Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
9 godzin temu, Andpol napisał:

@skywalker89 dasha dodawałeś? Corum robotę w fasoli Ci zrobił.

Nie, miałem jakies tanie setkowe adiuwanty z chemirolu, innych nie daje, szkoda kasy. Fasole trochę ruszyło, ale warto było bo po 1. Że czysto, po 2. Nie wybujala i widzę nawet na najmniejszych krzaczkach sporo strączków, a mam tu na myśli cały czas drobną białą.

Opublikowano
55 minut temu, skywalker89 napisał:

Nie, miałem jakies tanie setkowe adiuwanty z chemirolu, innych nie daje, szkoda kasy. Fasole trochę ruszyło, ale warto było bo po 1. Że czysto, po 2. Nie wybujala i widzę nawet na najmniejszych krzaczkach sporo strączków, a mam tu na myśli cały czas drobną białą.

A jak że strąkami na jaśkach?  Mam wrażenie że zależnie od odmiany różnie z tym jest.

Opublikowano

ja liczyłem na krzaku jaś 50 strąki zapowiadają się rekordowe plony i nadaj kwitnie wrzesień aby tylko nie padało

Opublikowano (edytowane)

no dlaczego ja zawsze muszę za bufor rozsądku robić? ;)
popartrzcie na prognozy, w tropikalne upały fasola potrafi pozrzucać strąki a jeśli nie to puste wykształcić.
kolejny raz powtarzam - jeszcze nic nie wiadomo bo jeśli ze dwa tyg kropla deszczu nie spadnie przy ponad trzydiestostopniowych upałach to liczenie strąków trzeba będzie od nowa... a jeszcze im wcześniej zaschną nawet te z ziarnem to drobniejszym. Na razie ruski wyż jest na tyle silny że zepchnął opady z fasolowych rejonów Polski na zachód i w prognozach to raczej ma się umacniać.
Jaki to wiatr dzisiaj? wschodni? i dwa tygodnie suchowiei nie jest niczym nadzwyczajnym no przy tak wysokich temperaturach jakie w środku lata norma właściwości suszące tego geometrycznie wydajniejsze w proporcji do temperatury.

Dopiero teraz zaczął się okres największego zapotrzebowania na wodę fasoli z całego jej okresu wegetacji i najbliższy miesiąc dopiero na prawdę zadecyduje o plonach.

Edytowane przez dysydent
  • Like 3
Opublikowano

jakiś "ekspert" zrobił fotkę jaśka karłowego na ilustrację do artykułu o szparagówce
a tak po prawdzie to sporo objechałem okolic tego hrubieszowskiego i szparagówki to ani jednej a same głównie jaśki i sporadycznie fasole drobne ale na suche

z resztą nic nadzwyczajnego bo szparagówki były modne pod koniec la 90-ych ub wieku ale po dwu sezonach moda minęła

Opublikowano
1 godzinę temu, waldii1 napisał:

Przecież tam jest napisane że to szparagowa 😁

A już myślałem że nikt nie załapie z ta szparagówką? Byłem dziś rano szarłaty kasować bo ciągle wychodzą na poprzeczniakach i od miedzy i moje spostrzeżenia co do Jaśków takie że plon mały będzie bo strąków mało do tego kwitną i jeszcze wytwarzają nowe pąki kwiatowe. Krzaki rosną w górę co tylko masy zielonej bardzo dużo będzie takie moje zdanie a jak będzie to zobaczymy. Za miedzą sąsiada jakaś drobna kwitnąć przestała strąki ładnie rosną aż patrzeć się chce.

Opublikowano
dysydent napisał:

jakiś "ekspert" zrobił fotkę jaśka karłowego na ilustrację do artykułu o szparagówce
a tak po prawdzie to sporo objechałem okolic tego hrubieszowskiego i szparagówki to ani jednej a same głównie jaśki i sporadycznie fasole drobne ale na suche

z resztą nic nadzwyczajnego bo szparagówki były modne pod koniec la 90-ych ub wieku ale po dwu sezonach moda minęła

O tak pamiętam. Rodzice obiecali komputer za szparagówkę to się zapierniczało czy słońce czy nie słońce.🙃 Początkowo się podrywało straczki, a potem to całe krzaki na wóz i w cieniu się obrywało. U nas szparagówka była coś ze 3-4 lata....

Andpol napisał:

Za miedzą sąsiada jakaś drobna kwitnąć przestała strąki ładnie rosną aż patrzeć się chce.

Ja mam drobną na różnych działkach i na jednej na mozaice wygląda tragicznie. Normalnie schnie na pniu. Jak tak dalej bez deszczu będzie to nie wróżę sobie takiego plonu co rok temu.😐

Opublikowano (edytowane)
Dnia 12.07.2021 o 12:09, dysydent napisał:

no dlaczego ja zawsze muszę za bufor rozsądku robić? ;)
popartrzcie na prognozy, w tropikalne upały fasola potrafi pozrzucać strąki a jeśli nie to puste wykształcić.
kolejny raz powtarzam - jeszcze nic nie wiadomo bo jeśli ze dwa tyg kropla deszczu nie spadnie przy ponad trzydiestostopniowych upałach to liczenie strąków trzeba będzie od nowa... a jeszcze im wcześniej zaschną nawet te z ziarnem to drobniejszym. Na razie ruski wyż jest na tyle silny że zepchnął opady z fasolowych rejonów Polski na zachód i w prognozach to raczej ma się umacniać.
Jaki to wiatr dzisiaj? wschodni? i dwa tygodnie suchowiei nie jest niczym nadzwyczajnym no przy tak wysokich temperaturach jakie w środku lata norma właściwości suszące tego geometrycznie wydajniejsze w proporcji do temperatury.

Dopiero teraz zaczął się okres największego zapotrzebowania na wodę fasoli z całego jej okresu wegetacji i najbliższy miesiąc dopiero na prawdę zadecyduje o plonach.

Nie  najbliższy miesiąc zadecyduje o plonach  a najbliższy tydzień jak nie popada na dniach to plon może być słaby ,byłem dziś na czerwonej  to zaczyna siadać i miedzyrzędzia  się odkrywają a strączki jeszcze nie nalane. Większe  deszcze jak się  pogoda sprawdzi to dopiero od Anny nadają  jak się żniwa będą zaczynać  na fasolę to już może być za póżno, no  ale  miejmy nadzieję że coś jednak na dniach  popada oby tylko spokojnie.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
Dnia 12.07.2021 o 11:48, a-zA-Z0-9 napisał:

ja liczyłem na krzaku jaś 50 strąki zapowiadają się rekordowe plony i nadaj kwitnie wrzesień aby tylko nie padało

Ze względu na te upały nie byłbym aż takim optymistą. Wszystko dosłownie dopala na polu.

Opublikowano (edytowane)

Dziś wieczorem widziałem jak ktoś Jaska pryska od czego mógł pryskać za daleko było żeby zapytać? Wczoraj na swoim widziałem kilka krzaków z mszycą.

Edytowane przez Andpol
Opublikowano
Dnia 13.07.2021 o 15:48, lajkzxc napisał:

Ze względu na te upały nie byłbym aż takim optymistą. Wszystko dosłownie dopala na polu.

2 lata temu,wracając z wystawy w Sitnie,zajechałem na Aurę,naliczyłem po 33 strąki,i jeszcze kilka kwiatków,jak przyszło do ścinania ,to 14 naliczyłem,tak się zredukowały

Opublikowano

Panowie, jak myślicie jak długo fasola w tym roku będzie jeszcze kwitnąć. Chodzi o to czy jest sens jeszcze wywozić pszczoły na nią? Pociągnie jeszcze z 2 tyg jak spadłby jakiś deszcz?

Opublikowano (edytowane)

raczej nie
tak wyglądał dwa dni temu jasiek siany gdzieś 20-ego maja a może nawet po 20-ym czyli nawet ten - widać - jest w połowie kwitnienia i jeszcze może tydzień do 10 dni będzie w miarę wydajny... no nektarowydajny w godnym zainteresowania stopniu.

20210714_160103crop.jpg

wiele fasoli z "normalniejszych" terminów siewu już zredukowało ilość kwiatostanów i - co prawda - w tym roku rzeczywiście jest mniej strąków i to o ,mniejszej niż zwykle liczbie ziaren i nieco się rozciągnie w czasie kwitnienie a tak na marginesie to te pustawe strąki właśnie z niedostatku owadów zapylających bo na taki wzrost areału .... się "rozcieńczyły"
Dość na tym że szczyt kwitnienia fasoli już minął albo właśnie mija

chooociaż
bo np w ub r ta fotka

DSCN2318.JPG

ale to jest kontra a i jeśli zajrzeć głębiej w łan....
no ale to półtyczka z natury o co najmniej tydzień późniejsza od karlaków

DSCN2317.JPG

no i żeby post był kompletny to fotka z folderu który zatytułowałem - koniec kwitnienia fasoli
ale to taki definitywny nawet w kontrze bo czerwona z tydzień wcześniej zatem i jaśki też

DSCN2705.JPG

no akurat w tym ostatnim zdjęciu to żółtlica w kontrze mogła by być jakimś pożytkiem :D

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie drobna wygląda tak.. mysle że 2-3 tygodnie bez większego deszczu i do cięcia ,a póki co się nie zapowiada deszcz wszystko mija i chyba przez ostatnie 2tyg nie padało, że już widzę że z nowych kwiatów guzik sie zawiązuje a i widzialem zielone zasychające strączki.. jakieś małe zielone gąsieniczki zauważyłem, przebarwienia na liściach nie myślę że to grzyb, więc chyba już raczej nie będę z niczym wjeżdżał...miejscami więcej strączków miejscami mniej, z 2t srednio bym się cieszyl chyba w tym roku.

20210717_083031.jpg

20210717_083023.jpg

Edytowane przez skywalker89
  • Like 1
Opublikowano

tak
na tych fotkach widać suszę bo niedobór a bardziej niemożność pobrania potasu, może jeszcze magnezu przez zasolenie gleby bo nawet jeśli jakaś woda jest w zasięgu korzeni to za mało aby nadążyć jednocześnie otrzymać turgor i pobrać jeszcze składniki z gleby i fasola zabiera z liści w strąki co może a nawet nie może bo te liście traci.
no u nas wlało przed tą susza na tyle że aż szwagier w kartoflach zagrzązł jeszcze tydzień po deszczach i zapas wody jest wystarczający i pole jest intensywnie zielone a rośnie czerwona jak durna nie licząc placy gdzie schnie jak po opryskach ale to ja wiem że z przewapnowania bo zgadzają się te place z miejscami gdzie tego wapna było nawalone więcej. Przez te place tez średni plon dwie tony jak złapie to będzie dobrze.
Wszystko na to wskazuje ze wody wystarczy w glebie jeszcze z tydzień a na niedzielę raczej znów polej bo my w zasięgu efektu zbiornika w Nieliszu z jednej a padołu zamojaskiego z drugiej i u nas deszcze częściej padają od czasu gdy ten Nielisz zatamowali.
Nawet przedwczoraj z milimetr spadło co wiem że dale  na wschód od Zamościa nic