Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, soltys48 napisał:

do 20 dobija i już dziś sie kurzyło jak pszenicę likwidowałem

Uschła?

9 godzin temu, Uziu92 napisał:

żabę za nogę powiesić u kogo nie pada i będzie padać, zamiast dyszki na tacę :D

Prawdziwą zieloną żabę to ja widziałem może jakieś 30 lat temu. Ropuchę to jeszcze czasem idzie zobaczyć, zwłaszcza że zakupione pole leży przy jedynym w okolicy mini oczku wodnym na tą chwilę ma może 10x10m.

Miało lać i dolało całe 3mm. To już 12 za maj. 

Opublikowano
12 godzin temu, damianzbr napisał:

Więc i u mnie tylko tyle na pewno nie więcej bo ten opad bardziej lubelską szedł a ty bliżej lubelskiej mieszkasz niż ja.

Patrzyłem w polu to przemiękło z 1 - 2 cm nic więcej.

Tylko w kukurydzy sianej ST ładnie mi namiękło w te pasy uprawiane do samego dna namiękło, bo z nieuprawnych między pasów spływało do środka.

U mnie za wczoraj 7 litrów 

Opublikowano
7 minut temu, danielhaker napisał:

Wiesi0 napisał: A u mnie chmury niskie mgła i od sobotnich ulew nic.WSI Wiesiu zaraz dostaniemy, cierpliwości 😉 Póki co, za maj 2l/m2

U mnie 11maja spadło z 50l.W  byłą sobotę jakoś 6 razy wytworzyły się chmury i co godzinę  lało inni z forum widzieli jak powstawały te chmury ale popadało tylko lokalnie i na razie jest zapas ale niech pada dalej.

• Root Admin
Opublikowano

U nas też miało lać strasznie w maju, a co chwila ten deszcz się rozchodzi na boki. 5 10km obok leje a u nas pokropi i tyle. nawet ostatnio ktoś mi sugerował że Deszczomiwrz mam zepsuty

Opublikowano (edytowane)

mżariło troche przedwczoraj , teraz też lekko kropi ale tylko ziemia na centymetr zmokła , ziarko qq dalej w suchym leży , tylko tam gdzie experymentalnie chlasnął z konewki na rządki gdzie szajs wysypany pod agregat to i wilgoć wgłębi jest 

@yacenty po to to jest by pokazać że mistrzowie agronomii co by nie robili to bez wody kij zdziałają , kupuj beczkowoz na kolarzówkach

Edytowane przez Gość
Opublikowano
cereal napisał:

za maj ponad 50L, opaadów wystarczy do czerwca

żebyś się nie ździwił, chyba że masz 1kl ziemi do żniw prawie 2 miechy jeszcze decydujące deszcze o plonie będą także na początku czerwca bo wtedy będzie najbardziej smażyć i wysuszać ziemię

Opublikowano
9 godzin temu, soltys48 napisał:

do 20 dobija i już dziś sie kurzyło jak pszenicę likwidowałem

I co w miejsce pszenicy o tej porze? qq?

Opublikowano

U mnie za maj ponad 65 litrów na chwilę obecną jest. Dzisiaj w nocy zaczęło i następne 10 litrów spadło. Deszcz spokojny. Przydałoby się trochę ciepła i słońca żeby azot poszedł w kłos. A jeśli dalej tak będzie popadywać to zboża będą leżeć jak placki. Nie żebym deszczu nie chciał bo bardzo fajnie wzrasta poziom wód gruntowych. P.S zapomniałem- opolskie centralne

Opublikowano
33 minuty temu, danielhaker napisał:

Wiesi0 napisał: A u mnie chmury niskie mgła i od sobotnich ulew nic.WSI Wiesiu zaraz dostaniemy, cierpliwości 😉 Póki co, za maj 2l/m2

Ja naliczyl 3 litry. 

W sobotę w Łosicach ulewa z gradem była, a u nas (5km dalej) litr przez dzień nakapalo😡

Mrzy i padać nauczyć się nie może... 

Opublikowano

Środek Polski w nocy kropiło i teraz też nawet kałuże są.Kuku po życie zasiana trochę wolnego można sprzęt podszykowac na lucernę i trawy. Pedro najgorsze trafić na deszcze w suszę😉

• Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, Agrest napisał:

Uschła?

Dziki ją wpierdaczyły

14 minut temu, mszk8 napisał:

I co w miejsce pszenicy o tej porze? qq?

Tak kukurydza,już posiana 

Z rana kapkę porosiło ale deszczołap jeszcze tego nie wychwycił

Opublikowano
ZELKOW napisał:

u nas zaczęło padać więc i u @zetorki12 już powinno być też

Zgadza się. Pada.

Opublikowano

Łomża od godziny się uczy, coraz lepiej... U nas na okolicy dzików nie ma, nie widać ani w lasach żeby coś ryły, ani trawy ani na miedzach. A i tak jeden skur.... się trafił i kilka kartofli wybrał 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v