Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Chyba zatrudnię się w ARiMR by być na bieżąco z wielkością areałów obsianych fasolą. Zresztą to informacja  publiczna i nie powinno być problemu z dostępem do niej.   Złożę wniosek o udzielenie informacji publicznej pod koniec maja i zażądam danych z okres od 2015 roku. Ciekawe co mi odpiszą. 

Opublikowano (edytowane)

a wiele lat siałem jednocześnie i białą i czerwoną i nie wiele mi to komplikowało logistykę a wręcz ułatwiało bo różne terminy siewu, zbioru i łatwiej w czasie się wyrobić no i ryzyko bardziej "zoptymalizowane"
Jedyne co to unikałem białej zwyczajnej (drobnej) bo to ten sam gatunek i się krzyżuje z czerwoną i tak białe były jaśki a czerwona z grupy kidney (u mnie Wawelska).
Bywały lata na przestrzeni ostatnich dwudziestu gdy czerwonej nie szło nawet sprzedać bo skupy wstrzymywały a jaśki szły.
Czerwona jest lepsza gdy kto młóci kombajnami typowo zbożowymi bo tak tych porysowań nie widać ale przyjdzie taki czas gdy tej będzie za dużo i w tedy to biała będzie lepszym interesem.
Kiedy ten czas? a no gdy zbyt wielu tak zarobi jak powyżej a co do kwalifikatów to @damin1 napisał i nic dodać nic ująć

Już w tym sezonie jasiek jest lepszym interesem bo wyżej plonuje na identycnym stanowisku i pomimo niższej ceny przychód jest wyższy niż z czerwonej z hektara.
Bo i co do trudności uprawy to nie widzę wielkiej różnicy i kwestia doświadczenia nie mniej w czerwonej osypywanie i podatność na pobicie wymaga nieco większej precyzji zbioru no i węższy zakres optymalnej wilgotności do omłotu czyli w nazbyt suche żniwa bywa więcej strat niż w nieco nazbyt mokre.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
matek89121 napisał:

no kupiłem to fakt ale żeby od razu od obszarowców wyzywać ?

hahaha nie pochlebiaj sobie🤣 żeby nie było że cały areał który ogólnie obsiewasz to 10% tego co ten "Baor" chce zasiać🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ZSRCKP
      Zwracam się z uprzejmą prośbą o wypełnienie ankiety dotyczącej stosowania kwalifikowanego materiału siewnego.
      Ankieta jest anonimowa, wyniki posłużą do napisania pracy magisterskiej.
      Dziękuję

https://goo.gl/forms/vGFaEEHuVLP8gGzB3
    • Gość
      Przez Gość
      Witam.
      Mam pytanie dla użytkowników rozsiewacza amazone za-u chciałbym wymienić tarcze z wysiewu 24m na 15m ale nie wiem do końca jaki typ byłby odpowiedni ponieważ są dwa rodzaje z tego co przeczytałem na forum OM i OS. W instrukcji są tarcze os 200mm i 240mm i nie wiem czy takie byłby odpowiednie?
      Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy do rozsiewania nawozu na 15m trzeba ustawiać kąt na ramionach ciągnika oraz co to za parametr z tabeli który zaznaczyłem

amazone.bmp
    • Przez Danielursus
      Witam czy ktoś z was posiada siewnik Roger XR special 3 metry i ma także tabele wysiewu do niego ?? I jakie opinie macie na jego temat?
      Jest pare postów na ten temat ale nikt nie odpowiedział a sądzę że są tu posiadacze takiego siewnika  i mają taką tabele
      Dzięki wielkie z góry za każdą odpowiedź
    • Przez rolnikmazowsze
      Cześć, kupiłem ostatnio poznaniaka z 1989r. Niestety poprzedni właściciel zgubił tabelę wysiewu. Napisał sobie markerem ustawienia dla siebie, ale nawet on sam nie wie ile mu kg/ha wychodziło. Szukałem tabel w necie ale jest kilka rodzajów. Mógłby mi ktoś na podstawie zdjęć podesłać właściwą tabelę wysiewu/instrukcje obsługi z tabelą? 

• Przez KarolGromadzki
      Witam wszystkich,
      jakiś czas temu rozpocząłem dyskusję o orce i uprawie w jednym przejeździe, wspominając w trakcie o opcji siewu. Na ten moment możemy już coś pokazać. 
      Obsialiśmy mały kawałek żytem w listopadzie 2018. 
      Uprzedzając część komentarzy, które wynikać będą z faktu, że film nie wyjaśnia wszystkiego, podaję kilka faktów: 
      - maszyna to prototyp, nie wszystko z docelowych założeń na ten moment funkcjonuje, gdyż wszystko wymaga nakładu czasu i srodków,
      - wysiewamy ziarno poprzez redlice talerzowe oraz nawozy mineralne poprzez redlice nabudowane na zęby włóki,
      - ściezki technologiczne będą jak najbardziej możliwe do wykonania w niedalekiej przyszłości,
      - maszyna na filmie jest wyposażona w jeden wał doprawiający, gdyż do prób nie potrzebowaliśmy nic więcej,
      - waga maszyny w pokazanej konfiguracji to około 1300 kg bez materiału siewnego,
      - wiosną pokażemy materiał z porządnym pługiem oraz usprawnieniem poprawiającym widoczność podczas transportu,
      - dodaję poglądowe zdjęcie wschodów z grudnia.

Zapraszam.

• Dodaj nową pozycję...
v