Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, ravoj napisał(a):

Dziś kolega stał 10 godzin, zbadali mu,  bo wybrał niemieckie, wyszło średnio i chciał jednak polskie, to na koniec, a było 20 ciągników, to pojechał do Bożka z pocałowaniem ręki 50 zł drożej. 

To w tym nowoczesnym skupie tez są koleiki? Myślałem, że tam kosz przyjeciowy jest proporcjonalny do zbiorników.  Jednak i tam jest " wąskie gardło"

Po ile w końcu  wyszedł  koledze  rzepak  jeśli  można wiedzieć?

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, ravoj napisał(a):

do Komagry takie przyczepy jadą, że na Basaja ziemia drży

Masz rację,a ta ze zdjęcia na żywo na większą wygląda. Jak z Husynnego tridemami pszenice wozili to szklanki na stole się telepały. Widać wielbłady cieszą się dużą popularnością na rejonie.

IMG_20260723_132640.jpg

IMG_20260724_085514.jpg

Edytowane przez makara11
edit
  • Like 1
Opublikowano

fajno fajno, po 2tygodniach od oględzin fasoli jest decyzja białego kołnierzyka zza wygodnego biurka odnośnie strat spowodowanych deszczem nawalnym. Całe 0%.. a to że likwidator na polu mówił, że tu jest 50-70% starty to się już nie liczy, to nic, że kwiatki i zawiązane strączki były delikatne po upałach, ale deszcz nawalny to deszcz nawalny, grube krople przywaliły i pomogły temu wszystkiemu odpaść, może gdyby był spokojny deszczyk to coś z tego by zostało.. na 70% nie liczyłem, ale myślę, jak tak ewidentnie jest to z 10-15% powinni przyznać... jeszcze 2 tygodnie specjalnie czekali z decyzją, bo dzwoniłem do likwidatorów to nie mieli jakiegoś nawału roboty. 

Także ja po 15latach ubezpieczania na zimę już nic nie ubezpieczam, na wiosnę może jakiś rzepak od gradu i tyle. Bo ubezpieczysz przymrozki-będą, przyjadą zobaczą - to nie przymrozek, to susza. Przydałby się taki ogólny bojkot tych ubezpieczeń, bo ja od tych 15 lat nie zauważyłem jakoś żebym mniejsza składki płacił mimo tych dopłat państwowych... za 15k to bym sobie paliwa kupił na zapas. 

Może jak paliwo przez te zawirowania na świecie dobije do 12-15zł, to w miastach może zaczną myśleć, żeby bardziej swoje rolnictwo szanować niż wszystko ściągać ze świata (czcze życzenie). Zechcą zjeść fasolki... a tu w sklepach cyk 50zł/kg. 

• Sad 1
Opublikowano
8 godzin temu, slavik80 napisał(a):

To w tym nowoczesnym skupie tez są koleiki? Myślałem, że tam kosz przyjeciowy jest proporcjonalny do zbiorników.  Jednak i tam jest " wąskie gardło"

Po ile w końcu  wyszedł  koledze  rzepak  jeśli  można wiedzieć?

sąsiad sprzedał po 2550 brutto, mi się udało jeszcze po 2592zł 

22 minuty temu, skywalker89 napisał(a):

Także ja po 15latach ubezpieczania na zimę już nic nie ubezpieczam, na wiosnę może jakiś rzepak od gradu i tyle. Bo ubezpieczysz przymrozki-będą, przyjadą zobaczą - to nie przymrozek, to susza.

ja tylko grad i przymrozki w rzepaku i fasoli sianej w kwietniu, drobna tylko od gradu, nic więcej, żadnych dziwnych dodatkowych zdarzeń. 

• Thanks 1
Opublikowano

Ja tez tylko grad i mróz. Nie wiem po co ubezpieczac jakies deszcze czy inne wynalazki. Przeciez to wiadomo, ze nikt tego nie wyplaci bo w zyciu nie udowodnisz zadnej suszy ani zadnego deszczu nawalnego. Z reszta widziałeś definicje tego deszczu w umowie? To jakies tsunami by musialo byc a nie deszcz

• Like 2
Opublikowano
9 minut temu, bartekac7 napisał(a):

U mnie stwierdzili, że deszcz nawalny mi nic nie zrobił tylko grad.

Ale za to dostałem kalkulację suszową. To ile mi tam stwierdzili szkody 4% w fasoli.

Co takiego ? pojebani!!!!

Opublikowano
15 godzin temu, ravoj napisał(a):

Tylko pamiętajcie,  że warunki sprzedaży w Komagrze wybiera się  jak stoi  na wadze ale przed zbadaniem próbki. Jak wyjdzie słabo i chcesz jednak warunki polskie to każą na koniec kolejki. Dziś kolega stał 10 godzin, zbadali mu,  bo wybrał niemieckie, wyszło średnio i chciał jednak polskie, to na koniec, a było 20 ciągników, to pojechał do Bożka z pocałowaniem ręki 50 zł drożej. 

10 godzin stał to ile ciągników przed nim było a ogólnie to tam chyba bardzo wolno idzie kolejka?

Opublikowano
28 minut temu, ravoj napisał(a):

Co takiego ? pojebani!!!!

No tak mi napisali. Ty chyba też składałeś suszowe wtedy co ja to możesz zerknąć czy masz kalkulację do pobrania.

35 minut temu, kamil800 napisał(a):

Ja tez tylko grad i mróz. Nie wiem po co ubezpieczac jakies deszcze czy inne wynalazki. Przeciez to wiadomo, ze nikt tego nie wyplaci bo w zyciu nie udowodnisz zadnej suszy ani zadnego deszczu nawalnego. Z reszta widziałeś definicje tego deszczu w umowie? To jakies tsunami by musialo byc a nie deszcz

Albo fala z atlantyku. 

Opublikowano
2 minuty temu, kamil800 napisał(a):

Przychodzi jakies powiadomienie na email?

Nie Kamilu. Musisz się zalogować na aplikację.

Wczoraj byłem na mojej fasoli. Fajna, bujna, ładna, jakieś tam kwiatki ma tylko coś kurde strąków nie ma.  

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Andpol napisał(a):

10 godzin stał to ile ciągników przed nim było a ogólnie to tam chyba bardzo wolno idzie kolejka?

11-ty  był jak dzwoniłem koło południa, na wagę wjechał koło 17:00 i szybko stamtąd wyjechał. 

39 minut temu, bartekac7 napisał(a):

No tak mi napisali. Ty chyba też składałeś suszowe wtedy co ja to możesz zerknąć czy masz kalkulację do pobrania.

zaraz sprawdzę

IMG_20260724_113038757.jpg

IMG_20260724_112941172.jpg

zza biurka w Lublinie to i ja potrafię szacować, nijak do rzeczywistości. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
10 minut temu, ravoj napisał(a):

11-ty  był jak dzwoniłem koło południa, na wagę wjechał koło 17:00 i szybko stamtąd wyjechał. 

zaraz sprawdzę

IMG_20260724_113038757.jpg

IMG_20260724_112941172.jpg

zza biurka w Lublinie to i ja potrafię szacować, nijak do rzeczywistości. 

Ja zadzwoniłem do tego LUW jak oni to wyliczają, bo jestem olbrzymie ciekawy. Powiedział, że program.

A najlepsze jedne pole 2 numery działek i dwie różne % szkody. Kur....

Opublikowano (edytowane)

i tu zgadzam się z @dysydent - cały ten urzędniczo-biurokratyczny ustrój jest wart tyle co moje buty z komunii. 

Wiedziałem, że g... z tego będzie, ale z ciekawości chciałem sprawdzić jak to się wylicza, a wszystko utwierdziło mnie w przekonaniu, że walczyć o ten kraj to nikczemna sprawa, bo w zaborze ruskim niewiele gorzej a może nawet lepiej będzie (nie wierzę że to napisałem, ale często o tym myślę - czy bym walczył i właśnie o co) 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
Godzinę temu, bartekac7 napisał(a):

Wczoraj byłem na mojej fasoli. Fajna, bujna, ładna, jakieś tam kwiatki ma tylko coś kurde strąków nie ma.  

U moich rodziców była kiedyś identyczna sytuacja, napewno powyżej 20lat temu bo pamietam jeszcze prawka nie miałem i scinalismy to wszystko Orkanem na kiszonkę.

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał(a):

Chyba w 2021r miałem ściętą już na pakosach i przyszeszla nawałnica tak że parę godzin fasola leżała w wodzie, miałem fotki. Przyjechał likwidator porobił swoje zdjęcia i powiedział że jak nie będzie w imgw w moim rejonie odnotowanego deszczu nawał ego to i tak nie uznadzą, a szkoda faktycznie jest ale nie z deszczów nawalnych tylko ogólnie z deszczów bo przyszedł front i parę dni się utrzymywał.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bartekac7 napisał(a):

stwierdzili szkody 4% w fasoli.

nie zrobił Ty jakiej litrerówki?

my swoich fasoli nie zgłaszaliśmy do nikogo; choć spadek plonu z powodu tej wiosennej suszy i rekordowych upałów samo w szczyt kwitnienia na pewno będą i tak szacuję na już nie mniejsze niż 30% względem średniej z lat poprzednich nawet mimo że mamy fasole które nie trafiły tak fatalnie z kwitnieniem jak jaśki.
Jednak nie z tego powodu zaleciłem i Szwagrowi nie zgłaszać a z obawy o "kompletność" osobnika orzekającego po takiej jawnej kpinie w razie by tak jak u Ciebie... nie była to jednak literówka :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

przerost etatystów biurokratów w każdym kraju tak się kończy. 
Jeśli coś podlega zbyt dużym regulacjom ze strony państwa a ubezpieczenia takowymi są to wcześniej niz później prowadzi to do wynaturzeń i absurdów.
Po zbiorach okaże się jaki naprawdę był spadek plonu a teraz szkoda czasu na ... cokolwiek więcej. 
System się degeneruje coraz to bardziej i jedyny na to sposób to tego systemu upadek. 
Smutne bo odcierpią to wszyscy a wielu wręcz tego nie przeżyje.

Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał(a):

nie zrobił Ty jakiej litrerówki?

my swoich fasoli nie zgłaszaliśmy do nikogo; choć spadek plonu z powodu tej wiosennej suszy i rekordowych upałów samo w szczyt kwitnienia na pewno będą i tak szacuję na już nie mniejsze niż 30% względem średniej z lat poprzednich nawet mimo że mamy fasole które nie trafiły tak fatalnie z kwitnieniem jak jaśki.
Jednak nie z tego powodu zaleciłem i Szwagrowi nie zgłaszać a z obawy o "kompletność" osobnika orzekającego po takiej jawnej kpinie w razie by tak jak u Ciebie... nie była to jednak literówka :D 

Niestety Panie Tomku nie zrobiłem. Jak to zobaczyłem chyba 2 dni temu. To tak sie wkur..., że dzisiaj to dopiero wam napisałem, bo byłem lekko pobudzony. Dzieci na forum może siedzą to nie chciałem pisać moich odczuć po tej kalkulacji. 

Podobno mają być jeszcze powołane jakieś za***iste gminne komisję w związku z tymi oświadczeniami co się do gminy skladało. Podkreślam podobno, wiec nawet jakby ten orkan co @Grzechooo piszę, to może się wstrzymać. Chociaż nie wiem. Przyjdzie jakiś mądry z urzędu i będzie mi prawił jaką mam piękną fasolę i tu nic się nie zadziało, żadne wysokie temp. nie wyrządziły ujemnych skutków.