Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galan99 napisał:

Nie może to być co za odkrycie mam drobną 3 ha i 0,5 ha jasia i dlatego pytam czy coś z tego będzie bo tylko kwitnie i kwitnie ,  kilka wykształconych reszta ziaren mała i zielona dziwny ten jaś jakiś .

no ale przyznać trzeba że nieścisłość wyłapał bo ja np nie
Może mało ziaren bo jakie dysproporcje w odżywianiu bo sucho i np fosforu nie jest w stanie pobrać a może jaki zabieg ograniczył żywotność pyłku kwiatowego czy wręcz sama temperatura? drobne fasole samopylne ale jaśki owadopylne i jeśli drobne mają str... chociaż nie, ja mam nieco szparagówki obok jaśka i ta szparagówka nawet mniej strąki wypełniła jak obok kontra tak że pewnie susza i wys temperatury ograniczyły też żywotność pyłku albo jeszcze do tego jaki zabieg choćby i tylko z nawozów dolistnych... przecież nie do końca znamy czy fasola identycznie reaguje jak inne rośliny nawet na fungicydy.
Nie mam w tym roku porównania ale kilka lat temu kontra lepiej znosiła suszę na wiosennej orce niż jesiennej tylko po wiosennej trochę trudniej było poradzić z chwastami bo wiadomo ale gołym okiem było widać różnicę nawet w wypełnieniu strąków. w ub r za to różnicy żadnej no ale susza wtedy nie była tak dotkliwa i fasola była czerwona ta płycej się korzeni i może nie s8ęgać poniżej orki aby skorzystać z blokady podsiąkania... może pod drobne jeśli już to płytsza ta orka?

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 21.07.2022 o 21:24, kamil800 napisał:

Mam w tym roku pszenice pryskana lancetem i chyba teraz wyjdzie mi, ze na tym polu ma byc fasola. Ktos tak mial? Beda jakies problemy? Moze czyms prysnac slome na zime, zeby szybciej ją rozlozyc? 

Aminopyralid może działać fitotoksycznie na strączkowe nawet 3 lata w niesprzyjających warunkach

Opublikowano

a te niesprzyjające warunki to susza gdy nie dość szybko się resztki pożniwne rozkładają gdy ciepło bo w zimie wiadomo, leży zakonserwowane jak w lodówce

18 minut temu, rolnik039 napisał:

Wjeżdża ktoś dzisiaj w pszenice? Się pytam tutaj bo fasola to moje okolice tylko i dlatego tutaj 

sąsiad właśnie kombajnem wrócił na podwórek choć pewnie On rzepak porzucił najpewniej przez wilgotność ale po polach nikogo nie widzę, może później kto się wychyli
Swojej nawet nie sprawdzam dzisiaj i ew jutro na po południu bo już dojrzała była o ile można dojrzewaniem nazwać przedwczesną śmierć z pragnienia. sporo kłosów "stoi" pewnie poślad bo zaschła nim ziarno dorosło to jeszcze gorzej się to będzie domłacać tak że lepiej aby było suche i dziś ... nie wiem

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

a te niesprzyjające warunki to susza gdy nie dość szybko się resztki pożniwne rozkładają gdy ciepło bo w zimie wiadomo, leży zakonserwowane jak w lodówce

sąsiad właśnie kombajnem wrócił na podwórek choć pewnie On rzepak porzucił najpewniej przez wilgotność ale po polach nikogo nie widzę, może później kto się wychyli
Swojej nawet nie sprawdzam dzisiaj i ew jutro na po południu bo już dojrzała była o ile można dojrzewaniem nazwać przedwczesną śmierć z pragnienia. sporo kłosów "stoi" pewnie poślad bo zaschła nim ziarno dorosło to jeszcze gorzej się to będzie domłacać tak że lepiej aby było suche i dziś ... nie wiem

No ja gdzies o 14 chyba sproboje ziarno już można w rękach wymlocic dobrze ale ta słoma najgorsza 

Opublikowano

jeszcze - jak to nazywają - słoma nie jest "przestała" tzn zmurszała słoma od deszczy i co pośledniejsze ziarno będzie "w portkach" tzn razem z plewą
No ale pojutrze deszcz później dwa dni pogody i znów deszcz tak że może i lepiej nie czekać bo się wschodów w kłosach można doczekać, pamiętam i takie przypadki

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

jeszcze - jak to nazywają - słoma nie jest "przestała" tzn zmurszała słoma od deszczy i co pośledniejsze ziarno będzie "w portkach" tzn razem z plewą
No ale pojutrze deszcz później dwa dni pogody i znów deszcz tak że może i lepiej nie czekać bo się wschodów w kłosach można doczekać, pamiętam i takie przypadki

Słoma na płowiźnie była żywa to fakt, ale ziarno suche 12.9% a raczej spieczone. Na borowinie natomiast nie ma już żywej słomy, no chyba, że w jarej pszenicy. No, bo ta to dopiero zaczyna żółknąć.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Teraz kosimy okolice Werbkowic 13.5 ma przez kombajn 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

Mircze dziś  kombajny od 11 całą parą  na pszenicach  deszczu w sobotę tyle co kot napłakał.

Teraz nie ma rosy będą zniwa od 9 pewnie deszcze idą niestety wtorek środa pada sobota niedziela pada więc nawet to nie wyschnie i środa ma padać niby ja 9-10 wjeżdżam co ma być to będzie trochę wilgotne trudno 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano

A Jaśki zaczynają ponowne kwitnienie powariowały rośliny. Miałem upatrzone plantacje żeby nasienie zakupić do siewu na przyszły sezon ale chyba oleje ten temat.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.07.2022 o 09:10, galan99 napisał:

Drobna fasola  na 15 sierpnia będzie do wycinania .

IMG_20220726_085325.jpg

IMG_20220726_102855.jpg

no i co am z Tobą zrobić? ;) pokazał że już można na fasolkę ze świeżej nałuskać i baba mnie wygnała z wiadrem w pole jak te Twoje zdjęcia zobaczyła i żebym całkiem zgarbaciał to i jeden ze stałych klientów...  xD

po ile toto cenić? nie wiem ale pewnie dam sobie spokój z klientami (chyba że se sami nałuskają) i sobie nałuskam co najwyżej bo tak po prawdzie to i bez baby mi smaka... te Twoje zdjęcia
Nie zaglądałem w łan to nie wiem ale pewnie bodaj czerwona u mnie gdzieniegdzie już się nadaje

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Po tym sezonie dużo ludzi zrezygnuje z uprawy fasoli na korzyść pszenicy ozimej większy zysk 

Opublikowano
1 godzinę temu, a-zA-Z0-9 napisał:

Po tym sezonie dużo ludzi zrezygnuje z uprawy fasoli na korzyść pszenicy ozimej większy zysk 

Tylko trzeba wiedzieć jak pszenica się urodzi po fasoli s dajmy na to po pszenicy  czy jęczmieniu

Opublikowano

Jak pszenica za rok wróci poniżej 1000 pln to będzie zysk jak cholera. Nie wiem czemu ludzie są tak durni że planując zasiewy liczą że będą dobre plony i po cenie w dobrej koniunkturze? Potem dostaja po d*pie i w prostych umysłach rodzą się wszelkiej maści teorie sPISkowe.😆

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Miałem już fasoli nie siać ale trafia mi się dzierżawa kilka ha i chyba przeproszę się z tą uprawą.

Po ile w tym sezonie może być cena Jaśka bo na sianie kupić będę musiał?

Kto z okolic Hrubieszowa jeździ z pielnikiem na usługę do fasoli pytam już na przyszły sezon na wypadek gdyby potrzeba zaszła?

Edytowane przez Andpol
Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.07.2022 o 22:52, skywalker89 napisał:

Nie wiem czemu w twoim chorym łbie jest przekonanie że pszenica wróci na 1000zl???? 🤣 

Chłopie ogarnij sie i zrozum, że to nam nie grozi przez dłuższy czas 

Jesteś na 100% pewien ze nie wróci? 

Zaczyna się recesja a z nią mogą polecieć ceny surowców i pociągnąć za sobą też produkty rolne. Ukraina ma połowę zeszłorocznych zbiorów i całe z tego roku. Będą chcieli szybko to wysprzedać bo jak się niekorzystnie sprawy potoczą to ruscy mogą im towar zabrać albo zniszczyć. Szybka wyprzedaż oznacza wyższą podaż i niższe ceny.  

Ja rozpatruje niekorzystne warianty a ty zakładasz że będzie dobrze a jak coś się spieprzy to znowu będziesz biadolił że cię oszukali. 

Oczywiście życzę sobie i wszystkim żeby pszenica była co najmniej w obecnych cenach ale trzeba brać poprawkę na to że obecne ceny niekoniecznie staną się regułą.

Edytowane przez Ulman