Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano
13 godzin temu, skywalker89 napisał:

Na 99% mowa o słoiku co kiedyś w starej wsi urzedował a teraz jest też hotelarzem w zmcu 

to nie o niego chodzi ten facet jest to z firmy polgreen czy jakos tak z wawy blachy  i dzisiaj zabierał cena 5,5 netto od szwagra.

Opublikowano
1 godzinę temu, MarekUA napisał:

to nie o niego chodzi ten facet jest to z firmy polgreen czy jakos tak z wawy blachy  i dzisiaj zabierał cena 5,5 netto od szwagra.

do tego pana z pod warszawy polgreen już 2 rok sprzedaje fasole drobną i jest git 

Opublikowano

też widziałem jak robił gość tak  hektar robił 2h  ale z boku robił master to on  zrobił hektar 45m-1h solmax lepiej rozpyla słomę i fasola czystsza jak po pedkusie zero strączki i ziemi   i mniej wylatuje wentylatorem po masterze jak by więcej  słomy mniej rozdrobniona i  jak by więcej leżało białej fasoli na polu zassanej  przez wentylator

Opublikowano (edytowane)

dwadzieścia śrub od pokrywy i wszystko widać. a po odkręceniu wałka (kolejne 4 śruby) można poustawiać bębny względem siebie aby noże się mijały.
Nas koszt wymiany trybów z poprzecznego wałka od koła napędzającego i wspolpracujący z nim tryb na wałku napędzającym bębny plus łożysko większe na tym wałku plus żeliwne gniazdo tego łożyska i kilka dystansówek podkladek; wyniosło to wszystko coś ok 120 zł. Kupowane w Zamościu ul chyba Promienna obok Biedronki.
Powodzenia w rozkręcaniu :)
Rzeczywiście te tryby idą jak woda; mówił gość z tego sklepu
jedyna zaleta polskiej kosiarki rotacyjnej to tani serwis.
Przeciążenia to błąd w idei samej przeróbki do fasoli bo talerz całym swoim obwodem ocierający o glebę stanowi zbyt duży opór jak na konstrukcję liczoną na opory tylko z dna bębnów które mają o wiele mniejszy promień.
To się musi łamać przy takim użytkowaniu.
Pewnym zabezpieczeniem jest poluzowanie pasków aby przy przeciążeniach się ślizgały ale wtedy trzeba idealnie utrzymywać głębokość pracy i najlepiej uchylić kosiarkę tak aby tylko przodem zagłębiały się noże w glebie a tyłem bębnów szły po powierzchni.Wtedy prawie o połowę spadają obciążenia ale jest to możliwe tylko jeśli jest jakieś rozwiązanie kopiujące powierzchnię pola (koło jedno lub więcej podporowe regulowane) bo bez podpory trzeba trzymać na podnośniku i zbiera wszystkie nierównosci pola jak i niedokonałość podnośnika no i szyja boli od oglądania a uszy od pisku pasków.

idea kosiarki rotacyjnej przydatna gdy chwast na polu uniemożliwiający podcinanie nożowymi podcinarkami... czyli najczęściej

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 3.09.2020 o 07:22, Grzechooo napisał:

@dydydent masz determinację o 2 w nocy ja na cięcie fasoli wstaje zawsze koło 4 bo w nocy pomimo świateł to ch...j nie robota.

do cięcia fasoli trzeba się skumplować z żabami tzn wychodzić w pole kiedy mokro a w nocy nawet mam lepiej bo nawet nie muszę się oglądać czy kosiarka pracuje i nawet kamera z monitorem mi do tego nie potrzebna, szyba wystarczy :D
ACtC-3fAQ3UOqYSBdYrY1P1eGPowu54tCrdldOtz

jak by się kto pytał...?
ACtC-3fF5ElGm16qb3T2v55vZkdF_lOdo-zfDEsR

Opublikowano (edytowane)

jeśli cię to drażni to jest taka opcja na af "ignoruj użytkownika" a jeśli mimo wszystko czytasz co napiszę .. to o co chodzi?
Nie da się wytłumaczyć w jednym zdaniu rzeczy bardziej skomplikowanej od młotka i wice wersa.
Młotek do działania nie potrzebuje skomplikowanego przekazu

a jeśli "baluję" to z takimi którzy mają coś ciekawego do powiedzenia i nie muszę "nawijać" bo mogę czegoś ciekawego sam posłuchać.

Oczywiście wielu może się nie podobać że zdradzam rzeczy wartościowe a przy tym proste jak np jak prosta jest przebudowa kosiarki do trawy na koszenie fasoli i jest to niecałe pół dnia roboty podczas gdy jakieś okoliczne "łosie" liczyli sobie półtora tysiaka a i to maszyna jest totalnie niedopracowana i przeciążona bo ani to dobrze pracuje ani długo.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

a no właśnie nie tylko kosiarka ale i cała uprawa fasoli jest banalnie prosta i coraz mniej pracochłonna a jedynym powodem dla którego powinna być bardziej dochodowa z hektara niż np zboże czy nawet buraki jest owo ryzyko jedno z najwyższych jakie jest wpisane w tę plantację.
Jest i na to rada aby ryzyko żniw zmniejszyć to zaplecze technologiczne do wymłócenia mokrej i dosuszenia bez zniszczenia parametrów i to po stronie rolnika (głównie wymłócenie) stoi bardziej niż handlu bo sortowanie handel przejął na siebie w ciągu ostatnich kilku lat szybciej niż się tego spodziewałem. "Szacun" - to wszystko co napiszę

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
20 godzin temu, matek89121 napisał:

znajomy ma ale narzeka  niby  nowy a co raz jakieś łożysko , 2godziny hektar

Bo trzeba te łożyska nasmarować porządnie to będzie chodzić 

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

@dysydent łepski z Ciebie facet, ogólnie to w życiu zajmowałeś się tylko gospodarką czy czymś jeszcze? pytam z ciekawości.

nie zadawaj takich  pytań  jeśli nie jesteś gotowy na rozprawkę o życiu głównego bohatera wątku o fasoli

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, matek89121 napisał:

nie zadawaj takich  pytań  jeśli nie jesteś gotowy na rozprawkę o życiu głównego bohatera wątku o fasoli

Skoro zadał takie pytanie widocznie jest gotowy? W czym problem może akurat czegoś ciekawego się nauczysz jak trochę  @dysydetn poczytasz?

Edytowane przez bartekac7
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Grzechooo napisał:

@dysydent łepski z Ciebie facet, ogólnie to w życiu zajmowałeś się tylko gospodarką czy czymś jeszcze? pytam z ciekawości.

fasola i ogólnie "gospodarka" to rozrywka na po godzinach
zastanowiły mnie problemy jakie mają rolnicy w prostych do zmechanizowania czynnościach , nie mogą się porozumieć w prostych i wspólnych sprawach. ciekawy ludek, nie ma co.
Cwaniakowanie jakli to on jeden z drugim "mądry" bo mu opryski podziałały czy pogoda dopisała a tak na prawdę pojęcia nie ma ani o jednym a wpływu na drugie.
Jest to bardzo zabawne czasem żenujące i - @matek89121 ma rację - jest to ciekawe studium nie tylko o rolnictwie

...było pytać? pytasz i masz :D

Edytowane przez dysydent