Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Marek1129 napisał(a):

azoksystrobina 0.8 l

no na kwiat to nie wiem ale te  do 0,6 jakiego Tazera na domieszkę do difeno a przekwitnie to w razie grzybów można ponowić.uzupełnić. W kartoflach pół litra na alter zalecają i ma wystarczyć

a pisałem wyżej że nie pamiętam o przeciwwskazaniach na kwiat fungicydów i m się przypomniało że pomidorom gruntowym lata już temu przeze mnie w chłodny czas dany (nocą spadło do plus sześciu i jeszcze mżawki były) litr Amistara/ha popodparzał kwiaty co niektóre i kropek takich ciemnozieleńszych na liściach narobił

w czystym zabiegu może i te 0,8; w mieszance lepiej pourywać trochę komponentom z maksymalnych zalecanych

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

jeśli strąk zawiązany przed końcem lipca to jak najbardziej do końca sierpnia dorośnie (ew doschnie po skoszeniu i może "kiełkowalne" ziarno z tego nie będzie ale jak najbardziej o handlowym wyglądzie i optykosorta strolluje ;) ) to co mówić w pierwszej połowie tego lipca

u mnie kończy właśnie wschody ostatni rzut szparagówki i jeszcze mam nadzieję strąki z tego zobaczyć i do gara we wrześniu za wspomnienie lata .... upichcić, jeden przymrozek we wrześniu i po nadziei ale ... kto nie ryzykuje ten w październiku świeżej szparagówki z gruntu zebranej nie je (bodaj z raz na trzy lata :D)

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Marek1129 napisał(a):

Moim zdaniem lepiej azoksystrobina 0.8 l

Pod koniec czerwca na początku kwitnienia poszło "cobre" + azoksy. 
I teraz zastanawiam się czy po tych deszczach/gradach zapodać coś jeszcze właśnie np sam difenokonazol,
czy dołożyć coś jeszcze do tego .

20 godzin temu, dysydent napisał(a):

no na kwiat to nie wiem ale te  do 0,6 jakiego Tazera na domieszkę do difeno a przekwitnie to w razie grzybów można ponowić.uzupełnić. W kartoflach pół litra na alter zalecają i ma wystarczyć

Jeszcze kwitnie, a teraz dostała wody to nie wiadomo ile jeszcze będzie trwał ten proces.

Strąkowiec teraz tylko składa jaja ? 
Czy już teraz żeruje w strąkach?

Edytowane przez Michall51
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Michall51 napisał(a):

Strąkowiec teraz tylko składa jaja ? 
Czy już teraz żeruje w strąkach?

nie mam czasu teraz szukać czy tu w temacie co już kiedyś znalazłem i to w tym roku i gdzieś tam sobie w postach... czy bezpośredniego linka i tak skrótowo to strąkowce dorosłe cały czas są na plantacji i samice - "nioski" ;) ) podjadając sobie w międzyczasie pono nektar wyczekują na pierwsze strąki zdatne dla ich larw i musi być już w tych strąkach wykształcone ziarno; do jakiej wielkości wykształcone tego nie wiem ale do zbyt młodych nie złożą bo nie chcą do zbyt starych strąków z kolei by chętnie złożyły ale nie mogą bo zbyt twarde i tu warto było by poczytać jakieś opracowania które sukcesywnie się pojawiają i będą pojawiać bo jest to szkodnik w trakcie aklimatyzacji do warunków polskiego klimatu i można skwitować skrótem - "wszystko jeszcze przed strąkowcami w Polsce i ich badaczami" :)

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

W okolicy kwitnie jeszcze. Rozmawiałem z kuzynem żony z Czerniczyna to mówił że strąków prawie nie ma zszyła się i kwitnie to plonu nie będzie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To jest ta sama fasola po tym gradzie. Szalu nie bedzie. Bedzie duzo odpadu ale wydaje mi sie, ze tu moze byc jeszcze do tony na czysto. Rok temu duzo lepiej to nie wygladalo i 1,3t na czysto bylo. Tylko, ze tutaj to chyba wrzesien i liczenie na pogode. Ale byl potencjal na plon w tym roku. Do tej pory leza jeszcze poscinane straki na ziemi. Nawet widac na przed ostatnim zdjeciu

IMG_20250727_152711.jpg

IMG_20250727_152501.jpg

IMG_20250727_152359.jpg

IMG_20250727_152319.jpg

IMG_20250727_152304.jpg

IMG_20250727_152256.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
3 godziny temu, kamil800 napisał(a):

To jest ta sama fasola po tym gradzie. Szalu nie bedzie. Bedzie duzo odpadu ale wydaje mi sie, ze tu moze byc jeszcze do tony na czysto. Rok temu duzo lepiej to nie wygladalo i 1,3t na czysto bylo. Tylko, ze tutaj to chyba wrzesien i liczenie na pogode. Ale byl potencjal na plon w tym roku. Do tej pory leza jeszcze poscinane straki na ziemi. Nawet widac na przed ostatnim zdjeciu

IMG_20250727_152711.jpg

IMG_20250727_152501.jpg

IMG_20250727_152359.jpg

IMG_20250727_152319.jpg

IMG_20250727_152304.jpg

IMG_20250727_152256.jpg

Jaki procent po gradobiciu dali .

Opublikowano
Godzinę temu, Zbyszek3939 napisał(a):

Jaki procent po gradobiciu dali .

Dopiero wczoraj byli....🤦 Zalezy od dzialki. Ta najmniej ubita 43% a najbardziej 60%. Tak wpisal a co oni uznaja to sie dopiero okaże 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, kamil800 napisał(a):

IMG_20250727_152711.jpg

IMG_20250727_152501.jpg

IMG_20250727_152359.jpg

IMG_20250727_152319.jpg

IMG_20250727_152304.jpg

IMG_20250727_152256.jpg

Więcej strączków jak u mnie co gradu nie widziała 🤣

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, kamil800 napisał(a):

IMG_20250727_152711.jpg

IMG_20250727_152501.jpg

IMG_20250727_152359.jpg

IMG_20250727_152319.jpg

IMG_20250727_152304.jpg

IMG_20250727_152256.jpg

To sa zdjęcia tej samej uprawy? Mam na mysli pola?

Jezeli tak to po gradzie dosc dobrze się zregeneriwała. 

Dawałeś jakies eliksiry typu tytsnit/asahil aby wspomóc regenerację?

Opublikowano (edytowane)

To samo pole i zdjecia robione praktycznie w tym samym miejscu.

Nie. Nic nie dawane. Prawde mowiac nawet tam nie chodzilem na to pole od czasu gradu. To szykowanie kombajnu to naprawa dachu bo kawalek z garazu zdjęło, to cos innego, a z reszta nie chcialo sie tez na to patrzec i dopiero wczoraj jak z chlopem pojechalem to zobaczylem jak to wyglada i bylem lekko w szoku. Gdyby chlop byl "ujem" to moglby tam wpisac 10% i nikt by mu nic nie zrobil.

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano

To że liście po gradobiciu wytworzyła i ładnie wygląda,  nie oznacza że odda jakikolwiek sensowny plon, fasola z badyla po ścięciu wyrośnie i zakwitnie, ale mowy o plonie nie ma. Tutaj już nie czas na kwitnienie i zawiązywanie strąków, zbiór fasoli to sierpień, może początek września jak pogoda pozwoli, czekanie do października to pomyłka, nie ma szans dosuszyć na polu. Dostała gradem i połowa plonu w dół, u mnie na jednej działce wręcz 90% i jutro jadę to talerzować  pod rzepak,  trzy tygodnie PZU dojechać nie może, mieli 14 dni na oględziny, teraz zrobi  sobie zdjęcia  pustego pola, bo chwast rośnie,  tu już nic jej nie pomoże. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.07.2025 o 23:42, kamil800 napisał(a):

Gdyby chlop byl "ujem" to moglby tam wpisac 10% i nikt by mu nic nie zrobil.

gdyby jednak któremu z rzeczoznawców czy jak tam się nazywają jednak przyszły do głowy podobne genitalne ambicje to porównując poniższe zdjęcie fasoli która na tuż przed tym u Ciebie gradem wyglądała gorzej niż Twoja (była mniejsza) bo była siana później i to ze dwa tygodnie bo gdzieś koło siódmego maja a tak wygląda dziś a mam i ujęcie całego pola tyle że to akurat nie moje to tylko tak ostrzegawczo orzecznikom pokazuję tylko te wycinki gdzie nasza była kilka dni przed tą siana i jeszcze lepiej wygląda tyle że do tej miałem bliżej to .... Jutro się wybieram nasze zobaczyć to nie omieszkam i fotek porobić choćby tylko porównawczych że jednak grad pozbawił Was nim dotkniętych większości potencjalnego jak na ten rok plonu
a mamy zdjęcia nawet tu na af powrzucane i sprzed nawałnicy i Twojej i tu naszych gdzie u nas - jak na razie - gradu żadnego nie było i łatwo porównać straty z gradobicia bo jest do czego
Przeciętne jaśki u nas z dziesięć dni temu w pełni ziemię skryły a te najlepsze to już ponad dwa tygodnie temu

20250728_180454.jpg

20250728_180401.jpg

20250728_180354cr.jpg

tak patrzę na te zdjęcia to jeśli nie będzie jakoś szczególnie upalny i suchy sierpień to na tej żniwa bardziej na wrzesień niż sierpień się zanoszą a i tak koszona będzie z dużą ilością zielonego strąka i koszona nie podcinana bo przez miesiąc się zszyje jak czupryna kudłatego, kędzierzawego hippisa i pasywnymi podcinarkami zapomnij; jedynie rotacyjna

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Siewy kwietniowe nie zanoszą się na zbiory w sierpniu. No chyba, że mówimy o wycinaniu. To to może i sierpień złapie, ale napewno nie młócenie.

W tym roku niezależnie czy siana w kwietniu czy w maju zbiór będzie w zbliżonym terminie. 

Opublikowano
W dniu 27.07.2025 o 15:27, kamil800 napisał(a):

IMG_20250727_152711.jpg

IMG_20250727_152501.jpg

IMG_20250727_152359.jpg

IMG_20250727_152319.jpg

IMG_20250727_152304.jpg

IMG_20250727_152256.jpg

To bardzo dobrze doradziłem by zostawić bo i tak byś nic nie posiał . U mnie bez gradu dużo gorzej wygląda to znaczy krzak jest, liście sa strąków nie ma i to na takiej zasadzie że są krzaki na którym nie ma nawet jednego strąka i to tak z połowę krzaków nie ma nawet jednego strąka . Gdzie zrobiłem błąd ???? Ale się nawyrabiało .Co prawda te bez straków nadal kwitna ale nie widać nawet zawiazek .Chyba u mnie doglebówka cały czas działa choć cały czas ta sama receptura 800 pendigan ,80  sencor  i setka comandu  czyli nie jakoś przesadnie . Jak jeszcze dojda żniwa fasolowe we wrześniu .....echh

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A z polem tam jest wszystko ok? Jakie ma pH? Na to sa wrazliwe strączkowe 

Jak na razie to pogoda praktycznie od marca wskazuje, ze nie bedzie latwo to zebrac.

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, bartekac7 napisał(a):

W tym roku niezależnie czy siana w kwietniu czy w maju zbiór będzie w zbliżonym terminie. 

a tak jest praktycznie co roku oczywiście jeśli przed końcem pierwszej połowy maja te siewy
raz na kilkanaście lat zdarzy się na tyle ciepły kwiecień i maj że kwietniowe siewy lepiej wyjdą tak że nie ma co wychodzić ze.. przesuwać standardu i byle do piętnastego maja pozasiewać to tylko od pola i roku zależy plon a nie terminu siewu no i oczywiście doświadczenia fasolarza w opryskach

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

rozważasz zbiór jednoetapowy? tzn kombajnem z pnia bez wycinania na pokosy?

nie desykowałem fasoli ale spotlight wydaje się bardziej prawdopodobny, skuteczniejszy; tylko czy ma zalecenie/dopuszczenie do fasoli?

a saletra to równie dobrze można i z solą kuchenną eksperymentować, a i jeszcze perhydrol tyle że ten w xujni można tylko na oświadczenie kupić
i pewnie jeszcze by parę substancji wymyślił o niskim lub zerowym ryzyku toksyczności plonu

nic prostszego - w plecakowy i "rura" eksperymentować

Edytowane przez dysydent