Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

plon z hektara  nikt nie sprzeda te żałosne 800kg po 5zł

Edytowane przez Marian4890
Opublikowano

Plon do tony z hektara z ładnej zadbanej fasoli i dobrej ziemi. Do tego niespotykanie drobna. Koszmar. Teraz niech się odezwa ci co po 3 złote obstawiali. Tutaj 6 nie pomoże,chyba że ktoś jest desperatem

Każdy mówi że koniec z fasolą 😆

• Sad 1
Opublikowano

No ja pisalem po wiośnie, że samych kosztów na fasoli wychodzi pod 5tys/ha więc... ale co handlarzy to obchodzi? Ma byc po 3,5 to będzie, tak samo jak po 6.. 

Mi się wydaje że pogranicze gminy telatyn/mircze fasole wygladają na 2t, no ale zobaczymy co namłócą 

Opublikowano

Wyglądać sobie mogą. Nic nie namłócą bo afrykańskie upały zrobiły swoje. Nadzieja umarła. Tona na czysto w tym roku to jest dobry wynik a jak ktoś będzie miał więcej to może skakać z radości. Reakcja ludzi przy przyczepach  na plon to śmiech przez płacz 

Nie spotkałem się jeszcze z tak tragicznym rokiem. Dwa lata temu było źle,ale półtorej do dwóch można było na dobrej ziemi złapać. Teraz tego nie ma

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

To przy tak słabym plonie pewnie mastery też będą  tańsze bo co innego młócić walną fasolę a co innego przepuszczać fasolisko ,a co do plonu  to te fasole  wcześnie siane i na dobrych ziemiach to jeszcze jak cię mogę tam plon może być w granicach 1,2/ 1,5 tony z hektara a te pózniejsze  i na borowinach to lipa całkowita ., sam mam na różnych kawałkach i na różnych klasach ziemi to po ścięciu widać, mam część fasoli po fasoli to jest o wiele lepsza niż tam gdzie jej nie było ale teren jest bardziej odmokły i lepsza ziemia., miałem dziś resztę kosić ale się wstrzymałem bo coś ma dziś w nocy wlać,

Opublikowano
13 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

To przy tak słabym plonie pewnie mastery też będą  tańsze bo co innego młócić walną fasolę a co innego przepuszczać fasolisko ,a co do plonu  to te fasole  wcześnie siane i na dobrych ziemiach to jeszcze jak cię mogę tam plon może być w granicach 1,2/ 1,5 tony z hektara a te pózniejsze  i na borowinach to lipa całkowita ., sam mam na różnych kawałkach i na różnych klasach ziemi to po ścięciu widać, mam część fasoli po fasoli to jest o wiele lepsza niż tam gdzie jej nie było ale teren jest bardziej odmokły i lepsza ziemia., miałem dziś resztę kosić ale się wstrzymałem bo coś ma dziś w nocy wlać,

A co ich obchodzi, zamówiłem dwóch znajomych na przyszły tydzień 600zl hektar 

Opublikowano

Nie dziwcie się cen usługi bo jak się zapłaciło 290 netto za dwójkę to odsetek jest 30 rocznie z auto casco a gdzie ciągnik i eksploatacja. Nikt tego nie robi charytatywnie,kiedy spłacić maszynę ? a kiedy zarobić na niej ?  Nie jeden będzie się pukał w głowę po co mu to było.

Dobrze się cudze liczy

• Like 7
Opublikowano
36 minut temu, Grzechooo napisał:

Jestem przekonany że będą tu tacy co chwalić się będą że 3t u nich sypie.

W tym roku chyba nie będzie wyjątków wszędzie slabo jak tak patrzeć 2 lata temu co mlocili niektórzy po 500kg 1t max mi się jakoś udało te 2tony ale w tym roku też lipa jest 

Opublikowano
48 minut temu, Sylwi napisał:

Nie dziwcie się cen usługi bo jak się zapłaciło 290 netto za dwójkę to odsetek jest 30 rocznie z auto casco a gdzie ciągnik i eksploatacja. Nikt tego nie robi charytatywnie,kiedy spłacić maszynę ? a kiedy zarobić na niej ?  Nie jeden będzie się pukał w głowę po co mu to było.

Dobrze się cudze liczy

Dwójek w tym roku było mało bo jest koniec produkcji tylko IVs 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No  nie jest lekko ani tym na roli,  ani tym co maszyny wzięli na kredyt każdy jest kowalem swojego losu, ale to tak jest jeden się napali  i nasieje dużo fasoli i nie trafi w rok i d*pa ,a drugi się napali na nowego mastera  i myśli że pieniędzy narobi   a tu też już pieniądze się na tym skończyli bo maszyny coraz droższe cena usług ta sama ,a i konkurencji przybywa.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Sylwi napisał:

Do tego niespotykanie drobna.

a rzeczywiście jak łuskałem już zaschłe strąki do przedwczoraj to dziug prawie jak Igołomska, te które jeszcze zielone dadzą grubsze czyli te plantacje co wcześniej do zbioru tym niższy i drobniejszy plon dadzą im wcześniej podojrzewają. Choć trudno to nazwać dojrzewaniem a bardziej przedwczesną śmiercią z niedożywienia

fosfor i jeszcze raz fosfor
ile to już jak drastycznie podrożał? dwa lata? no i widać skutki
dawniej fosforan amonu u mnie był pod fasolę standardem przedsiewnym gdy potas w soli szedł jesienią no teraz taka "rozrzutność" była nie do pomyślenia zwłaszcza w fasoli. Nawet pod cebulę daliśmy superfosfat i też nie udało się opanować chorób na tyle co poprzednimi laty
A kiedyś fasola była tą plantacją w której niwelowało się ew niedobory fosforu szczególnie pod nią w cyklu zmianowania.

W tym roku sucha wiosna to nawet jak by dał dużą dawkę fosforu to i tak słabo się wchłaniał jako ten ze składników który jest szczególnie trudno wchłanialny w suszę i z fosforanu jeszcze jako tako

no to będzie szczególnie "ścigany" parametr w tym roku w jaśkach po skupach - ilość ziaren w stu gramach

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 minut temu, Łukaszek napisał:

Sylwek ile trzeba ha wymłócić aby się master IV zwrócił z 1000 ha ?

650ha to koszt mastera licząc IVs 390netto albo 360netto po 600zl hektar 

Opublikowano
2 minuty temu, Jcb napisał:

650ha to koszt mastera licząc IVs 390netto albo 360netto po 600zl hektar 

Ta, jeszcze ekspolatacja, pracownik, paliwo i coś tam jeszcze.. i wyjdzie 1200ha 

2 minuty temu, dysydent napisał:

a rzeczywiście jak łuskałem już zaschłe strąki do przedwczoraj to dziug prawie jak Igołomska, te które jeszcze zielone dadzą grubsze czyli te plantacje co wcześniej do zbioru tym niższy i drobniejszy plon dadzą

fosfor i jeszcze raz fosfor
ile to już jak drastycznie podrożał? dwa lata? no i widać skutki
dawniej fosforan amonu u mnie był pod fasolę standardem przedsiewnym gdy potas w soli szedł jesienią no teraz taka "rozrzutność" była nie do pomyślenia zwłaszcza w fasoli. Nawet pod cebulę daliśmy superfosfat i też nie udało się opanować chorób na tyle co poprzednimi laty
A kiedyś fasola była tą plantacją w której niwelowało się ew niedobory fosforu szczególnie pod nią w cyklu zmianowania.

W tym roku sucha wiosna to nawet jak by dał dużą dawkę fosforu to i tak słabo się wchłaniał jako ten ze składników który jest szczególnie trudno wchłanialny w suszę i z fosforanu jeszcze jako tako

no to będzie szczególnie "ścigany" parametr w tym roku w jaśkach po skupach - ilość ziaren w stu gramach

3 godziny temu, Sylwi napisał:

Wyglądać sobie mogą. Nic nie namłócą bo afrykańskie upały zrobiły swoje. Nadzieja umarła. Tona na czysto w tym roku to jest dobry wynik a jak ktoś będzie miał więcej to może skakać z radości. Reakcja ludzi przy przyczepach  na plon to śmiech przez płacz 

Nie spotkałem się jeszcze z tak tragicznym rokiem. Dwa lata temu było źle,ale półtorej do dwóch można było na dobrej ziemi złapać. Teraz tego nie ma

Nie wiem, na tych polach kolo mnie co mają kawalki po pgrewskie 10-30ha fasoli to nigdy tam fasoli nie mieli (pola nie wyfasolone jak to mówią?)  i do tej pory przyzwoicie wygladaly te fasole. Ja mam lekko ponad 3ha po fasoli (tez pole drugi raz widzi fasole) to też jako tako wygląda. 

Zobaczymy, ja fasole w tym roku zacząłem traktować tak jak kolega dysydent zawsze radził - nie jako główny zarobek.

Mam na wiosennej orce to dam znać czy plon jakis lepszy był czy tak jak wiekszosc.. poki co nie popaliło jej jak widze niektore gole place bez liści na polach

Opublikowano (edytowane)

Ja tez luskalem i nie dosc, ze drobna duzo zabolałej to jeszcze ona jakas dziwna. Taka płaska. Chuju muju jakies 😂 co ciekawe mam to wszystko kolo domu i mam duza mozaike w jedna strone. To im gorsze pole i bardziej piaskowe tym fasola wyglada lepiej. I ta na tych piaskach moze sie pod 2t zakrecic bo jest nawiazane ale reszta... No reszta wygląda slabo. I im lepsze pole tym bardziej grzyb atakowal 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

zgaduję że Twoja @skywalker89 jeszcze nie jest do cięcia? bo jeśli tak to przynajmniej dziugu ziarna nie będzie takiego jak u nas na co suchszych placach pól i jakieś 30% powierzchni to na naszych polach powinno być już wymłócone ale porozciapywane nieregularnie po kilku działkach i czekamy aż reszta dorówna, to jeszcze nie dość że dziug to i pognije nazbyt późno zebrany no ale wolę poczekać i stracić ew ten dziug w odpadach niż te grubsze ziarno które zbyt wcześnie wycięte poszarzeje i optyk w odpad też wywali

16 minut temu, kamil800 napisał:

To im gorsze pole i bardziej piaskowe tym fasola wyglada lepiej

poczytaj sobie gdzie w neciecie jakie gleby ze swej natury mają najszybciej problemy z dostępnością fosforu
mi nie musisz wierzyć w tego posta co kilka wyżej

w tym roku kluczowym czynnikiem decydującym o plonach motylkowych grubonasiennych jest dostępność fosforu, nie zasobność bo to za mało i z suchej gliny czy borowiny nawet jeśli jest ten fosfor to szybko się w takich glebach uwstecznia zwłaszcza na niekwaśnych a ATP i ADP jest mechanizmem logistyki energetycznej w żywych organizmach i cóż z tego że fotosynteza napompuje cukrów prostych jeśli brakuje transportera do przemian w celulozę, skrobię i białka a grzybki lubią cukry proste oj lubią.

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@dysydent pewnie nie jeden już by wyciął, ale zwyczajnie nie mialem czasu i parcia na to więc może w drugiej części przyszlego tygodnia...

Tutaj akurat takie gorsze miejsce od wjazdu na poprzeczce, proszę sie tym nie sugerować że banialuki opowiadam "ladna fasola mam" a na zdjeciu wyglada na pińcset kilo 😃

20240731_140731.jpg

Edytowane przez skywalker89
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

ok ok
akurat ja stary praktyk i wiem że fasola szczególnie se potrafi nierówno dojrzewać na jednej i tej samej działce jak i nierówno plonować
mam parę fotek ale nie mam czasu teraz żonglować dyskami i dziś wieczorem lub jutro przy deszczu ew co podrzucę
U mnie są pola idealnie czyste i są dżungle szarłatów i komosy gdzie wszystkie identycznie uprawione, wynawożone i opryskane jak i skrajności w bujności fasoli gdzie na kilku metrach przechodzi z plonu ponad 3t/ha w jakieś i pińcet kilo bez sensownie wytłumaczalnego powodu. Jedynie tereny dolin lub sąsiada wszystkie pola nadłączne na których ma fasole w tym roku rokują plon ten standardowy czyli okolice 2t/ha i w tym roku kto wie czy lepiej nie bedą plonować plantacje z późniejzych siewów a przynajmniej  plonować grubszym ziarnem

Edytowane przez dysydent