Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
3 godziny temu, Zbyszek3939 napisał:

Na lepszych ziemiach to te fasole  może i zle nie wyglądają  ale i nie ma się czym zachwycać a na borowinach to nie za bardzo  jest co oglądać   nie wiem skąd ten  z góra optymizm

Na borowinach jak to na borowinach,  sucho i.....jest jak jest. Na Pniówku i Ruszowie takooo z tymi fasolami. Jakby była wiosna jak rok temu to byłoby pewnie inaczej. Ja myślałam,  że  żniwa będą trochę później, ale jak tak patrze na jęczmień ozimy to wcale nie musi tak być.  Tyle, że trochę wcześnie siany.

Opublikowano (edytowane)

Cena myślę że się utrzyma w okolicy 5zl, wiec nic się nie pociągnie, ALE jeśli sprawdzą się prognozy pogody np już na przyszły tydzień gdzie ma być niby 36c w cieniu i na lipiec gdzie prognozują tenpretury powyżej normy, a jak każdy plantator fasoli wie, ukrop z nieba bez deszczu w okresie kwitnienia jest równoważne z niezawiązywaniem strączków i będzie 1-1,5t max. Pozdrawiam prawdziwych fasolarzy - skoczków nie 😄

Ps. Sprzedalem resztę czerwonej fasoli, po udanych negocjacjach kupującego po 3zl.. (wyjściowo 3,5). Z drobną póki co też lipa, a tylko drobną białą posialem, więc nie ma się co rzeczami materialnymi przejmować,  aby zdrowie było.....

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
Zbyszek3939 napisał:

Ja pryskałem samosiewy w poniedziałek  0.75 l basagran  i 0,5 l imazamox   na hektar  rzepak ładnie wzięło z fasola nic się nie działo

Skąd wziąłeś imazamox jeśli możesz napisz Pw

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

Ja pryskałem samosiewy w poniedziałek  0.75 l basagran  i 0,5 l imazamox   na hektar  rzepak ładnie wzięło z fasola nic się nie działo

w jakiej fazie fasola i jaka? ja kończącemu wschody jaśkowi dałem jakieś 0.8-0,9 basagranu i tylko dwie setki imazamoxu no i nie wiem czy żółtlicy w pierwszym liściu da radę, a na jednym polu jeśli nie poradzi a nawet 5% zostawi to talerzówka. doglebówka poszła na suche i żadnego deszczu później no i oczywiście ... nie podziałała lub bardzo słabo bo jakąś tam różnicę na mijaku było widać; na mijaku żółtlica do czwartego jedynie "pendimetalinowych" chwastów nie widziałem po za tym mijakiem bo na nim i rdest i szarłat się trafia(ł) (to w nawiasie to nadzieja :D ) czyli... pendimetalina relatywnie względnie skuteczna mimo suszy

Plecakowym zrobiłem test samego imazamoxu na kilku metrach kwadratowych chwilowego nieużytku bo tam ma być kapusta ale za dwa tyg a chwasty są do czterech liści no i zestaw komosa plus żółtlica plus szarłat i zobaczymy co potrafi dawka 0,5-0,8l/ha o ile cokolwiek potrafi no i przywaliłem kilku krzakom jaśka w czwartym liściu litrem na hektar.  Jeśli by prawda to była co na tej nibyetykiecie pisze to sam imazamox w półlitrze na ha na np tę żółtlicę powinien wystarczyć.

no za bsagran pono krzyczą już ponad 170zł/litr tak że....

w razie by mi ten test jednoznacznie wyszedł to nie wiem czy wyników nie "skomercjalizować"?
oczywiście żartuję i jak wyjdzie w miarę wiarygodnie to jeszcze z fotograficzną dokumentacją ... za darmochę w tym temacie ale to dopiero za jaki tydzień dwa czyli na ten rok... nie bardzo

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

na wieczór jakiś front burzowy obiecują a teraz błoto po wczorajszym deszczu a ja mijaka mam na cztery rządki po dpoglebówce basagranem opryskać no i jak to zrobić? nawet piechotą nie wejdę a później za blisko deszczu bo dla bentazonu min 6 godz i weźmie zmyje
co roku mi zawsze jakiś pasek chwastów wyjdzie żeby nie wiem co

a gdzie to takie tanie bentazony? bo ja benza poniżej 105 nie spotkałem a jeden cwaniak do 120 podniósł jak klienta zobaczył mimo info dzień wcześniej że po 105, "dzięki" tej wolcie sprzedał tylko trzy litry zamiast dwudziestu no ale "zarobił"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał:

a gdzie to takie tanie bentazony? bo ja benza poniżej 105 nie spotkałem a jeden cwaniak do 120 podniósł jak klienta zobaczył mimo info dzień wcześniej że po 105, "dzięki" tej wolcie sprzedał tylko trzy litry zamiast dwudziestu no ale "zarobił"

W małym sklepie u znajomej ze starych zapasów nowa dostawa drożej będzie mówiła.  Z wczorajszego deszczu zadowolony jestem ale nie do końca bo w jednym miejscu lało jak z cebra a kilometr dalej pokropiło tylko ale część pól podlało miejmy nadzieje że dziś popada.

Opublikowano

motylkowe w tym też i fasola potrafią bentazon rozłożyć do nieaktywnych związków i tylko od czasu między zabiegami zależy kiedy można ponawiać nawet pełną dawką a jak długi to czas to trzeba by poszukać (o ile gdzieś można) jaki jest czas połowicznego rozkładu bentazonu akurat w fasoli.
reszta to logiczne wnioski i obserwacje plantacji; gdy fasola wznowiła wzrost bez oparzeń to znaczy że rozłożyła bentazon przynajmniej na tyle aby tego wzrostu nie zaburzał i można też na wyczucie zgadywać jaka dawka w danym czasie jest bezpieczna.
Inna sprawa to kumulacja w glebie i nie pisze gdzie w ulotce maksymalna łączna na cały sezon? bo głównie ten powód warunkuje progi dopuszczalne jakiejś substancji na sezon a nawet kilka jak było w przypadku chloratalonilu gdzie raz na dwa lata dopuszczano... zanim całkowicie nie wycofano.

Opublikowano

Zmieniłem zdanie co do dzisiejszego oprysku nie jadę bo po wczorajszej ulewie pewnie jeszcze chwasty wschodzić będą więc wstrzymam się jeszcze ze 3 dni żeby 2 razy od jednoliściennych nie pryskać. Mam dobre kilka km. i jazda trochę mnie wkurza szczególnie 1km. po wyboistej polnej drodze. Lampart+Benz+Butoxone mieszał ktoś ciekawe jakby fasola zareagowała by na taką mieszankę?

Opublikowano (edytowane)

od trzech do siedmiu dni co po dziesięciu przeżyło to ... zdało by się dobić  bo już przeżyje na pewno chociaż po pięciu dniach już wiadomo na ile skuteczny był zabieg

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

na razie szlajałem się po najpóźniej sianych fasolach z opryskiwaczem a te większe obejrzę dopiero jutro o ile pogoda...
na tych późniejszych nie widziałem na czerwonej w fazie pierwszych potrójnych niby też nie
w ub r kontra była silnie porażona a w tym nie po drodze mi do poletka ale rzeczywiście - zapomniałem o bakteriozie zwłaszcza w półtyczce.  Nawet nie wiem czy będę czym chlapał nawet jeśli znajdę? w ub r nie wiem czy kaptan pomógł czy sama by wyrosła ale na jednym zabiegu przed kwitnieniem w kontrze się skończyło a w czerwonej nie było potrzeby

Opublikowano (edytowane)

oparzenia od-herbicydowe a nie choroba

sencora grubo ponad setkę było? bo o linurowate nie wypada pytać ;)
po porządniejszej ulewie spora szansa że nowe przyrosty liści będą już zdrowe.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Oparzenia inaczej wyglądają a dane było 0,16 sencora i 0,23 comandu + glifo 2,7l na ha. To jest na jednym polu ta Blanka jakaś chorowita nawet mszyca ją się ima reszta plantacji b. dobra.

Opublikowano (edytowane)

to są klasyczne objawy oparzeń z oparów metrybuzyny.
Wilgotna gleba i po kilku dniach cieplejszych o ostrej operacji słońca paruje toto wraz z wilgocią z gleby. szczęściem było względnie wietrznie bop po takiej dawce mogły być i wyższe piętra liści pobrązowione.
Miałem kilka lat temu podobną kontrę  po półtorej setki sencora i przeszło jej, ustało dopiero po porządnej ulewie kiedy wpłukało głębiej opryski

Edytowane przez dysydent