Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Zależy kto czym ścina , jeśli  ścinarka na 3 rządki  to  4 gwiazdowa zbierze i nie ma problemu  ,a jak ścinarka  na 2 rządki [kład]   wtedy lepsza jest 5 gwiazdowa bo zbiera 2  podwójne rządki i nic nie zostawia . 4 gwiazdowej przy ścinaniu kładem nie polecam bo sam taką mam i będę dorabiał  5 gwiazdę

• Thanks 1
Opublikowano

A moze ktos przerabial taka ciagana na zawieszana? Jakies zdjecia? Bo mam ciąganą na 5 gwiazd,tniemy po trzy rzadki ale ciagnik troche szeroki to pasowaloby na 5 miec

Opublikowano
1 minutę temu, skywalker89 napisał:

No cIagana przerobiona z kolkiem podporowym to piękna sprawa

Znajomy ma właśnie taką dospawał wieżyczkę na środku ramy i normalnie pod tuż czepia i zgrabia 

Opublikowano

Lepiej ciąganą przerobić niż czwórkę ponieważ w ciaganej masz każdą gwiazdę indywidualnie ustawiana ,orginalne czwórki można powiedzieć ze są sparowane podwójnie a cała regulacja jest na głównej ramie . W ciąganej możesz każda gwiazdę indywidualnie podnosić oraz każda gwiazda ma sprężynę odciagającą która można wyregulować przez co tak nie ryje w ziemi jesli jest pulchna ale zarazem jest wadą gdy rządek jest ciężki bo potrafi przeskoczyć nad rządkiem .

Opublikowano (edytowane)

przez te cholerne pajączki tylko średnia zbiorów fasoli spadła w regionie bo tylko straty z osypywania podnoszą i jakkolwiek nic sensowniejszego w powszechnej dostępności nie ma no może te taśmówki ale one też za agresywne i nawet jeśli inwestować w pajączki to możliwie najmniej traktując doraźnie bo musi się pojawić jakaś mądrzejsza konstrukcja do podgrabiania fasoli delikatniejszego a sam zysk na oszczędzonych stratach wręcz matematycznie o taką nie krzyczy a się na cały ryj wydziera

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja jezdzilem po nocy. O 2 wyjezdzalem i do 6 akurat konczylem to praktycznie nic nie sypalo. Raz byla taka rosa z mgla, ze az mi z dachu kapalo to nawet ziarko sie nie osypalo. 

Ale ja c330 na wstecznym 5ha. To takie pozycje na siedzeniu wywijaleeeeeem 😂

Edytowane przez kamil800
  • Haha 1
Opublikowano

Ja tam c330 i ogień 4 gwiazdową na tył 😅 4ha 

A tak wogole zgrabiał ktoś Ursusem 3512 na tył? Jak to wygląda nie za szybko jestem ciekawy bo może w tym roku spróbować by 3512 było by szybciej 

Opublikowano (edytowane)

Kolega ma tuz na przod do c360 to na jakiejs 4 latal bo fasole nie odkladalo tylko rzucalo jak z tasmowki 😂 i powiem szczerze, ze nie lezalo duzo

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Ja tam zgartam 4 i jest dobrze tylko środek wieżyczki przeniosłem na prawą stronę a jeżdżę rozszerzonym Zetorem bo musi być rozszerzony do ścinania i też 4 ganiam

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Grzechooo napisał:

kurna, jak się jedzie zarabiać w samo południe to żebyś widłami robił to się będzie osypywac. Trzeba skoro świt jechać a później się wysypiać.😛

drobne fasole kiedy by nie jechał nawet jak nie wyłuska to i tak strąki obrywa,plącze się zawija kołtuny i miesza z ziemią i akceptowanie tego ustrojstwa jako docelowy standard inaczej jak partactwem nazwać nie można.
Da się skonstruować maszynę dużo lepszą nawet niż ręczne widły i jeśli fasola nadal utrzyma się w takiej skali uprawy na pewno się jakaś maszyna pojawi a z tego co nawet mi świta jak toto miało by działać wcale drogie być nie musi.
a to że z rosą cokolwiek ze żniwnych prac  po za omłotem przy fasoli to truizm i co do tego nie warto nawet lajka marnować na zgodę ;)

ruskie kacapieje T25 do pracy na wstecznym idealne a te bez kabiny to nawet można było przerobić do maszyn czołowych jak była rwaczka lnu i chyba też jakaś przewracarka tego lnu ale tej drugiej nie jestem pewien czy czołowa czy boczna
oczywiście przyszłość nie w kacapiejach ale idea gdy ciągnik ma te same biegi do tyłu co do przodu wcale taka głupia nie jest

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

😜

32 minuty temu, dysydent napisał:

drobne fasole kiedy by nie jechał nawet jak nie wyłuska to i tak strąki obrywa,plącze się zawija kołtuny i miesza z ziemią i akceptowanie tego ustrojstwa jako docelowy standard inaczej jak partactwem nazwać nie można.
Da się skonstruować maszynę dużo lepszą nawet niż ręczne widły i jeśli fasola nadal utrzyma się w takiej skali uprawy na pewno się jakaś maszyna pojawi a z tego co nawet mi świta jak toto miało by działać wcale drogie być nie musi.
a to że z rosą cokolwiek ze żniwnych prac  po za omłotem przy fasoli to truizm i co do tego nie warto nawet lajka marnować na zgodę ;)

ruskie kacapieje T25 do pracy na wstecznym idealne a te bez kabiny to nawet można było przerobić do maszyn czołowych jak była rwaczka lnu i chyba też jakaś przewracarka tego lnu ale tej drugiej nie jestem pewien czy czołowa czy boczna
oczywiście przyszłość nie w kacapiejach ale idea gdy ciągnik ma te same biegi do tyłu co do przodu wcale taka głupia nie jest

Przy uprawie wielohektarowej  totolotek robi robotę  fest , kwestia ustawienia nie dociskania gwiazd żeby ziemi nie darło , a to że zwija  w warkocze i coś  tam wyłuska i oberwie to przy uprawie mechanicznej jakieś straty zawsze będą , nie tyle się nieraz zmarnuje czym byś nie zrzucał jak przyjdą deszcze, a jerzdżenie d*pą do tyłu  to jest dobre ale na worku po śniegu.:)

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Haha 1
Opublikowano

Ta. Do tylu i to jeszcze 330 albo 360 gdzie te wsteczne sa wolne to katorga. 5ha cala noc sie prewraca a plecy jeszcze 2 dni bola 😂 w tym roku bede dorabial przedni tuz do c360. Chyba, ze macie namiar na kogos kto w okolicy hrubieszowa robi i ma gotowca do sprzedania? Albo ktos z was sprzedaje bo juz nie potrzebuje? ;)

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, kamil800 napisał:

Ta. Do tylu i to jeszcze 330 albo 360 gdzie te wsteczne sa wolne to katorga. 5ha cala noc sie prewraca a plecy jeszcze 2 dni bola 😂 w tym roku bede dorabial przedni tuz do c360. Chyba, ze macie namiar na kogos kto w okolicy hrubieszowa robi i ma gotowca do sprzedania? Albo ktos z was sprzedaje bo juz nie potrzebuje? ;)

W Czerniczynie  kowal  ci zrobi przedni tuz .

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
13 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

😜

Przy uprawie wielohektarowej  totolotek robi robotę  fest , kwestia ustawienia nie dociskania gwiazd żeby ziemi nie darło , a to że zwija  w warkocze i coś  tam wyłuska i oberwie to przy uprawie mechanicznej jakieś straty zawsze będą , nie tyle się nieraz zmarnuje czym byś nie zrzucał jak przyjdą deszcze, a jerzdżenie d*pą do tyłu  to jest dobre ale na worku po śniegu.:)

trochę to trwało ale przecież dopracowano tak technologię zbioru zbóż że straty żniwne są minimalne i tylko zależne od klasy kombajnisty, powoli doskonali się rzepak choć akurat desykacja glifosatem to ślepa uliczka ale już te tzw sklejacze...
Kukurydza praktycznie nigdy dostatecznie nie doschnie w polskim klimacie a przecież dopracowano technologię zbioru względnie mniej rozrzutnego jak fasoli zatem tylko kwestia czasu....