Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

oczywiście że

8 godzin temu, Stach123 napisał(a):

po 3 za kg.

a jasiek nie zniknie z pól i będą siać, podobnie zboża i cała reszta mimo najniższych cen od kilku lat tylko mam pytanie - a masz jakieś inne rady co mają robić ci ludzie skoro już maja te pola w dobrej kulturze i nawet gdyby znalazł się dzierżawca to szkoda oddać jeśli np po fasoli udanej stanowisko?
i jeszcze jedno ;pytanie - po co Ty sam tu zaglądasz? czy przypadkiem nie korci Cię spróbować i fasoli posiać bo też jesteś taka sama

ciemnota

jak my wszyscy reszta i też nie wiesz czego się czepić w rolnikowaniu w tych "ciekawych (qwa ) czasach" o ile w ogóle masz cokolwiek z rolnictwem wspólnego bo póki co niczego nie widziałem z Twoich "osiągnięć" czy to na foto czy w opisach konkretnej plantacji choć to ostanie mogłem przegapić bo nieprzyjemnie się Twoje wypociny czyta gdzie każdy profesjonalizm u innych jawnie Ciebie drażni a przykładu daleko nie trzeba bo ileż zgryźliwości jest np w tym

Tylko niech  mi pan polonista ...

profesjonalizm językowy też? o.O

Bez obaw @ravoj

14 godzin temu, ravoj napisał(a):

No i proszę Dysydenta nie obrażać, zresztą nikogo obrażać nie powinno się. 

tacy nie mają zdolności obrażania innych, co najwyżej do zrażania do samych siebie ;)

9 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Najlepiej pewnie jak kolega dysydent rizsypał ba plandece na zewnątrz ale raczej nie w październik...

pomyliłem się co do wcześniej opisanego przypadku rozsypanego jaśka w garażu; odkąd przestało się ochładzać przestał schnąć na tej folii na posadzce i jaki był tydzień temu taki jest nadal a nawet jak by nieco odwilgł spowrotem czyli pewnie zapas ciepła w posadzce się wyczerpał i już się wychłodziła do temperatur otoczenia i tam też zapewne nie minie się po skończonych wykopkach gdy przyczepy będą już wolne zrobić z jednej z nich improwizowaną suszarnię z nawiewem od spodu. i wcale wiele więcej nie będzie z tym roboty niż gdyby mieli z usługi dosuszenia skorzystać zewnętrznej wszak i tak trzeba to zebrać i na jakiś pojazd załadować. Pewnie trzeba będzie pożyczyć dmuchawkę od plew z lubelki co na ten rok u mnie udało się jej "usług" uniknąć i sklecić jakiś system nawiewu pewnie jeszcze z dogrzewaniem czy to z jakiegoś palnika na gaz z butli czy jakiego innego sposobu bo czekanie na mrozy i suchsze i zimniejsze od tej posadzki powietrze małe ma już szanse na sens.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Ja u siebie do wylania posadzki wziąłem firmę I oni zrobili super jak dla mnie. Taka tzw przemysłowa pisadxka zacierana maszynowo I utwardzana żywicą nie " wyciąga" wilgoci z ziarna.

Nawet jak rozleję wodę to one nie wsiąka a odparowuje. Dobrze to bodajze kolega :mysza: w innym temacie wytłunaczył.

2 lata temu gdy miałem ok 3 ton mokrej fasoli to pomogło ułozenie desek ba tejze posadzce I dopueto schło. 

Najlepiej pewnie jak kolega dysydent rizsypał ba plandece na zewnątrz ale raczej nie w październik...

Czy ja wiem ? Chybaże żywica żywica dana faktycznie, u mnie  niby też przemysłówka ale żywica nie była dawana do zacierania tylko chyba jakieś utwardzacze i tyle. 2x sypałem fasole, fakt że nie gnuj. Taka z 18% do tych 15-16% dolatywala rozsypana na max 20cm 

Opublikowano (edytowane)

o jakie cuda chłopaki od posadzek moi znajomi robią to nawet nie wiedziałem że takie coś jest; a to korund dodawany do kruszywa obniża scieralność, rzeczone żywice z powodzeniem płytki czy inne gresy, wykładziny dekoracyjne zastępują nawet "na salonach" a jako środek hydrofobizujący jakieś bitumiczne mazidło dodają do betonu  i ne trzeba niczego więcej no może po za zbrojeniem uelastyczniającym stropodachy tym zalewać które są jednocześnie i samonośne mechanicznie i szczelniejsze od papy a porównywalne z folią. Tynki dekoracyjne żywiczne w dowolnie wybranym kolorze połysku i też wodo a nie wiem czy i paroszczelne.
Posadzki narażone na czynniki chemiczne np kontakt z sokami warzyw owoców w przetwórniach bez żywicznego zabezpieczenia powierzchni szybko korodują i się wręcz skruszają od góry i tu też są najróżniejsze wynalazki aby sobie z takim agresywnym środowiskiem radzić już samą kompozycja składu masy posadzki bez konieczności dodatkowych warstw izolacyjnych na wierzchu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zaglądam tutaj z ciekawości i czytam twoje wypracowania i je podziwiam nie ze względu na przydatne rady tylko na długość Te rady czasem się pewnie komuś przydadzą , ale można je ująć w zdaniu , a wypracowań nie każdy lubi czytać chociaż by nawet ze względu na długość  Był kilka lat temu w temacie soi niejaki ptaszek podobnie jak ty był ekspertem od światowej produkcji soi , z tego co pamiętam to próbowałeś mu pomagać w temacie z którego ciebie szybko pogonił , po prostu nie było miejsca na 2 ekspertów w jednym temacie . Tutaj na fasoli póki co ekspertem jesteś sam i skrupulatnie czuwasz nad tym żeby na najwyższym pudle stać i  nikt ci nie pomagał . Nie zamierzam siać fasoli , bo póki co soja jest moim zdaniem lepszym rozwiązaniem , pod względem produkcji i dochodu . Rejestrują coraz  więcej odmian i ŚOR w tej soi , produkcja z roku na rok rośnie o kilkadziesiąt procent , cena również spada i może być podobnie jak z fasolą 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Stach123 napisał(a):

z tego co pamiętam to próbowałeś mu pomagać w temacie z którego ciebie szybko pogonił

nie pogonił tylko soja mnie przestała interesować co rzeczony @pstaszek mi pomógł w ocenie na ile bez wsparcia sztucznego np dopłatami w polskim klimacie ta uprawa nie ma sensu ekonomicznego i akurat Jego i wpisy i Wiedzę cenię do dzisiaj tylko i On chyba już coraz mniej na sojowym pisuje a że tam pełno takich jak Ty to nie za przyjemnie się tam zagląda bo ni profesjonalizmyu ni autentycznego praktycznego doświadczenia a jednozdaniowe formułki to od tego są suche arkusze kalkulacyjne zestawień dawek, terminów itp które bez obudowy samej logiki dlaczego tak, tyle, wtedy i za ile nie mają żadnej wartości ponad tylko statystyczne dane i w oparciu tylko o tabelki nikt niczego się jeszcze nie nauczył dla realnej praktyki i po to jest właśnie formuła forów takich jak to aby trochę więcej niż w suchych danych technicznych

15 minut temu, Stach123 napisał(a):

Rejestrują coraz  więcej odmian i ŚOR w tej soi

i otwierają rynek europejski na Ukrainę i okołorównikową Amerykę Południową
i co Ty na to?

czy z fasolą czy soją

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Czasem widzę że jak się fosolorzowi nie chce ulotki czytać to zapyta desydenta , efekt jest taki że ulotka  czasem krótsza niż odpowiedz , a wywody tak skomplikowane że tą ulotkę trzeba przeczytać kilka razy żeby ją dokładnie zrozumieć . te wywody są właśnie zerżnięte z tej samej  z ulotki i opisane w ten sposób że dany środek u farmazoniarza był na tyle stosowany / badany że nawet producentowi się nie chciało tyle go badać  , na dodatek  owy farmazoniarz ma na to dowody zdjęcia   których nie może poszukać . Przykład ostatni dodatki do betonu , no q.. wa opisze do końca tygodnia wszystkie procesy technologiczne produkcji betonu , a prawda jest taka że na podwórko wylane kilka gruszek betonu z dwóch betoniarni i jak pada deszcz to każda partia inaczej chłonie wode i to widać gołym okiem , beton ten sam , wystarczy że mu z kolejnej budowy w beczce zostanie m3 i domiesza na 5 m3 na kolejna budowę i parametry inne 

Opublikowano (edytowane)

prosił Cię kto o ocenę co napisałem o posadzkach? co? też drażni że być może wiem na temat więcej od Ciebie? :P
Póki co to nic na temat o który wprost  Ciebie zapytano

1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

i otwierają rynek europejski na Ukrainę i okołorównikową Amerykę Południową
i co Ty na to?

czy z fasolą czy soją

Godzinę temu, Stach123 napisał(a):

Czasem widzę że jak się fosolorzowi nie chce ulotki czytać to zapyta desydenta

a jest coś w ulotce np środka Stomp o fasoli? a przecież bywa powszechnie w niej stosowany a w tym roku na plantacjach gdzie nie było pendimetaliny to imazamoks sobie z komosą nie poradził

jest w ogóle jakaś ulotka czegokolwiek naprawdę skutecznego na śmietki które zwłaszcza w fasoli zwyczajnej są najgroźniejszym likwidatorem plantacji?

no pamiętamy tutaj - Ty zalecałeś motykę :D

to ja Ci zalecę gdzie wyszukać definicji

Godzinę temu, Stach123 napisał(a):

farmazoniarza

czy to bardziej tu o sobie nie piszesz xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ależ ja się świetnie bawię i to tanim kosztem i w dodatku nie jako menda co się czepia a wywołany i przy okazji uczulę na różne kretynizmy-porady które na podobnych forach trzeba traktować z bardzo dużym dystansem.

Sam temat fasoli zrobił się żałośnie przygnębiający bo już dochodzi do transakcji po 3,2zł a słyszałem o propozycji ceny nawet 2,0zł i choć to drugie traktuję jako plotkę to nie aż tak bardzo nieprawdopodobną.

Opublikowano

Ostatnio widać tendencje że kto ma jakąś konkretną wiedzę i chce się z nią dzielić, jest tutaj hejtowany, co więcej są kółka wzajemnej adoracji nie wiedzieć czemu akurat tych hejtujących. Wielu użytkownikom z naprawdę konkretną wiedzą w wielu tematach nie wtrzymało i opuściło forum. I z przykrością stwierdzam że naprawdę jest to strata szczególnie dla tych którzy szukają tutaj jakiejś pomocy czy też wiedzy. 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Grzechooo napisał(a):

Ostatnio widać tendencje że kto ma jakąś konkretną wiedzę i chce się z nią dzielić, jest tutaj hejtowany, co więcej są kółka wzajemnej adoracji nie wiedzieć czemu akurat tych hejtujących. Wielu użytkownikom z naprawdę konkretną wiedzą w wielu tematach nie wtrzymało i opuściło forum. I z przykrością stwierdzam że naprawdę jest to strata szczególnie dla tych którzy szukają tutaj jakiejś pomocy czy też wiedzy. 

Każdy rolnik powinien wiedzieć jak oddzielać ziarno od plowy 😉

Opublikowano

Nie wiem, nie sprzedawałem, nie orientuje się i boję się pytać, chociaż powinienem ceny znać, po tym  jak zawiodłem się na gryce. 5 lat temu sprzedałem grykę  po 3 zł, w tym roku zebrałem 3 tony i sobie liczyłem 9 tysi i co za to kupię. Potem dostałem kubeł wody na twarz, jak sie okazało że nic nie kupię bo gryka jest po 1.4zl 

Opublikowano
Godzinę temu, ravoj napisał(a):

Nie wiem, nie sprzedawałem, nie orientuje się i boję się pytać, chociaż powinienem ceny znać, po tym  jak zawiodłem się na gryce. 5 lat temu sprzedałem grykę  po 3 zł, w tym roku zebrałem 3 tony i sobie liczyłem 9 tysi i co za to kupię. Potem dostałem kubeł wody na twarz, jak sie okazało że nic nie kupię bo gryka jest po 1.4zl 

A gdzie grykę sprzedajesz?

Opublikowano

Kumpel kupił ode mnie, ale niektórzy skupujący fasolę też chętnie kupują grykę, jednak większość idzie na poplon i lepsza cena, na poplony po 2 zł na OLX trochę sprzedałem