Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

A ta fasola to w tym roku w ogole dojrzeje? Nawet pszenica ma z tym problem i ciagle zielona sloma. Jak dobrze pamietam to jak w poprzednie lata jezdzilem kombajnem w zniwa czyli przelom lipca i sierpnia to pola z fasolami byly juz zolte a nie w pelnym zielonym kolorze. Straki tez wszystkie w pelni zielone. Nawet nie zolte a tu zaraz polowa sierpnia a ona dalej puszcza nowe liscie

Edytowane przez kamil800
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kamil800 napisał(a):

A ta fasola to w tym roku w ogole dojrzeje?

te strąki co na zdjęciach jeszcze ze dwa tyg i będą bielały, żółkły i gdy uznam że ziarno w nich doschnie do "estetyki" handlowej to lać na dojrzałość krzaków tylko kosić
Kontrę (te fotki to akurat zwykły jasiek) jak by czekał na pełną dojrzałość strąków z koszeniem to by zaduszek doczekał i prędzej pogniłych niż suchych tych strąków by doczekał
zbyt wcześnie wszelkie nasiona zebrane słabą energię kiełkowania mają i na siew tak na chama zebrana fasola nie za bardzo ale mam jeszcze ponad pół tony ub rocznej w suchym przechowywanej co z niej właśnie to pole siane to ....

akurat to pole jest szczególnie wybujałe, na innych nie tak a na jednym półtorahektarze to już jaśnieją liście i na jaśku i tam koniecznie azoksy jeszcze pójdzie bo kropek czarnych liście dostają i chcę wręcz przedłużyć tam wegetację niż skrócić
stamtąd pewnie na siew będzie git o ile uda się zebrać jakiekolwiek fasole bo i takie lata bywały, bo nie będziemy specjalnie mastera ściągać itp a razem z tą z fotek pójdzie to na pewno tamta dojrzeje bo celowo mniej nawozu zwłaszcza potasu pole dostało w razie by mokre czyli takie jak to lato się trafiło to choć jedno pole będzie w miarę bez odpadów no i na siew

z dziesięć może więcej arów to już zaraz mi "dojrzeje" bo w zaciszu i popołudniową część dnia w cieniu za drzewami; te drzewa po pd zach stronie i wysokie na jakieś 25m to i kawał fasoli tam wygląda już dziś tak

20250806_182513edit.jpg

poszła i tam wczoraj azoksy bo strąki które wiszą nad ziemią jeszcze żyją, te które leżą na ziemi już twardziki opierdzieliły a przegapiłem tę dolinkę bo z brzegu na poprzeczce i z ubitego pola w uwrociach i z niedowodnienia bo te drzewa korzeniami piją a koronami ograniczają deszcze i z brzegu pola jest fasola samo ok i nie właziłem dalej a trzeba było bo też bym Kier se zmontował albo i gotowy kupił już z miesiąc temu tylko na tę dolinkę.
Kurcze celowo nic nawozu w to zacisze w tym oku nie poszło ale fasola po fasoli to azot ma z automatu a widocznie gleba dość zasobna z lat poprzednich i przez nazbyt dobre stanowisko co najmniej trzysta kilo już poszło plonu w piz.u a przecież jeszcze może się strefa porażenia tą zgnilizną rozszerzyć w razie kolejne deszcze uniemożliwią wyschnięcie tam wierzchniej warstwy gleby

bym wiedział tam bym ominął i fasoli nie siał a jakie ogórki czy co; w tym roku kto miał wcześniej te ogórki to i po średnio siedem zł kilo w hurcie szły a kto z rozsady to i dychę bywały z pierwszych gruntowych zbiorów i nawet myślałem nad tymi ogórkami ale co rok to starsze gnaty a zbieranie tego to stawy bolą oj bolą i se odpuściłem to teraz ni z ogórków ni z fasoli zysku na tym zaciszu

kilka suchych lat i zapomniałem że tam fasola ryzykowna
trudno, nie takie błędy się popełniało i jeszcze popełni; normalka

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
12 godzin temu, dysydent napisał(a):

tak se liczę opłacalność tego mojego "kickboxingu" to przy takiej ilości strąka co najmniej ze sto kilo plonu na ha ura

Podziwiam Cię Tomku szczerze. Nie przestajesz mnie zaskakiwać. Ja w drobnej zrobiłem sobie ścieżki, nadrobiłem to gęstszym siewem, znaczy rządki co 30 cm i jest git

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ravoj napisał(a):

Nie przestajesz mnie zaskakiwać.

a witam; ja też akurat wlazłem przed kompa. pokończyłem opryski fasoli samo już w noc

czymże zaskakuję? tym że uliczki porobiłem ręcz... bardziej - nożnie w fasoli?

nie z chciwości a z ciekawości czy sens opłacać najemnych, tylko jedno pole, reszta poszła na hura i nie wszędzie pewien jestem czy w rządki trafiłem ciągnikiem bo łan jednorodny. To tylko fasola a jeśli kto chce profesjonalizmu i osczędności to uliczki trzeba już siewem zostawiać. No jeśli uda mi się strąkowca uniknąć w tym roku a u innych którzy nie chronili będzie to koniecznością będą i uliczki w fasoli bardziej by mijaków czy nakładek nie narobić a nie z rozczulania się nad jakimś odsetkiem rozjechanego plonu
 no i skoro pewnym będzie pryskanie lipcowo sierpniowe z racji strąkowca to i grzybówkę można przy okazji wkomponować skoro te uliczki to w dowolnym momencie wegetacji również i pod koniec zatem można będzie nawożeniem celować w plon wyższy niż 3t/ha bo nawet nieco zbyt wybjałą można od grzyba niejako przy okazji obronić/

piszesz

2 godziny temu, ravoj napisał(a):

Ja w drobnej zrobiłem sobie ścieżki, nadrobiłem to gęstszym siewem, znaczy rządki co 30 cm i jest git

no i nie mam stosownych fotek ale dla czerwonej międzyrzędzia co 45cm to za dużo i to u sąsiada Który na nawożeniu nie skąpi, podejrzewam że pendimetalina skarliła nieco Mu tę czerwoną bo dał i w jaśku i czerwonej ten sam tankmix to ta czerwona ziemię wprawdzie skryła w międzyrzędziach ale na jakie dwa tygodnie bo już żółte place/smugi po łanie i liście się podwijają to znów się owe międzyrzędzia odkryły rządki były znaczne cały czas nawet w momencie gdy rośliny osiągnęły maksimum swej wielkości a to oznacza że zbyt rzadko rządki.
Inna plantacja u innego sąsiada też czerwonej i tym samym siewnikiem i nasionami siana połowę co u Tamtego nawozu dostała tylko pendi nie było a metobromuron to na większości pola zamknęła rządki  i wyrównała łan że kilkanaście dni rządków nie było znać ale tylko na najzasobniejszych częściach działki gdzie poprzednimi laty były a to ziemniaki na oborniku a to ogródki. Też już zaczyna żółknąć i też spowrotem się wyrzędowała i na tych najlepszych placach po za jednym gdzie leży czyli też za szeroko rzędy i nie wiem czy zwiększenie nawożenia plus zmniejszenie rozstawu również w rzędach pomoże czy fasole drobne karłowe nie mają potencjału wykorzystać szerszych międzyrzędzi niż 35-góra 40cm? tak że te Twoje 30 to kto wie czy nie optimum dla tych odmian?

czerwona rządki co 29-30cm, pole zasobne
AP1GczMpA3yDr2CxMCPVFCOTGTQSycwcIh9ba_by\to samo pole później; plon ponad 3t/ha
AP1GczNyfIbDxD_772Ewr1mhtZjz6uBI4JumEmC8

ta sama odmiana na polu kilka lat wcześniej i tu pole trzeci rok z rzędu bez ziarnka nawozu (a tak - podły ze mnie dzierżawca :D co to był rok mojego zejścia z dzierżawy to i tak fasolisko zostawiłem i to jakie ) tu rozstaw co 22-25cm
AP1GczMWLybIM4V-pjHe1fIob9gFGTmCasX07Igx

to samo pole później; plon 2t/ha (prawie dokładnie bo równo 3t sprzedane z 1,5ha i zostało na siew 250 kilo)
AP1GczO0gzMqqfNpWrdq5evqqBHmgzcBoyC4WYtD

gdyby w obydwu powyższych przypadkach rozstaw rzędów był owe 45cm a ne daj Boże 50 to plony były by o podobną proporcję niższe jak różnica względem szerokości no może w pierwszym przypadku nieco by skompensowało stanowisko i plon by nie spadł aż o 30% ale w tym drugim miejscami i te 25cm było za szeroko :D
no na tym bez nawozu czterokrotnie szło dolistne i to kompleksowe NPKMgS+mikro
po to te uliczki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

obok Łaszowa fasola obcięta już teraz dużo jeżdżę po polach i miejscami już sa plantacje ze około 50-60 % strąków suchych ale to te wcześnie siane a tak dopiero zaczynają pojawiać sie pierwsze suche strąki 

IMG_20250807_161147.jpg

Opublikowano

Najlepiej sprawdź środki zawierające bentazon, bo nadal są dopuszczone do stosowania w fasoli i dobrze radzą sobie z chwastami dwuliściennymi<a href="https://bajkibabajki.com">,</a> ale pamiętaj, żeby oprysk robić w odpowiedniej fazie wzrostu roślin i zgodnie z etykietą preparatu.

Opublikowano

Moja nawet drobna nie ma zamiaru, więc wiesz.... wrzesień murowany. Szczęśliwy ten co mu dojrzała i wycina. Pogoda idealna na suszenie fasoli, deszczu nie widać dłuuuuugo

Opublikowano

Wszystko po kolei, obroty młocarni obroty podajników i te gumy smolą odpowiednia szczelina na klepisku , nie wysokość tylko między drutami

Już nie którzy pozakładali kubełki ale to nie jest ta wydajność co master ,

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

kombajn zbożowy nigdy nie będzie to co

17 minut temu, Kabanos napisał(a):

master

bo i niedomłoty i pobije pomiażdży i niedoczyści już pomijając to smolenie podajnikami i ogólnie - kombajn zbożowy to partactwo i żałosna improwizacja w fasoli i nie powinien być brany pod uwagę na przyszłość jako młocarnia bo to do zupełnie czego innego konstrukcja

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Bo mi to w zasadzie o bób się rozchodzi bo to podobnej wielkosci co jasiek, mam w kombajnie już sporo poprzerabiane i zostały już tylko te żmijki a szczególnie ta od wysypu. Mam chęć je trochę z średnicy zmniejszyć żeby nasiona nie podchodziły pomiędzy obudowę a spiralę żmijki. 

Opublikowano (edytowane)

Mialem bizona przerobionego do fasoli to bób młócił jak marzenie. A szczegolnie ten czerwony. No w nim to 0 strat robil. Normalnie z pnia szlo

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Nie wiem, można spróbować, ale widzę że 10 litrów na hektar trzeba a to 7 stów polskich cebulionow, więc nie wiem czy warto, Strączka dojrzewania nie przyspieszy, liście tylko upali, a jak strączek suchy to zielenina to nie problem, w tydzień doschnie

Opublikowano (edytowane)

Ja dzis dożynki dopiero zrobilem a tu po niedzieli trzeba juz powoli myslec o siewie tego rzepaku 🤦 a fasola to dopiero koniec sierpnia jak dobrze pojdzie

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Oglądam właśnie filmiki z sierpnia ubiegłego roku to za dwa dni powinienem być już po żniwach fasolowych

@kamil800 jak planujesz siać rzepak? Ja mam stalerzowane, ruszać? Nie ruszać? Szkoda mi tej hybrydy w piach, czekać? Niby za tydzień ma coś padać 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)

Mam zrobione aktualnie scierniskowcem i tak lezy. Dzien przed siewem pojdzie agregat bezorkowy, na to rsm i siew wirowka z talerzowa amazonka. Chyba, ze sie zmienia prognozy to poczekam bo nie ma nic gorszego niz siew rzepaku przed deszczem. Potem chodzenie i zaglądanie czy da rade powschodzic...

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

A ja chyba zrobię głęboszkiem, a później wjadę z siewnikiem poplonu z ustawioną dawką 4-5kg, bo któryś rok sieje swoimi nasionami i w niczym nie odbiegają od drogich kwalifikatów, a wręcz bym powiedział, że lepiej sypią. U znajomych średnie poniżej 4t, u mnie z najgorszego pola, dosiewanego punktowo w wrześniu wyszło 4,1t.. 

• Like 1