Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

a u mnie nad drogą 74 między Szczebrzeszynem a Zamościem sunie sobie wał burzowy który na gradowy mi wyglada i tyle już u mnie wlał żo na razie by wystARCZYŁO I JAK CHCECIE A KTO POTRAFI TO SE MOŻECIE JUŻ ZABRAĆ TĘ CHMURĘ

O, I JESZCXZE SIĘ MUSZĘ ROZŁĄCZYĆ BO PIERUNY ZACZYNAJĄ

Edytowane przez dysydent
  • Confused 1
Opublikowano

Czyli inwestycja powoli sie zwraca , warto było dać papierkowe na tacę :) , troche z tego gradu tez będziecie mieli ale to drobniutki i nie szkodliwy . Taki zasiew chmur to ja rozumiem :) .

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, bartekac7 napisał:

U mnie dzisiaj na wsi jeden deszcz był i teraz chyba coś od Pana Tomka na mnie idzie.

Paranoja k**wa co roku martwić się o deszcz. 

Martwić? Ile lat gospodarzysz samodzielnie? Jakby tak czlowiek sie wszystkimi takimi sprawami przejmował.. ja sie staram miec podejscie luzne w tej kwestii, będzie to będzie, będzie 1t to będzie 1t/ha.. (fasoli ale w innych analogicznie), na nawadnianie jakos jeszcze mnie nie stać.. 

I to chyba za dużo na glowie bo pamięć dużo gorsza niż kilka lat temu a czlowiek jeszcze ladnych pare latek przed 40..

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, kamil800 napisał:

No i skonczylo. Niecale 0.5mm na deszczomierzu 🙈

O masz, to lipa kurde, Hrubieszów jeszcze zbiera wodę , a nie już nie zbiera ....;)

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, ravoj napisał:

A ja opryskaj czystą fasolę 

no, mało brakowało aby czyste i z fasoli pole
o i był ten grad a i jeszcze złom Lumix mi zdjęć na karcie nie zapisał
no sypnęło że co najmniej trzydzieści procent fasoli pewnie poleciało, kulka półtoracentymetrowa szans takiej roślince nie daje a sypnęło dosyć gęsto i wprawdzie biało się nie zrobiło to,,, no spróbuję jakim odzyskiem danych z karty się pobawić bo może ten japoński szrot na kartę zapisał tylko nie wciągnął w tabelę FAT choć marna nadzieja
na razie błoto ale później zobaczę co i jak

Edytowane przez dysydent
  • Sad 1
Opublikowano
20 minut temu, kamil800 napisał:

No i skonczylo. Niecale 0.5mm na deszczomierzu 🙈

Boś na tacę mało dał :) . nie bój w czwartek powtórka a i dziś jeszcze pod wieczór cos kapnie .

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, kamil800 napisał:

Myslisz, ze padnie fasola po takim gradzie? Jak nie scielo calkiem to wypusci nowe liscie

byle łodyżka i sercowe ocalały to za tydzień dwa znaku nie będzie że była pokancerowana no ale ta ścięta przy ziemi często z ziarnka jeszcze raz potrafi odbić tylko za głęboko w tym roku posialiśmy i też marne szanse aby zapasu w ziarnku starczyło jej na taki myk a i późno już i ziarnko pewnie do cna wyeksploatowane tak że... no zobaczę ile, co i jak ale po błocie łazić nie zamierzam i niech trochę obsiąknie to bliżej wieczora
pola raczej na tyle nie oddalone od siebie aby ... choć nie raz z jednego końca pola zetnie a na drugim zero strat, no spokojnie, przyjdzie czas to zobaczę

jeśli przeżyła w stopniu uzasadniającym pozostawienie to cholera teraz z chorobami głównie bakteriozą się taniec zacznie bo po gradzie lubi epidemicznie zaatakować

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
20 minut temu, skywalker89 napisał:

Martwić? Ile lat gospodarzysz samodzielnie? Jakby tak czlowiek sie wszystkimi takimi sprawami przejmował.. ja sie staram miec podejscie luzne w tej kwestii, będzie to będzie, będzie 1t to będzie 1t/ha.. (fasoli ale w innych analogicznie), na nawadnianie jakos jeszcze mnie nie stać.. 

I to chyba za dużo na glowie bo pamięć dużo gorsza niż kilka lat temu a czlowiek jeszcze ladnych pare latek przed 40..

Mimo, że z tego nie żyje to jakoś zawsze patrzę w to niebo.  A gospodarze nie wiem. Czekaj no tak na studiach zacząłem jakoś, to z 10 lat pewnie. Może się przejmuję,  bo musiałem zaczynać od 0. 

13 minut temu, dysydent napisał:

no, mało brakowało aby czyste i z fasoli pole
o i był ten grad a i jeszcze złom Lumix mi zdjęć na karcie nie zapisał
no sypnęło że co najmniej trzydzieści procent fasoli pewnie poleciało, kulka półtoracentymetrowa szans takiej roślince nie daje a sypnęło dosyć gęsto i wprawdzie biało się nie zrobiło to,,, no spróbuję jakim odzyskiem danych z karty się pobawić bo może ten japoński szrot na kartę zapisał tylko nie wciągnął w tabelę FAT choć marna nadzieja
na razie błoto ale później zobaczę co i jak

No sypnęło bardzo gęsto tym gradem w Zmc, ale patrzę, na podglądzie to na wsi czyli na południe od Zmc kałuże tylko po porannym deszczu. Teraz gdzieś ten grad nie doszedł.

Opublikowano

O jakie fachowe nazewnictwo, a ja myślałem kiedyś  jak ta fasola tak fajnie odbija po zbiorze a ona spichlerzyk ma pod ziemią he he 

Kamil deszcz gówniany był i znowu na Ukrainie chmura się zeszła w kupę i leje. Takie miejsce jakieś .... jednak nie przeżywam, bo już zaczęło padać to wieczorem, czy jutro czy w nocy doleje 

Opublikowano (edytowane)

Widzialem wlasnie. 

Patrz to. Od godziny sobie sunie "milimetry" obok i wedlug radaru kolejna godzine tez tak bedzie szlo 😂 nie no mysle, ze w koncu cos trafi 😂

spacer.png

Screenshot_2024-05-20-14-38-35-821_de.wetteronline.wetterapp.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Aj to Ty Białopole, Teratyn a nie Mircze, to tam idzie porządne z Zamościa, Hrubieszów minie ale Ciebie nie, no czekamy 

Screenshot_20240520-150151_copy_270x600.png

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)

Mojsławice.

Ta sama aplikacja a pokazuje calkiem co innego 😂😂 nawet przez chwilę mi nie pokazalo to co ty na screenie ale za to na ukrainie sie zgadza😂

Screenshot_2024-05-20-15-21-25-868_de.wetteronline.wetterapp.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, ravoj napisał:

O jakie fachowe nazewnictwo, a ja myślałem kiedyś  jak ta fasola tak fajnie odbija po zbiorze a ona spichlerzyk ma pod ziemią he he 

Kamil deszcz gówniany był i znowu na Ukrainie chmura się zeszła w kupę i leje. Takie miejsce jakieś .... jednak nie przeżywam, bo już zaczęło padać to wieczorem, czy jutro czy w nocy doleje 

jaśki fasole to rośliny wieloletnie a te co bujniejsze bo choćby i już półtyczki potrafią wykształcić korzeń spichrzowy na ewentualność suchszych okresów w klimacie z którego pochodzą aby sobie przeczekać potraciwszy nadziemne przy okazji zasuszajac strąki z nasionami i gdy się aura poprawi to sobie odbijają jak osty czy nasz perz z tych korzeni trochę do marchewek a może bardziej naszego topinamburu podobnych. Indianie nawet sobie gotują fasolówkę na tych korzeniach jak my kartoflankę i nawet w smaku podobne to do ugotowanych ziaren fasolowych, wiem bo próbowałem :D

wreacając do gradu to byłem na jednym polu i nie jest tak źle
AP1GczM4-wYMHBFahqfQr-8t8CFqoKPi53zlfDDF

może tam był mniejszy niż u mnie na podwórzu
no jeszcze nie próbowałem odzyskać filmu i zdjęć (..olerny szajs ta kamera; zoomu mi się zachciało zamiast szajsungiem telefonem... ) w trakcie nawałnicy bo to co miałem na podwórzu to by z tej fasoli strzępy zostały przynajmniej z tych liści bocznych

na innych polach nie byłem jeszcze bo... ale zaraz, zanim doczytasz to się uspokój, wyluzuj i ... no tylko się nie nie denerwuj 

no nie byłem na tych innych bo mnie kolejny deszcz do domu zagonił :ph34r: xD
no ale ten to ju taka mżaweczka  że no takie nic i no naprawdę nie ma się o co wqrwiać że znów u mnie a nie u Ciebie ;)

a mówiłem

1 godzinę temu, dysydent napisał:

JAK CHCECIE A KTO POTRAFI TO SE MOŻECIE JUŻ ZABRAĆ TĘ CHMURĘ

toś się obraził i nie chciałeś chmury to nie
zanim byś dociągnął do Hrubieszowa grad by się reoztopił i ... no mówił.. pisałem i to jeszcze jakimi bykami (choć to przypadkowo bo se lapka muszę wymienić gdy w tym teraz za drobne klawisze na moje paluchy i czasem razem z literą "a" mi capsa zajmie ) ;)

no ale jak by nie było na tych innych polach to i tak muszę rozglądać się za bodaj jakim Kaptanem bo choróbska mają pole do popisu i raz już po gradzie na kontrze tyle się bakteriozy namnożyło gdy nastały upały że myślałem iż nic z tej plantacji nie będzie. no wtedy to i przerzedziło już tym gradem ale po Kaptanie jakoś się pozbierała i jeszcze coś ok póltorej tony/ha udało się wyhodować i nazbierać.

Edytowane przez dysydent