiło zaczynamy kopać pyre na 2 ciągniki. Jeszcze nikt nie skończył we wsi niektórzy już omijają najgorsze miejsca bo i 2 ciągniki nie idą. Ozime w 50% posiałem resztę daruję gdzie posiane to w dołkach robi się goło, każda bruzda nawet na 6kl żółte zboże. Nad rzeką biedatrawy 1 pokos zebrali a qq na kiszonke pływa 

W zeszłym roku masa ziemniaka zostało,w tym wszyscy kopali kosztem siewów ozimin i w sumie ziemniaki wykopali ale siewów zbóż juz nie zdążyli

Opublikowano

U mnie nie posiane to co po qq miało byc, a że kosiłem chyba 20-go to nie było sensu ani ochoty się taplać w błocie. Będziemy kopać za wszelką cenę, a obornik i orka heh nikt nawet o tym nie myśli 

Opublikowano

Dzisiejszy wiatr praktycznie wysuszył wszystkie wczorajsze kałuże. 

Na noc cosik na przymrozek się zanosi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v