Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
4 godziny temu, skywalker89 napisał:

Daj se z nim spokój, jakiś czas temu podobną dyskusje z nim prowadziłem, niby nie jest głupi ale cwaniak bo dostał po rodzicach równe czarnoziemy xxx ha kupione jeszcze za grosze, jakby w ost 10 latach przyszlo mu na kredyt kupic 10-20ha przy swoich 30 to by był inny czlowiek do takiej dyskusji

Zwisa mi to i powiewa, te jego odziedziczone hektary i jego sieczka w głowie. Niedawno straszył towarem z Ukrainy bo mają produkcję i takie tam. Pytam, byłeś widziałeś ? No widział jak mastery wieźli na UA i handlarz mu powiedział że chcą wejść z maszynami na tamten rynek, czy coś w tym stylu. Powtarza co usłyszy od handlarza jak sroka, a sam nie wie i kogoś pouczał. Pisze, że handlarze mają kontrakty bo tyle towaru to nie bazara jak sprzedać? To powiem, mam 500 ton pszenicy na handel i nie mam kontraktu podpisanego. Ale gdy zechcę sprzedać zbadam temat i cenę, jak mi będzie pasować, to podpisze kontrakt i sprzedam. Bo wiem ile włożyłem w uprawę na 1/ha, tak samo działają z fasolą, on gówno wie, a wyzywa od gamoni idiota.

4 godziny temu, skywalker89 napisał:

Daj se z nim spokój, jakiś czas temu podobną dyskusje z nim prowadziłem, niby nie jest głupi ale cwaniak bo dostał po rodzicach równe czarnoziemy xxx ha kupione jeszcze za grosze, jakby w ost 10 latach przyszlo mu na kredyt kupic 10-20ha przy swoich 30 to by był inny czlowiek do takiej dyskusji

Zwisa mi to i powiewa, te jego odziedziczone hektary i jego sieczka w głowie. Niedawno straszył towarem z Ukrainy bo mają produkcję i takie tam. Pytam, byłeś widziałeś ? No widział jak mastery wieźli na UA i handlarz mu powiedział że chcą wejść z maszynami na tamten rynek, czy coś w tym stylu. Powtarza co usłyszy od handlarza jak sroka, a sam nie wie i kogoś pouczał. Pisze, że handlarze mają kontrakty bo tyle towaru to nie bazara jak sprzedać? To powiem, mam 500 ton pszenicy na handel i nie mam kontraktu podpisanego. Ale gdy zechcę sprzedać zbadam temat i cenę, jak mi będzie pasować, to podpisze kontrakt i sprzedam. Bo wiem ile włożyłem w uprawę na 1/ha, tak samo działają z fasolą, on gówno wie, a wyzywa od gamoni idiota.

Opublikowano
13 godzin temu, Michciubar napisał:

Suszył ktoś kiedyś fasole dosypując do niej zboża,usłyszałem taki patent zdaję to egzamin?

Nie bardzo tzn lepiej przedmóchiwać powietrzem. Jak jest wymieszana fasola ze zbożem to powietrze nie chce przepływać i spada wydajność suszenia.

Opublikowano
18 minut temu, W1KING napisał:

Hektary i dziedziczenie nie maja nic do rzeczy ale rozumiem że z braku argumentów i ten jest dobry. Sprawa jest prosta - nie pasuje to nie rób i nie becz. To jest tylko i wyłącznie logika która najwyraźniej jest twoją słaba stroną. 

A co do upainy to trzeba mieć oczy otwarte a nie zakładać że oni tam na pewno  nic nie robią i nie zrobią bo my tu przecie potengo som i basta a to złe handlarze tylko tak mówio. Potem sa rozczarowania zaskoczenia i jeszcze większe beczenie 

500 ton pszenicy to jesteś nikim na rynku który produkuje 13mln tego ziarna. Twoja wielka produkcja stanowi bowiem 0,004% czyli 0,00004 całej produkcji w Polsce. To tak jakbyś przy produkcji ok 40 tys ton fasoli w Polsce , miał 1,6 tony i chciał cokolwiek znaczyć. Skala bazarowa Nie ośmieszaj się. 

Opublikowano

No i po co znowu obrażasz ludzi jeszcze wczoraj obrażałeś i wyśmiewałeś sąsiadów teraz się za użytkowników af bierzesz a może po prostu napisać Twoje dane publicznie i niech się sprawy toczą same ?

Opublikowano

Napisz , nie widzę problemu.

A w czym ja obrażam ludzi? W tym że 500 ton pszenicy to odpowiednik 1,6t fasoli? Sorry - taki mamy klimat. Matematyka nie kłamie i czas sobie zdać z tego sprawę. 

A sąsiadów nie wyśmiewam tylko opisuję prawidłowość . Czym bardziej skrzywdzony przez los tym większy dziad i niedbaluch. 

Opublikowano

Chłopie, ty nie rozumiesz kontekstu, w jakim ja to napisałem, o tej pszenicy, sam się ośmieszasz. Ale skoro już tak na szybko wyliczyłes mój procentowy udział w rynku, to jakiś tam mam. Może minimalny, ale wiedz jedno ,od czegoś trzeba zacząć.

Opublikowano (edytowane)

A ja myślę, że gotowe hektary mają znaczenie, bo jak gość siadał na gotowe, zachodnie tatusiowe maszyny i tylko tacie pomagał a ojciec miał wszystko na głowie całą organizacje łacznie z kredytami, to teraz na doroslego na spłacone można cwaniakować i pierdaczyć glupoty, że trzeba brać co nam handlarze dajo i trzeba sie z tego cieszyć bo dla takiego gościa tak jak on pisze, ilość razy 1-3tys zł wiecej jak z pszenicy i już jest zadowolony. Nie może pojąć, że żyły z kilku ha fasoli cale rodziny, ludzie za fasole dzieci kształcili, nie każdy miał tak dane wszystko jak on(teraz najlepiej wg niego niech sprzedadzą mu ci jego sąsiedzi nieudacznicy te hektary i niech wyjadą za granice za chlebem czy co tam sobie mysli) . Nie rozumiem jak można bronić handlarzy fasolowych, nikt w regionie (w większości) na niczym tak szybko się nie podorabiał olbrzymich majątków.. ale dobrze nam robią. ale niech ulmanowi będzie, że oni tak ciężko pracują i dają to co rynek zaakceptuje..- tu czegoś takiego nie ma, nie ma prawa rynku, oni robili robią i będą robić co chcą z ceną. Zaraz zapyta jacy oni ? Jak nie wiesz to nie wiem czemu uwazasz sie za wszechmądrego gościa bo każdy rozgarnięty w regionie wie kto rządzi w ostatnich latach w tym rynku..Po co chłop ma zarobić 15-30k/ha, jak wezmie brutto 8-15k i się cieszy

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Pieniędzy i majątku to racz mi kolego nie liczyć bo to nie twoja sprawa. Nie ma to żadnego znaczenia bo jak masz kredyty to nikt ci nie da wiecej za produkty bo masz cięzko. Twoje obciążenia i twój problem. 

Nie musisz brać co handlarze dają - nie pasuje ci ten biznes to nie rób fasoli. 

To że z kilku ha fasoli żyły całe rodziny to przeszłość i nie warto nawet tego wspominać bo tak już nigdy nie będzie. Tak samo kiedyś można było żyć z 5 hektarów cebuli i 2 hektarów kapusty a teraz cebulę robi się w dziesiątkach lub setkach hektarów i nie zawsze wielkie pieniądze zarobisz. Macie koledzy problem z odróżnieniem realiów jakie są teraz  i swoimi zyczeniami i wyobrażeniami o tym jak być powinno. Niestety za marzenia nikt nie zapłaci.

Co do handlarzy to ja im majątku nie liczę tak jak uważam że nikt mi majątku liczyć nie powinien. Tu znowu sytuacja jest banalnie prosta - masz głowę , dwie rączki i dwie nóżki jak oni - też zostań handlarzem. Nikt nie broni. 

Skoro tak was handlarze łupią to co robicie żeby ich ominąć i porządnie zarobić zamiast im kieszenie napychać.

No i wreszcie - 15-30 tys/ha? Po co się łudzić? Potem zostaje tylko rozczarowanie i biadolenie

Opublikowano

Skoro tak was handlarze łupią to co robicie żeby ich ominąć i porządnie zarobić zamiast im kieszenie napychać.

Za dużo chciałbyś wiedzieć 

Skoro tak was handlarze łupią to co robicie żeby ich ominąć i porządnie zarobić zamiast im kieszenie napychać.

Opublikowano

drobna fasola w biedrze 2,39 za pół kg.  a wy tu marzycie o 8 za kg. 

z tym suszeniem fasoli z jęczmieniem może chodzić o to że mieszają jęczmień z wilgotnością np .  10 %  z fasolą 16  %  i to poleży trochę fasola oddaje wilgoć do jęczmienia potem towar oddzielić i gra gitara 

Opublikowano
2 minuty temu, W1KING napisał:

Taaaaa, już to widzę. Będziesz tą fasolę siał, narzekał, siał i narzekał sial i...............i tak w kółko.

Opublikowano (edytowane)

@Ulman dla mnie majątek nie ma żadnego znaczenia, ja nie mam parcia na tłuczenie sie po wsiach autem za 300k. Po prostu że jestes "lepiej urodzony" nigdy nie zrozumiesz prostszych, biedniejszych ludzi i będziesz wyzywał od nieudaczników i gamoni, to że ktoś ma jakiś tam burdel na obejściu nie znaczy że jesteś od niego lepszy bo u Ciebie wszystko wybrukowane i pracownicy dbają o porządek... 

Dobrze że jeszcze rodzicie dobrze wysfatali, nieprawdaż? 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Co do suszenia fasoli jeśli ktoś nie chce inwestować w jakąś podłogę to polecam plastikowy dren 100 .Położyć na spód przyczepy i przysypać fasolą (tak z 10 metrów na 4 tony)  . jeden koniec wyciagnąć nad fasolę i podłączyć jakąś turbinkę  lub wydajny wentylator . Włączyć w upalny dzień to ją wysuszy . Tutaj znaczenie ma wentylator , nie chodzi o to by gwizdało jak w dmuchawie do siana (choć może) ale też musi być wymuszone powietrze by wypychało wilgoć . Nie stety jest to paten na słoneczne dni bo podczas deszczowej pogody nawet w suchej stodole można bardziej naciagnąć wilgoci niż wysuszyć . Co do turbinek to można wykorzystać z samochodu jeśli ma się dostępne zasilane 12/24 no i turbinka/wentylator nie może być malutka raczej z samochodu ciężarowego .

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Łukaszek napisał:

No i po co znowu obrażasz ludzi jeszcze wczoraj obrażałeś i wyśmiewałeś sąsiadów teraz się za użytkowników af bierzesz a może po prostu napisać Twoje dane publicznie i niech się sprawy toczą same ?

a no się potoczą, pierwej publikujący czyjeś dane zostanie ukarany nawet bez pozwu publikowanego a z samej "mocy ustawy" a nawet kilku choćby z pakietu tzw "RODO" niż kogokolwiek zainteresują czyjekolwiek dane upublicznione bo po co?
Jeśli ktoś zostanie obrażony lub tylko takim się poczuje na łamach choćby i AF czy zostaną "naruszone czyjeś interesy"; z mocy tych samych ustaw ma prawo wystąpić do organów ścigania o ustalenie takich danych ale tylko na potrzeby danej sprawy i bez prawa publikacji dalej tych danych chyba że wyrok sądu na to pozwoli.

nawet nie wiem czy zakwalifikować to u Ciebie jako groźbę karalną ale głupotę samobójczą prawnie na pewno xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Cała polska żyje sensacjami o  zaginionej izabelllly , a całe grochowe towarzystwo kłótnią ulmana z wikingiem  hahah niech jeszcze który napisze że się zesrał w gacie to może się w głównych wiadomościach tym zajmą  

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Stach123 napisał:

Cała polska żyje sensacjami o  zaginionej izabelllly , a całe grochowe towarzystwo kłótnią ulmana z wikingiem  hahah niech jeszcze który napisze że się zesrał w gacie to może się w głównych wiadomościach tym zajmą  

Bo są sprawy ważne i ważniejsze, co mnie obchodzi jakaś kobieta z drugiego końca Polski jak tu na forum decydujemy o przyszłości branży fasolowej.🤣

Edytowane przez Łukaszek
  • Haha 3
Opublikowano

fasola  staje się kolejnym gatunkiem roślin do masowej produkcji 

czasy że się zarabiało 10 x tyle co na pszenicy minęły , teraz żeby zostało tyle co na pszenicy to  trzeba się postarać 

na pasach kwietnych jest 4200  do hektara bez roboty , zakładając że tych fasol macie niewiele  ha , pola rozdrobnione to może zamiast uszczesliwiać  handlarzy  grochem zacznijcie  uszczęśliwiać owady  ziołami / chwasty 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Łukaszek napisał:

A Ty nie możesz przeżyć jak mojego wpisu nie skomentujesz, chyba nie byłeś w nim wymieniony więc nie wiem czemu poczułeś się wezwany do odpowiedzi.

nie jestem ciekaw niczyich personaliów tylko na złość temuż publikowanych ani nie chcę aby ktokolwiek miał przez to kłopoty nawet jeśli z własnej czy czjekolwiek... (rym niezamierzony)

45 minut temu, Stach123 napisał:

fasola  staje się kolejnym gatunkiem roślin do masowej produkcji 

czasy że się zarabiało 10 x tyle co na pszenicy minęły , teraz żeby zostało tyle co na pszenicy to  trzeba się postarać 

na pasach kwietnych jest 4200  do hektara bez roboty , zakładając że tych fasol macie niewiele  ha , pola rozdrobnione to może zamiast uszczesliwiać  handlarzy  grochem zacznijcie  uszczęśliwiać owady  ziołami / chwasty 

fasoli do tych "kwietnych" nie zaliczają?

przynajmniej odmian - nomen omen - z gatunku wielokwiatowych

Edytowane przez dysydent