Skocz do zawartości

Polecane posty


Radekk    154

1. Wyjmujesz siedzenie.

2. Odczepiasz linki od sprzęgła WOM,hamulca ręcznego,zaczepu hitch (ja zawsze odkręcam przy poszczególnych elementach).

3. Odkręcasz panel sterowania podnośnikiem,Odkręcasz i wyjmujesz dolną tylną szybę wraz z ramką, odkręcasz wszystkie śruby mocujące podłogę

4 Rozłączasz kable od sygnalizacji wł. WOM i ham.ręcznego.

5. Wyciągasz całą podłogę do góry uważając aby nie po haczyć tapicerki,jak masz już manewr wyjmujesz z ciągnika.

6. Teraz masz już elegancki dostęp do podnośnika,przydało by się wszystko ładnie wyczyścić z wszystkiego syfu.

7. Odkręcasz rurkę u góry i przy skrzyni biegów (to ta co prowadzi do filtra bacznego hydrauliki, jest ona w połowie skręcana),demontujesz

węże od siłownika pomocniczego,ściągasz główkę siłownika z ramienia podnośnika.

8. Odkręcasz inne przeszkadzające elementy tj.gniazdko elektryczne i pneumatyczne do przyczep,wyjmujesz sworzeń od dźwigni wałka

skrętnego, możesz odkręcić ramiona podnośnika żeby było

lżej zdjąć.

9. Odkręcasz i wyciągasz wszystkie śruby mocujące podnośnik do mostu, (jak ręcznie zdejmujesz uwiązujesz sobie mocno go do rury)

10.Zdejmujesz cały plecak i wyjmujesz do tyłu (warto przedtem przygotować czyste miejsce gdzie go położyć i wyciągać w dwie osoby).

 

To tak wydaje mi się ,że najistotniejsze rzeczy opisałem ,myślę ,że niczego nie pominąłem ,jeżeli tak niech ktoś poprawi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jakub21    13

O taką odpowiedź mi chodziło a powiedz mi jeszcze gdzie szukać śrub mocujących podłogę ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


Cezary4514    50

wystarczy wyjac siedzenie i odkrecic sruby z tyłu podłogi. Podloge przechylasz w strone kierownicy i masz dobry dostep do korpusu podnosnika. Można i cala podloge wyjac ale powodzenia potem przy podpinaniu linek od hamulca recznego.

Edytowano przez Cezary4514

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

rechot1992    0

Kolega Cezary4514 ma racje wystarczy pochylić podłogę i jest luks miejsca. Dzisiaj skręciłem podnośnik i pompę i mam kolejny problem tego typu ze jak włączę wałek WOM-u to mi coś dziwnie grzechocze. Pompa chodzi ładnie pięknie bo jak pociągnę za wajchę do podnoszenia przyczepy to przygasa ciągnik wiec pracuje a podnośnik nie chce podnosić. Spotkał się ktoś z takim problemem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

maks    82

Aby nie rozpoczynać nowego tematu to zapytam tutaj ponieważ mam problem z podnośnikiem w Zetorze 7711 ponieważ co chwila mi opuszcza i podnosi maszynę czy obojętnie co mu zaczepie. Chcę wyjąć podnośnik i zawieść go do zakładu w Gnieźnie aby mi go sprawdzili. Mam prośbę pytanie aby mi ktoś krok po kroku powiedział jak wyjąć (wymontować) ten podnośnik co odkręcać jeśli chodzi o kabinę, jakieś porady ?? :rolleyes:

Pierwsze co, to wyjmujesz tloczysko i sprawdzasz uszczelnienia. Koszt wymiany niewielki, podobniez w tloku wspomagajacym. Bo to jest przyczyna tego opuszczania i podnoszenia. Serwis zrobi to samo, za odpowiednią opłatą oczywiście.

 

wystarczy wyjac siedzenie i odkrecic sruby z tyłu podłogi. Podloge przechylasz w strone kierownicy i masz dobry dostep do korpusu podnosnika. Można i cala podloge wyjac ale powodzenia potem przy podpinaniu linek od hamulca recznego.

Ja zawsze podloge cala wywalalem, wiecej miejsca :D

A i problemow potem jakos nie bylo bo te koncowki linek przy dzwigienkach hamulca i sprzęgła są nakręcane.

 

rechot1992 - prawdopodobnie cos pomieszales z dzwigienkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jakub21    13

A jak sprawdzić rozdzielacz ?? Bo dajmy na to mam agregat składany hydraulicznie i podniosę maszyne i chce go złożyć podniesionego dam ok 1000 obrotów to maszyna się zamyka ale opada na podnośniku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Radekk    154

Jeżeli składa się dobrze to znaczy ,że obwód hydrauliki zewnętrznej działa ok. Podnośnik TUZ ma osobna listwe w rozdzielaczu i nie jest to jedno z drugim powiązane. Napisałeś ,że maszyna opada na podnośniku, jest to najprawdopodobniej wina Manszet uszczelniających tłok podnośnika zużyły się ze starości i przepuszczają to dlatego tak opada i podnosi ,słusznie podpowiada tutaj kolega @maks.Dopiero w

następnej kolejności może być to wypracowany zawór bezpieczeństwa przy cylindrze,a rozdzielacz obstawiał bym w ostatniej kolejności.

 

Sprawdzić rozdzielacz możesz podłączając pod wlot sprężone powietrze i obserwować gdzie ucieka,i jak to wszystko chodzi przy różnych położeniach dzwigni podnoszenia.

Edytowano przez Radekk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jakub21    13

Ok dzięki będę go wyciągał po nowym roku to dam znać i pewnie będę miał jeszcze wiele pytań :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

rechot1992    0

Raczej jest dobrze złożone bo kolega Radekk wysłał mi zdjęcia i było złożone tak samo. Nie wiem tylko skąd ten zgrzyt jak włączę WOM. A mam jeszcze pytanie odnośnie rozdzielacza. Powinien on być po skosie do obudowy czy równo? Chodzi mi o to ze rozdzielacz przy cylindrze odstawał mi do góry a przy dźwigienkach był równo z obudową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Radekk    154

Takie złożenie jak na zdjęciach jest na pewno prawidłowe,bo podnośnik działa bez zarzutu.

 

Rozdzielacz powinien być w jednej płaszczyźnie przylegania tak jak płaszczyzna uszczelki.(nie wiem czy o to chodziło)

 

Ten zgrzyt tylko przy włączaniu,czy cały czas? (jak przy włączaniu to sprawdź w pierwszej kolejności czy sprzęgło dobrze rozłącza WOM)

Opisz dokładniej co jest Czy w żadnej kombinacji dzwigni nie podnosi? Napisałeś ,że obwód zewnętrzny działa. Przyczyny trzeba szukać w rozdzielaczu,tłoku badz zaworze bezpieczęstwa cylindra.(wykluczam opcję ,że jest coś nie tak złożone). Dobrym pomysłem było by sprawdzenie podnośnika sprężonym powietrzem szczelności i co się w ogóle dzieje.

Edytowano przez Radekk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A wiec miałem ten sam problem co kolega @Jakub21 uszczelniacze na tłoku były takie ze po wyjeciu cylindra tłok sam wyleciał :D .

Edit Czy kolega @Radek mógłby opowiedziec jak wyglada to sprawdzenie powietrzem ?

Edytowano przez andrzej261082

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Radekk    154

To sprawdzenie powietrzem wygląda tak ,że nakładamy kawałek pasującego węża na tulejkę centrującą w rozdzielaczu i przykładamy pistolet i puszczamy sprężone powietrze.Obserwujemy co sie dzieje czy gdzieś nie ucieka wtedy kiedy nie powinno ,tzn . operujemy odpowiednio tą dźwignią od podnośnika w tym czasie widzimy jak chodzą nam te wszystkie ''dźwigienki'' po swoich prowadzeniach. Tym sposobem możemy wstępnie ocenić i sprawdzić jak działa ten cały mechanizm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jakub21    13

A wiec miałem ten sam problem co kolega @Jakub21 uszczelniacze na tłoku były takie ze po wyjeciu cylindra tłok sam wyleciał :D .

Edit Czy kolega @Radek mógłby opowiedziec jak wyglada to sprawdzenie powietrzem ?

Właśnie czy kolega @Radek mógłby wyjaśnić gdzie wpiąć wąż z powietrzem i czy gdzieś powinno uchodzić czy nigdzie i czy potem wszystko się samo odpowietrzy czy trzeba jakoś te powietrze usunąć ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

maks    82

No pisze Ci, z boku bloku idzie taka rurka zasilajaca od pompy i wchodzi ona w pokrywe a dalej w rozdzielacz. To podpinasz powietrze wlasnie tam w pokrywe.

I potem tak (na logike, wystarczy przypomniec sobie jak sie zachowuje podnosnik):

-gdy wajcha na opuszczanie to powietrze powinno isc powrotem (na filtr)

-gdy wajcha w gorze (a ramiona w dole) to powietrze powinno isc do tloczyska

-gdy wajcha w gorze i podniesiesz ramiona to po podniesieniu powietrze zamiast do tloczyska bedzie szlo powrotem

 

Musisz pamietac, ze pod rozdzielacz jest podpieta dzwignia podnosnika ale i ramiona. Gdy ich pozycja bedzie rowna z ta wyznaczona przez dzwignie to olej (powietrze) przestanie byc kierowane do tloczyska.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

rechot1992    0

Dzisiaj do szlem do tego dlaczego mi nie podnosi podnośnik. Okazało się ze była nie dokręcona śruba na rurce wychodzącej z rozdzielacza i idącej do tulei cylindrycznej. Zrobiłem podnośnik w godzinę. Jaka była moja radość gdy sprawdziłem powietrzem jak radził kolega Radek i działało wszystko ale nie cieszyłem się długo. Podnośnik nadal działa nie dobrze. Objawy są dość dziwne gdyż, podnośnik ładnie podnosił gdy założyłem go bez siłownika wspomagającego. Jak założyłem wspomagający to zaczoł mi od razu opuszczać i falować. Jeszcze tak nie było z nim. A jak zgaszę silnik to podnośnik od razu opada na ziemie. Uszczelniacze są nowe bo wymieniałem i mam tez założony dodatkowy pierścień nad dwoma uszczelniającymi. Tuleja jest trochę porysowana ale nie aż tak żeby siłownik opuszczał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach



maks    82

Jak faluje i opada po zgaszeniu, to znaczy, ze gdzies ucieka mu olej. Sprawdz podlaczenie tloczyska pomocniczego, glownego i czy nigdzie nie ucieka olej (powietrze).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Radekk    154

Ciężko cos doradzić jak sie tego nie widzi. Tak jak koledzy napisali powyżej gdzieś masz nieszczelność i ot cała przyczyna,może jakiś zawór sie przycina lub oring na tulejce centrującej jest nieszczelny,musisz to posprawdzać jeszcze raz szczegółowo ze spokojem a napewno znajdziesz przyczynę. Nie ma tam żadnej magii w tej konstrukcji. Dziwi mnie jedna kwestia ,że chodził Ci ładnie dopóki nie podłączyłeś siłownika pomocniczego, czyżby jakiś brud był we wężu i wleciał do rozdzielacza? A może to tylko zbieg okoliczności? A faluje dlatego ,że gdzieś jest ubytek oleju i rozdzielacz dodaje sobie automatycznie oleju do ustawionego położenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

rechot1992    0

A czy może to być przez to że żeby założyć siłownik trzeba było go trochę wyciągnąć i mógł nabrać powietrza i jest zapowietrzony teraz. Mam filmik jak działa teraz podnośnik z podpiętą platformą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

maks    82

Ileż to razy ja rozbierając podnosnik niczego nie odpowietrzałem i działało bez problemu. Wychodzę więc z założenia, ze sam się odpowietrza, więc wydaje mi się, że to nie to.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jakub21    13

U mnie po zdjęciu podnośnika i wymontowaniu tłoka okazało się że uszczelnień praktycznie nie ma, metalowy pierścień był zapieczony a tłok porysowany. Nowy tłok nowego typu jak w nowych zetorach - 135zł

Uszczelniacze tłoka - 47zł

Podkładki i uszczelka podnośnika 15zł

Komplet naprawczy siłownika pomocniczego 25zł

Cylinder był jeszcze w dobrym stanie :rolleyes:

Wszystko poskładane przez noc utrzymał ok 500kg i nie opuścił nawet o centymetr. Dzięki za rady :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez dawid12
      Witam mam problem z podnosnikiem w T-25.Ciągnik podnosi tylko lekkie maszyny(pajak,obsypnik).A ciezejszych niepodnosi wcale albo podniesie i nietrzyma.Pompa została wymieniona uszczelki na siłowniku tez.I tu jest problem bo juz niewemy co to moze byc.
    • Przez 7613farmer
      Witam wszystkich forumowiczow prosze o porade, otoz posiadam od nowosci ciagnik Zetor Proxima 8441 w ktorym problemem jest stale przeciekajaca nagrzewnica.
      Pierwsza oryginalna jak dotad wytrzymała najdłuzej - 4lata. Kupiłem druga,polska- nie chinska,ktora wytrzymala jakies pol roku. Jeszcze na gwarancji ja oddalem i po długim okresie oczekiwania wkoncu wymienili mi na nowa,ktora zamontowalem i działala jakiś miesiac az tu wczoraj wsiadam a tu woda leje mi sie po głowie. Pomozcie co moze byc powodem,czy wszystkie nagrzewnice sa wadliwe, czy to jakas wada konstrukcyjna traktora? Jak narazie wybieram sie zareklamowac ta trzecia -tez jeszcze jest na gwarancji. I co - macie jakis pomysł?
    • Przez BARTOLA
      witam posiadam zetora 7011  z tylnymi kołami o rozmiarze 13.6-36 i mam takowy problem ze przy orce z pługami 3 skibowymi ma słabą przyczepność i troche brakuje mu mocy zastanawiam sie nad zmiana kół na rozmiar 28  czy coś da ta zamiana?  słyszałem ze koła od c360  bedą pasować  ktos coś pomoże w tym temacie?  
    • Przez skok
      Witam
      Mam zetora 12145 turbo i chce kupić do niego głebosza 5 łap na zabezpieczeniu kołkowym ziemia 3i 4 klasa płasko głebokosc pracy ok. 50 cm
      czy ten ciągnik da sobie z nim rade ????
    • Przez wojtek8244
      Witam,
      Posiadam ciągnik Renault 551 (nowy zakup) i piszę na forum do posiadaczy tego ciągnika, bo mam problem. Gdzie jest w tym ciągniku włączanie świecy płomieniowej? Robi się zimno i przydałoby się trochę podgrzać, z tego co mi się wydaje to włączanie jej jest w stacyjce, ale nie jestem pewny dlatego pytam. Sprawdzone było multimetrem i nie ma napięcia na świecy, sprawdzenie świecy czy jest dobra to żaden problem bo na pewno jest dobra, tylko potrzebuje informacji gdzie jest włączanie jej?
×