Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, 85Tomekkk napisał(a):

A teraz ten sam silos mozna kupic taniej jak przed tą dotacją

a to się pomyliłem nieco; pierwsze do ceny złomu silosy się zbliżają a ja myślałem że pierwsze będą mastery

"nobody's perfect" :P 

no w tym roku trudniej się ogrzać niż wyżywić to i nie dziwne że opał droższy od żywności zwłaszcza że do tej żywności dopłaty a od opału akcyzy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ja tam już nie mogę  doczekać się siewu, pokupowałem nasiona co mi się pokosy podobały jak młóciłem i będę testował,  obym nic nie spierdolił jak rok temu to będzie dobrze. Połowę tego co rok temu będę miał, to stresu mniej będzie.

Tylko teraz azot na oziminy muszę kupić i boli mnie to strasznie bo ja mam 4 krotnie więcej ozimin jak zwyczaj bywało i trzeba parę tysi szarpnąć 

Opublikowano

Uczulenie mam na owies takie, że przytomność tracę he he, odpada, pszenica mnie uczula, skóra czerwona, bąble, pryszcze, ale daje radę. Jęczmień też mnie zabija. 

Za to fasolowy kurz nic, mogę spać w Masterze. - taki przypadek 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 18.02.2026 o 08:56, Małorolnyrolnik napisał(a):

Nie powiedziałbym że tego roku była klęska urodzaju, jest operatorem u jednego z usługodawców, i plon był rożny i poniżej 1t z ha i 3t z ha się zdarzało, a średnio pewnie ok. 2 t. 

A co do zapotrzebowania w najgorsze warunki pogodowe czyli jak dopadało śniegu i pojawiły się siarczyste mrozy, panowie skupujący z Janowa, byli obecni w naszych okolicach, wielu ludzi nawet z domu się nie ruszało, a oni za fasolą przyjechali czyli zapotrzebowanie jest.

Ból czterech liter bo była po 8, a teraz po 2.8, czyli rolnik niech się nie domaga o jakąś uczciwą cenę tylko niech się godzi na ile mu proponują, z takim podejściem to już nas niema, ostanie chwile aby coś zmienić.

2 tony po 2,8 to 5600, taki przychód to i z pszenicy wychodzi, bez pracy i zmartwień.

Jedyne co możesz zrobić to zacząć samemu chandlować i dawać lepszą cenę i nie być w zmowie cenowej. Co do plonu to każdy tu Ci napisze że 3 pękło a niektórym to nawet 4. I nie myl przychodu z dochodem, bo widzisz, przychód to jest to co masz na fakturze a dochód to to co zostało w kieszeni.

Opublikowano
9 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Jedyne co możesz zrobić to zacząć samemu chandlować i dawać lepszą cenę i nie być w zmowie cenowej. Co do plonu to każdy tu Ci napisze że 3 pękło a niektórym to nawet 4. I nie myl przychodu z dochodem, bo widzisz, przychód to jest to co masz na fakturze a dochód to to co zostało w kieszeni.

Oo I to podejscie jest uczciwe.    Ważne że łaskawie kupią,   po ile to już nieważne.   Każdy w całym łańcuchu ma zarobić, prócz producenta. 

Nie graj profesora na siłę...

• Like 1
Opublikowano

Wcale nie mówię że cena jest dobra, ale na nic w tej chwili ceny nie ma bo jest nadprodukcja i to nie tyczy się paru wsi pod hrubieszowem tylko ogólnie, przecież większość fasoli idzie na eksport. Już były lata gdzie pszenica była po 550 a fasola po 2 i to wcale nie tak mocno dawno, musiałbym po fakturach popatrzeć. Nie wiem gdzie to sprawdzić ale ciekawe jaka cena fasoli jest w innych krajach produkujących w stosunku np do pszenicy, nie wiem może w Rumunii? A skupujący... Zawsze tak było że jak jest zastój i niska cena to grzebią, szukają a to porysowana a to obesrana, a jak jest ssanie to jest cena, płacą i zabierają z pocałowaniem ręki.

Opublikowano
W dniu 17.02.2026 o 15:07, melepeta napisał(a):

Cześć, tematem skupów fasoli w naszej okolicy powinien zająć się jakiś organ sprawdzający. 

Polecam zacząć od UOKiK, można zgłosić anonimowo. W kupie siła!

Przykłady naruszeń: zmowa cenowa, zaniżanie cen, podział rynku..

https://uokik.gov.pl/ograniczanie-konkurencji-zglos-naruszenie

Na początek może to. Nie wiem co innego możemy zrobić. Rolnicy nie dogadają się żeby nie sprzedawać po tej cenie. Co będzie za rok? Kto skupję fasolę ze 3 i cena w dół. Według fas fasoli przybyło czy ubyło przez 6 miesięcy. Nie wiem czy ta cena to zastraszenie 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał(a):

Biadolić można ale to nic nie daje. Pytanie jest - co można zrobić?

za obecne ceny w fasoli?
a nic nie robić; ani sprzedawać ani siać, chyba że jako poplon, zmianowanie kiedy nic innego do głowy nie przychodzi

wyjedziesz w detal? nawet z wykorzystaniem neta i tak przegrasz jeśli nie masz zaplecza konfekcyjnego bo co? ręcznie przebierać i jaką kuchenną zgrzewarką woreczki lepić? :D

to jest (qwa) fasola i po wielokroć pisane tu było że technologia zniszczyła sensowną jednostkową do powierzchni opłacalność i tej plantacji i nawet zdziwiony byłem cenami z poprzednich dwu lat kiedy ponad 5zł kilo  bywała.

Ktoś tam wyżej porównał z pszenicą i rzeczywiście - poziom opłacalności już się zrównał; czy poprawniej - nieopłacalności
To już jest taka sama plantacja pod względem trudności uprawy jak zboża (no prawie) to i opłacalność dlaczego miała by być większa?

btw
złotówka ostatnio słabnie zarówno wobec euro jak i dolara; zatem dalsze spadki cen są już nawet i rynkowo nieuzasadnione a od poziomu owego spadku zależy czy utrzymanie obecnego poziomu cen skupu fasoli jest do utrzymania przez handel; tzn. bez wzrostów

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał(a):

No i co z tego że ubyło? 

To znaczy że nie ma już tyle fasoli co było. Jak tak każdy ładnie mówi prawo rynku to jak nie ma to i cena powinna wzrosnąć. Do nowej daleko. Jak jest sytuacja z pelletem. Mi zostało fasoli z 5 t. Dużo osób już sprzedało. 

Opublikowano
W dniu 19.02.2026 o 15:30, skywalker89 napisał(a):

Owies siej ewentualnie jęczmień i po kłopocie azotowym. Ja chyba po tym roku przejdę na 3 polówke, fasola-rzepak-owies/jęczmień 

Z owsem to już jest śliski temat. Chyba ze chcesz sobie posiać na palenie w centralnym.
Jak już kiedyś pisałem, trzeba siać wynalazki. Aura, igołomska,  kontra, orzełek, czerwona, malinka, bomba, siarka, tyczka. Na te rodzaje zazwyczaj jest zbyt i sprzedawać max do połowy grudnia. 

Na karłowego nie radzę się nastawiać, bo cena dojdzie do 2 zł. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, skywalker89 napisał(a):

Jak trampek ruszy na Iran to zboze i fasola cos dygnie pewnie, czy to przez waluty czy na giełdach, tak bym sie pocieszal jakbym mial towar 

Liczę na to, tak jak trzymałem pszenicę do ataku Rosji na UA, bo czułem,  że coś będzie i udało się zarobić. 

Trzymam całe plony z zeszłego roku i czekam, bo gorzej chyba już nie będzie. Po weekendzie będzie wiadomo czy warto było trzymać, a może już jutro, niewielki to wpływ na ceny będzie bo Iran to nie Ukraina  ale zawsze trochę 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano

Z dużej chmury mały deszcz to co trampek zrobi tego nikt nie wie my jesteśmy na końcu tego łańcucha pokarmowego i pewne że zarobimy najmniej , kto ma lepiej w rolnictwie ci co ziemniaki zostawili na polu albo marchewkę czy buraczki? Za obecną sytuacje w rolnictwie obwiniam rząd, który nie robi niczego poza napuszczaniem wszystkich na bogatych rolników. Ktoś tę różnicę w fasolowym biznesie musi brać bo sklep 12pln za kg a my 3zł z łaską. Skoro taka różnica to czemu tych biznesmów fasolowych nie przybywa?  Gwarantuje wam że gdyby pszenica była po 900 fasolarze musieli by z nami się podzielić bo nie mieli by za rok towaru. Sterują cenami bo jak nie raz urodzi się po tonie to cena jest wyższa. Ogłoszeń z fasolą na OLX jest dużo czyli coś tam ludzię mają... A prawda taka że sprzedaż idzie jak cena leci na łep i oni to wiedzą.

• Like 1
Opublikowano
Wystarczy nie siać i biznesmeny się skonczą i mastery na złom pójdą ,do byle jakiej roboty pójść i 5 w kieszeni ,a tu każdy ma zarobić tylko nie producent
  • Like 2
Opublikowano

UOKiK, można zgłosić anonimowo. Polecam, może zamiast narzekać, to warto spróbować?

Przykłady naruszeń: zmowa cenowa, zaniżanie cen, podział rynku.. dlaczego handlarze ustalają cenę między sobą przy różnych odbiorach, badane jest wszytko, kontakty, powiązania, wymiana towaru pomiędzy skupiającymi, po ile za ile,cena ostateczna.. 

https://uokik.gov.pl/ograniczanie-konkurencji-zglos-naruszenie