Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, rolnik039 napisał:

Wie ktoś jak to jest z tymi pszczolami? Chciałem o 7 pryskać pod fasolę  ale nie wiem 

No,ale fasola w ziemi. Cheastow na polu brak? Jak tak to śmiało. Zdarza się, że pszczoły wychodzi jak jest 8 stopni,ale zazwyczaj loty są od 10.

Akurat mam pole z fasolą przy swojej pasiece. To w sobotę pryskałem o 5:30 chyba.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
10 godzin temu, bartekac7 napisał:

No,ale fasola w ziemi. Cheastow na polu brak? Jak tak to śmiało. Zdarza się, że pszczoły wychodzi jak jest 8 stopni,ale zazwyczaj loty są od 10.

Akurat mam pole z fasolą przy swojej pasiece. To w sobotę pryskałem o 5:30 chyba.

Z parę chwastów jest 

Opublikowano (edytowane)

Można zaprawiać fasolę jednocześnie od grzyba i od robaka?zawsze zaprawiałem od grzyba a ziemię pryskalem od robaka a w tym roku chce tylko zaprawiać nasienie

Edytowane przez Michciubar
Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.04.2022 o 23:12, Tomek12 napisał:

200 zł za ha większość liczy potem już tylko drożej

170 jak dla mnie 😁😁 cena z soboty

Edytowane przez damianXXL
Opublikowano
14 godzin temu, Daniel98 napisał:

Witam z góry przepraszam jeśli taki temat był poruszany ale jakie opryski stosuje na fasole zacząć od zasiewu i co pod korzeń

Przed siewem dual gold 960 i po siewie aurelin 70 command i activus 

3 minuty temu, Mateusz0110 napisał:

Witam ma któryś z Panów fasolę kontrę na sprzedaż chodzi o 100kg takiej na ścianie najlepiej z lubelskiego na odmianę 

Ja mam około 100kg może jakieś 90 jeszcze z wczorajszego siewu zostało odmiana to nie wiem jaka ale plon niby był lepszy od innej co siałem 2 lata 

Opublikowano
Mateusz0110 napisał:

Witam ma któryś z Panów fasolę kontrę na sprzedaż chodzi o 100kg takiej na ścianie najlepiej z lubelskiego na odmianę 

Wiem wiem majówka i te sprawy, ale pamiętaj: "pijesz-nie pisz"🙃

Opublikowano
44 minuty temu, Mateusz0110 napisał:

Zostało mi 90 ka kontry jak coś pisz okolice Mircze 

Opublikowano

u mnie z pół tony dwuletniej leży ale próby kiełkowania tej nie robiłem bo na siew nie planowałem a na ew przesiewki i zaraz próbę nastawię tak że dopiero za jakie 4 dni będę wiedział. tylko nie jest to zaraz "po centrali" i na ew dosiewkę gdy zbraknie lub pod selekcję jeśli by kto chciał na dłużej ....

pewnie toto kiełkuje bo suche wymłócone i sucho przechowane a w ub r modelowo wschodziła, no ale jak to mówią - na dziś bez gwarancji

Opublikowano
1 godzinę temu, Łukaszek napisał:

Jak fasola leży miejscami nie przykryta  i opryska się ją comandem sencorem i atvivusem to nie powschodzi ?

Nie przykryta to i nie pryskana nie powschodzi musiało by na okrągło padać.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ZSRCKP
      Zwracam się z uprzejmą prośbą o wypełnienie ankiety dotyczącej stosowania kwalifikowanego materiału siewnego.
      Ankieta jest anonimowa, wyniki posłużą do napisania pracy magisterskiej.
      Dziękuję

https://goo.gl/forms/vGFaEEHuVLP8gGzB3
    • Gość
      Przez Gość
      Witam.
      Mam pytanie dla użytkowników rozsiewacza amazone za-u chciałbym wymienić tarcze z wysiewu 24m na 15m ale nie wiem do końca jaki typ byłby odpowiedni ponieważ są dwa rodzaje z tego co przeczytałem na forum OM i OS. W instrukcji są tarcze os 200mm i 240mm i nie wiem czy takie byłby odpowiednie?
      Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy do rozsiewania nawozu na 15m trzeba ustawiać kąt na ramionach ciągnika oraz co to za parametr z tabeli który zaznaczyłem

amazone.bmp
    • Przez Danielursus
      Witam czy ktoś z was posiada siewnik Roger XR special 3 metry i ma także tabele wysiewu do niego ?? I jakie opinie macie na jego temat?
      Jest pare postów na ten temat ale nikt nie odpowiedział a sądzę że są tu posiadacze takiego siewnika  i mają taką tabele
      Dzięki wielkie z góry za każdą odpowiedź
    • Przez rolnikmazowsze
      Cześć, kupiłem ostatnio poznaniaka z 1989r. Niestety poprzedni właściciel zgubił tabelę wysiewu. Napisał sobie markerem ustawienia dla siebie, ale nawet on sam nie wie ile mu kg/ha wychodziło. Szukałem tabel w necie ale jest kilka rodzajów. Mógłby mi ktoś na podstawie zdjęć podesłać właściwą tabelę wysiewu/instrukcje obsługi z tabelą? 

• Przez KarolGromadzki
      Witam wszystkich,
      jakiś czas temu rozpocząłem dyskusję o orce i uprawie w jednym przejeździe, wspominając w trakcie o opcji siewu. Na ten moment możemy już coś pokazać. 
      Obsialiśmy mały kawałek żytem w listopadzie 2018. 
      Uprzedzając część komentarzy, które wynikać będą z faktu, że film nie wyjaśnia wszystkiego, podaję kilka faktów: 
      - maszyna to prototyp, nie wszystko z docelowych założeń na ten moment funkcjonuje, gdyż wszystko wymaga nakładu czasu i srodków,
      - wysiewamy ziarno poprzez redlice talerzowe oraz nawozy mineralne poprzez redlice nabudowane na zęby włóki,
      - ściezki technologiczne będą jak najbardziej możliwe do wykonania w niedalekiej przyszłości,
      - maszyna na filmie jest wyposażona w jeden wał doprawiający, gdyż do prób nie potrzebowaliśmy nic więcej,
      - waga maszyny w pokazanej konfiguracji to około 1300 kg bez materiału siewnego,
      - wiosną pokażemy materiał z porządnym pługiem oraz usprawnieniem poprawiającym widoczność podczas transportu,
      - dodaję poglądowe zdjęcie wschodów z grudnia.

Zapraszam.

• Dodaj nową pozycję...
v