Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Masz rację. Że stratami jestem pogodzony i amistar czeka. Tak a propos, kiedy robicie zabieg grzybowka, jaka faza fasoli? 

I przy okazji kiedy pryskacie na strąkowca? Zakładam, że inazuma będzie ok, ale jaka dawka acetamiprydu i perytroidu? 

Już od dwóch osób słyszałem o aminokwasach. Czy to ktoś praktykuje? Osobiście jestem trochę sceptyczny. Wiadomo, że coś da, ale czy warte pieniędzy, które się za to płaci, to mam wątpliwości.  

Opublikowano (edytowane)

"Ravoj" parę stron temu wstawił zdjęcie bukłaków pulsara i basagranu obok siebie stojących to można chyba porównać która brązowsza od której, ... nie chce mi się szukać bo jakiś meteopata się ze mnie.. chmura idzie ciśnienie pewnie spada bo zero sił i .. nawet tego posta nie wiem czy piszę czy mi się wydaje że piszę|/- _...

..ście mnie przestraszyli że sprzedali mi jakiego RSMu z czym tłustym dodanym za ponad półtorej stówy za litr i aż sam poszukałem i - no nieco mnie uspokoiło bo taki brązowy ten pulsar to on nie jest
IMG_20240515_091328144_HDR_copy_1024x768.jpg

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 godzin temu, odrion napisał:

Już od dwóch osób słyszałem o aminokwasach. Czy to ktoś praktykuje?

W pszenicy stosowałem NaturalCrop SL i nie zaszkodziło a nawet bym powiedział że przywróciło ją do stanu pierwotnego po przypaleniu  miksem trineksapaku etylu i triazolu. Teraz dodam do grzybóki w fasoli zobaczymy efekt.

Opublikowano (edytowane)

acha - to dziś już deszczu nie będzie ani żadnej burzy - właśnie przyszedł mi alert to już na pewno nie będzie

ja to bym się wstydził pracować w takiej abominacji jak ta "alertownia"
chmura już dawno se poszła czy się rozeszła to oni dopiero alert, no ale robią postępy - zawsze to lepiej dwie godziny po niż dwa dni po jak po ostatnim gradzie mi ostrzeżenie przysłali że może być. już nie śmiech , już obrzydzenie do tych ludzi że wyciągają rękę po pieniądze za coś takiego

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

z tych chmur które widzisz duży deszcz nie pada po za może pojedynczymi kilometrami kwadratowymi w ich centrach.
U mnie pokropiło tylko a chmurzysko groźniej wyglądało jak kilka dni temu tamto gradowe

może gdzie co bliżej nocy? ale jeśli już alerta rozsyłają to wątpię :P
to jeszcze burze majowe, tej siły i skali nie maja co te później - już typowo letnie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Wieczorem mam zamiar jechać pryskać fasolę chyba że popada to na poniedziałek przełożę. Wacham się jeszcze nad rodzajem oprysku. Jak myślicie co będzie lepszym rozwiązaniem na szarłat i komosę:

1. 1.5 basagran+1l aptolan na ha i porawka za tydzień tym samym

Czy

2. 0.8 corum i poprawka za tydzień tym samym 

Fasola 1 para potrójnych liści dobrze rozwinięta.

Edytowane przez Marek1129
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Marek1129 napisał:

Wieczorem mam zamiar jechać pryskać fasolę chyba że popada to na poniedziałek przełożę. Wacham się jeszcze nad rodzajem oprysku. Jak myślicie co będzie lepszym rozwiązaniem na szarłat i komosę:

1. 1.5 basagran+1l aptolan na ha i porawka za tydzień tym samym

Czy

2. 0.8 corum i poprawka za tydzień tym samym 

Fasola 1 para potrójnych liści dobrze rozwinięta.

Komosy? Zdecydowanie corum jezeli tak.

Jakies jaja. Jezeli ta chmura nie przestanie znikac 10km przede mna to sie chyba wyprowadzam.

Screenshot_2024-05-25-17-52-37-982_de.wetteronline.wetterapp.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

No jak nas to minie to ja też Kamilu  pod Tomaszów jadę rancza szukać. Podoba mi się tam, tylko żeby to było po tamtej stronie Wisły kurde. 

54 minuty temu, Łukaszek napisał:

Corum dwa razy ale niech się ktoś mądrzejszy jeszcze wypowie.

Zdecydowanie tak. 

Ciemno na sławęcinie się zrobiło, chyba nie minie. Dziś z rzeki wodę wozilem na podlewanie ogrodów i trawników, to na bank będzie padać 

IMG_20240525_180459268_HDR_copy_1638x1228.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Łukaszek napisał:

Corum dwa razy ale niech się ktoś mądrzejszy jeszcze wypowie.

no tu nie ma mądrzejszych bo za krótko owo corum w stosowaniu ale same etykiety jednoznacznie; komosa imazamoks - wrażliwa ,bentazon - średnio wrażliwa i ew jak by szarłaty pierwszy zabieg przetrzymały to do drugiego można już będzie manewrować ew dodatkiem jeszcze jakieś ilości basagranu czy ew zwiększyć samego corum jeśli poparzeń nie będzie na fasoli po pierwszym a chwaściory nie zdechną zwłaszcza komosa

10 minut temu, androproteam napisał:

Basagramem 1,5l + atpolan 1l lepiej zabieg wykonać rano 4 czy po 20?

w siarczyście słoneczny dzień atpolan + ultrafiloet może poparzyć bardziej z porannego zabiegu fasolę ale i niektóre chwasty o co tłustszych, owłosionych czy omączonych jak np komosa liściach lepiej wchłoną bentazon tak że kwestia oceny czy poziom zachwaszczenia i gatunki chwastów warte ryzyka wprawdzie nieco większej skuteczności porannego ale i większego ryzyka oparzeń dla fasoli
zmniejszanie dawki bentazonu nic tu nie zmieni a tylko rdestom i rumianowatym da większe fory bo je jednakowo zwalcza i poranny i wieczorny a tylko od ilości danej substancji zależy nie od czasu jej podania poziom skuteczności

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie po pierwszym zabiegu na fasoli nie bylo znaku a po drugim juz troche liscienie poparzyło. Tak samo na kawalku gdzie szedl sam dash i tak samo na kawalku gdzie szedl dash+partner. Wiec to wplywu nie mialo. Moze te upaly mialy wplyw? Potrojne nic tylko liscienie. Jeden kawalek mialem jutro poprawic juz ostatni raz bo tam jest duzo komosy tylko teraz jak ją troche poparzyło to mozna?

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
2 minuty temu, kamil800 napisał:

tylko teraz jak ją troche poparzyło to mozna?

a no właśnie ten dylemat to uroki rolnikowania

nikt Ci autorytatywnie nie odpowie a tym bardziej wiarygodnie  bo nikt nie ma prawa wiedzieć czy nie doparzy czy jednak .
sie ryzykuje albo spalenie plantacji albo w tym wypadku uzupełnienie mechanicznymi metodami chemiczne

Opublikowano (edytowane)

Nie no spalic to jej chyba nie spali bo srodki ladne zdrowe. Moze jakby w koncu popadalo. I troche bardziej ruszyla te soki to poprawka nie poparzy 🤔 ale to chyba trzeba bedzie i tak odłożyć na ewentualny poniedzialek. kurde teraz to nie wiem

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
23 minuty temu, androproteam napisał:

Basagramem 1,5l + atpolan 1l lepiej zabieg wykonać rano 4 czy po 20?

Dla niektórych 5 rano to jeszcze noc a ja uwielbiam o tej porze pryskać fasolę. Moim zdaniem lepiej jak wieczorem, ale to moje zdanie.

Chwasty chłoną środek jak ciemny lud Kaczyńskiego, fasola się broni przed środkami jak Kamiński przed więzieniem, a zabieg się udaje jak nagrania Ziobry  tzw.  Panu Kleksowi, same korzyści.  

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Łukaszek napisał:

nie wjeżdżam

od nie pamiętam odkąd

główną przyczyną był dziadowski siewnik i parę lat temu nawet fotkę wstawiłem a po takim wieloraki nie pasują, w tym roku już mogę bo usługowo profesjonalnie posiane w iście buraczanym rozstawie ale po tym ile widzę nasianych fasoli to wolę opryskami popalić czy trochę chwastów skosić przed żniwami niż tracić czas zdrowie , nerwy i paliwo na ten badziew jaki cenowo zanosi się fasola w tym roku. Z resztą fasola jest u ns tylko zmianowaniową zapchajdziurą od zawsze to jeszcze poplony mam wielorakami a może jeszcze motykami po całości pola pucować? niedoczekanie

a tak szczerzej to jak by ten wielorak był swój to prędzej, pożyczanek nie lubię w dowolną stronę a kupować tylko do fasoli to ... no - nie!

i tak trudno w obejściu się od tej graciarni obrócić i prędzej zarzucę fasolę niżbym...

właśnie kawałek fasoli jeśli w czas nie dojrzeje to i tak pójdzie na zielono pod przyoranie pod zimową cebulę, niedużo - max ze 20 arów bo w tym roku zero zbóż na polach u nas ale bez żalu i "ewentualizowania" jako to - sie wcześniej skosi, sie wywiezie po za pole na dosuszenie w razie by,... mulczer pług agregat siew cebuli, dzień góra dwa i ... no chyba że jara cebula kawałkiem pójdzie pod glifosat z chawstoxem a dlaczego to wstyd zdjęcie pokazywać ale tak to jak się sieje więcej niż się zaplanowało i ponad obszar który się zaplanowało bo nasiona są to się sieje
moze kiedyś pokażę  no ale pas skrzypu ostów i czyśca błotnego, i co z tego że cebula modelowo powschodziła i w tym buszu?
no po niedzieli spróbuję floksypyrem ten pas tylko muszę poczytać neta ile to można max by poziomu wariactwa nie przekroczyć :D

dzisiaj pięć arów cebuli ozimej ze szczypiorem w pęczku sprzedanej (w tym roku wcześniej wyszła) daje więcej zysku netto niż hektar najładniejszej fasoli i jeśli czas swój inwestować to w przychód już tu i teraz a nie może kiedyś jak ew pogoda pozwoli tego strączkowego pierdopęda zebrać wszak i to nie jest pewne.

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

no fasoli nie pomogło ale jeśli masz jakie pszenice to już nie masz wątpliwości że minie jeden bodaj oprysk od grzyba

1 godzinę temu, dysydent napisał:

uroki rolnikowania

:P 

Edytowane przez dysydent